Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 13:32 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Világörökség - Öt új helyszínt vettek fel az UNESCO listájára
templomok emlékeztetnek az ókori világ egyik legnagyobb hatalmú birodalmára. Babilon egymást követő birodalmak székhelye volt, Hammurapi és Nebukadnezár is ott uralkodott. Az ókori világ hét csodájának egyike, az asszír-babiloni királynő, Szemiramisz függőkertje világszerte nagy hatással volt a művészetre és a kultúrára - emlékeztetett az UNESCO közleménye.

A kulturális világörökség részei lettek az ősi vaskohászat emlékei - körülbelül tizenöt álló kemence, több más kemenceszerkezet, bánya és lakóhely - Burkina Fasóban. Douroulában a Kr. e. 8. századi nyomait találták meg annak, hogy vasat állítottak elő. A nyugat-afrikai ország más részein talált leletek pedig a vaskohászat fejlődéséről tanúskodnak.

A természeti helyszínek egyike az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint 60 kis antarktiszi sziget. A Francia déli és antarktiszi területek több mint 67 millió hektárnyi területen fekszenek,
velemenyezd, 2019. július 05. péntek, 19:12
Rövid idő alatt, hatalmas számú maláriaszúnyoggal képes végezni egy génmódosított gomba
A Marylandi Egyetem és a Burkina Fasó-i IRSS kutatóintézet szakemberei a maláriaszúnyogokat (Anopheles) fertőző Metarhizium pingshaense nevű parazitagombára alapozták a vizsgálatukat - írja a BBC hírportálja.

"Ezek a gombák genetikailag könnyen alakíthatóak" - mondta Raymond St. Leger, az egyetem professzora, hozzátéve, hogy az élősködő módosításához egy Ausztráliában honos tölcsérhálós pók mérgének egyik összetevőjét használták fel.

A méreganyag előállítására vonatkozó genetikai instrukciót a kutatók hozzáadták a gomba saját genetikai kódjához, hogy amikor az élősködő bekerül a szúnyogba, elkezdje termelni a mérget.

A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy a genetikailag módosított gomba gyorsabban végez a szúnyogokkal és kevesebb gombaspórára van szükség a feladat teljesítéséhez. A szakemberek ezután egy csaknem 600 négyzetméteren elterülő - növényekkel, kunyhókkal, vízforrásokkal és a szúnyogok számára szükséges táplálékkal felszerelt - mesterséges falvat építettek fel Burkina
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 16:36
Szentmise bemutatása közben ölték meg
Szentmise bemutatása közben ölték meg Siméon Yampát Burkina Fasóban.
2019. május 15., szerda | 17:31
A Burkina Fasó-i Dablóban május 12-én megtámadtak egy katolikus templomot. A terroristák a papot keresték, vele együtt öt hívőt is meggyilkoltak, majd felgyújtották az épületet.
A keresztények a világ számos országában a terroristák célkeresztjében vannak, a szentmise ünneplését egyre többször kíséri vérontás. Burkina Fasóban azon a napon gyilkoltak meg hat embert a Boldog Isidore Bakanja-templomban, amikor Srí Lanka templomai újra kinyitották kapuikat a húsvétvasárnapi mészárlás után.
Reggel kilenc óra volt, amikor a dablói katolikus templomot körülvette húsz motoros támadó. A terroristák célpontja a Burkina Fasó-i származású Siméon Yampa atya volt: egy 34 éves pap, aki egyházmegyéjében a vallásközi párbeszéd felelőse volt. A támadók kifejezetten őt keresték: ,,Hol van a pap, nem menekülhet, megöljük" - kiabálták. Amikor el akart menekülni, a dzsihadisták követték a
maroka, 2019. május 15. szerda, 21:29
A véres konfliktusok megállítását kérte a pápa Urbi és Orbi beszédében
említette. Hangsúlyozta, hogy a régóta tartó háborúba a világ egyre inkább beletörődni tűnik. Az egyházfő a közömbösség helyett politikai megoldást sürgetett a humanitárius helyzet megoldása, a menekültek hazatérése érdekében.

A közel-keleti térséget megosztó feszültségekről szólva a pápa a harcoktól és éhezéstől szenvedő Jement emelte ki.

