Belépés
2020. március 29. vasárnap | 13. hét | 89. nap | 05:10 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Kecskeméten heti több száz maszkot varrnak a színházban, Debrecenben a Modem koordinálja a maszkv
A kecskeméti színház közleménye szerint a Veszprémi Petőfi Színházból indult kezdeményezéshez a héten csatlakoztak. Az elkészült maszkokat a kecskeméti önkormányzatnak adják át, hogy a hivatal az arra rászoruló szervezeteknek biztosítani tudja a védőfelszerelést.

A kecskeméti egészségügyi és szociális hálózat intézményeibe eljuttatott, textilből készült maszkok egyik előnye, hogy magas hőfokon moshatók, és fertőtlenítés után újra használhatók.

A kecskeméti Ciróka Bábszínház varróműhelyének munkatársai az elmúlt napokban 200 mosható szájmaszkot készítettek a megyei kórház sürgősségi és gyermekosztálya részére. Bár a bábszínház erre a célra használható anyagkészlete kimerült, bíznak abban, hogy találnak támogatót a további maszkok gyártásához.

A debreceni Modem Marczin Roland helyi vállalkozó korábbi kezdeményezését karolta fel.

Közleménye szerint egyre többen jelzik, hogy szívesen varrnának maszkokat, egyre többen el is kezdték már a varrást házilag, külön-külön, kisebb mennyiségben
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 18:53
Több mint ötven rendezvény a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjában
tárlatot kibővítve a Műcsarnokban is bemutatják.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora elmondta: először rendeznek gyűjteményes kiállítást Ország Lili festőművésznek Kecskeméten.

Az Antal-Lusztig gyűjteményből válogatott több mint ötven kép különböző műfajokban különféle technikákkal készült, hiszen a művész vizuális felfogása a látványfestészettől eltávolodva a szürrealizmus, a szimbolizmus, az absztrakció felé halad és teljesedik ki - fogalmazott.

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója kiemelte: a március 21-e, a Bábszínházi Világnap alkalmából nemcsak a legkisebbeket várják egy mesére, de azokat a felnőtteket is, akik a mesék mellett a színházat is szeretik.Az először 2015-ben bemutatott Lúdas Matyi a VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb gyerekszínházi előadásnak járó Üveghegy fődíjat.

A 250 éve született Beethovenre emlékezik a Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az Kecskeméti M. Bodon Pál AMI Ifjúsági Fúvószenekar
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 18:51
Színházak éjszakája - Gasztroszínházi előadásra várja nézőit a kecskeméti Ciróka Bábszínház
Kiszely Ágnes elmondta: mindössze két éve kapcsolódtak be a színházak éjszakája programsorozatba, de mivel választott előadásukat nagy érdeklődéssel fogadták nézőik, ezért most is csatlakoztak az országos kezdeményezéshez.

A színházak éjszakájára este 19 órától a Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című improvizációs darabjával készülnek, így a nézők aktív alakítói lehetnek az előadásnak: közreműködésükkel formálódnak a karakterek, gördül tovább a cselekmény. A színészek pedig hol érzékenyen, hol kreatívan, hol pedig vidáman rögtönöznek a nézők reakcióira.

Mint mondta: maga az alapszituáció egyszerű, de ha a néző fantáziájával keveredik a dráma, a komédia és a tragédia ezer színe kel életre a játékban. A színészek a nézőktől kapott információk által újabb és újabb szituációkba kerülnek, majd ezek megoldására törekednek.

A nézők a történetbe belekeverhetik kedvük szerint a közéletet, a munkahelyi történéseket, a párkapcsolatot, a családot, tulajdonképpen bármit, ami foglalkoztatja őket
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 16:21
Öt új bemutatóval készül az új évadra a kecskeméti Ciróka Bábszínház
Kiszely Ágnes elmondta: a bábszínházi műfaj megújulását, megújítását szorgalmazva több olyan előadást is terveznek az új évadban, amelyben a vizualitásnak és a bábeszközöknek jobban teret adva a szöveg csak a kifejezést segítve lesz jelen.

