Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:16 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A földtörténeti perm korszak végén mindössze 31 ezer év alatt zajlott le a fajok tömeges kihalása
Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója. "Az élénk tengeri ökoszisztéma kitartott a perm korszak végéig, aztán bumm - az élet eltűnt. Tanulmányunk legfontosabb következtetése, hogy a kihalásnak nincs semmiféle korai jele. Geológiailag minden nagyon gyorsan történt" - fűzte hozzá Ramezani, a tanulmány társszerzője.

Ramezani a tanulmányon az MIT geológiaprofesszorával, Samuel Bowringgal, a Kínai Tudományos Akadémia tudósaival, a Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeumának szakembereivel és a Calgary-i Egyetem tudósaival dolgozott együtt.

A tudósokat több mint két évtizede foglalkoztatja a kérdés, hogy mikor következett be pontosan a tömeges kihalás, mivel úgy vélték, annak pontos meghatározása rávilágíthat a lehetséges okokra. A kérdés megoldásához korábban a Kína keleti részén a Mejsan körzetben jó állapotban fennmaradt fosszíliákban gazdag kőzetrétegeket kutatták.

A Mejsan-körzet azonban a perm időszak végén mély vízben terület el, és a kihalás időszakából mindössze 30 centiméternyi
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 16:22
Ügyes fészekrakás segített, hogy az ősmadár kikölthesse a tojásait
a tojásait a teste melegével, anélkül, hogy összezúzná őket.

A modern madarak őseinek tekintett tollas oviraptoroszauruszok a késő krétakorban éltek, legalább 67 millió évvel ezelőtt. Csontos taraja és hosszú, a gyíkokéra emlékeztető farka miatt egyik fajukat, az Anzu wylieit a "pokol csirkéjének" is nevezik.

"Az oviraptoroszauruszok többsége kis méretű volt, nem több 100 kilogrammnál. Nagyon madárszerűek voltak a papagájokéra emlékeztető koponyájukkal" - mondta Darla Zelenitsky, a kanadai Calgary-i Egyetem munkatársa.

A kutatók többségében Kínából és Mongóliából származó, több mint negyven különböző fészek formáját és méretét tanulmányozták, hogy megismerjék az oviraptoroszauruszok tojásköltési szokásait.

A kisebb fajoknál 35 centiméter, míg a csoport legnagyobb képviselőjének számító Macroelongatoolithusnál 330 centiméter volt a fészek aljának átmérője. A tojások által körbezárt belső szabad terület mérete pedig folyamatosan nőtt az egyre nagyobb fajoknál.

Ez a fajta alkalmazkodás
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 13:52
Élő tv-sportközvetítések - Szerda, csütörtök
december 6., szerda:

--------------------

M4 Sport16.45: Női vízilabda ob I, Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics - UVSE 18.00: Labdarúgás, klubvilágbajnokság, Egyesült Arab Emírségek, al-Dzsazira - Auckland City 20.45: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, csoportkör, Real Madrid-Borussia Dortmund

Sport 113.45: Kézilabda, női vb, csoportmérkőzés, Oroszország-Japán17.45: Kézilabda, női vb, csoportmérkőzés, Németország-Kína20.00: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, csoportkör, Liverpool-Szpartak Moszkva

Sport 212.00: Lóverseny, futam17.00: Jégkorong, KHL, alapszakasz, AK Barsz-SZKA20.30: Kézilabda, női vb, csoportmérkőzés, Brazília-Dánia

Sport M15.15 és 17.15: Lósport, futam

Eurosport 114.00 és 20.00: Sznúker, Egyesült Királyság bajnoksága, York

Digisport 118.45: Röplabda, férfi Challenge Kupa, Pénzügyőr - Gazprom-Ugra Szurgut

Film Mánia20.30: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, csoportkör, Sahtar Doneck-Manchester City

december 7.,
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 07:51
Indul a MASZK Egyesület tavaszi programja a szegedi Régi Zsinagógában
A programsorozat nyitóestjén, kedden az irodalomé, a művészeti és civil közösségeké a főszerep. Az Okuláré Projekt felolvasó-színházi sorozatának részeként 12 magyar város mellett Berlinben, Calgaryban, Brnóban, Pozsonyban és Oslóban mutatják be három kortárs magyar szerző frissen megírt egyfelvonásosát. A produkció után pedig a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, majd szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban.

