Belépés
2019. április 22. hétfő | 17. hét | 112. nap | 11:01 | Csilla, Noémi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Húsvét - Családi és hagyományőrző programok a belvárosban
A belváros szívében már négy helyszínen várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptánc műsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik.

A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 11:51
Iggy Pop júliusban a Budapest Parkban lép fel
James Newell Osterberg Jr., azaz Iggy Pop dobosként kezdte karrierjét különféle gimis bandákban, majd 1968-ban alakult meg a punk egyik alappilléreként számon tartott Stooges, amely a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején három kultikus lemezt (The Stooges, Fun House, Raw Power) jelentetett meg.

1974-től szólókarrierjére koncentrált, ebben barátja, David Bowie volt segítségére. Fontos lemezei közé tartozott a Lust For Life (1977), a The Idiot (1977), a New Values (1979), a Zombie Birdhouse (1982), a Blah Blah Blah (1986) és a Brick by Brick (1990).

Iggy Pop olyan zenei újító, aki számos generáció számára volt képes definiálni a punk műfaját. Legutóbbi, 2016-ban megjelent albumával is ezt támasztotta alá: a Post Pop Depression a Queens of the Stone Age frontembere, Josh Homme közreműködésével készült és a legjobb alternatív zenei album kategóriában Grammy-jelölést kapott.

Minden idők egyik legdinamikusabb, legszuggesztívebb színpadi jelenlétéről ismert Iggy Pop ugyanúgy formálta a
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 10:31
Ősbemutatóra készül a zalaegerszegi Griff Bábszínház
társulat Michael Andreas Helmuth Ende német meseíró művéből készült Mese a tálról és a kanálról című bábjátékot mutatta be a zalai megyeszékhelyen - közölte a csütörtöki programismertető sajtótájékoztatón Bartal Kiss Rita művészeti vezető.

A március végén műsorra kerülő ősbemutatóról Kolozsi Angéla rendező elmondta: a bábszínházi adaptáció Turbuly Lilla Rudi és Baltazár című írása nyomán készült. A szerző a hajléktalan ember és a nyúl barátságáról szóló mesében valós történetet dolgozott fel: egy budapesti közösség befogadta és a Károlyi-kertben külön ketrecet alakított ki egy húsvét után utcára tett kisnyúlnak. A kisállat emlékére a Károlyi-kertben szobrot állítottak, a ketrecébe pedig egy másik nyuszit költöztettek - idézte fel a történetet Kolozsi Angéla.

Hozzáfűzte: a Rudi és Baltazár című meséből írt bábszínházi szövegkönyvhöz Turbuly Lilla zalaegerszegi helyszínt, a Vizslaparkot választotta. A történet szereplői - a parkőr, az elfoglalt anyuka és a kisfia, a kislány, a nyugdíjas néni a
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 17:01
Mansfeld Péterre emlékeztek kivégzésének 60. évfordulóján
Csepel díszpolgárává nyilvánították. A kitüntető címet csütörtökön Wittner Mária vette át Borbély Lénárdtól (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterétől.

Mansfeld Pétert 1959. március 21-én, néhány nappal 18. születésnapjának betöltése után végezték ki. Az 1956 utáni megtorlások legfiatalabb áldozatát a rendszerváltás után, 1990-ben rehabilitálták, az Új köztemető 301-es parcellájában temették újra, neve a megtorlások embertelenségének jelképévé vált.

Mansfeld Péter 1941. március 10-én született Budapesten. Az általános iskola után esztergályos ipari tanuló lett Csepelen, ahol megtanult gépkocsit vezetni, és a szakma legjobb ipari tanulója versenyen a második lett, később a MÁVAG-ba helyezték át.

Mansfeld Péter 1996-ban posztumusz Magyar Örökség kitüntető címben részesült, 2002-ben avatták fel emléktábláját egykori csepeli iskolájában, Poznanban és Csepelen utcát neveztek el róla. A budapesti I. kerületben, a Szabó Ilonka utcában áll a Melocco Miklós által készített emlékműve, a II. kerületi, Gül
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 15:52
Hétvégén indul a tavaszi szezon a fővárosi állatkertben
Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a szezonális újdonságok és különprogramok mellett az állatkertben számos állatkölyökkel várják a közönséget. A két orángutánkölyök, a gorillabébi, a kis elefánt mellett zebracsikó, sörényeshangyász-kölykök, valamint az ősszel született, ritkának számító aranyhasúmangábé-csemetét is megtekinthetik az érdeklődők.