A színház első bemutatója egy koprodukció lesz, melyben a Beck Andrea könyvei alapján készült A titoktündér című mesét Kuthy Ágnes rendezésében a Budaörsi Latinovits Színházzal közösen viszik színre. A darabot október 1-jén mutatják be Budaörsön, a Városi Ifjúsági Klubban.

Már a napokban elkezdődnek A békakirály című Grimm-mese próbái is, amelyet új köntösben Magdalena Miteva állít színpadra. A bolgár vendégrendező - aki egyben a bábszínpadi változat szerzője és tervezője is - első alkalommal dolgozik együtt a Ciróka társulatával. Az előadás bemutatója október 4-én lesz.

Az égigérő lift című előadást Somogyi Tamás rendezi majd. A történet országában be van tiltva a mosoly és törvényellenes a nevetés. Egy nap azonban a Mosoly Mentesítő Minisztérium
velemenyezd, 2019. szeptember 03. kedd, 17:01
Négy nap alatt harminc előadás a bábszínházak találkozóján Kecskeméten
Kiszely Ágnes elmondta: az előző, két éve megrendezett találkozó a Ciróka Bábszínház harmincadik születésnapjához kapcsolódott, míg az idei négynapos rendezvény szintén egy jubileumi programsorozat kiemelkedő eseménye lesz. A Nemzeti Kulturális Alap ugyanis 2018-ban ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját, és az alkalomra szervezett fesztivál huszonöt eseményének egyike a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozója lesz.

Kiemelte, a rendezvényre nem válogatják az előadásokat, valamennyi hivatásos bábszínház saját maga dönti el, melyik produkcióját hozza. A hagyományoknak megfelelően az előadásokat szakemberek részvételével naponta megvitatják.

Mint hozzátette, négy napra Kecskemétre várják az igazgatókat, művészeti vezetőket, rendezőket, tervezőket, dramaturgokat, zeneszerzőket, bábszínészeket, gyakorlatilag a szakma valamennyi képviselőjét. Az előadásokon naponta várhatóan 200-250-en vesznek majd részt.

A találkozó programjában 22 bábszínház és magántársulat mutatkozik be, de az
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 11:51
Nyolc új bemutatóval készül új évadára a kecskeméti Ciróka Bábszínház
Kiszely Ágnes az MTI-nek elmondta: az új évad első eseményeként, augusztus 22-én, a 20. Ljubjanai Mini Fesztiválon mutatkozott be társulatuk a Hogyan fogjunk csillagot? című darabbal. Theo, a földre szállt kisangyal égi-földi kalandjait és egy kisfiúval kötött barátságát Gimesi Dóra írta és Kuthy Ágnes vitte színre.

A fesztiválszereplést követően két új előadásuk próbái már el kezdődtek a bábszínházban. Kolozsi Angéla japán, korjak, angolai, norvég, skót és magyar népmesékből szőtt Macskablöff című előadását Szörényi Júlia állítja színpadra. A három rövid, szórakoztató, ám tanulságos történetet egybefűző, az óvodás korosztály számára készülő, egyszemélyes előadást Fülöp József játssza.

A zöld madár tolla vándormese, amelynek motívumai a dél-amerikai indiánok mondái között éppúgy megtalálhatók, mint az európai népek meséiben. Szász Ilona produkcióját Rumi László rendezésében láthatja majd az iskolás közönség. A dupla bemutatót szeptember 29-én tartják.

A szintén óvodásoknak készülő
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 17:52
Gyermekszínházi fesztivált rendeznek Szegeden
A hagyományosan tavasszal megszervezett fesztivál céljai közé tartozik, hogy minél több emberrel megismertesse a bábszínházi műfajt és újabb nézőket csábítson be a szegedi bábszínház következő évadára.

