Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 05:41 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Merkel: Németország és Franciaország együtt küzd a helyreállítási alapért
leküzdéséért és azért, hogy az EU és minden egyes tagállam megerősödve emelkedjék ki a válságból - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta: a német-francia összefogást az a közös meggyőződés ösztönzi, hogy "Európa a jövőnk".

Az év végéig tartó soros EU-elnökség további központi témái a klímaváltozás elleni küzdelem, a digitalizáció és az EU nemzetközi szerepe. El kell indítani az EU jövőjéről szóló konferenciát is, amely a francia soros elnökség idején, 2022 első félévében érhet véget - tette hozzá.

Emmanuel Macron kiemelte, hogy az egészségügyi válságot egyre mélyülő "társadalmi és gazdasági válság" követi, és ebben a helyzetben "meg kell védeni az európai modellt". Ehhez elengedhetetlen az 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 250 milliárd euró hitelből álló helyreállítási alap, amely a tagállamok közötti szolidaritás elvére épül.

A francia államfő aláhúzta, hogy a válságkezelő eszköz "szíve" a vissza nem térítendő támogatás, amivel meg kell békélnie a csak a hitelezést
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 21:03
A francia elnök 15 milliárd eurót és legalább két népszavazást ígér a zöld fordulat felgyorsítására
"Az ökológiai kérdéseket a gazdasági modellünk középpontjába kel állítani" - mondta a köztársasági elnök az általa létrehozott úgynevezett polgári klímakonvenció 150 tagja előtt a hivatalában tartott beszédében, anélkül, hogy utalt volna a vasárnapi választási eredményekre.

Az úgynevezett polgári klímakonvenció elnevezésű kezdeményezést kilenc hónappal ezelőtt Emmanuel Macron javasolta a kormányellenes sárgamellényes mozgalom által felvetett problémák orvoslására. A tiltakozási hullám az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó emelése ellen kezdődött, és közvetlenebb és részvételibb demokratikus kormányzás bevezetését, valamint az állampolgárokat foglalkoztató kérdésekről gyakoribb népszavazások kiírását is követelte.

A klímakonvenció civil tagjait véletlenszerűen, sorshúzással választották ki arra, hogy tegyenek javaslatokat az éghajlatváltozás okozta kihívásokra adandó válaszokról. A 150 tagútestület szakértők meghallgatásával mintegy nyolc hónapon át ülésezett, és 149, a szakértők által
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 14:52
A Zöldek győztek a francia nagyvárosokban az önkormányzati választásokon
választásokon. Az elnöki hivatal jelezte, hogy az államfőt "jelentősen aggasztja a nagyon alacsony választási részvétel".

A koronavírus-járvány miatt három hónappal elhalasztott második forduló választói érdektelensége mellett leginkább a Zöldek előretörése okozott meglepetést.

Elhódították a két legnagyobb vidéki nagyvárost, Lyont a baloldaltól és Marseille-t a jobboldaltól, hetven év után vetettek véget a jobbközép irányításnak Bordeaux-ban, és meghódították Strasbourgot is, amely várost pedig Emmanuel Macron pártja nagyon szerette volna megszerezni. Párizsban a jelenlegi polgármester, a szocialista Anne Hidalgo pedig azért tudott a szavazatok 49 százalékával a székében maradni, mert előzetesen koalícióra lépett a Zöldekkel. Ezen kívül több közepes városban is (Besancon, Poitiers, Annecy, Brest, Saint-Denis, Rouen, Cherbourg, Quimper, Chambéry, Périgueux, Morlaix, Nancy ) a szocialisták és a Zöldek összefogása győzött, ez utóbbiak vasárnap a baloldal legerősebb erejévé váltak.

A francia
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 00:01
Rekordalacsony részvétellel zárult a francia önkormányzati választások második fordulója
mutatják, hogy a tavalyi európai parlamenti választások eredményének folytatásaként a Zöldek országos megerősödése jellemezte a választást, és több nagyváros vezetését is megszerezhették.

A második fordulót eredetileg március 22-én tartották volna, de a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások március 17-i bevezetését követően a kormány elhalasztotta. Az alacsony részvételnek ugyanakkor nem kizárólag a járványtól való félelem az oka, hanem a sajátos politikai helyzet is, ami nem kedvez az Emmanuel Macron államfő által alapított kormánypártnak, amely az előző, hat évvel ezelőtti választásokkor még nem létezett. A kormánypártnak emiatt jelenleg nincsenek képviselői az önkormányzatokban, így a kormánnyal elégedetlenek nem is tudták megbüntetni ezen a választáson a kormányt, csak nem mentek el szavazni.

Az elnöki hivatal jelezte, hogy az államfőt "jelentősen aggasztja a nagyon alacsony választási részvétel".

A legtöbb nagyvárosban a Zöldek már az első fordulót követően előretörést
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 21:41
Alacsony a részvétel a francia önkormányzati választások második fordulójában
csökken.

A reggel 8 órakor nyílt választóhelyiségekben kiemelt egészbiztonsági előírások vannak érvényben: kötelező a fizikai távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés.

