Belépés
2019. március 20. szerda | 12. hét | 79. nap | 21:05 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Theresa May hivatalosan kérte a Brexit halasztását június 30-áig
Egyesült Királyságot a backstop-mechanizmus hatálya alatt, az alsóház azonban ennek ellenére múlt kedden ismét elutasította a Brexit-megállapodást.

Theresa May a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában, az Európai Tanács elnökének küldött levél körüli vitában kijelentette: június 30-ánál későbbi időpontig nem hajlandó halasztani a Brexitet.

A Tusknak küldött levélben is szerepel, hogy ennél hosszabb halasztás esetén az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusban esedékes európai parlamenti választásokon, márpedig a brit kormány megítélése szerint ez sem az Európai Unió, sem az Egyesült Királyság érdekeit nem szolgálná.

A BBC brit közszolgálati médiatársasághoz ugyanakkor szerdán eljutott egy levél, amelyben az Európai Bizottság azt az álláspontját ismerteti a tagországokkal, hogy az Egyesült Királyságnak már abban az esetben is részt kellene vennie az EP-választásokon, ha május 23-áig nem lép ki az EU-ból.

A BBC által
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 15:02
Brexit - Támogatta a londoni alsóház a Brexit halasztásáról szóló kormányzati kezdeményezést
többséggel elutasítottak -, akkor a Brexit sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség. A londoni alsóház ugyanis elutasította annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

A brit kormányfő felhívta a képviselők figyelmét arra is, hogy ha a Brexit halasztása túlterjed a kilépési megállapodás elfogadása esetére megjelölt június 30-i határidőn, az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon, mivel az új Európai Parlament várhatóan július első hetében tartja alakuló ülését.

A Brexit halasztásának kezdeményezéséről szóló, csütörtök este jóváhagyott kormányzati beterjesztés függelékében is szerepelt, hogy ha az alsóház március 20-áig nem fogadja el az EU-val elért Brexit-megállapodást, akkor az Európai Tanács a jövő heti csúcsértekezleten a kilépés bármiféle halasztásának jóváhagyása fejében
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 21:03
Brexit - Elutasította a londoni alsóház a megállapodás nélküli Brexit bármikori lehetőségét, a kormány a Brexit
Brexit-megállapodást a képviselők elfogadják.

May szerint a háznak meg kell értenie, hogy ha továbbra sem támogatja a Brexit-feltételekről szóló egyezséget - amelyet a törvényhozók először januárban, majd kedd este ismét elutasítottak -, akkor a Brexit sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség, különös tekintettel arra is, hogy a képviselők nem hajlandók elfogadni a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét sem a március 29-i határnapon.

A brit miniszterelnök szerint ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

A Brexit halasztásának kezdeményezéséről szóló kormányzati beterjesztésben is szerepel, hogy ha az alsóház március 20-áig nem fogadja el az EU-val elért Brexit-megállapodást, akkor az Európai Tanács a jövő heti csúcsértekezleten a kilépés bármiféle halasztásának jóváhagyása fejében nagy valószínűséggel egyértelmű választ követel majd arra a kérdésre, hogy a Brexit-határidő kiterjesztése milyen
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 23:52
Brexit - Párizs sajnálja a megállapodás elutasítását, és Londonra hárít minden felelősséget
"Franciaország sajnálja a ma esti szavazás eredményét, de semmi esetre sem fogadja el a Brexit időpontjának elhalasztását az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül" - hangsúlyozta az Elysée-palota.

"Azok után, hogy az Európai Unió decemberben, januárban és márciusban is további garanciákat adott az Egyesült Királyságnak, a kilépési feltételekről szóló tárgyalások végére értünk. A kiút a jelenlegi zsákutcából csak Londonban található meg" - fogalmazott a francia elnökség. "Ahogy az Európai Unió többször és határozottan megerősítette, a kilépési szerződés nem tárgyalható újra. Ez érvényes az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmusra (backstop) is a közös piac integritásának megőrzésével" - tette hozzá.

Párizs jelezte, uniós partnereivel "folytatja a felkészülést, hogy készen álljon március 29-re az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós távozására".

"Amennyiben az Egyesült Királyság a tárgyalási időszak kiterjesztését kérné,
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 23:18
Brexit - Varsó szerint nőtt a rendezetlen kiválás valószínűsége
Lengyelország jól felkészült arra, hogy "korlátozza azokat a költségeket, amelyekkel az Egyesült Királyságnak az EU-ból való rendezetlen kilépése járna a gazdaságra és a cégekre nézve" - hangsúlyozta Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Megerősítette, hogy a lengyel alsóház szerdán kezdődő ülésének napirendjén szerepel a kemény Brexit következményeit enyhítő törvénycsomag, amelyet a lengyel kormány a múlt héten hagyott jóvá.

Arra vonatkozóan, hogy a brit parlament szerdán a megállapodás nélküli kilépésről szavaz, Szymanski elmondta: feltételezi, hogy az ilyen modellt a brit képviselők elutasítják.

