Belépés
2019. augusztus 25. vasárnap | 34. hét | 237. nap | 18:09 | Lajos, Patrícia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A március 15-i hétvégén kezdődik a turisztikai szezon Fraknóban és Kismartonban
A látogatókat mindkét helyszínen magyar nyelvű vezetésekkel várják 10 és 17 óra között, amelyeken egyebek mellett az Esterházy Melinda hercegné és Joseph Haydn zeneszerző életét bemutató kiállításokat lehet megtekinteni.

A szezon folytatásában április 7-én Kismartonban Esterházy Contemporary címmel nyílik kiállítás, amelyen a 2013-as Esterházy Art Award győztesének, Csató Józsefnek az installációit lehet megtekinteni a kastély lépcsőházában.

Április 13-án és 14-én Húsvéti vásárt tartanak a fraknói várban, ahol lesz tojáskeresés, állatsimogatás, megmutatják, hogyan készítik a fánkokat a helyi pékségekben vagy hogyan működik egy automata lekvártöltő. Mindezek mellett a vad- és gyógynövények jótékony hatásait is bemutatják.

Április 18. és 20. között Kismartonban húsvéti családi vezetést kínálnak, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozással és pónilovaglással várják.

A classic.Esterhazy koncertsorozat március 23-án Hercegi kamaramuzsika címmel folytatódik, április 13-án a Haydn
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 10:47
Mária születésének története
búcsújáró helyének, a franciskánus Máriaradnának és Szeged-Alsóvárosnak kultikus kisugárzása magyarázza.
Mária a hajnali, szép csillag, a Stella puerpera Solis. A nap miséjének egyik szövegrészlete: felix es Sacra Virgo Maria et omni laude dignissima: quia ex te ortus est sol iustitiae, Christus, Deus noster. Alleluia, azaz: boldog vagy szentséges Szűz Mária és legméltóbb minden dicséretre. Belőled támadt az igazság Napja, Krisztus, a mi Istenünk.
Ebből a liturgikus képhagyományból sarjadt Telek Józsefnek tanácsa: ha egyébkor tőletek ki nem telhetne, legalább estéli és reggeli hajnalkor, mikor a hajnali csillagot, a többi csillagok között, legtetszetesb fényességgel ragyogni szemlélitek, elmélkedjetek a Jákobbul támadott csillagnak, az Isten szent Anyjának felséges méltóságáról.
Egy középkori eredetű legenda szerint Kisasszony hajnalán angyalok zengenek a mennyekben.
Mária Isten áldott földje, amelyből üdvösségünk virága és gyümölcse sarjadt. Ebből a szimbolikából nőtt az a századfordulón
maroka, 2018. szeptember 07. péntek, 17:24
Kortárs kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban
szürreális jegyeket hordozó munkái láthatók.

A kiállítást szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kiválasztott művek a festészet műfajára koncentrálnak ugyan, de az alkotások nagy része átlépve az eddigi határokat "kilép" a térbe, és ezáltal izgalmas köztes terek keletkeznek.

A kastéllyal szemben található Vinotékában koncepcionális művészek ifjabb generációjának horse/home stories című kiállítása nyílik meg. A tárlaton az Esterházy Művészeti Díj 2013-as győzteseinek, Csató Józsefnek, Kovács Olíviának és Kaliczka Patrícziának valamint Esterházy Marcellnek munkái láthatók. A művészek kifejezetten az egykori udvari istálló helyiségeibe szánva alkották meg képeiket.

Legutóbb novemberben Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban ünnepelték az Estherházy Művészeti Díj kitüntetettjeit. Az összesen 15 ezer euró értékű jutalmat független szakmai zsűri, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA Biztosító
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 16:43
A nagy madár
szerszámmal.
- Hosszú nyelű balta?
- Igen. Vagy rövid nyelű, de nagyon kiköszörülve. De nyom szinte egy szál se. Elmosta az eső.

Amikor megérkezett Margit és Péter, a két nyomozó, Andrea néhány gyors instrukciót adott nekik.

- A kapu? - kérdezte a helyszínelőket.
- Zárva volt. A kulcs belülről.

Andrea a kerítésre nézett. Legfeljebb másfél méter. Nem komoly akadály.