Pénteken a fiatal felnőttek szabadságvágyáról, a családi kötelékekből való kiszabadulásáról, önmaguk megismeréséről szóló, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE koprodukciójában készült A fura című előadás látható. Benedict Wells Spinner című regényét Fekete Ádám dramaturg segítségével Fehér Balázs Benő állította színpadra.

Cuhorka Emese és Fülöp László humort sem nélkülöző, Az Anyádék rajtam keresnek című táncelőadás május 14-én érkezik Szegedre. A hétköznapi szituációkból építkező előadás tavaly bekerült a nemzetközi Aerowaves
velemenyezd, 2017. május 08. hétfő, 09:41
Rio 2016 - A globális felmelegedés miatt számtalan város alkalmatlanná válhat olimpia rendezésére
The Lancet orvostudományi folyóirat pénteki számában megjelent kommentárjukban Kirk Smith és John Blames, a Kaliforniai Egyetem professzorai és tudóstársaik a klímaváltozás modellezése és az olimpiai házigazdák jelenlegi kiválasztásának biztonsági követelményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Nyugat-Európán kívüli 543 vizsgált városból csupán nyolc - köztük Szentpétervár, Riga, Ulánbátor, Vancouver, San Francisco, Calgary - lesz elég hűvös ahhoz, hogy nyári olimpia házigazdája legyen. Latin-Amerikában és Afrikában nem lesz egyetlen nagyváros sem, Nyugat-Európában 25 város teljesítheti a követelményeket - olvasható az egyetem honlapján.

A 22. századra viszont, ha a tudósok előrejelzései teljesülnek, az észak féltekén csupán négy lehetséges nagyváros - Dublin, Belfast, Edinburgh és Glasgow felel majd meg a követelményeknek.

A tanulmány készítői az északi féltekére összpontosítottak, ahol a világ népességének 90 százaléka él. Hatszázezer lakosnál nagyobb városokat vonták be
velemenyezd, 2016. augusztus 12. péntek, 17:44
Észak-Amerika benépesítése a feltételezettnél sokkal korábban kezdődött
A kutatásról a PNAS-nak, az amerikai tudományos akadémia folyóiratának a legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Texasi A&M Egyetem, a Calgaryi Egyetem, valamint az Aarhusi Egyetem tudósai Mike Walters amerikai antropológus irányításával hét ősló és egy teve csontmaradványait vizsgálták, amelyek Calgarytól 130 kilométerre délre, a Wally Beach-nek nevezett lelőhelyen kerültek napvilágra - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A leletek radiokarbonos vizsgálata kimutatta, hogy az állatokat 13 300 évvel ezelőtt ejtették el, azaz legalább három évszázaddal régebben, mint ahogy az eddigi feltételezések szerint a legkorábbi vadászok megjelentek a térségben.

A helyszínen csupán egyszerű pattintott kőeszközöket és pengéket találtak, amelyeket a tetemek feldarabolására, a hús kicsontozására használtak, ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy az őskori vadászok rendelkeztek volna lándzsákkal.

"A leletek azt bizonyítják, hogy ezek a korai vadászok jóval azelőtt érkeztek, mint ahogy az első
velemenyezd, 2015. március 25. szerda, 16:22
Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat Budapesten
A díjat átadó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Scheiber Sándor képes volt arra, amire kevesen: bár külföldön is ismert és elismert volt, élete végéig magyar tudós maradt.