A négynapos fesztiválon szerepelnek a Kövér Béla Bábszínház elmúlt évadokban bemutatott, nagy sikert arató, kisebbeknek szóló produkciói: Ábrahám Eszter műve, A kíváncsi pillangó, a Valentyin Katajev meséje alapján készült Hétszínvirág, a dalokkal és mondókákkal fűszerezett Nyuszi-Hopp! és Benedek Elek A fekete ország című meséjének feldolgozása, a Hurka Gyurka.

A pécsi Bóbita Bábszínház Szivárványhinta című produkcióját hozza el Szegedre, a budapesti Európai Szabadúszók Egyesülete a Beszélő fát, a szintén a fővárosból érkező BonBon Árnyékszínház a Koldus és királyfit mutatja be, a kecskeméti Ciróka Bábszínháztól pedig a Kuckómókát láthatja a közönség.

A fesztiválon hagyományosan külföldi társulatok is részt vesznek: idén a temesvári Merlin Bábszínház Piroska új történetét, a szabadkai
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 00:06
Véget ért a gyermek- és ifjúsági színházi biennále Kaposváron
- tájékoztatott Novák János.

Az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár kilencedik alkalommal megrendezett seregszemlén az elmúlt két évben Magyarországon bemutatott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, színházi-nevelési programok vettek részt, korcsoportos bontásban.

A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékelte: Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője; Fabók Mariann színművész, a Fabók Mancsi Bábszínháza bábos mesemondója; Turbuly Lilla, költő, író, színikritikus, a Kútszéli Stílus és a Tánckritika szerkesztője; valamint Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának tudományos dékán-helyettese, gyermekirodalom- és olvasáskutató.

Az Új generációs zsűri tagja volt Horváth Dominika, a Kaposvári Egyetem látványtervező szakos hallgatója; Kanizslai Cintia, a Kaposvári Egyetem tanító szakos hallgatója; L. Nagy Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatója és Cserős Péter
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:33
Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyre a bábjátékok
A péntek délelőtti húzás szerint Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre - tájékoztatta az MTI-t Varga Anna, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeti menedzsere.

A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak.

Varga Anna elmondta, hogy elkezdődtek az olvasópróbák, bábok kerülnek elő a raktárakból, délután már jelmezeket válogatnak.

A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat vasárnap délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban. A produkciókat a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Jókai Színház színészei mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és társrendezőként a zalaegerszegi Griff Bábszínház művészei
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 13:44
Több mint száz rendezvény a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjában
kapcsolja a fesztiválhoz. Ramháb Mária könyvtárigazgató kiemelte: a gyermekeknek a Görömbölő Kompánia Szépmező szárnya című előadásával készülnek.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora elmondta: a kecskeméti születésű festőművész, Bozsó János 1968-ban készített sorozatában megidézte a kecskemétiek számára fontos épületek, utcák hangulatát, a város lelkületét. Kiállításuk azt a kötődést mutatja be a szülőföldhöz, amely az egész életműre meghatározóvá vált.

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója kiemelte: Kecskemét egyik legszebb épületéhez kapcsolódva, Cifra Palota címmel mese- és versíró, valamint rajzpályázatot hirdettek. Kecske-terelő játékukkal a város híres épületeit, kulturális intézményeit bejárva kell a családoknak összegyűjteniük minél több pecsétet. A 650 éves Kecskemét elnevezésű játékuk során a pedig Ciróka Bábszínház épületében nyolc helyszínen különféle feladatok várják az érdeklődőket.

Szabóné Bognár Anikó, a Kecskeméti Katona József Múzeum
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 14:12
Vendégjáték Erdélyben, öt új bemutató a Ciróka Bábszínház új évadában
Kiszely Ágnes igazgató elmondta: növekszik a bérletet váltó nézőik száma, az elmúlt évadban már csaknem 7 500 bérletesük volt. Beszélt arról is, hogy a Figura Stúdió Színház meghívására az erdélyi Gyergyószentmiklósra utazott társulatuk, ahol egy háromrészes vendégjátékra kérték fel tagjait. Egy hét alatt öt alkalommal játsszák el a Medveének című darabot, majd tavasszal a Rigócsőr király és az Így volt című tantermi előadással lepik meg az erdélyi gyermekeket és fiatalokat.

