Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 05:32 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Brontë nővérekről nevezték el Brüsszel egyik terét
Mint a BBC hírportáljának beszámolója felidézte, az írónők hosszú ideg éltek a belga fővárosban. Charlotte és Emily 1842-ben érkezett Angliából Brüsszelbe, hogy fejlesszék franciatudásukat, és jobban tudják tanítani a nyelvet.

A 19. századi írónők tiszteletére Brüsszel Koekelberg negyedének egy tere kapta most a Place des Soeurs Brontë nevet. A tiszteletadás egyben annak a törekvésnek is megfelel, hogy a negyed utcái és közterei közül több viselje nők nevét.

"A Brontë tér az első lépés ebben a kezdeményezésben. Koekelbergben a nővérek a 21. század úttörői lesznek, éppen úgy, ahogy a 19. században azok voltak" - fogalmazott Helen MacEwan, a The Brontës in Brussels (A Brontëk Brüsszelben) című, 2014-ben megjelent könyv szerzője.

Charlotte a várost Villette című regényében örökített meg, amelynek főhőse egy szegény lány, aki egy külföldi bentlakásos iskolában helyezkedik el angoltanárként.
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 16:51
Az idevalósi emberek
Az idevalósi emberek (...) sokkal komolyabban, sokkal mélyebben élnek, s nem annyira a felszínen, a változatosságban s a léha külsőségekben, mint a városiak. Itt el tudnék képzelni egy egész életre szóló szerelmet is; mindmáig meg voltam győződve, hogy a szerelem egy évig sem tarthat. Ezek az emberek olyasvalakihez hasonlítanak, aki előtt csak egy tál étel áll: ennek fog neki minden étvágyával, s el is fogyasztja becsülettel; a városiak helyzete pedig olyan, mint azé, akinek egy francia szakács készítette ebédet szolgálnak fel. Élvezete talán éppoly nagy lesz, mint azé, aki egy tál ételt fogyaszt, de az egyes fogásokat, külön-külön, nem fogja túl nagyra becsülni.

Emily Bronte
foldinefehereva, 2020. június 09. kedd, 21:34
Elhunyt Földi Teri színművész
Földi Teri Martonvásáron született, 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. Alakított olyan nagy Shakespeare-hősnőket, mint Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia, játszotta Molnár Ferenc Olympiájának főszerepét, Bertolt Brecht Koldusoperájának Pollyját, Bródy Sándor A tanítónő című darabjának címszerepét.

1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának volt a tagja. Ez idő alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró bádogtetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, vagy a Vérnász. Utoljára az Iglódi István által rendezett Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői.

Eközben több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt,
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 23:53
Emmy Mackey játssza Emily Bronte írónőt egy új életrajzi filmben
A The Hollywood Reporter értesülése szerint a szereplők között van Joe Alwyn, Fionn Whitehead és Emily Beecham is. Alwyn alakítja majd Bronte viharos szerelmét, Whitehead az írónő bátyját, Branwellt játssza, Beckham pedig Emily nővérét, Charlotte Brontét, aki szintén író volt.

Az Üvöltő szelek című romantikus regény az 1800-as évek közepén jelent meg először nyomtatásban. O'Connor, a Mansfield Park sztárja maga írja az írónő életéről szóló film forgatókönyvét, és ez lesz első rendezése is.

A rendezőnő közleményében kiemelte, hogy izgatottan várja a forgatást a tehetséges, fiatal, intelligens stábbal. Mint hozzátette, életének megfilmesítésével a közönség számára újra életre kel az írónő. "A története egy fiatal nőről szól, aki merte alakítani az életét, felvállalta igazi természetét a következmények ellenére is" - fogalmazott.

A forgatás 2021 elején kezdődik Yorkshire-ben.

A produceri feladatokon David Barron, Piers Tempest és Jo Bamford, a Tempo Productions munkatársai osztoznak
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 15:32
Elmondom, a nap hogy kelt
Elmondom, a nap hogy kelt : Előbb halvány szalag,
A Torony ametisztben állt, Mókusként hír szaladt;
Hálósipkát oldott a hegy, Zendült a pitypalatty,
S mondtam halkan magamban: "Ez lehetett a Nap!"
De hogy ment le? Titok. Volt Bíbor hágcsója, rajt'
Kis sárga lányok és fiúk Másztak sövényre, majd
A túlfelére érve, egy Pap, rajt szürke talár,
Levonta az est redőnyét, S aklába tért a Nyáj.

