Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 09:21 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhunyt a debreceni gyermekklinika igazgatója
Közleményük szerint Veres Gábor orvosi tanulmányait Budapesten, a Semmelweis Egyetemen és Freiburgban végezte 1987-1994 között "summa cum laude" eredménnyel. Ezután a Semmelweis Egyetem l. sz. gyermekklinikáján dogozott, ahol 2001-ben egyetemi tanársegédi, 2007-ben egyetemi adjunktusi, 2011-ben pedig egyetemi docensi kinevezését kapott.

Veres Gábort 2017-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, 2018 óta vezette a debreceni gyermekgyógyászati klinikát.

Veres Gábort a Debreceni Egyetem, a klinikai központ, az általános orvostudományi kar és a gyermekgyógyászati intézet saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 16:01
Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
Kovács László 1939-ben született Sátoraljaújhelyen. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1963-ban. Már harmadéves egyetemi hallgatóként elkezdett dolgozni a debreceni Élettani Intézetben, ahol Varga Emil elektrofiziológiai munkacsoportjának tagjaként a harántcsíkolt izmok membránjának elektromos és transzportsajátságait vizsgálta.

Kutatási eredményeit a sejtek membránfolyamatait vizsgálva, a jelátvitel elektrofiziológiai történéseit elemezve érte el. Elsőként tárta fel az intakt izomrostok kalciumhomeosztázisának, vagyis az élő szervezet változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodóképességének mennyiségi viszonyait.

Kutatásai mellett oktatott is Debrecenben, 1975-ben adjunktusi, 1982-ben docensi, 1988-ban egyetemi tanári kinevezést kapott. 1991-ben megbízták az Élettani Intézet (később a Molekuláris Medicina Kutató Központ) vezetésével, az igazgatói posztot 2005-ig töltötte be. 1991-től az egyetem tudományos
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 11:11
Kutatók éjszakája - Több mint százötven program a Debreceni Egyetemen
előállítására.

A bölcsészettudományok iránt érdeklődők előadást hallhatnak a börtönszlengről, a rockzene és a rendszerváltás kapcsolatáról, valamint a francia divat középkortól napjainkig tartó történetéről, amelyet divatbemutatóval is színesítenek majd.

A műszaki tudományok kedvelői megismerhetik a többi között Magyarország legnagyobb szuperszámítógépét, kalandozhatnak a virtuális valóságban, játékos programozáson vehetnek részt és betekintést nyerhetnek a meteorológia "művészetébe" is.

Az orvostudományi karon az emberi test anatómiai rejtelmeibe vezetik be a közönséget, továbbá játékos kísérletekkel várják az érdeklődőket a biofizikai és a sejtbiológiai laboratóriumban. A vállalkozó kedvűek a radiológiai szabadulószobában próbára tehetik rátermettségüket.

A Kutatók éjszakáján az egyetemi campusok mellett a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, az Atommagkutató Intézetben és Agora Tudományos Élményközpontban is várják a közönséget. A programsorozathoz kapcsolódva a felsőoktatási intézmény
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 16:41
Meghalt az ismert magyar orvosprofesszor 76 éves volt
Életének 76. évében elhunyt Oláh Éva professzor, a gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja, a Debreceni Egyetem (DE) gyermekgyógyászati klinikájának volt igazgatója - közölte a DE sajtóirodája szerdán az MTI-vel.
Oláh Éva 1968-ban fejezte be egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol ,,Sub auspiciis rei publicae popularis" kitüntetéssel avatták orvosdoktorrá. Ugyanabban az évben nevezték ki a gyermekklinikára, ahol azóta is megszakítás nélkül dolgozott. 1972-ben csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 1980-ban humángenetikából szerzett szakorvosi képesítést. Tudományos munkája elsősorban az utóbbihoz kötődött, ezen belül a daganatkutatás, az onkogenetika irányába haladt, amelyre alapozva alapította meg 1973-ban a klinikai genetikai laboratóriumot.
Oláh Évát 1992-ben egyetemi tanárrá és a gyermekklinika igazgatójává nevezték ki. Tizenöt éven keresztül, 2007-ig irányította a klinika oktató-, kutató- és betegellátó munkáját, majd a klinikai genetikai központ szakmai
maroka, 2019. április 12. péntek, 17:36
Orvosság helyett
a szükséges vitaminmennyiséget. A humorral fűszerezett előadásmódjáról híres szakember, aki első alkalommal jár Erdélyben, hangsúlyozta, a mai ember vészesen kevés folyadékot fogyaszt, nem mozog eleget, és a tévhitek miatt megvonja magától a sót, meg a zsírt. Emiatt jelentkeznek gyakran tünetek, amelyekre azonnal ráfogjuk, hogy betegség. Holott valamilyen hiány, amit legtöbbször orvosság nélkül is pótolni tudunk.

