Belépés
2019. november 16. szombat | 46. hét | 320. nap | 23:24 | Ödön
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Konferencia a műalkotások értékéről Budapesten
bevezetése, a szakmai könyvkiadás támogatása vagy a magánkollekciók közgyűjtemény jellegűvé alakításának megkönnyítése - javasolta.

A galerista elmondása szerint sokáig abban bízott a magyar műkereskedelem, hogy jönnek majd a külföldi gyűjtők, ám ők nem érdeklődnek egy olyan piac iránt, amelyet a saját gyűjtői nem értékelnek eléggé.

Pedig a magyar művészetben világszínvonalú munkák is létrejöttek, ezek akkor kerülnek a helyükre, ha valaki végre elhiszi ezt róluk - hangsúlyozta Kieselbach Tamás.

Einspach Gábor, az Art+ text Galéria tulajdonosának visszatekintése szerint 1998 és 2017 között a pénzügyi válság hatására először visszaesett a nemzetközi műkincspiac, amely azonban gyorsan regenerálódott, és ismét elérte a recesszió előtti szintet.

A 20. századi és kortárs munkák húzzák leginkább a piacot, az országok közül pedig Kína és az Egyesült Államok - közölte, hozzátéve: a nemzetközi műkereskedelem legnagyobb része a galériás eladásokon keresztül bonyolódik, a műtárgyaukciók éves forgalma
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 13:12
Külföldről hazatérő festmények a Kieselbach Galéria őszi árverésén
A külföldről haza került képek mellett a magyar festészet szinte valamennyi stílusirányzata képviselteti magát az aukció kínálatában, Batthyány Gyula manierisztikus kompozíciójától Kassák Lajos absztrakt művéig - mondta el az MTI-nek Einspach Gábor, a galéria igazságügyi szakértője.

Franciaországból tért vissza a magyar kubizmus egyik legjelentősebb képviselőjének, Szobotka Imrének 1914-re datált Kubista portré című műve, amely 8,5 millió forinttól kelhet el az árverésen.

Einspach Gábor hangsúlyozta: Szobotka korai, kubista stílusú festményei a magyar műtárgypiacon ritkán tűnnek fel, és a legjelentősebb magángyűjteményekben, valamint a legnagyobb magyar múzeumokban is csupán elvétve szerepelnek.

Kádár Béla Kompozíció gyümölcsöstállal és hegedűvel című absztrakt festménye eddig csak Rónai Dénes 1926 körül készült fekete-fehér üvegnegatívjáról volt ismert - mutatott rá az igazságügyi szakértő, hozzátéve, hogy a kép felbukkanása alapvetően írja át a festőművészről eddig alkotott képet, a
velemenyezd, 2014. október 02. csütörtök, 17:25
A Musée d'Orsay után a Kieselbach árverésén szerepel egy Ziffer-tájkép
Alig pár hónapja tért vissza Magyarországra Ziffer Sándor 1908-ban készült tájképe a párizsi Musée d'Orsay nagysikerű, 160 ezer látogatót vonzó kiállításáról, amely a modern magyar festészet legjobbjaiból mutatott be válogatást - mondta el az MTI-nek Einspach Gábor, a galéria igazságügyi szakértője.

A francia fővárosban láthatta először a közönség Ziffer sokszor kiállított festményének frissen felfedezett, közel egy évszázadon át vékony festékréteggel eltakart hátoldalát, amelyen Tihanyi Lajos festőművész portréja látható. A "két" kép kikiáltási ára 26 millió forint.

Ziffer műve mellett a magyar vadak festészetét képviseli az anyagban Czigány Dezső Provence című tájképe, valamint Bornemisza Géza falusi tája, 12-12 millió forintos kikiáltási árral.