A Ciróka Bábszínház idei évadának első bemutatója az Andersen-mese alapján született A vadhattyú című, iskolásoknak szóló előadás lesz. Nagy Orsolya átiratát Szenteczki Zita rendezi. Az odaadásról, önfeláldozásról és az ok nélküli kirekesztésről szóló darab érdekessége, hogy zömmel fiatal pályakezdők munkája.

Bemutató lesz a Hogyan fogjunk csillagot? című történet is. Theo, a földre szállt kisangyal égi-földi kalandjait és egy kisfiúval kötött barátságát Gimesi Dóra írta, és Kuthy Ágnes viszi színre.

Egy vásári
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 13:52
Színházak éjszakája - Gasztroszínházi előadással készül a kecskeméti Ciróka Bábszínház
Kiszely Ágnes elmondta: a színházak éjszakája eddig csak néhány vidéki helyszínnel bővült, amelyek közé most először Kecskemét is bekapcsolódott. Az alkalomra egy különleges előadást választottak, a teátrum udvarán ugyanis a Hírös Gasztroszínház egyik legújabb darabjával, a Keserű aszúval várják az érdeklődőket. A Ciróka Bábszínház ezzel az előadással kezdi meg a Pestiek a Budai utczában című felnőtt sorozatának 14. évadját.

Az előadásban egymással keveredik íz, illat, hang és mozdulat, miközben testközelből élvezhetjük a színész jelenlétét, a jelenetek közt pedig egy-egy finom falat ízét és a kiváló borok zamatát - fogalmazott az igazgató.

Sárosi Gábor, a Hírös Gasztroszínház igazgatója, egyben a darab rendezője elmondta: a Keserű aszú egy korábbi előadásuk, a Szép Ernő-történet nyomán készült Fiú, leány, bor második epizódja. Míg az előbbi két fiatal egymásra találását, kapcsolatuk kialakulását mutatja be, a mostani a párkapcsolat, az együttélés viszontagságait próbálja feltárni.
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 12:01
1/4
Képek, videók
Petőfi Sándor Debrecenben
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
havazás Debrecenben 1
taltos1
2016. december 14. szerda, 22:50
Debrecenben
orban47
2015. augusztus 29. szombat, 19:11
Péterem Debrecenben
orban47
2014. július 29. kedd, 14:40
b_ingyen_wifi_debrecen ben
tinka1951
2013. június 30. vasárnap, 09:23
4 Szobrok Debrecenben, a
lovaszmarika
2013. február 28. csütörtök, 16:29
Aquapónia debrecenben.jpg
sarkadykati
2012. március 24. szombat, 03:42
Petőfi Debrecenben
bodajne
2012. február 10. péntek, 07:08
Debrecenben hüsölve.jpg
tikopapa100
2011. szeptember 24. szombat, 11:16
bmw 320i kecskeméten.jpg
snbela44
2017. július 31. hétfő, 17:02
Kecskeméten
sanci81
2016. május 21. szombat, 14:44
Naplemente Kecskeméten
sandrew
2013. május 28. kedd, 23:42
MÁV.állomás Kecskeméten..
caris11935
2009. július 12. vasárnap, 10:20
A Zsinagóga Kecskeméten..
caris11935
2009. július 12. vasárnap, 10:13
Kecskeméten
krizsangretanna
2009. április 15. szerda, 19:37
Címkék
három rövid, kaposvári Csiky, pécsi Bóbita, alkalomra szervezett, idei négynapos, legkisebbeket várják, Görömbölő Kompánia Szépmező, pedig Ciróka, Kanizslai Cintia, tragédia ezer, Kaposvári Egyetem, erdélyi gyermekeket, előadás bemutatója, Beck Andrea, Hurka Gyurka, bábszínházi műfaj,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.