Az izraeli és palesztin politika vezetőitől békét és stabilitást sürgetett.

Fegyverletételt szorgalmazott Líbiában, a konfliktusok megállítását az afrikai Burkina Fasóban, Maliban, Nigerben, Nigériában és Kamerunban, valamint Szudánban. Új történelmi fejezet indítására szólította fel Dél-Szudán politikai, társadalmi és vallási vezetőit a nemzeti megbékélés érdekében.

Megbékélést kért a konfliktustól szenvedő Ukrajnának is, humanitárius kezdeményezések és a tartós béke megteremtésével.

A pápa külön megemlékezett Venezueláról, ahol az erőszak leállítását és a lakosság megsegítését sürgette. Minél előbbi békés megoldást sürgetett emellett
velemenyezd, 2019. április 21. vasárnap, 21:58
Az EU meghosszabbította Mali missziójának mandátumát
kitűzött biztonsági ágazati reform végrehajtása során. A misszió keretében képzést és stratégiai tanácsadást nyújtanak a mali rendőrség, csendőrség és nemzeti gárda, valamint az ország illetékes minisztériumai számára.

A polgári közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) területére fókuszáló uniós missziók Száhel-övezeten belül az EUCAP Száhel Mali misszió mostantól célzott és testreszabott tevékenységeket tud majd folytatni a stratégiai tanácsadás és a képzés területén Mauritániában, Nigerben, Burkina Fasóban és Csádban, egy 2018 decemberében módosított operatív terv szerint.

A mali misszió 2014. április 15-én kezdte meg működését. A misszió parancsnokságának székhelye az ország fővárosában, Bamakóban van, és az ott dolgozó személyzet 2019. március 1-jétől 144 nemzetközi alkalmazottat és 65 helyi alkalmazottat fog számlálni.

Jelenleg két másik KBVP-misszió is működik a térségben. Az EUTM Mali misszió, amely a mali fegyveres erők átszervezéséhez járul hozzá kiképzésekkel és tanácsadással,
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 16:41
Az UNESCO a veszélyeztetett helyszínek közé sorolta a világörökségi listára felvett Hebront
zarándokhelye lett. A város karavánok kereskedelmi útvonalainak találkozásánál épült. Bár az ottomán korszakban tovább terjeszkedett, és számos építészeti emlékkel gazdagodott, fennmaradt a település mamlúk morfológiája: az etnikai, vallási vagy szakmai csoportosulásokon alapuló negyedek hierarchiája.

A WAP (W-Arli-Pendjari) komplexum az érintetlen szudáni-száheli szavannát foglalja magában. A térség az ugyancsak a világörökségi listán szereplő nigeri W Nemzeti Park országhatárokon túl nyúló - Beninben és Burkina Fasóban húzódó - folytatása. A nyugat-afrikai szavannaövezet legfontosabb szárazföldi, mocsaras és vízi ökoszisztémái találhatók meg a térségben. Számos olyan vadonélő fajnak ad menedéket, amely máshonnan már eltűnt vagy súlyosan veszélyeztetett. Ez a terület ad otthon a legnagyobb elefántpopulációnak Nyugat-Afrikában, és számos nagytestű emlős is él a régióban, mint az afrikai lamantin, a gepárd, az oroszlán és a leopárd - ismertette a nemzetközi szervezet.

A világörökségi bizottság
velemenyezd, 2017. július 07. péntek, 17:28
Terrorizmus - A francia hadsereg másfél száz terroristát ölt meg vagy fogott el tavaly a Száhel-övezetben
A francia erők 125 hadműveletet hajtottak végre az elmúlt évben az afrikai sivatagi övezet öt országában, Mauritániában, Maliban, Nigerben, Csádban és Burkina Fasóban, ahol a helyi erőket támogatva vagy önálló egységekben harcolnak.

Kommentárok szerint a bejelentés azért jelentős, mert a francia hadsereg ritkán közli az ártalmatlanná tett dzsihadisták számát.

A francia hadsereg több száz iszlamista harcossal végzett, amióta 2013 januárban Maliban hadműveletet indított a dzsihadisták ellen.