Elemzők szerint az alacsony részvételnek ugyanakkor nem kizárólag a járványtól való félelem az oka, hanem a sajátos politikai helyzet is.

Összességében - függetlenül a pártkötődéstől - a polgármesterek pozícióban hagyása jellemezte az első fordulóban a választói tendenciát, akik viszont nem köthetők a jelenlegi, Emmanuel Macron államfő által alapított kormánypárthoz, amely az előző, hat évvel ezelőtti választásokkor még nem létezett. A kormánypártnak emiatt jelenleg nincsenek képviselői az önkormányzatokban, így a kormánnyal elégedetlenek nem is tudják megbüntetni ezen a választáson a kormányt, hanem egyszerűen nem mennek el szavazni.

A tömeges távolmaradás már március közepén felborította a pártok közti erőviszonyokat és nem kedvezett az elnöki pártnak, amely azokban a nagyvárosokban, ahol önálló jelöltet
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 14:40
Koronavírus - Több mint 6 milliárd euró gyűlt össze oltóanyagra az EB szervezte adományozói konferencián
tekintetben a multilateralizmust támogatja. Szavai szerint a bizottság feladata az oltóanyagok kifejlesztése után meggyőzni a magas jövedelmű országokat, hogy vásároljanak annyi vakcinát, amennyiből az alacsony jövedelmű fejlődő országokat is támogatni tudják.

Boris Johnson brit miniszterelnök az esemény kapcsán úgy nyilatkozott, hogy amikor egy igazán hatékony oltóanyag rendelkezésre áll, akkor a világ vezetőinek erkölcsi kötelességük, hogy azt minden ember számára hozzáférhetővé tegyék.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az önző megközelítést el kell utasítani, és együttes erővel kell megoldást megtalálni.

Giuseppe Conte olasz elnök, akinek hazáját az Európai Unióban a leginkább sújtotta a koronavírus-járvány, úgy vélekedett: a járvány azt is megmutatta, hogy létezik európai szolidaritás, és hogy a multilateralizmus és a globális partnerség kulcsfontosságú a járvány legyőzésében.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy Németország 383 millió eurót adományoz a cél eléréséhez,
velemenyezd, 2020. június 28. vasárnap, 07:04
Újraindult a nyomozás a francia elnöki hivatal vezetője ellen egy összeférhetetlenségi gyanú miatt
családdal, amely alapítója és tulajdonosa a Mediterranean Shipping Company (MSC) olasz-svájci hajózási társaságnak. A társaságot Kohler anyjának unokatestvérei alapították.

A két évvel ezelőtt indított előzetes eljárást 2019 augusztusában a pénzügyi ügyészség vádemelés nélkül lezárta. Ezt követően az Anticor december 4-én újabb feljelentést tett, ennek nyomán indították újra a vizsgálatot a független vizsgálóbírók.

A nyomozás újraindításának bejelentésével egyidőben került nyilvánosságra Emmanuel Macron államfő "személyes feljegyzése" a vizsgálóbírókhoz, amelyben kezességet vállal munkatársáért. Az elnöki gesztus heves vitát váltott ki szerdán a francia médiában.

A 2019. július 1-i keltezésű levélben - amelyről eddig nem tudott a közvélemény - a köztársasági elnök azt írja, hogy tudott arról, hogy Alexis Kohlert családi kapcsolatok fűzik az MSC részvényeseihez, amikor kinevezte 2014-ben az általa vezetett gazdasági minisztériumban kabinetfőnökének. Emiatt nem is vett részt azokban a
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 19:42
Megrongálták Colbert szobrát a francia nemzetgyűlés előtt, az elkövetőt őrizetbe vették
az a rasszizmus. Ez a férfi dicsőítette a négerfóbiát."

Az amerikai George Floyd május 25-i halála után kirobbant, világszerte tartó, rasszizmus elleni tüntetéssorozat egyik meghatározó eleme a gyarmatosításért és a rabszolgatartásért felelősnek tartott történelmi személyek köztéri szobrainak ledöntése vagy megrongálása. Ugyanakkor Franciaországban nem ez az első alkalom, hogy az ezekhez köthető történelmi személyiségek emlékműve vagy szobra az emlékezéspolitikai viták kereszttűzébe kerül.

Emmanuel Macron államfő a 2017-es elnökválasztási kampányban emberiesség elleni bűntettnek nevezte a gyarmatosítást, ami heves tiltakozást váltott ki a jobboldalon, és közéleti vitát gerjesztett a médiában. Macron akkor azt is hozzátette, hogy "nem szabad a múltat teljesen kitörölni". A múlt héten pedig jelezte, hogy "Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat".

Vasárnap az észak-franciaországi Lille-ben Louis Faidherbe
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 07:04
Egy párizsi előállítást követően meghalt férfi családja a rendőrök felfüggesztését kéri
során, a Szajna-parti rakparton a zajban a rendőrök nem hallották, hogy mit beszél" - mondta Thibault de Montbrial.

A meghalt férfi családja január óta többször jelezte, hogy szerintük rendőri túlkapás történt, amelyet a rendőrök által az előállításkor alkalmazott veszélyes technika okozhatott, ezért azt kérték, hogy az ügyészég minősítse át az esetet halált okozó szándékos erőszakká, valamint függessze fel a rendőröket.