Megérkezett a hullaszállító, hogy elvigye az áldozat földi maradványait. Felméry Józsefnek nem voltak rokonai.

Andrea kisétált a ház elé. Látta, hogy Eszter az autóban gubbaszt, a kislánynak jó lecke volt, aligha fog ezután is erőszakoskodni.

A szomszéd ház tornáca alatt Makó Péter éppen felvette a holttestre találó Mihályi György vallomását. Hallgatta néhány percig, aztán megkérdezte:

- Minden házban van kutya. Felméry úrnak miért nem volt?
- Volt annak. Hatalmas, mérges döf. Óriás schnauzer, vagy mi a fene.
- Akkor most hol van?
-
lnpeters, 2016. március 06. vasárnap, 22:38
Meghirdették az Esterházy Művészeti Díjat fiatal festőművészeknek
Az 5000 eurós (1,55 millió forint) díjat kettő, vagy három mű alkotóinak ítéli oda a független szakmai zsűri - olvasható az Esterházy Magánalapítvány szerdai közleményében.

A www.esterhazy.at/dij weboldalon való online pályázás zárónapja október 20. Az Esterházy Művészeti Díj nyertesét a november 12-i díjátadón hirdetik ki a Magyar Nemzeti Múzeumban. A díjátadó után a zsűri által összeállított anyagból kiállítás nyílik, amely november 13-tól december 6-ig látogatható.

A zsűri tagjai Sandro Droschl, a grazi Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója, Fenyvesi Áron, a budapesti Trafó Galéria vezetője, Othmar Michl, az UNIQA Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Niklai Judit, a Blood Mountain Alapítvány alapító-igazgatója,Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője, Manfred Wiplinger, a bécsi Krinzinger Galéria rezidens programjának felelőse, valamint Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány
velemenyezd, 2015. szeptember 23. szerda, 12:02
Könyvfesztivál - A díszvendég Törökország sokszínű programmal készül
szerzőjével, Gül Irepogluval, Az ágyas című kötet írójával, valamint több fordítóval is.

A könyvfesztiválhoz kapcsolódóan corvinakiállítás látható az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) A Szultán ajándéka - Négy corvina a Szeráj könyvtárából címmel. Törvényhozó Szulejmán Szultán 1526-os budai hadjárata és az 1541-es hadjárat után Mátyás király könyvtárából néhány könyv Isztambulba került. Ezek közül négyet Abdul Aziz szultán 1869-ben, a Szuezi-csatorna megnyitása alkalmából Isztambulba látogató Ferenc Józsefnek, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójának ajándékozott. Ezt a négy corvinát, amelyet csak rendkívüli alkalmakkor állítanak ki, most május 6-ig láthatja a nagyközönség.

Nakkashane: Könyvkészítés az oszmán szerájban címmel a török kulturális központ különleges könyvkészítő műhellyel várja az érdeklődőket a Millenárison, ahol szakértő mesterek élőben mutatják be a könyvkészítés hagyományos művészetét: a papír és a tinta készítésétől a kalligráfiáig, a díszítéstől a kötésig. A bemutatók
velemenyezd, 2014. április 24. csütörtök, 07:38
Könyvfesztivál - Kiállítások művészkönyvekből és illusztrációkból
Wislawa Szymborska, a 2012-ben elhunyt Nobel-díjas lengyel költőnő kollázsait először tekinthetik meg az érdeklődők Magyarországon, a tárlat csütörtöktől látogatható a Lengyel Intézetben. Szymborska számos kollázst készített, felhasználva mindent, ami keze ügyébe került: magazinokat, újságok szalagcímeit, fotóreprodukciókat, régi képeslapokat.

A könyvfesztiválhoz kapcsolódóan corvinakiállítást rendez a Budapesti Török Nagykövetség és a Yunus Emre Intézet az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) A Szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából címmel.

Törvényhozó Szulejmán szultán 1526-os budai hadjárata és az 1541-es hadjárat után Mátyás király (1458-1490) könyvtárából néhány könyv Isztambulba került. Ezekből négy darabot Abdul Aziz szultán 1869-ben, a Szuezi-csatorna megnyitása alkalmából Isztambulba látogató Ferenc Józsefnek, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójának ajándékozott. Ez a négy könyv exkluzív kiállításon látható május 6-ig az OSZK-ban.