Emily Dickinson ( Tóthfalusi István fordítása)
liliana01, 2020. május 20. szerda, 15:05
Keddtől megkezdik a jeges edzéseket a magyar műkorcsolya-válogatott tagjai
Vardanjan Gurgen, a magyar szövetség ágazati igazgatója arról számolt be az M1 aktuális csatornának, hogy jövő héten a junior válogatottakat és a Heraklész-programban résztvevőket is elkezdik tesztelni az új koronavírusra, mert a jeges tréningek megkezdéséhez két negatív eredményre van szükség.

"Nagyon fontos szezon következik, mert a világbajnokságon olimpiai kvótát lehet szerezni, illetve a juniorok világkupa-sorozatának egyik állomása Budapesten lenne" - mondta a sportvezető, aki hozzátette, a nemzetközi szövetség (ISU) a világjárványra való tekintettel minden eseményről tíz héttel a kezdés előtt dönt, hogy megtartják-e.

A felnőtt válogatott kapcsán megjegyezte, hogy a legjobb magyar női versenyzők, így Tóth Ivett, Láng Júlia és Schermann Regina kedden megkezdik a jeges edzéseket, viszont a magyar páros és jégtáncos pár ezt nem tudja megtenni.

"A párosból Magyar Márk megkezdi a felkészülést, de partnere, Scsetyinyina Julija Svájcban él, őt valamikor megpróbáljuk Budapestre hozni" -
velemenyezd, 2020. május 10. vasárnap, 19:02
Evora Cesaria
Pethes Mária - Korosztályok közötti híd - Evora Cesaria művészetéről szóló írása:

"A zene híd. Összeköti az embereket valami feljebbvalóval, a zene kimondja azt, ami kimondhatatlan." Emily Murdoch

Szeretem búsan búgó, barna hangját. Szeretem a természetességét, s hogy szinte mindegyik dalában szerepel a szív szó. Hálás vagyok, Jose da Silva zenei producernek és lemezkiadónak, hogy egy 1985-ben Lisszabonban rendezett koncerten felfedezte és Párizsba hívta lemezfelvételre. Ekkor megnyíltak előtte a világ összes koncerttermei. Sorra jelentek meg albumai. Sikerei elismeréseként 2004-ben Grammy-díjat kapott.
Dala lírai hangvételűek. Életöröm, fájdalom, melankólia és elveszett szerelem keveredik bennük. Hallgatom, amikor szomorú vagyok, hogy visszatérítsen az élet szépségeihez. Hallgatom, amikor túlcsordul szívemben a boldogság, a szerelem, hogy eszembe juttassa, minden
liliana01, 2020. április 20. hétfő, 17:33
Sir Keir Starmer a brit Munkáspárt új vezetője
mértékű győzelmet aratott: szavazatarányát 1,2 százalékponttal 43,6 százalékra, frakciójának létszámát 47-tel 365 főre növelte, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A Munkáspárt több szakaszból álló vezetőválasztási folyamata januárban indult. Először a párt alsóházi, illetve európai parlamenti képviselőinek voksai alapján állt össze a jelöltek ötfős mezőnye, amelyben Sir Keir volt az egyetlen férfi induló.

A vezetőjelöltek között volt Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje, Rebecca Long Bailey, az üzleti ügyek miniszterének várományosa, valamint Lisa Nandy és Jess Phillips alsóházi képviselők.

A választókerületi Labour-pártszervezetek és a Munkáspárt társult szervezetei, mindenekelőtt a pártot támogató szakszervezetek február 14-ig tartó szavazássorozata után Starmer, Rebecca Long Bailey és Lisa Nandy maradt versenyben, és közülük választotta a Munkáspárt regisztrált tagsága postai úton Starmert a
velemenyezd, 2020. április 04. szombat, 13:21
Koronavírus - Elmarad a Glastonbury zenei fesztivál
"Sajnáljuk, hogy ezt a döntést kellett meghoznunk. Nem volt más választásunk" - fogalmaztak közleményükben.

Alig egy héttel ezelőtt Emily Eavis, a fesztivál egyik szervezője még bizakodóan arról beszélt, hogy reménykednek a rendezvény megtartásában - emlékeztetett rá a BBC News.

A brit kormány azonban hétfőn azt tanácsolta mindenkinek, hogy kerülje a tömegrendezvényeket, és ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a zenei fesztivál sem tartható meg.

A szervezők még április 1-je előtt lefújták az eseményt, mivel a 270 fontos (mintegy 100 ezer forintos) jegyek árának fennmaradó részét akkor kellett volna rendezniük a látogatóknak.

A közleményben sajnálkozásukat fejezték ki a 135 ezer embernek, aki már befizette a jegy árának egy részét, és azt a lehetőséget kínálták fel nekik, hogy ha az előlegként elküldött 50 fontot nem igénylik vissza, azt átirányítják számukra a 2021-es fesztiválra, és így biztosítva lesz a jegyük. A lehetőség szeptemberig áll nyitva a vásárlók előtt.