Mészöly Géza sokszor kiállított és reprodukált, Rőzseszedők című olajképének hiányzó darabját, a Lovasok a folyóparton című nagyméretű alkotást - feltehetően - egy örökösödési vita során mintegy 70 évvel ezelőtt távolították el. A kép baloldalán
velemenyezd, 2014. június 01. vasárnap, 12:19
Életműrekordot ért el egy Bornemisza Géza-kép a Kieselbach árverésén
Bornemisza Gézának az 1912-es jubileumi Nagybánya-kiállításon is bemutatott, 1909 körülire datált festménye a párizsi élményekről, Matisse és Czóbel képeinek hatásáról tanúskodik. Az olajkép kikiáltási ára 12 millió forint volt, élénk licitnövekedés mellett végül 34 millió forintnál ütötték le. "Ilyen magas áron Bornemisza-művet még nem adtak elárverésén" - mondta el Einspach Gábor, a galéria szakértője az aukció után az MTI-nek.

Nagy volt az érdeklődés Kmetty János Csendélet kancsóval és gyümölcsökkel című, 1915 körül készült festménye iránt, amelyre a licit 12 millió forintos kikiáltási árról indult és végül 30 millió forintnál ütötték le. Élénk licitnövekedés mellett 34 millió forintért kelt el az aukciónPaál László 1873-as Eső után, őszi hangulat című tájképe, amelynek kikiáltási ára 15 millió forint volt.

Az árverésen szerepelt Francois Gachot francia író, pedagógus, a magyarországi francia nagykövetség egykori attaséjának gyűjteménye is, amely a két világháború közötti magyar
velemenyezd, 2013. december 21. szombat, 23:05
Orbán Dezső és Patkó Károly képe a Kieselbach aukcióján
Főként a 20. század elejére datált festményeket árvereznek el, de szerepelnek régi mesterek Vezúv- és Nápoly-ábrázolásai is az aukción néhány kortárs alkotás és Péri László szobrai mellett - mondta Einspach Gábor igazságügyi szakértő az MTI-nek.

Orbán Dezsőnek, a Nyolcak művészcsoport egyik tagjának 1909-re datált Zöldkörtés csendélet című olajképét 12,5 millió forinttól kínálják. A festményen egy hengeres váza, valamint látszólagos esetlegességgel elhelyezett gyümölcsök láthatók. A 20. század elején működő Nyolcak művészetére a századelő irányzatai közül elsősorban a fauves, a posztimpresszionizmus, valamint Paul Cézanne festészete hatott.

Patkó Károly egyik korszakos alkotása, a Kalapos önarckép 16 millió forinttól kelhet el. Az 1925-re datált festmény a híres nagybányai művészettelep közelében készült és a magyar újrealista festészet egyik legismertebb és legjelentősebb önarcképének számít.

Több évtizedes lappangás után került elő Kádár Béla Mediterrán város című nagyméretű munkája,
velemenyezd, 2013. október 24. csütörtök, 09:41
Duray Tibor-monográfiát mutattak be a Kieselbach Galériában
Korabeli fotók, dokumentumok, valamint több mint ezer reprodukció segítségével foglalta össze Molnos Péter művészettörténész az Aba-Novák festőiskolájából induló Duray Tibor életművét a galéria gondozásában megjelent monográfiában.

Sokáig egyműves festőnek számított az 1912-ben Budapesten született művész, aki az Éva című, 1935-re datált olajképéről vált ismertté a magyar művészettörténetben.

"Emellett az is köztudott volt, hogy az 1970-es, 1980-as években a Képcsarnoknak készített képeket. A két korszak közötti időszakot azonban ez idáig nem igen ismertük" - mondta a kötet szerzője.

A magyar és angol nyelvű könyv nem száraz művészettörténeti elemzésekből épül fel, hanem a sorsfordító személyes kapcsolatokat, az emberi drámát és a kényszerpályákat kijelölő történelmi közeget igyekszik bemutatni. Molnos Péter a kötet elkészítéséhez többek között a festőművész hagyatékát, leszármazottainak visszaemlékezéseit, korabeli levelezéseket, valamint az 1988-ban elhunyt Duray személyes ismerőseinek
velemenyezd, 2013. október 08. kedd, 16:52
Bortnyik Sándor 88 éve nem látott festménye a Kieselbach árverésén
Az aukció anyaga 19. század végi és 20. századi magyar és közép-európai alkotók festményeit tartalmazza - mondta Einspach Gábor művészettörténész, a galéria igazságügyi szakértője csütörtökön az MTI-nek.