A Millenárison a
velemenyezd, 2014. április 23. szerda, 20:25
szeretettel
mágnásoknak, akiket a háza és családja érdekeit szem előtt tartó királynő részben azáltal, hogy osztrák nőkkel összeházasította őket, részben címek, rendek osztogatása által, Bécshez kötött.

Abban az időben a magyar főnemesség szinte tódult a fényes birodalmi székvárosba. Mária Terézia nemcsak a mágnásokat, de a köznemesi osztályt is Bécsbe csalta, azt az osztályt, amely legnehezebben hagyja el a kört, amelyben született. Az osztrák hagyományos politika, a centralizálás, sem I. Lipótnak, sem I. Józsefnek, sem pedig III. Károlynak nem sikerült annyira, mint Mária Teréziának, mert amit elődei erőszakosan akartak elérni, azt ő szelidséggel vitte keresztül. Tudta jól, hogy a jogaira féltékeny nemzet az erőszaknak nem enged, s éppen mert ennyire ösmerte a magyart, bilincsek helyett selyemfonalat alkalmazott. Számitásaiban nem csalódott. Egyetlen ajándékgyűrűjeért hűséget esküdött az egész nemzet, egyetlen ajándékkardjáért kardot kötött az egész nemzet, egyetlen ajándéklováért felült az egész nemzet.
sayuri, 2012. április 17. kedd, 03:10
Mérey-ügy - Elnapolta a zombori bíróság a kártérítési pert
Emma képviseletét a magyarországi Trianon Múzeum Alapítvány által felkért zombori és magyarországi ügyvédi közösség vállalta és látja el, ügyét felkarolta a Keskeny úton - Délvidék 1944-45 nevű magyarországi civil szervezet is.

A délvidéki magyarellenes vérengzések egyik elszenvedőjének leszármazottjaként és az említett civil szervezet képviselőjeként volt jelen a zombori bírósági tárgyaláson Cseresnyésné Kiss Magdolna, aki a bácskai Ferenc-csatorna tervezőjének, az 1748 és 1813 között élt Kiss Józsefnek a leszármazottja. Kiss Magdolnának a nagyapját végezték ki a háború végén és Verbászon egy jelöletlen tömegsírban nyugszik. "Nagyapámat is ártatlanul végezték ki, s ezért kértem a családom rehabilitálását" - nyilatkozta Cseresnyésné Kiss Magdolna, aki Zagyva Mérey Emmával együtt minden ártatlanul kivégzett ember hozzátartozóját arra biztatja, hogy rehabilitáltassák mártírjaikat és folyamodjanak kárpótlásért a szerb államhoz.

"Arra tettem fel az életemet, hogy méltó emléket állítsunk a
velemenyezd, 2011. november 04. péntek, 16:37
A nagy madár
Hosszú nyelű balta?

- Igen. Vagy rövid nyelű, de nagyon kiköszörülve. De nyom szinte egy szál se. Elmosta az eső.

Amikor megérkezett Margit és Péter, a két nyomozó, Andrea néhány gyors instrukciót adott nekik.

- A kapu? - kérdezte a helyszínelőket.

- Zárva volt. A kulcs belülről.

Andrea a kerítésre nézett. Legfeljebb másfél méter. Nem komoly akadály.

Megérkezett a hullaszállító, hogy elvigye az áldozat földi maradványait. Felméry Józsefnek nem voltak rokonai.

Andrea kisétált a ház elé. Látta, hogy Eszter az autóban gubbaszt, a kislánynak jó lecke volt, aligha fog ezután is erőszakoskodni.

A szomszéd ház tornáca alatt Makó Péter éppen felvette a holttestre találó Mihályi György vallomását. Hallgatta néhány percig, aztán megkérdezte:

- Minden házban van kutya. Felméry úrnak miért nem volt?

- Volt annak. Hatalmas, mérges döf. Óriás schnauzer, vagy mi a fene.