Dr. Lenkei Gábor 1986-ban szerezte meg az orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd kutatóorvosként, belgyógyászként és szülész-nőgyógyászként szerzett tapasztalatot. Már az előadás elején szerette volna tisztázni, nem megrögzött gyógyszerellenes, ahogyan azt sokan gondolják. Elismeri, hogy vannak helyzetek, amikor az orvosság szedése indokolt és elkerülhetetlen, de úgy gondolja, manapság a gyógyszerhasználat elfajult, az esetek nagy részében elkerülhető lenne, és vele együtt a kár is, amit az emberek egészségében okoz.

- Mindez 100 évvel ezelőtt kezdődött,
klarika47, 2018. szeptember 30. vasárnap, 11:26
Kutatók éjszakája - Százhúsz különleges program a Debreceni Egyetemen
népszerűsíteni a tudományos módszereket, eredményeket annak érdekében, hogy minél több fiatalt meggyőzzenek, érdemes a tudományos pályát választani.

A professzor szerint ma a fiatalok elsősorban használni szeretik a tudományos eredményeket - például az internetet -, s nem feltétlenül ismert számukra, hogy mindezek mögött hány ember összehangolt tudományos munkája rejlik.

Hozzátette: a programokba az egyetem szinte valamennyi egysége bekapcsolódik, az idén centenáriumát ünneplő általános orvostudományi kar pedig kiemelkedő programokkal készül a szeptember 28-ai eseményre.

A látogatók megismerkedhetnek többek között az agykutatás titkaival, a nukleáris medicina világával, és még az is kiderül, mennyire aktivizálhatók az emberi őssejtek - ismertette Csernoch László.

Szücs Péter, az Anatómiai, Szövettani és Fejlődéstani Intézet igazgatója szerint a Kutatók éjszakája remek alkalom számukra, hogy eloszlassák azokat a tévhiteket, amelyek az orvosképzésben nélkülözhetetlen boncolással
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 11:57
Felvételi - Nemzetközi tanulmányok, kommunikáció szakra és jogászképzésre kellett magas pontszám
Tudományegyetemen 455 pontot kellett elérniük a felvételizőknek, a Budapesti Corvinus Egyetemen 455 pont kellett a magyar nyelvű, 456 az angol nyelvű képzésre.

A leendő jogászoknak osztatlan, nappali, államilag finanszírozott képzésre a Károli Gáspár Református Egyetemen 474, a Széchenyi István Egyetemen 465, a Debreceni és a Miskolci Egyetemen 461, az ELTE-n, a Pázmányon, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen 460 pont kellett a sikeres felvételihez.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának általános orvos szakára osztatlan nappali, államilag finanszírozott képzésre 441 ponttal, a Szegedi Tudományegyetemen 427 ponttal lehetett bejutni, az Állatorvostudományi Egyetem állatorvos szakára 437 pont kellett.