A tételek közül kiemelte Bortnyik Sándor (1893-1976) Raum, Frau, Ich (Tér, asszony, én) című festményét, amelyet 88 éve láthatott utoljára a közönség. A németországi magángyűjteményből előkerült mű kikiáltása ára 20 millió forint. Bortnyik saját kezű, a vászon hátoldalán olvasható felirata szerint a kép Weimarban készült, 1924 júliusában. Az 1920 februárjában Bécsbe emigrált festő 1922 nyarán, Molnár Farkas ösztönzésére utazott Weimarba. Bortnyik a képen a Bauhausban is alkalmazott, paravánszerű síkokkal építette fel azt a képteret, ahová a két, realisztikusan megfestett figurát elhelyezte.

Az árverés festmények közül említésre méltó Ziffer Sándor 1908-ra datált Nagybányai főtér című alkotása, amelyre szintén 20 millió forinttól lehet licitálni. A nagybányai művésztelep második nemzedékéhez
velemenyezd, 2013. május 23. csütörtök, 19:43
UniCredit Tehetségprogram fiatal képzőművészek támogatására
ott végzett 23-33 év közötti fiatalok is jelentkezhetnek. Emellett az országhatáron átlépve, csakúgy mint tavaly, a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatói is beadhatják pályázataikat.

A pályaművek értékelését végző kuratórium is kibővült egy, a térség kortárs művészetét jól ismerő nemzetközi szakértő és egy külföldön is elismert kortárs festő csatlakozásával. A 2013-as ösztöndíjprogram zsűrijének tagjai: Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; Bodoni Zsolt festőművész; Einspach Gábor művészeti szakértő; Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője, a FineArt Invest ügyvezetője és az ArtFolio kiadója; Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; Jean Neal közép- és kelet-európai művészekkel foglalkozó londoni akurátor, valamint a bank képviseletében Sipos József.

Egy alkotó a kiírás szerint több művel is pályázhat; a jelentkezés határideje március 29. A tehetségprogram jelentkezési lapja - a részletes pályázati információkkal együtt - letölthető a
velemenyezd, 2013. február 18. hétfő, 18:13
Ziffer Sándor egyik képéért fizették a legtöbbet a Kieselbach aukcióján
Zsúfolásig megtelt a terem az aukción, amelyen a festmények jelentős része gazdára talált - mondta el szerdán Einspach Gábor, a Kieselbach Galéria szakértője az MTI-nek.

Kikiáltási árának duplájáért, 40 millió forintért vásárolták meg a fauve csoport tagja, Ziffer Sándor egyik korai olajfestményét, amelyen a nagybányai "Quartier Latin" egyik utcarészletét festette meg. A Tél Nagybányán című festmény Gauguin Bretagne-ban vagy Tahitin készült alkotásainak hangulatát, formai megoldásaiban Czóbel Béla 1906-os pannóit idézi.

A tételek közül a legnagyobb arányú licitemelkedést Aba-Novák Vilmos 1930-as olaszországi ösztöndíja alatt festett Porto dell' Adriatico (Adriai halászváros) című temperája érte el, amelyért 12 millió forintos induló árról indulva 26 millió forintot adtak. Az Olaszországból előkerült alkotás külön érdekessége a tábla hátoldalán olvasható - egy híres olasz műgyűjtő fia által jegyzett - írás, amelyből pontosan rekonstruálható a története. Kiderül belőle, hogy Aba-Novák az 1934-es
velemenyezd, 2012. december 19. szerda, 10:41
A modern magyar festészet legjava a Kieselbach Galéria árverésén
Einspach Gábor, a galéria igazságügyi szakértője az MTI-nek elmondta, hogy az aukció egyik legkiemelkedőbb darabja Dénes Valéria 1910-es évekre datált Cserepes csendélet című alkotása, amely a legmagasabb kikiáltási árról, 22 millió forintról indul. A szakértő hangsúlyozta, hogy Dénes Valéria - a nagybányai művésztelep tagja, majd Párizsban Matisse tanítványa - munkáiból mindössze 12 mű maradt meg. A meglepően alacsony szám azért is különös, mert a festőnő férjével, Galimberti Sándorral 1914-ben rendezett közös kiállításán több mint 77 alkotás szerepelt.