A szóvivő tájékoztatása szerint a francia hadsereg mintegy 25 ezer embernek biztosít ingyenes egészségügyi ellátást, és a helyi állattenyésztőket ingyenes állatorvosi segítséggel is támogatja.

A francia hadsereg a csádi erők támogatásával 2013-ban sikeresen visszaszorította Maliban az iszlamistákat, akik elfoglalták az afrikai ország északi részét, és már a főváros, Bamako kapujában voltak. A mali hadsereg, valamint a francia és az ENSZ-csapatok azonban továbbra is merényletek célpontjai, s 2015
velemenyezd, 2017. január 12. csütörtök, 19:04
A szegényeknek ad koncertet Ennio Morricone a Vatikánban
A maestro 60 éves zeneszerzői alkotómunkájának leghíresebb darabjaiból és filmzenéiből dirigál darabokat. Mellette Marco Frisina karnagy-prelátus a római egyházmegye zenekarát és kórusát vezényli, műsorán szerepel két saját szerzeménye a jubileum és a karitász témáinak feldolgozásaival - jelentette a Vatikáni Rádió.

A zenei eseményt a Nova Opera római nonprofit szervezet a római egyházmegye kórusával karöltve szervezi, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsa, a Van Thuan bíboros emlékét ápoló Szent Máté alapítvány támogatásával, a jubileumi szentév lezárásának egyik ünnepi eseményeként, amelynek célja Ferenc pápa jubileumi jótékonysági programjának a támogatása.

A koncertre 6000 embert várnak szerte Európából. A közönség az előadás végén önkéntes adományokkal támogathatja a pápai karitatív program kiemelt céljait, egy új katedrális építését Ugandában és egy mezőgazdasági iskoláét Burkina Fasóban.

A szervezők sok szükséget szenvedőt embert hívnak a koncertre, akik az első sorokban foglalnak
velemenyezd, 2016. október 28. péntek, 10:21
A terrorizmus áldozataira emlékeztek Franciaországban
természetesen a merényletek megelőzéséről beszélek, ami egy folyamatos munka, és amely még annál is több eszközt igényel, mint amelyek megerősítéséről korábban döntöttem" - fogalmazott az államfő.

A megemlékezésen jelen volt a kormány több tagja és az ellenzék vezető politikusai, köztük Nicolas Sarkozy és Alain Juppé.

Az államfő beszéde előtt valamennyi olyan francia állampolgár nevét felolvasták, akik tavaly és idén terrortámadásokban veszítették életüket Franciaországban, valamint Brüsszelben, Burkina Fasóban, Elefántcsontparton és Maliban, a túlélők és az áldozatok hozzátartozói pedig saját élményeiket osztották meg az egybegyűltekkel. Az egyik muzulmán áldozat hozzátartozója arra kért mindenkit, hogy ne mossák össze az iszlám vallást a terrorizmussal.

Franciaországban szeptember 19. a terrorizmus áldozatainak emléknapja. 1989-ben ezen a napon hajtottak végre merényletet az UTA légitársaság 772-es járata ellen, amely a kongói Brazzaville-ből közlekedett Párizsba. A repülőgép Nigerben zuhant
velemenyezd, 2016. szeptember 19. hétfő, 12:55
BTF - Újra Budapesten koncertezik Cheikh Lo
énekelek, az identitásom abból a kultúrából táplálkozik, amely a kontinens közösségét és a népek egységét jelenti" - fogalmazott Cheikh Lo tavaly októberben az MTI-nek adott interjúban. A zenész a Womex életműdíját vette át és koncertet is adott a Müpában.

A 61 éves Cheikh Lo egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi, stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, de izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a karibi és az észak-amerikai zene világába.

A sokoldalú afrikai művész Burkina Fasóban született és Szenegálban nőtt fel, a zenéhez való viszonyulása azonban széles körű, nem csupán afrikai eredetű. "A mbalax különböző, oda-vissza zenei hatások elegye, örökös párbeszéd a különböző földrészek között, egyben folyamatos forrása a kreativitásnak" - mondta Cheikh Lo.