Kedden Sofia Chouviat, a meghalt férfi lánya párizsi sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron "ünnepélyes válaszát" kérte, miután a család "még mindig nem érti, hogy miért nem tiltották be a fojtófogást". Ugyanakkor nyugalomra kérte a közvéleményt, miután hetek óta rendszeresek országszerte a rendőri brutalitás elleni megmozdulások.

Christophe Castaner belügyminiszter még januárban úgy vélte, hogy "a boncolás legitim kérdéseket vet fel, amelyekre teljes átláthatósággal választ kell adni". A tárcavezető június 8-án bejelentette, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 22:00
Ismét ezren tüntettek a rendőri erőszak ellen francia nagyvárosokban
A legnagyobb megmozdulást Párizsban egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.

A börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította.

Assa Traoré, a meghalt férfi testvére az előállításában részt vevő csendőrök vád alá helyezését kérte.

"George Floyd, a Minneapolisban május 25-én egy fehér bőrű rendőr által megölt afroamerikai férfi halála közvetlenül a bátyám halálát idézi. Ugyanez a helyzet Franciaországban, testvéreink halnak meg" - mondta a nő, azt ígérve, hogy addig
velemenyezd, 2020. június 13. szombat, 17:52
Megbélyegzésük ellen tüntettek a francia rendőrök
"A kollegák nem bírják tovább. Hónapok óta tart" - mondta újságíróknak Fabien Vanhemerlryck, az Alliance rendőri szakszervezet vezetője, amikor a menet a belügyminisztérium elé ért. "A rendőrség soha nem állt a törvények felett, de nem is kerülhet a törvények alá" - tette hozzá, a köztársasági elnök támogatását és tiszteletét kérve a rendőrök iránt.

"A rendőrség nem rasszista, a rendőrség demokratikus, nem ő választja a bűnözést, nem ő választja a bűnözés színét, hanem életeket ment függetlenül az egyének bőrének színétől" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

A rendőrök csütörtökön és pénteken országszerte több jelképes megmozdulást is szerveztek bilincsek földre hajításával, hogy így fejezzék ki a felháborodásukat amiatt, hogy a kormány nem támogatja eléggé őket.

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról, amelyeket az amerikai tüntetések váltottak ki. Az elmúlt héten többször is több mint 20 ezren tiltakoztak
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 20:12
A francia elnöki hivatal cáfolta a Macron esetleges lemondásáról szóló sajtóhíreket
"Cáfoljuk ezt a hírt. A köztársasági elnök soha nem említette lemondásának lehetőségét" - közölte az Elysée-palota a francia hírügynökséggel. Aláhúzták emellett, hogy Macron "soha nem vett részt videókonferencián adományozókkal", akikre az újság hivatkozott.

A Le Figaro azt írta, hogy a 2017-es elnökválasztási kampány legfőbb adományozóival szervezett videóbeszélgetésben az államfő "egyértelműen jelezte, hogy készen áll vállalni ezt a kockázatot". A stratégia célja az lenne a lap szerint, hogy a következő hetekben vagy hónapokban előrehozott választásokat tartsanak.

"Biztos, hogy én győznék, miután nincs velem szemben senki" - idézte a lap Macron állítólagos szavait.

Ötéves elnöki mandátumának második felében a francia elnök köztudottan új stratégiát keres, miután a megválasztását követő 60 százalék feletti tetszési mutatója olyannyira erodálódott a kormányellenes sárgamellényesek megmozdulásai, a tervezett nyugdíjreform elleni tiltakozások és a koronavírus-járvány kezelése miatt, hogy
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 19:33
1/92
Képek, videók
helyreállítás közben
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:56
helyreállítás előtt
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:53
helyreállítás előtti álla
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:52
Cseszneki helyreállítás.j
fizkem
2008. február 16. szombat, 20:53
Franciaországban - BO
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:17
Chenonceau, Franciaország
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:05
Chambord, Franciaország.j
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:04
Franciaország Adventi kés
margoboszi
2016. december 03. szombat, 11:15
Franciaországi gólyák itt
margoboszi
2016. október 10. hétfő, 20:04
F6GUF Franciaország
crse
2016. január 29. péntek, 11:41
F5NTZ Franciaország
crse
2016. január 29. péntek, 11:40
Alpes....Franciaország .jp
bbbarbara
2016. január 17. vasárnap, 19:15
Colmar- Franciaország
davedgyerek
2015. március 23. hétfő, 15:59
Franciaország
sanci81
2014. december 13. szombat, 15:20
Párizs ; Franciaország.jp
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:41
Címkék
rendőrök felfüggesztését, rasszizmussal szemben, tárcavezető június, úgynevezett polgári, helyzet Franciaországban, boncolás legitim, második fordulót, oltóanyagok kifejlesztése, polgármesterek pozícióban, francia államfő, helyreállítási alapért, előállításában részt, vasárnapi választási, stratégia célja, bűnözés színét, csendőrök felelősségét,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.