A 2020-as
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 14:42
Csak értem nem fog sírni szem
Emily Bronte:
Csak értem nem fog sírni szem

Csak értem nem fog sírni szem,
s nem kérdi senki sorsomat,
értem nem gyúlt harag sosem,
és víg mosoly sosem fakadt.

Titkos kedv s könny közt elszaladt
forgandó életem - s csak magány
kísért tizennyolc év alatt,
mint születésem hajnalán.

Egykor ez úgy fájt, hogy bizony
feledtem büszkeségemet,
és bús lelkem vágyott nagyon
egy lélekre, ki itt szeret.

A sok friss, izzó érzelem
a gondoktól mind elfakult,
igaz se volt, már elhiszem,
oly rég temette el a múlt.

Szétfoszlott az ifjú remény
s az álmok szivárványa is;
aztán megtapasztaltam én,
hogy az emberszív mind hamis.

Elég bú, hogy embernemem
üres, hazug és talpnyaló;
rosszabb, hogy önnön szellemem
éppoly romlott s alávaló.

(Szegő György fordítása)
foldinefehereva, 2020. március 17. kedd, 23:09
Holland világbajnok szélsőt szerződtetett a Ferencváros női kézilabdacsapata
A magyar együttes keddi bejelentése szerint a 27 éves játékos két szezonra kötelezte el magát a Fradihoz.

A holland szélső - aki tavaly nyert vb-t a nemzeti csapattal - a német bajnok Bietigheimtől szerződik Budapestre.

"A magyar bajnokság erősebb, mint a német, azért igazoltam a Ferencvároshoz, mert úgy érzem, itt többet fejlődhetek" - mondta a Fradi TV-nek a klub új szerzeménye.

A zöld-fehérek 2020/2021-es kerete Malesteinnel vált teljessé: az együttes korábban két magyar válogatott játékossal, a kapus Janurik Kingával és a beálló Kisfaludy Anett-tel, az egyaránt német Julia Behnkével (beálló), illetve az átlövő Alicia Stolléval és Emily Bölkkel, valamint a Békéscsabáról érkező Kovács Anett-tel erősített.
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 18:02
Műkorcsolya Eb - Orosz siker jégtáncban
A győztes páros a csütörtöki ritmustánc után még második volt a címvédő francia kettős mögött, lemaradása azonban csupán öt századpont volt, ezt pedig sikerült ledolgoznia a kűr során, mivel 19 századponttal többet kapott produkciójára, mint riválisa.

Az ezüstérem így a francia Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron duóé lett, míg a dobogó alsó fokára a szintén orosz Alekszandra Sztyepanova, Ivan Bukin páros állhatott fel.

A Monaghan Emily, Fourati Ilias magyar kettős a ritmustánc során 24. lett, így nem jutott tovább és nem léphetett jégre a kűrben.

Eredmények (az európai szövetség honlapjáról):

jégtánc, Európa-bajnok:

----------------------- Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov (orosz) 220,42 pont2. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (francia) 220,283. Alekszandra Sztyepanova, Ivan Bukin (orosz) 211,29
velemenyezd, 2020. január 25. szombat, 17:22
1/95
Képek, videók
virágszőnyeg Brüsszelben
mecsery
2013. január 24. csütörtök, 05:21
Putyin Brüsszelben.jpg
agica2004
2012. december 23. vasárnap, 17:29
Brüsszelben2007.JPG
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. szeptember 18. vasárnap, 15:45
Úr Napja Brüsszelben.png
mailona
2011. június 14. kedd, 19:50
virágszőnyeg Brüsszelben
lovaszmarika
2011. január 27. csütörtök, 18:02
Szt. Hubertus Brüsszelben
reper
2010. július 25. vasárnap, 10:50
Esti hangulat Brüsszelben
reper
2009. december 15. kedd, 15:46
Fényjáték Brüsszelben
reper
2009. december 15. kedd, 15:07
Brusszelben -gyonyoru a t
szandrag
2008. november 30. vasárnap, 12:35
6. D.Q. Brüsszelben..jpg
dnemethk
2008. augusztus 10. vasárnap, 10:23
Brüsszelben
trixybaby
2006. október 20. péntek, 15:13
5 Brüsszeli kép.png
lovaszmarika
2019. november 16. szombat, 13:57
Elefántok-Brüsszel.jpg
agica2004
2019. augusztus 15. csütörtök, 20:32
Brüsszel, Belgium.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:16
O.V. Brüsszel.jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 19:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.