Mindezek mellett hamarosan láthatók lesznek Bennett-kengurukölykök, valamint rókakuzuk és vombatgyerekek is. Elmondta: jelenleg a Bennett-kenguruknál három nőstény erszényében is vannak kölykök, akik várhatóan néhány héten belül az erszényen kívülre is kimerészkednek. Kiemelte, hogy január óta a vízidisznóknak, a zöld agutiknak is utóda született, és több hüllő tojása (boa, gyászos gekkó) is kikelt. Nemrégiben pedig a veszélyeztetett fajnak számító két ázsiai vadkutya hét utódnak adott életet - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a tavaly megnyílt Holnemvolt Várban többek között a látványos, új
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 15:12
A barlangok hónapja - Kampány népszerűsíti a hazai barlangokat
Mátyás-hegyi barlang látogatható kedvezményesen a meghirdetett időpontokban - sorolta. A márciusi programokról részletes információt a magyarnemzetiparkok.hu/barangolas oldalon találhatnak az érdeklődők.

Az öt nemzeti park területén összesen 40 barlangi bemutatóhely található, ahol a tavalyi évi statisztikák szerint 516 ezer látogató fordult meg. Ezzel a látogatószámmal a magyarországi ökoturizmus legnépszerűbb programjai között szerepelnek a föld alatti túrák - fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy Budapest a barlangok fővárosa, egyetlen olyan főváros sincs a világon, amelynek utcái alatt ilyen sok barlangjárat rejtőzne. Ismertetése szerint a főváros alatt mintegy 174 barlangot tartanak nyilván és több mint 50 kilométer hosszú barlangjárat húzódik. Magyarország leghosszabb barlangja a Pál-völgyi barlang is a főváros alatt található, amelynek hosszúsága most már eléri a 31 kilométert is - mondta.

Elmondta azt is, hogy a minisztérium "sokat költ" a barlangokra, elsősorban európai uniós
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 14:22
Fekete Lajos versei
homlokomon:
nézzetek ide !.. . Ide nézzetek!!... Tíz ujjam
között egy marék kalász .. .
- - A város rohan, zihál a melle, embert
gázolnak ösztönök s hideg mosollyal mered a kő.
Kő!.. . kő!.. . Kövek, hideg kövek,
közöny-kövek! - - - - - - - -
- - - Irgalom!
Hová meneküljek ?!
Hol az országút ?
Hol van az égbolt ?
Hol a madárdal ?
- Nincs dűlő, boglya, feszület: - - - -
fogjatok le, mert kiabálok!!
- - Szent irtózattal köszöntelek, város .. .

(Budapest 1930.)
TAVASZI SÉTA A KERTBEN

A kertbe most, kisfiam, halkan lépjünk,
hogy rózsaszín álma a barackfáknak
fel ne riadjon, amint belépünk.

Intsd a kezedet, jaj, le ne tépjen
egy gyümölcsígérő pici virágot;
mohó kacsódra majd én is vigyázok.

Hallgasd csak, - mily édesen döngicsélnek
mézgyüjtő kedvvel a karcsú kis méhek;
lám ők is itt vannak, ők is élnek . .
menusgabor, 2019. február 18. hétfő, 23:00
Kötöttfogású Magyar Nagydíj - Erős mezőny a győri versenyen
által kijelölt négy pontszerző viadal egyike, és ennek is köszönhetően a sportág nagyhatalmai is jelezték válogatottjuk részvételét. A sportvezető szerint erősségét tekintve annak ellenére is mini világbajnokságnak lehet tekinteni a nagydíjat, hogy az oroszok az utolsó pillanatban visszamondták részvételüket, mert többek között iráni, török, georgiai és japán birkózók is indulnak.

Sike András szövetségi kapitány jelezte, hogy a Magyar Nagydíjjal összefüggésben komoly nemzetközi edzőtáborozás zajlik Budapesten, ahol 15 ország sportolói készülnek a hétvégi versengésre.

A hazai válogatottból az októberi, budapesti világbajnokságon győztes - a nemzeti csapat mellett edzőként dolgozó - Bácsi Péter, illetve az ezüstérmes Lőrincz Tamás és Korpási Bálint, valamint az ötödikként végzett Kiss Balázs hiányzik majd ezúttal, ám így is érmeket vár birkózóitól a szakember. Sike úgy látja, kiemelkedő eredményre leginkább a két 87 kilósnak, Lőrincz Viktornak és Szilvássy Eriknek, valamint a 72 kilóban érdekelt
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 13:31
Szombaton tartják a Csángó Bált a Millenáris parkban
A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja tizenkét óra hosszat tartó, párhuzamosan futó programokból áll. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a rendezvény célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása. A fesztivállal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő táncház pedig alkalmat teremt, hogy a közönség is részesévé válhasson e hagyományoknak.

A naptári jeles napokat bemutató, 2017-ben elindított hagyományt folytatva a XXIII. Csángó Bál 19 órakor kezdődő színpadi műsora a nyári időszakot mutatja be.