- Akkor most hol
lnpeters, 2011. március 30. szerda, 02:23
Bepanaszolták a Tv2-t
lófejjel és agyonveréssel viccelődött.
A jövő héten dönti el az ORTT, vizsgálatot indít-e a Tv2 Hal a tortán című műsorának legújabb része miatt. A főzős műsorban hosszabb-rövidebb időre büntetett előéletű vendégek szerepeltek, a hétfői műsor beharangozója szerint "mindennap egy börtönviselt celeb látja vendégül szintén büntetett előéletű társait". A műsorban a 120 millió forintos csalás miatt elítélt, 2006-ban szabadult Zalatnay Sarolta énekesnő főzött négy vendégének: Tasnádi Péternek, Stadler Józsefnek, Pápai Józsefnek és Nagy Évának.

A tv2-n hétfőn este sugárzott műsorban Tasnádi előbb Zalatnay lovát vizslatva azzal viccelődőtt, hogy "egész héten egy lófejet kerestem", az egyik szereplőnek pedig a vacsora közben azt mondta, "ha akarsz ilyen jó kis börtönélményen átesni, bevállalom, hogy agyonverlek".

A műsor miatt az Országos Rádió és Televízió
nnpapszi, 2009. október 13. kedd, 19:01
Megszületett Rudolf herceg
(,,die rote Herzogin"). Sorsa a nagymúltú uralkodóház méltatlan hanyatlásának szimbóluma.

Rudolf szívesen foglalkozott tudományokkal, főleg néprajzzal és természettudományokkal, a császár viszont nem nézte jó szemmel fia tudományokkal kapcsolatos lelkesedését, sőt egyenesen eltiltotta a természettudományi tanulmányoktól, mert azokat uralkodóhoz méltatlannak tartotta. A császár tiltása nem tántorította el Rudolfot a természettudományoktól, 17 évesen így ír egyik tanítójának, dr. Krist Józsefnek:

,,... mindig köszönettel tartozom önnek, mert ön volt az első aki bevezetett a természet ismeretébe s olyan tudomány iránt ébresztett bennem szeretetet és kedvet, mely nemcsak nemesít és felvilágosít, hanem ösztönt és állandó foglalkozást ad a szabad természetben és a könyvekben, a természet megfigyelésével örömet szerez és a természet szeretetére tanít, a mi igen nagy kincs. Annyi mindenféle tanulmányaim között mindig a természettudományokban találtam megnyugvást és üdülést és
schuro, 2009. augusztus 21. péntek, 16:33
Képek, videók
kismartoni Eszterházy-kas
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 13:58
3 Kismárton
manolap44
2010. április 11. vasárnap, 12:54
Kismarton
mecsery
2010. március 05. péntek, 03:14
Ausztria-Kismarton-Esz ter
panni48
2009. július 15. szerda, 08:51
kismarton.sopron.megye .jp
linktaram
2008. október 07. kedd, 14:47
A kismartoni Esterházy-ka
isukaking
2007. február 03. szombat, 18:31
kismarton várkastély.jpg
solanum
2006. május 23. kedd, 12:45
heti-turisztikai-ajanl o-s
menusgabor
2015. szeptember 01. kedd, 22:50
turisztikai központ
zsoka63
2009. január 27. kedd, 19:03
Tata - Esterházy-várkasté
dnemethk
2013. szeptember 30. hétfő, 22:58
Fertőd, Esterházy-kastély
jpiros
2011. november 24. csütörtök, 06:11
Esterhazy%20Janos.jpg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:04
Esterházy-palota.JPG
balazsmargit
2011. augusztus 16. kedd, 08:35
Fertőd - Esterházy-kastél
irmus
2011. április 27. szerda, 18:36
M.o.- Esterházy k..jpg
molnarjulia
2011. február 03. csütörtök, 12:41
Címkék
installációit lehet, könyvfesztiválhoz kapcsolódóan, áldozat földi, bácskai Ferenc-csatorna, Stadler Józsefnek, Kaliczka Patrícziának, Tasnádi Péternek, fényes birodalmi, holttestre találó, jelöletlen tömegsírban, Osztrák-Magyar Monarchia, Esterházy Művészeti Díjat, osztrák hagyományos, egyik szereplőnek, Rieder Gábor, budapesti Trafó,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.