Az énekes, gitáros, ütőhangszeres számos más projektben való részvétele mellett eddig öt önálló stúdióalbumot készített. Már fiatalon kubai hatású zenét játszott egy zenekarban, a nyolcvanas években session dobosként
velemenyezd, 2016. április 12. kedd, 12:21
Csütörtökön mutatják be Magyarországon Nemes Gyula Zero című filmjét
jellegzetessége, hogy bedarál: a környezetvédelmet éppúgy képes a rendszer részévé tenni, mint a lázadást. Ez a kapitalista logika" - fejtette ki az alkotó.

Nemes Gyula szerint bármilyen jó cél érdekében is lép fel az egyén, ha azt szélsőségesen teszi, akkor az önmaga ellentétébe csap át. "Ez egyfajta véleményem a lázadásról és a főhősről, aki méhészből lesz terrorista, ami azt a kérdést is felveti, hogy lehet-e terrorral megvédeni a környezetet."

A filmet 2013 februárjában kezdte el forgatni a stáb Burkina Fasóban, majd négy további periódusban 2013 decemberéig folytatták a munkát. A rendező elmondta, hogy azért választott afrikai forgatási helyszínt, mert mindenképp meg akarta mutatni, hogy a globalizációról nem lehet csak Európát érintve beszélni.

A magyar-cseh-német koprodukcióban készült film premierje a 2015-ös Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West nevű versenyszekciójában volt. Nemes Gyula elmondta, hogy a filmet mindhárom országban forgalmazni fogják, Magyarországon a
velemenyezd, 2016. március 23. szerda, 10:31
Ouagadougoui támadás - Francia miniszterelnök: három terroristát még keresnek, harmincra emelkedett a halálos á
A Burkina Fasó-i fővárosban, Ouagadougouban elkövetett terrortámadás során hat személy nyitott tüzet a Cappuccino kávézóban, mielőtt bemenekültek a Splendid hotelbe - mondta a kormányfő.

A burkinai hatóságok eddig azt mondták, hogy három dzsihadista hajtotta végre a merényletet és mindhármukkal végeztek.

Manuel Valls szolidaritását fejezte ki a nyugat-afrikai országgal és részvétét nyilvánította a támadás áldozatainak. Ezt követően a képviselők egyperces csenddel adóztak a halálos áldozatok emlékének, akik között három francia állampolgár is volt.

Francois Hollande államfő kedden közölte, hogy a támadás egyik francia áldozata, Leila Alaoui fotóművész belehalt sebesüléseibe. A fotós az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet megbízásából készített riportot a női jogokról az afrikai országban. Alaoui vált a terrorakció harmadik francia halálos áldozatává.

Manuel Valls emlékeztetett arra, hogy múlt hét pénteken három "különböző, de valószínűleg összehangolt" támadás
velemenyezd, 2016. január 19. kedd, 19:03
1/5
Képek, videók
vilagorokseg_lena.jpg
lyzbet3
2013. február 08. péntek, 20:23
1 világörökség.png
sarkadykati
2012. október 25. csütörtök, 06:40
1 világörökség.png
snbela44
2012. október 25. csütörtök, 05:37
vilagoroksegek.jpg
jegesmedve21
2012. szeptember 30. vasárnap, 06:21
Brit világörökségge.png
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:31
neszebar-vilagorokseg. jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 26. vasárnap, 14:51
világörökség.jpg
solanum
2006. május 15. hétfő, 11:10
Nagymecset Burkina Fasoba
pacsakute
2012. június 07. csütörtök, 11:52
Szent Lőrinc folyó sziget
pacsakute
2011. december 12. hétfő, 21:39
Szent Lajos-sziget
mecsery
2010. február 17. szerda, 05:04
A Szent L. folyó szigetei
megyerimihaly
2009. március 27. péntek, 20:19
A szent L. folyó szigetei
megyerimihaly
2009. március 27. péntek, 20:13
Szent L. folyó szigetei 4
megyerimihaly
2009. március 27. péntek, 20:06
Szent L. folyó szigetei 2
megyerimihaly
2009. március 27. péntek, 20:02
Szent György sziget.jpg
sarenc
2008. március 21. péntek, 15:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.