A nyári búcsújárások alkalmával - mások mellett Szent Antal Forrófalván, Péter-Pál Bákóban vagy Mária
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 07:04
Áder János felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét
Az államfő felidézte: csaknem 18 éve, 2001-ben a döntéshozókban felmerült, hogy a tánc közössége és közönsége Magyarországon elég nagy és erős ahhoz, hogy ez a művészeti ág ne csak "albérletben" legyen jelen a különféle színpadokon, hanem saját otthonra találjon.

"A Nemzeti Táncszínház létrejötte azt üzente: a magyar táncművészet folyamatosan olyan értéket hoz létre, amely bőven megérdemel egy önálló intézményt" - fogalmazott.

Az első idők kényszerű megoldásai és az elmúlt esztendők állandó vendégeskedése után most új korszak kezdődhet - mondta, hozzátéve: nagykorúságának esztendejében végre elkészült a nemzeti intézmény saját múltjához és hivatásához méltó játszóhelye.

A köztársasági elnök szerint az intézmény küldetése, hogy "képviseljen, teret adjon, bemutasson, elbűvöljön, neveljen és kezdeményezzen" amellett, hogy folyton fejlődő, inspiráló közeget teremtsen ott, ahol élvonalbeli, nemzetközi hírű magyar tánccsoportok adják egymásnak az öltözőajtók kilincsét.

"Olyan hely legyen,
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 19:52
Ziggy Marley-koncert lesz júliusban a Budapest Parkban
Ziggy Marley 1978-ban mindössze tízéves volt, amikor a stúdióban először figyelhette meg legendás reggae előadó édesapját lemezfelvétel közben. Később, még szintén gyerekként turnézott is Bob Marley-vel, a kingstoni One Love Peace koncerten színpadra is állt vele. Egy évvel később testvéreivel - Sharonnal, Cedellával és Stephennel - megalapította első zenekarát, a Ziggy Marley and the Melody Makerst.

Bob Marley 1981-ben elhunyt, a családi zenekar ezt követően szép pályát futott be, tíz lemezt is készített. A frontember Ziggy a kétezres évek elején szólókarrierbe kezdett, első önálló lemeze 2003-ban jelent meg Dragonfly címmel. Eddig hét stúdióalbumot készített, a legutóbbi tavaly jelent meg Rebellion Rises címmel. Ennek anyagát Ziggy maga írta, rögzítette és a producer is ő volt. Az erősen politikai hangulatú, lázadó szellemű anyagot a szaksajtó is méltatta.

A már nyolc Grammy-díjjal elismert zenésznek saját lemezcége és kiadóvállalata van, Marijuanaman címmel képregénykötete és animációs
velemenyezd, 2019. február 11. hétfő, 11:22
100 éve hunyt el Ady Endre
100 éve HUNYT EL ADY ENDRE

Ady András Endre (Érmindszent, 1877. november 22. - Budapest, Terézváros, 1919. január 27.)

Száz éve, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre költő, újságíró, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja.

A 20. század egyik legnagyobb költője elszegényedett köznemesi család sarjaként a "hepehupás, vén Szilágyban", Érmindszenten jött a világra 1877. november 22-én. A gimnáziumot Nagykárolyban és Zilahon végezte, Debrecenben jogot hallgatott, de a bohém "garabonciás" élet jobban vonzotta, ezért 1898-ban újságírónak állt, és a függetlenségi párti Debrecen című lapnál kezdett dolgozni. A cívisváros légköre fárasztotta, emiatt a mozgalmas, élénk Nagyváradra költözött, amelyet pezsgő kulturális élete miatt
menusgabor, 2019. január 27. vasárnap, 19:30
1/71
Képek, videók
Repülés hagyományőrzől 20
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:13
Repülés-Hagyományőrzők B.
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 19:56
O.V.-hagyományőrző.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:41
Hagyományőrzők
drozdikata
2012. január 08. vasárnap, 23:17
hagyományörzők
mecsery
2010. február 28. vasárnap, 04:40
Hagyományőrző másként.oll
rece-fice
2009. május 19. kedd, 09:52
Hagyományőrző másként.jpg
rece-fice
2009. május 19. kedd, 09:52
Rece Hagyományőrző Egyesü
rece-fice
2008. december 08. hétfő, 11:27
a belvárosban
orban47
2015. április 29. szerda, 21:54
tüntetés a belvárosban
mecsery
2010. február 10. szerda, 23:01
szakasz a belvárosban
mecsery
2010. február 09. kedd, 22:13
szobor a belvárosban
mecsery
2010. február 08. hétfő, 23:50
Villamos a Belvárosban...
caris11935
2009. június 24. szerda, 14:11
Lovasszobor a belvárosban
dnemethk
2008. szeptember 03. szerda, 08:58
belvárosban2
herczigibolya
2007. július 16. hétfő, 12:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.