Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 15:05 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A világ első ismert mindenevő cápafaját azonosították a kutatók
A pörölycápafélék családjába tartozó faj a Csendes-óceán keleti részének sekélyebb vizeiben, az Atlanti-óceán nyugati részén és a Mexikói-öbölben fordul elő nagy számban, ahol rákokkal, csigákkal és csontos halakkal táplálkozik. Noha "cápaléptékkel" meglehetősen kistermetű fajnak számít, egy kifejlett nőstény testhossza elérheti akár a másfél métert is - írta a The Guardian című brit napilap honlapja a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmányt ismertetve.

A Kaliforniai Egyetem irvine-i intézménye és a miami Floridai Nemzetközi Egyetem kutatói azért kezdték tanulmányozni ennek a cápafajnak az étrendjét, mert több beszámoló is szólt arról, hogy ezek a cápák tengeri füvet szoktak rágcsálni.

"A kutatók többsége eddig úgy vélte, hogy csupán véletlen csemegézésről van szó és nem tápanyagbevitelről" - mondta Samantha Leigh, a kutatócsoport egyik tagja, hozzátéve, hogy kollégáival arra voltak kíváncsiak, mennyit emészt meg a cápa az elfogyasztott tengeri
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 15:30
Az elhízás legyőzésének kulcsát jelentheti a zsír ízének azonosítása
A kutatók szerint a zsírnak egyedi és kellemetlen íze van (oleogustus), és immár hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. (Az umami az ötödik alapíz, mely a húséhoz áll közel.)

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetőjeként dolgozó Richard Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. Mint fogalmazott, nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a
velemenyezd, 2015. július 21. kedd, 14:32
Otthoni gyógymódok csontritkulásra
millió ember szenved csontritkulásban vagy az alacsony csonttömeggel kapcsolatos betegségekben. Nincs okunk feltételezni, hogy nálunk jobb lenne ez az arány.

Fontos kockázatot növelő tényező még a nem megfelelő étkezés, a mozgáshiány, a dohányzás, bizonyos orvosságok, az alacsony testtömeg, a vékony csontozat és az örökletes faktorok. A pajzsmirigy a mellékpajzsmirigy, illetve az adrenalin mirigyek túlműködése is köthető a csontritkuláshoz. Sőt a nem megfelelő kalciumbevitel és egyéb táplálkozási hiányok, mint a D-, K- vitamin, a magnézium, a mangán, a cink, a réz és a bór hiány is nagy szerepet játszanak ennek kialakulásában.
Forrás:drtihanyi

Az Amerikai Nemzeti Csontritkulási Alapítvány ,,néma betegségnek" híja, ugyanis a korai szakaszban szinte semmilyen tünete nincs. Fő következmény a csonttörés kockázatának jelentős növekedése. A csontok törékennyé válnak, így már egy kisebb esés is komoly töréshez vezethet, például a medence, a csukló és a gerinc területén. A
pacsakute, 2015. április 21. kedd, 20:25
9 táplálkozási mítosz áttörve
Az internet használatának terjedésével az egészséggel kapcsolatos információk bőségesen állnak már rendelkezésre, azonban néhány táplálkozási mítosz még mindig kering az interneten, amit az emberek kulturálisan elfogadott igazságnak tartanak.

Néhány ilyen mítosz veszélyes is lehet az egészségre. Ez a cikk néhány leggyakoribb és legelhibázottabb táplálkozási tényt tekint át.

1. A tojás rossz a szívnek és az általános egészségi állapotnak

A tojás az elmúlt években nagyon rossz publicitást kapott főleg a koleszterin mítosz miatt. De néhány legutóbbi vizsgálat leleplezte ezt a mítoszt. Egy, a British Medical Journal-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a magasabb tojásfogyasztás (legfeljebb egy tojás naponta) nem jár megnövekedett koszorúér-betegség vagy sztrók kockázattal. A tény az, hogy a tojás valójában emeli a jó koleszterin szintet (az úgynevezett magas sűrűségű lipoprotein koleszterint),
anna4459, 2015. március 19. csütörtök, 09:54
A legújabb kutatási eredmények az omega-3 zsírsavakról
jelátviteli anyagok előfordulása. A kezelt patkányok érték el a legjobb eredményt a memóriagyakorlatokon, és náluk volt a legkevésbé tapasztalható magatartásváltozás. Az új vizsgálat felveti, hogy agyi trauma esetén az első választandó kezelés a DHA lenne.


Erősebb, egészségesebb fogíny

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy az omega-3 zsírsavak egy másik területen is hasznosnak bizonyulnak: segítenek az ínybetegségek kivédésében is. A vizsgálat 9200 felnőtt táplálkozási szokásait mérte fel. Kiderült, hogy akiknek az étrendjében jelen vannak az omega-3 zsírsavak, azoknál 20-30 százalékkal kisebb valószínűséggel fordul elő ínybetegség.