Ez azt jelenti, hogy a brit alsóház a kilépés elhalasztására vonatkozó kérvény benyújtására kötelezheti Theresa May kormányát - folytatta a lengyel diplomata, hozzátéve: Lengyelország "konstruktív módon" viszonyulna az ilyen beadványhoz, szükség lesz viszont az EU egyhangú döntésére.
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 22:28
Brexit - Brit kormányzati jogtanácsos: csökkentek, de nem szűntek meg a megállapodásból eredő jogi kockázatok
az Egyesült Királyság határozatlan ideig, akarata ellenére a backstop-mechanizmus jogi hatálya alatt maradjon, legalábbis abban az esetben, ha egy ilyen helyzetet az EU rosszhiszemű magatartása idézne elő.

A kormány jogi főtanácsosa szerint azonban a backstop-mechanizmusból eredő jogi kockázatok nem változtak, abban az értelemben, hogy ha egy ilyen helyzet nem a szerződő felek bármelyikének felróható okból, hanem egyszerűen feloldhatatlan nézetellentétek miatt keletkezik, akkor az Egyesült Királyságnak nem lennének nemzetközi jogi erővel rögzített eszközei a kilépésre a backstop-mechanizmus hatálya alól.

A European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a Konzervatív Párt alsóházi frakcióján belül működő, erőteljesen EU-szkeptikus és befolyásos kampánycsoport mindezek alapján kedden közölte: nem javasolja tagjainak, hogy az esti szavazáson a Brexit-megállapodás elfogadására voksoljanak. Az ERG állásfoglalásából ugyanakkor nem derül ki, hogy a frakciócsoport tartózkodik-e a szavazáson,
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 15:38
Merkel segítségét kérte a szlovák kormányfő az európai munkaügyi ügynökség megszerzéséhez
A szlovák kormányfő ezt azután közölte, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a német kancellárral a visegrádi országok és Németország pozsonyi csúcstalálkozója előtt. Pellegrini a kérést azzal indokolta, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagországok egyike, amelyben nincs jelentős uniós intézmény.

Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ Pellegrini kérésére, csak annyit mondott: a kérdésről tovább egyeztetnek majd.

Pellegrini és Merkel tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok, valamint az Európai Unió időszerű kérdései kerültek terítékre.

A szlovák miniszterelnök baráti hangvételűnek és konstruktívnak minősítette a megbeszélést, és elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy Németország és Szlovákia olyan országok, amelyek gazdasága elsődlegesen az iparra épül, stratégiai gazdasági partnerek, így fontos megőrizni és erősíteni a köztük lévő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. Pellegrini a két ország közötti együttműködés bővítésének lehetőségei
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 13:21
Londonban lesz a NATO-tagállamok vezetőinek következő csúcstalálkozója decemberben
Jens Stoltenberg arról számolt be, hogy a csúcsértekezlet jó alkalom lesz a szövetséges országok állam-, illetve kormányfői számára, hogy megvitassák az aktuális és jövőbeli kihívásokat, s biztosítsák a NATO alkalmazkodóképességét annak érdekében, hogy továbbra is képes legyen szavatolni a tagállamok lakosságának biztonságát.

"Hálásak vagyunk az Egyesült Királyságnak, hogy helyszínt ad a NATO 70. évfordulós találkozójának. Az alapítást követően Londonban volt a NATO első székhelye. Az Egyesült Királyság egyike volt a tizenkét alapító tagnak, és máig kulcsfontosságú szerepet játszik a szövetségben" - közölte a főtitkár.
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 11:11
Brexit - Meg kell tartani az EP-választást az Egyesült Királyságban, ha csúszik a Brexit
A szóvivő a Der Spiegel című hírmagazin egy hét végi beszámolójával kapcsolatban kiemelte: az EU működéséről szóló szerződés alapján teljesen egyértelmű, hogy a március 29-re tervezett Brexit három hónapot meghaladó csúszása esetén az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az EP-választást, különben pert indíthatnak brit választók, amiért nem élhettek választójogukkal.

Az EP-választást május 23. és 26. között rendezik az Európai Unió (EU) tagállamaiban. Az új összetételű EP július elején alakul meg, és akkor választja meg az Európai Bizottság következő elnökét.

A Der Spiegel a szombati számában idézett az EP jogi szolgálatának egyik szakvéleményéből, amely szerint "amennyiben az Egyesült Királyság az EP-választás időpontjában még tagja az EU-nak, köteles választást tartani, hogy az EP megalakulása előtt képviselőket jelöljön ki" a közösség parlamentáris testületébe.