A róla elnevezett díj rámutat arra, hogy "fontosnak tartjuk a zsidó kultúra legnagyobb egyéniségei szellemiségének fenntartását és az örökségük továbbvitelét" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az idei díjazottak valamennyien Scheiber Sándor örökségét viszik tovább.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy Magyarországon 1944-ben a magyar-zsidó, zsidó-magyar kollektív emlékezet olyan veszteséget szenvedett, hogy az szinte pótolhatatlannak látszott, és biztos, hogy van, ami pótolhatatlan is.

Ráadásul 1944 után sem jött el a megbeszélés, a kollektív emlékezet feltámasztásának ideje, hiszen az a korszak sokkal inkább a hallgatásról és a manipulációról szólt. A diktatúra érdekeit az szolgálta, hogy ne legyen magyar megújulás, ne legyen zsidó megújulás, és ne legyen
velemenyezd, 2015. március 23. hétfő, 15:32
Ted Cruz republikánus szenátor elnökjelölt-aspiránsnak nyilvánította magát
ismertté vált egészségügyi reform költségvetési megfojtása volt, és amely miatt 16 napra részlegesen lebénult a szövetségi kormányzat. Az ultrakonzervatív teadélután-mozgalom támogatását élvező Cruz 21 órán át tartó obstrukciós beszédet mondott akkor a szenátusban.

A szenátor ellenzi a bevándorlási rendszer átfogó reformját, felszámolná a szövetségi adóhivatalt (IRS) és annak ügynökeit kirendelné az amerikai-mexikói határra.

Ted Cruz kubai emigráns apától és amerikai anyától született a kanadai Calgaryban, és 2014-ig, amíg nem mondott le a kanadai útleveléről, kettős állampolgár volt. A külföldi születési helye miatt kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy jogosult-e elindulni az amerikai elnökválasztáson, ám jogi szakértők szerint amerikai anyja miatt jogosult.

Több mint egy tucatnyi republikánus személyiség fejezte ki komoly formában érdeklődését az elnökválasztási küzdelem iránt. Közülük Donald Trump ingatlanmágnás és televíziós személyiség múlt szerdán bejelentette, hogy
velemenyezd, 2015. március 23. hétfő, 07:30
Furcsa épületek a világ minden tájáról - 9. (20 kép).
Dennis Oppenheim szobrászművész tervezte fejjel lefelé álló templom, Calgary parkban, Alberta, Amerika.


Kis házikó (technikailag szobor) a Jacobs mérnöki iskola tetején, San Diego, Californa.


Erwin Wurm által tervezett, a bécsi Modern Művészetek Múzeumának tetejéről éppen lecsúszni készülő családi házat megjelenítő alkotás, Bécs, Ausztria.


Alex Chinneck egy négyemeletes ház legfelső homlokzatát eltüntetve, egy "lecsúszó" homlokzatot
schuro, 2015. január 03. szombat, 23:02
Öt halottja van egy calgaryi házibuliban elkövetett késelésnek
egy helyi rendőr 23 éves fia, Matt de Grood. A rendőrség szerint az albertai székvárosban nem találkoztak még ilyen borzalmas bűncselekménnyel.

Három fiatalember a helyszínen, két társuk - egy férfi és egy nő - pedig a kórházba szállításuk közben vesztette életét. Az áldozatok 22-27 évesek voltak. A támadás indítéka egyelőre ismeretlen.

A gyanúsított egyenként támadta meg áldozatait, és mindegyikkel több késszúrással végzett.

A téli szemeszter vége alkalmából szervezett partin, amelyet a Calgary Egyetem közelében, egy bérelt házban tartottak, mintegy húszan vettek részt. A szomszédok szerint a diákok söröztek a tűz körül, a politikáról és a tőzsdéről beszélgettek, majd este 9 után bementek a házba és a késelésig semmilyen rendbontás nem történt.

A támadó, aki maga is diák volt, egy élelmiszerbolti munkahelyéről érkezett a buliba, ahová fegyvert is vitt magával. Mégis úgy döntött, hogy inkább egy olyan késsel támad az áldozataira, amelyet a helyszínen talált.

