Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:38 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A román legfelsőbb védelmi tanács asztalára kerül Verespatak UNESCO örökségvédelmi védettsége
Az elnöki hivatal szerint Klaus Iohannis elnököt foglalkoztatja Verespatak témája, ezért a kérdést a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó védelmi tanács június végi ülésének napirendjére tűzték.

Szerdán George Ivascu kulturális miniszter is úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérte az elnöki hivataltól, vitassák meg Verespatak ügyét.

A Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte Verespatak UNESCO világörökség részévé való nyilvánítását 2016 januárjában. Az ügy szinte a végéhez érkezett, hiszen az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 29. és július 2. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene szülessen Verespatakról örökségvédelmi védettségéről.

Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete a múlt szerdán közölte, hogy a román külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a világörökségi védettségi folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

A kulturális
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:12
Leállította a román kormány Veresptak UNESCO világörökségi jelölését
amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól.

A bukaresti kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel.

A procedúrát a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte 2016 januárjában. Suteu a Ciolos-kabinet mandátuma utolsó napjaiban terjesztette fel az UNESCO-hoz a javaslatot.

Az erdélyi Érchegységben Verespatakon és környékén a Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. 2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki a beruházás ellen, ezért a román parlament 2014 júniusában elutasította az aranybánya-beruházást
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 17:50
Krónika: Románia ismét elmulasztotta képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO szellemi világörökségi
parlamenti bizottságnak csak koordinációs szerepe van, nem dönthet a felvételi kérelmek ügyében. A szenátor úgy vélte: a tavalyi sikertelen kísérlet után Romániának újra kellett volna indítania a jelölési procedúrát.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke felháborítónak tartotta, hogy a román kormány nem lép fel a romániai magyar értékek védelmében. "A román szakértői kormány képviselője megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék a szellemi világörökségi listára. Akkor Corina Suteu azt mondta, ki fogják egészíteni, és újra benyújtják a dossziét, ebből nem lett semmi" - emlékeztetett Hegedüs Csilla, aki a kulturális tárca korábbi államtitkáraként a felterjesztés kidolgozója volt.

A román kulturális tárca 2012 márciusában, Kelemen Hunor kulturális minisztersége idején terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is részt vett, és a
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 10:31
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket -
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Románia visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését
A kormányfő egy televíziós műsorban bírálta az idei év elején távozott, Dacian Ciolos vezette szakértői kormányt, amelynek kulturális minisztere, Corina Suteu - mandátuma utolsó napján - felterjesztette az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) azt a pályázatot, hogy vegyék fel a települést a védett kulturális örökségek listájára.

Tudose azért nem ért egyet ezzel a lépéssel, mert ha védett örökséggé nyilvánítják a térséget, akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és az ezüstkészletek kitermelése. Tudose szerint a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érinti Románia érdekeit abban a perben is, amelyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources indított a román állam ellen. A vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy még nem késő visszavonni a pályázatot. Ennek érdekében, mint
velemenyezd, 2017. augusztus 30. szerda, 13:12
Európai kulturális konferencia - Navracsics: a kultúra igazi motor
Tibor kitért arra, hogy a kontinens kulturális örökségének megóvásához igazi húzóerőt jelenthet az európai integráció dinamikája.

Mint elhangzott, 2018-ban ünnepelik a kulturális örökség európai évét, és ez kiváló alkalom lesz bemutatni, mennyire elválaszthatatlan egymástól az európai és a nemzeti kultúra. "Arra kell törekedni, hogy a kulturális aktivitás mindig megelőzze a kulturális intézmények működéséhez kapcsolódó folyamatokat, csak így tudunk innovatívabb és kreatívabb Európát teremteni".

Corina Suteu volt román kulturális miniszter a konferencián arról beszélt, hogy ma sokan érzik úgy, a folyamatok rossz irányba mennek és meginognak az eddig biztosnak látszó értékek. Hozzátette: a kedvezőtlen folyamatokkal szemben a kulturális szektor aktivitása az egyik leghatékonyabb megoldás.