A Műszaki Egyetemre a leendő mechatronikai mérnökök 451 ponttal kerülhettek be, az építészmérnöki képzésre 380, a gépészmérnöki képzésre 365, a villamosmérnökire 360 pont volt a határ.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével,
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 22:21
A Color együttes ragyogása és ikaruszi zuhanása
édesapjuk volt az igazgató, édesanyjuk a tanítás mellett a helyi művelődési házat is irányította.

Rendkívül fontosnak tartották, hogy a gyerekeik zenét is tanuljanak: a legidősebb, Gyula zenei gimnáziumba járt, komoly zongorista karrierre számíthatott a tehetsége alapján, azonban fagottozni is tanult, és a fafúvós hangszer tartásától a zenészek legfélelmetesebb betegségét, ínhüvelygyulladást kapott. Úgy döntött, hogy pár hónapos tanulási hajrát követően felvételizik a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karára, ahova elsőre felvették. Ám előtte édesanyjuk ötletére a három testvér megalapította a Bokor együttest, hangszereket vásároltak a srácoknak, és édesapjuk szállította őket a környék településeire a fellépéseikre. Attila, a dobos-énekes tíz, Tibor, a gitáros-énekes (később basszusgitáros) tizenkettő, Gyula, a billentyűs-énekes tizenhat esztendős volt ekkor, így a szülői felügyelet is megoldódott egyúttal.

rnek1.jpg

Az egyetemen Gyula belépett a DOTE zenekarba, aztán
tinka1951, 2018. március 24. szombat, 15:25
Folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program
készült az MTA Természettudományi Kutató Központjában, humán agyszövetbank és nagyfelbontású EEG-berendezés a Semmelweis Egyetemen, neuro-onkológiai labor a Debreceni Egyetemen vagy neurofiziológiai, biomarker labor a Szegedi Tudományegyetemen- jegyezte meg.

A NAP hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi kiadások csökkentéséhez, valamint, hogy segítse az egészségipar fenntartható fejlődését - mondta a program elnöke.

A 2017 novemberében záruló program keretében az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezetésével, tíz kutató intézmény részvételével végeztek agyi folyamatokkal, rendellenességekkel és kezelési-megelőzési eljárásokkal kapcsolatos kutatásokat. Olyan betegségek esetén értek a kezelést, gyógyítást segítő eredményeket, mint a szklerózis multiplex, az autizmus, a skizofrénia vagy az internet-függőségre jellemző agyi elváltozások.

A Országos Klinikai Idegtudományi Intézet kutatócsoportja az Alzheimer-kórral jelentkező epilepszia diagnosztizálásában ért el áttörést,
velemenyezd, 2017. szeptember 01. péntek, 17:13
Felvételi - Rektorhelyettes: megőrizte helyét a Debreceni Egyetem
hallgatója lesz az idén a Debreceni Egyetemnek - tette hozzá a rektorhelyettes.

A legnagyobb növekedés a gyermeknevelési és felnőttképzési karon volt, ahol a gyógypedagógiai szak indításának is köszönhetően 25 százalékkal, a tavalyi 468-ról az idén 586-ra nőtt a felvettek száma, de 19 százalékos volt a növekedés az informatikai karon és 12 százalékos az általános jogi karon is - ismertette Bartha Elek.

Hozzátette: ugyancsak nőtt a felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest az általános orvostudományi, az egészségügyi, a fogorvostudományi és a gyógyszerésztudományi karokon is. Az általános eljárás során felvett hallgatók közül 5193-an állami ösztöndíjas, 1176-an pedig önköltséges formában kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptemberben.