A hírmagazin szerint az EP-ben több megoldást is mérlegre tesznek, hogy elkerülhető legyen az EP-választás a közösségből
velemenyezd, 2019. február 03. vasárnap, 11:11
Brexit - Barnier: jelenleg a rendezetlen brit kiválás esélye látszik a legnagyobbnak
emellett, a bennmaradó tagállamok ellenzik, hogy időkorlátot vezessenek be az úgynevezett ír-északír pótmegoldás alkalmazására. Kiemelte, hogy nem akarnák aktiválni ezt a rendelkezést a huszonhetek, pusztán biztosítékként szolgál, de ha időkorláthoz kötik, akkor pont ezt a funkcióját veszítené el.

Felszólalása során szokatlan módon nem franciául, hanem angolul beszélt a főtárgyaló az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ülésén, szakértők szerint akkor jár el így, amikor elsősorban az Egyesült Királyságnak szánja a mondanivalóját.

Michel Barnier egy friss lapinterjúban arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságnak megállapodás nélküli kilépés esetén is eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek, amelyek összegét sajtóhírek szerint a brit kormány 44 milliárd euróra becsüli.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán leszögezte, akár lesz megállapodás, akár nem, az EU minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy megelőzze az ír-szigeti kemény határellenőrzés
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 17:02
Uniós bíróság: egy EU-tagország kilépési szándékának bejelentése nem mentesít a menekültkérelmek elbírálása aló
Az ügy előzménye, hogy az illetékes ír törvényszék helybenhagyta az ország menekültügyi biztosának azon határozatát, amely egy menedékkérő, kisgyermekes család átadását javasolta az Egyesült Királyságnak. A biztos szerint ugyanis a vonatkozó uniós rendelet, a Dublin III. alapján az Egyesült Királyság felelős a család benyújtott menekültkérelmének elbírálásáért. A határozatot magánszemélyek megtámadták az ír legfelsőbb bíróság előtt, amelynek véleménye szerint ennek eldöntéséhez először meg kell vizsgálni, milyen hatással járhat az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnését célzó eljárás a Dublini rendszerre nézve.

Ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság kimondta: a kilépési szándék bejelentése nem függeszti fel az uniós jog alkalmazását az adott tagállamban. Az uniós jog teljes mértékben hatályban marad az érintett országban a tagság megszűnésének időpontjáig.

A bíróság arra emlékeztetett ugyanakkor, hogy a vonatkozó uniós rendelet szerint egy másik tagállam fakultatív módon,
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 11:11
Brexit - Verhofstadt: legfeljebb az EP júliusi alakuló üléséig hosszabbítható meg a kiválás határideje
teszi, hogy mi célból van rá szükség, és pontosan meddig - jelentette ki Verhofstadt az EP alkotmányügyi bizottságának brüsszeli ülésén.

Rámutatott: a hosszabbítás különösen problémás lenne a május végi EP-választások utánra, amelyen brit képviselők már nem indulnának, de legkésőbb az alakuló ülés időpontjáig mindenképpen meg kellene történnie a kilépésnek.

Danuta Hübner, a szakbizottság elnöke kiemelte, hogy amennyiben ennél is későbbre tolnák ki a távozási határidőt, akkor az Egyesült Királyságnak is részt kellene vennie a választáson, ha el akarják kerülni az alapszerződés megsértését.

"Ugyanakkor remélem, hogy erre nem kerül sor" - fogalmazott.

A képviselő arról is beszámolt, hogy a londoni fejleményektől függetlenül az Európai Parlament a jövő héten megkezdi a brit törvényhozás által elutasított kiválási szerződés ratifikációját, hogy az lezárulhasson a szigetország EU-tagságának március 29-re tervezett megszűnéséig.

Verhofstadt hangsúlyozta, a jóváhagyásnak fontos üzenete, hogy
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 21:02
1/10
Képek, videók
Brexit theresa-may.jpg
megyerimihaly
2016. szeptember 02. péntek, 01:35
Hivatalosan is legjobb b.
lizzy_h
2006. szeptember 23. szombat, 11:13
én, hivatalosan
simkata
2006. június 02. péntek, 18:28
Edvi Illés Ödön Halászta
mezixy
2008. szeptember 28. vasárnap, 18:59
Elhagyott halásztanya
pocorka
2007. március 10. szombat, 10:47
alsóörs1026 délután.jpg
maroka
2018. október 26. péntek, 16:05
Alsó tagozat 3. oszt.
furaila
2018. október 23. kedd, 22:33
alsó1mos1.png
kathyvp
2018. október 05. péntek, 01:24
alsó1mos.png
kathyvp
2018. október 05. péntek, 01:15
alsó1fiók.png
kathyvp
2018. október 05. péntek, 01:07
alsó1 ez.jpg
kathyvp
2018. október 05. péntek, 00:57
alsó1 másolabvnnta másola
kathyvp
2018. október 05. péntek, 00:51
Szeged-Alsó rakpart.jpg
agica2004
2018. július 21. szombat, 22:50
alsó1 másolata.jpg
kathyvp
2018. június 23. szombat, 11:53
alsó1.jpg
kathyvp
2018. június 23. szombat, 11:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.