A volt miniszter, kulturális szakember a Közel-Kelet háborús történései, valamint a demagógián alapuló politikai erők előtérbe kerülése egyaránt veszélyeztetik kulturális értékeinket, de velük minden lehetséges
velemenyezd, 2017. január 27. péntek, 11:52
Európai kulturális konferenciát rendeznek a Bálnában
résztvevő között egyaránt megtalálhatók európai kulturális hálózatok, szervezetek, kulturális központok és az európai kulturális fővárosok képviselői, magyar kulturális intézmények vezetői és művészek is.

A főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lengyel Intézet és az Európai Unió Kreatív Európa programja által is támogatott konferenciát hivatalosan Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitja meg pénteken.

Az előadók között van Corina Suteu volt román kulturális miniszter, és Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter is tervezi a részvételt.

A szervezők tájékoztatása szerint az angol nyelvű konferencia résztvevői rendhagyó formátumban, három megközelítésben dolgoznak: forgatókönyveket, szcenáriókat; történeteket és narratívákat; illetve ideákat és magyarázatokat osztanak meg. A résztvevők közösen igyekeznek a legvalószínűbb aktuális európai szcenáriókat kidolgozni a lehetséges közeljövőkről.

A konferencia
velemenyezd, 2017. január 25. szerda, 11:53
Egy lépéssel közelebb került az UNESCO-védettséghez az erdélyi Verespatak
A Pressalert.ro portál pénteki közlése szerint Corina Suteu, a szerdán távozott Ciolos-kormány kulturális minisztere az utolsó munkanapján benyújtotta az UNESCO-hoz a verespataki bányászat kultúrtájának a világörökség részévé nyilvánítását kérő dossziét. A miniszter közölte: a lépést Dacian Ciolos miniszterelnökkel egyeztette, és reményét fejezte ki, hogy a helyébe lépő Ionut Vulpescu, a Grindeanu-kormány kulturális tárcavezetője is fenntartja a Románia nevében benyújtott előterjesztést.

A lépést megelőzően több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amelyben az UNESCO-dosszié benyújtására kérték a minisztert. A Verespataki kultúrtáj megőrzéséért harcoló civil szervezetek ugyanis attól tartottak, hogy a szociálliberális Grindeanu-kormány lemond a védetté nyilvánítás kéréséről, és ehelyett a Rosia Montana Gold Corporation bányatervét fogja támogatni a településen.

Verespatak védetté nyilvánításának a folyamata 2011-ben indult, amikor az országos műemlékbizottság a kulturális tárcának
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 21:58
Újabb öt évig Gáspárik Attila vezeti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat
Gáspárik Attila 2011 óta vezeti a román kulturális minisztérium által fenntartott marosvásárhelyi színházat, amely Liviu Rebreanu román író, valamint Tompa Miklós, a Székely Színház alapítójának nevét viselő két társulattal működik.

Gáspárik első ötéves mandátuma a nyáron járt le, ezt követően ideiglenes megbízást kapott, az év végén megszervezett versenyvizsga eredményét pedig most tették közzé. Az Agerpres hírügynökség pénteki tudósítása szerint Gáspárikot szerdán nevezte ki Corina Suteu volt kulturális miniszter, csütörtökön ugyanis már a decemberi parlamenti választások nyomán hatalomra került új román kormány lépett hivatalba. Gáspárik pályázatát egy szakmai bizottság bírálta el.

Korábban a román országos audiovizuális tanácsban dolgozó, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektori tisztségét betöltő Gáspárik Attila az MTI-nek elmondta: a vizsgabizottság értékelte az elmúlt öt évben elért eredményeket, hiszen 29 ezerről 65 ezerre növelték a nézőszámot, úgy hogy a magyar társulat
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 16:17
Újraalapították a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operett- és Musicalszínházat
visszhangot keltő botrány rázta meg. Vlad Alexandrescu volt román kulturális miniszter új főigazgatót nevezett ki, aki leváltotta Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt az opera művészeti igazgatói tisztségéből. A Kobborgot támogató külföldi és a főigazgatót pártoló román művészek között éles, nacionalista felhangoktól tarkított konfliktus alakult ki.