Megemlítette, hogy a bejutáshoz a legtöbb pontszámra (490) a gazdaságtudományi kar kereskedelem és marketing állami ösztöndíjas, levelező alapképzésén volt szükség, míg a jogi kar állami ösztöndíjas osztatlan levelező jogászképzéséhez 480 pontot kellett elérnie a
velemenyezd, 2017. július 27. csütörtök, 15:16
Téves felfogás
Dr. Lenkei Gábor szerint téves felfogás, hogy az emberek többsége magas vérnyomásban szenved!
Kevesen lehetnek azok, akik még nem halottak Dr. Lenkei Gáborról, aki 1961. március 1-jén, Miskolcon látta meg a napvilágot, majd orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett 1986-ban, és ezt követően az egyetem Mikrobiológiai Intézeténél helyezkedett el, mint kutatóorvos.
Dr. Lenkei Gábor szerint téves felfogás, hogy az emberek többsége magas vérnyomásban szenved!
Itt került kapcsolatba a vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, majd azon kezdett töprengeni, hogy ezek a kórokozók vajon miért nem okoznak egyforma tüneteket, betegségeket az embereknél. Ekkor tudatosult benne, hogy azok, akiknél fertőzést, betegséget tudnak a kórokozók okozni, a gyenge immunrendszer miatt van. Ezért pályát változtatott, és belgyógyászként kezdett páciensekkel foglalkozni, ahol azt szerette volna megvalósítani, hogy egy magas vérnyomással küzdő, vagy cukorbetegségben szenvedő beteget is lehessen gyógyultnak
lenke1964, 2017. január 21. szombat, 21:24
Egy vegyész és egy belgyógyász kutató kapta az idén A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíjat
Jelentősen javulhat mind az agyvérzés és az érelmeszesedés, mind pedig a gyógyíthatatlan bélbetegségek által érintett betegek életminősége, ha a díjazott két magyar kutatónő erőfeszítései célba érnek. Az elismeréssel járó 4-4 millió forintos ösztöndíjat a két kutató szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon felhasználhatja.

Tomás Hruska, a L'Oréal Magarország, Csehország, Szlovákia ügyvezető igazgatója a díjátadón hangsúlyozta, hogy a társadalomnak nagy szüksége van kiváló női tudósokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tudomány világát még mindig a férfiak uralják. Globális viszonylatban egy nőnek ma harmadannyi esélye van arra, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak, és a világ kutatóinak csupán 30 százaléka nő.

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy immár 14. alkalommal osztják ki idén a díjakat. A következő másfél évtized fenntartható fejlesztési tevékenységét meghatározó ENSZ keretrendszert, az Agenda 2030-t idén fogadta el a
velemenyezd, 2016. október 25. kedd, 19:53
1/6
Képek, videók
szegedi gyermekklinika 19
agica2004
2013. szeptember 14. szombat, 13:25
szegedi gyermekklinika.jp
agica2004
2011. augusztus 17. szerda, 15:28
A gyermekklinika dolgozói
ujnemarika
2011. április 30. szombat, 16:13
A gyermekklinikán
ujnemarika
2011. április 30. szombat, 16:08
a gyermekklinika előtti p
agica2004
2006. december 11. hétfő, 16:11
Véres rendőri megtorlás
furaila
2019. december 05. csütörtök, 12:49
0 a aug.3. véreskéz Jemen
lovaszmarika
2019. augusztus 03. szombat, 15:33
honfoglaló_veres jános.jp
maroka
2018. november 30. péntek, 13:09
véres csütörtök áldozatok
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:31
veres-csutortok.jpg
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:27
A rút varangyot véresen m
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:27
Véres madarak.jpg
chillik
2017. december 31. vasárnap, 05:44
Gyözelem ? vereség.jpg
chillik
2017. augusztus 14. hétfő, 05:20
Veresné Sz Marika
irmus
2017. május 04. csütörtök, 07:37
a Veresi templomnál
orban47
2017. április 19. szerda, 15:51
Címkék
felvettek száma, virtuális valóságban, elismeréssel járó, gyógypedagógiai szak, tanítás mellett, Oréal Magarország, magas vérnyomással, általános eljárás, helyi művelődési, tévhitek miatt, klinikai központ, felsőoktatási intézmény, fiatalok elsősorban, általános orvostudományi, szeptember 28-ai, Műszaki Egyetemre,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.