Aba-Novák Vilmos 1930 körül festett Porto dell' Adriatico című képe Olaszországból került elő és 12 millió forinttól vár gazdára. A festő 1930 körül kezdett el lassan száradó temperával farostra dolgozni. A művészi kvalitáson túl a festmény különlegessége a fatábla hátoldalán olvasható Giovanni Finazzi olasz gyűjtő fia által jegyzett írás, amelyből kiderül, hogy Aba-Novák a velencei biennálén 1934-ben ismerte meg a híres olasz gyűjtőt, aki egy
velemenyezd, 2012. december 16. vasárnap, 13:50
UniCredit Tehetségprogram - Eredményhirdetés és kiállítás a Dorottya Galériában
közönség - mondta el a csütörtöki eredményhirdetésen Sipos József.

Az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a tehetségprogram meghirdetésével kettős céljuk volt: egyfelől segíteni a díjazott fiatal művészek pályájának elindulását, másrészt "felpörgetni" a magyar képzőművészeti életet.

Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője emlékeztetett arra, hogy a beérkező csaknem 150 pályaművet értékelő zsűribe rajta kívül Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Sipos József, Einspach Gábor, a Kieselbach Galéria képviselője és az Artmagazin kiadója, valamint Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője kapott meghívást.

A pályázatra a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, valamint a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem 23-33 év közötti, végzős és végzett hallgatói nyújthatták be jelentkezésüket.

A kiállítást megnyitó Gulyás Gábor a díjazottak biztos technikai tudását emelte ki, hozzátéve
velemenyezd, 2012. május 31. csütörtök, 18:59
Kerekasztal a műtárgy-kereskedelemről Romániában és Magyarországon
Dochia, a Romániai Múzeumok Országos Szövetségének alapító tagja és Mihai Pop, aki Kolozsvárott és Berlinben dolgozik, Cristina Olteanu művészetmenedzser, az ArtMark Intézet igazgatója, Székely Sebestyén, a kolozsvári Quadro Aukciós Ház igazgatója és Mladen Bataniat kortárs műgyűjtő, üzletember Bukarestből.

Magyarországról tíz szakember vesz részt a kerekasztal-beszélgetésen. Ott lesz többek között Körmendi Anna műgyűjtő, Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Einspach Gábor művészettörténész, szakértő, Rieder Gábor, a Flash Art kortárs művészeti magazin főszerkesztője és Molnár Annamária, a Kortárs Galériák Egyesületének elnöke.

A rendszerváltás előtt a kelet-európai régióban a kortárs művészetnek igen csekély színtér jutott. Romániában a kulturális örökség törvénye értelmében 1989 előtt mindenkinek be kellett jelentenie művészeti javait, az állam azonban csak ritkán élt elővásárlási jogával a múzeumok részére - magyarázta a román intézet igazgatója.

Mint
velemenyezd, 2012. május 21. hétfő, 16:44
1/2
Képek, videók
Bethlen -Hága konferencia
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:01
Konferencia meghívó
azenujsagom
2017. március 27. hétfő, 04:50
Klebelsberg-konferenci a
furaila
2015. augusztus 22. szombat, 08:12
Nemzet és... konferencia
furaila
2015. június 21. vasárnap, 00:19
konferencia
janna53
2013. július 20. szombat, 23:41
országház konferencia f.
lacipecsenye
2012. augusztus 09. csütörtök, 21:57
Ori Feri Gold konferencia
sarkadykati
2012. június 12. kedd, 17:48
Ikebana konferencia.jpg
farkas1945
2011. május 11. szerda, 14:02
20110319libia konferenciá
agica2004
2011. március 22. kedd, 15:36
Jaltai konferencián
agica2004
2010. február 09. kedd, 16:13
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
konferencián.jpg
kaposlogisztika
2008. október 11. szombat, 19:03
Müalkotások.jpg
farkas1945
2013. június 15. szombat, 15:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.