Azóta a kedélyek viszonylag lecsillapodtak, jelenleg egy ideiglenes igazgató vezeti az operát. A két dalszínház szétválasztását Corina Suteu kulturális miniszter már május végén bejelentette, de csak most született meg a kormányhatározat, amely érvényt is szerzett ennek a szándéknak.

Az operettszínház önállóságát maguk az intézmény művészei kérték. A teátrum helyzete azonban továbbra sincs megnyugtatóan rendezve. A legnagyobb gondjuk, hogy továbbra sincs a dalszínháznak működőképes székhelye.

Hat nappal ezelőtt jelentették be, hogy decembertől a román parlament dísztermében fog előadásokat tartani az operettszínház, amelynek
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 17:11
EKF - Temesvár lesz 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa
A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken jelentették be a pályázatok elbírálásának eredményét Steve Green zsűrielnök és Corina Suteu román kulturális miniszter jelenlétében. 2021-ben ugyanis romániai város lesz Európa egyik kulturális fővárosa, a címre tizennégy város pályázott az országból. Közülük választották ki decemberben a négy döntőst, Temesvárt, Kolozsvárt, Nagybányát és Bukarestet.

2021-ben Románia mellett egy görög város, valamint az EU-tagjelölt Szerbia vagy Montenegró egy települése viselheti a címet.

Legutóbb 2007-ben volt romániai város, Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa (EKF).

Steve Green elmondta: nagyon erős volt a romániai verseny, ami igazolja, hogy az EKF-cím elnyerésére kiírt pályázat egyre vonzóbbá válik. Ezt igazolja az is, hogy az utóbbi években megnőtt a pályázó városok száma - tette hozzá.

A romániai pályázatok eredetiek és innovatívak voltak, ezért a bíráló bizottságnak nagy kihívás volt odaítélni egyetlen jelöltnek a címet. Ebben a versenyben
velemenyezd, 2016. szeptember 16. péntek, 17:42
Vontatottan halad a közadakozás Brancusi szobrának megvásárlására Romániában
húszadik századi modern szobrászat egyik meghatározó egyénisége alkotta a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikát. Ezt a szobrot a tulajdonosai el akarják adni, és a román állam megegyezett velük még márciusban, hogy 11 millió euróért megvásárolja. Az összeg több mint felét, 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni, a többi 5 millió eurót a román állam állja.

A szobor eddig a román elnöki hivatalnak is otthont adó Cotroceni-palota múzeumában volt kiállítva. Corina Suteu román kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy az új helyen a szobrot még több román fogja megtekinteni.

Ebből az alkalomból Dan Suciu kormányszóvivő bejelentette, hogy a május közepén meghirdetett és szeptember 30-ig tartó közadakozás eredményeként eddig 212 ezer euró gyűlt össze. A román hatóságok abban reménykednek, hogy a következő időszakban többen ajánlanak fel anyagi támogatást, ugyanis még bizonyos felületeken nem kezdődött el a közadakozás népszerűsítése.

A tervezett
velemenyezd, 2016. június 15. szerda, 18:02
1/2
Képek, videók
Verespatak 01.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 02.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 03.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 04.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 05.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 06.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 07.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 08.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatak 09.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatakban ilyen a viz
kicsoda57
2010. október 21. csütörtök, 00:23
Verespatak.jpg
baraber
2008. augusztus 20. szerda, 22:46
A föld legfelsőbb törvény
sanci81
2015. május 04. hétfő, 17:22
Legfelsőbb bíróság halál
furaila
2013. május 09. csütörtök, 15:44
paris legfelsőbb biróság
lacipecsenye
2012. augusztus 23. csütörtök, 09:50
nyaralás a legfelsőbb szi
szupermami
2011. július 17. vasárnap, 08:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.