Semmilyen jel nem utal
velemenyezd, 2014. április 16. szerda, 07:04
Minden szegény volt, de felépítettük Kanadát.
megállta a helyét, egzisztenciát teremtett, családot alapított, hűséges és elismert polgárai lettek e távoli országnak, következésképp öregbítették Magyarország jó hírét-olvasom a neten a két részes film ajánlóját. Január 24-én véletlenül kezdtem el nézni az első részt.

Közben jegyezgettem, írogattam is a hallottakat:

Nanaimo, Canada, Magyar Ház
Aki a múltat nem ismeri, az a jövőt nem érdemli.
'56-os soproni egyetemisták és korábbiak beszélnek a műsorban.
Calgary: Örültünk annak, hogy valahol szabadok lehetünk.
Erdélyiek is sokan kimentek.
Séfel József: Apja mondása szerint élt. Mindegy mit csinálsz,de abban a legjobb légy.
Hungária Bál, Calgaryban. 3 ezer magyar ment 56 után Calgaryba.
Makkó Lajos azaz Tűz Tamás költő is Calgaryban élt.
Szy ... erdőmérnök: Nekem van itt egy hazám, ott egy hazám, de gyakorlatilag sehol sincs.
Barabás Árpád kutatóorvos. 1956.nov.4-én hagyta el Magyarországot.
Skóciában tanult
azenujsagom, 2014. január 29. szerda, 06:00
Tudomány
Sky Survey, az új-mexikói LINEAR és a Hawaii-szigeteken működő Pan-STARRS programok végzik.

A földközeli kisbolygókat nem csak a földi távcsövek figyelik. Kanada február végén állította pályára a veszélyes közelségbe kerülő égitesteket figyelő műholdját (NEOSSat). Ez az első ilyen feladatot végrehajtó űreszköz. Elsősorban a Nap irányából érkező, a földi távcsövekkel a légkör zavaró hatása miatt nehezen észrevehető égitesteket figyeli. A műhold naponta több száz felvételt készít és továbbít a Calgary Egyetemre, ahol azok kiértékelését végzik.
Tervek az emberiség megmentésére

A veszélyes égitestek keresése folytatódik, sőt új műszerek üzembe állításával újabb lendületet kaphat. Rovatunkban nemrég mutattuk be a Large Synoptic Survey Telescope-ot (LSST) amely sok tekintetben felül fogja múlni az összes nagy földi távcsövet. A Chilében, a déli szélesség 30. fokán fekvő Cerro Pachón El Penón csúcsán felállítandó távcsővel 3 naponként az egész (a távcső földrajzi szélességéről látható)
piroska0101, 2013. december 27. péntek, 09:14
1/3
Képek, videók
Massachusetts - USA ; a M
farkas1945
2013. február 08. péntek, 13:13
őszi Massachusetts
mecsery
2010. május 28. péntek, 16:35
Massachusetts
mecsery
2010. május 28. péntek, 16:35
Nyugat-Massachusetts
mecsery
2010. május 28. péntek, 16:34
Boston-Massachusetts-U SA.
t-i-a
2009. szeptember 26. szombat, 13:47
Massachusetts_-_Boston .jp
himzotunder
2008. november 27. csütörtök, 10:01
photo_lg_massachusetts .jp
exter
2008. augusztus 31. vasárnap, 15:45
Károlyi Sámuel sírkövére.
chillik
2017. október 03. kedd, 05:17
sámuel névvx.jpg
zsokica45
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:58
Samuella
szicu
2016. május 13. péntek, 10:16
Sámuel.jpg
agica2004
2015. november 21. szombat, 20:10
A Köteles Sámuel utca a r
farkas1945
2013. december 25. szerda, 11:02
Samuel_Morse.jpg
06mohild
2012. október 27. szombat, 18:16
Sámuel könyvéből.jpg
pacsakute
2012. szeptember 29. szombat, 12:31
samuel.jpg
bmara
2012. augusztus 14. kedd, 21:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.