Krónikus gyulladások ellen is hatékony

Az omega-3 zsírsavval kapcsolatos pozitív hatások közül amerikai kutatók nemrég azt vették górcső alá, hogyan képes ez a vegyület a krónikus gyulladást is enyhíteni. A krónikus gyulladások egyik legveszélyesebb szövődménye, hogy idővel inzulin-rezisztenciát alakítanak ki a
tinka1951, 2013. november 21. csütörtök, 16:52
A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékonyan hat a fiatalok közérzetére
Journal of Health Psychology című folyóiratban közölt tanulmány készítői a fiatalok napi közérzete és ételfogyasztása közötti összefüggést vették górcső alá. A vizsgálat összesen 281 olyan fiatal felnőtt bevonásával készült, akiknek átlagéletkora húsz év volt. A résztvevők internetes naplót vezettek napi táplálékbevitelükről 21 egymást követő napon át. Ezt megelőzően egy kérdőívet töltöttek ki a korukra, nemükre, etnikai hovatartozásukra, testsúlyukra és magasságukra vonatkozóan. Azokat, akik korábban táplálkozási rendellenességgel küzdöttek, automatikusan kizárták a tanulmányból.

A vizsgálat ideje alatt a résztvevőknek minden este értékelniük kellett a napi közérzetüket: kilenc pozitív és kilenc negatív melléknév közül válogatva. Emellett be kellett számolniuk arról, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget - leszámítva a különböző ivóleveket és aszalt változatokat -, valamint az egészségtelen ételek kategóriájába sorolt kekszet, süteményt és burgonyás ropogtatnivalót fogyasztottak el aznap - olvasható a
velemenyezd, 2013. január 26. szombat, 16:22
Mi a könnyebb? Hízni vagy fogyni?
kívánatosnál és szeretne hízni, fontos az alacsony testsúly okainak felismerése. Szükség lehet az izomtömeg célzott növelésére is. Ha Ön stressznek van kitéve, kapcsoljon eggyel alacsonyabb sebességre, és rendezkedjen be a rendszeres étkezésre. Ha az az érzése, hogy bizonyos szituációk negatívan befolyásolják étkezési szokásait, készítsen napközben jegyzeteket és állapítsa meg pontosan, mi rontja el az étvágyát. Nagyra törő diétás célok is okozhatnak alultápláltságot. Minden ilyen esetben ajánlatos táplálkozási szakember és/vagy pszichológus segítségét kérni. A túlzott anyagcserére való genetikai hajlam is lehet oka a soványságnak.
Étkezési tervvel egészségesen hízni
Az egészséges hízás nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. A testsúlynövekedés - ugyanúgy, mint a fogyás - az élelmiszerek választékán és a rendszeres táplálékfelvételen múlik. Kezdetben együk mindazt, amihez kedvünk van. A szervezet legtöbb esetben maga mondja meg, mi tesz neki jót.
A nagy kalóriatartalmú ételek
karesz57, 2012. szeptember 09. vasárnap, 20:39
A rendszeres csokoládé fogyasztás segíthet a karcsúság megőrzésében
Az Archives of Internal Medicine című folyóiratban közölt eredmények egy korábbi tanulmány adataira támaszkodnak, amely ezer ember bevonásával készült, és a résztvevők táplálkozási szokásait, kalóriabevitelét, és az elhízás mérésére szolgáló testtömeg index (BMI) értékét vizsgálta. Az eredmények szerint, akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, átlagosan vékonyabbak voltak, mint azok, akik csak alkalmanként engedtek az édes csábításnak.

A kutatók úgy vélik, hogy magas kalóriatartalma ellenére, a csokoládé olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek. A tanulmány szerint a megnövekedett kalóriabevitel ellenére a rendszeres csokoládé fogyasztás alacsonyabb testtömeg index értékekkel párosult. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor a résztvevők fizikai aktivitásához hasonló tényezőket is számításba vettek.

A tanulmány rávilágított, hogy a csokoládé fogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a
velemenyezd, 2012. március 27. kedd, 13:12
Növelheti a prosztatarák kockázatát a fogamzásgátló tabletta?
Toronto Egyetem kutatói a British Medical Journal orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban felfedték, hogy lehetséges kapcsolatot találtak a tabletta és a prosztatarák között. Ugyanakkor hangsúlyozták: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az egyik a másikból következik, és az is elképzelhető, hogy egy véletlenszerű kapcsolatra bukkantak.

A kutatók azt feltételezik, hogy mivel a fogamzásgátlót szedők szervezetéből a vizelettel az ösztrogén melléktermékei is távoznak, ez megmérgezhette a táplálkozási láncot, illetve az ivóvizet.

Az ösztrogén hormon elősegíti bizonyos típusú rákok kialakulását - emlékeztetett a cikket ismertető BBC brit tartalomszolgáltató honlapja (bbc.co.uk).

A kanadai kutatók országok és kontinensek 2007-es adatait elemezték. A jelentés szerint fontos kapcsolatot találtak a lakosság egészét tekintve a fogamzásgátló tabletta használata és az új prosztatarákos és elhalálozások száma között. Ezt legerősebben Európában tudták kimutatni.

David Margel és Neil Fleshner, a
velemenyezd, 2011. november 15. kedd, 22:30
A borozó nők nem híznak
vélik, a nők valószínűleg egy étkezést váltanak ki vele.

Az Archives of Internal Medicine folyóiratban megjelent munkához 19 000 nőt követtek nyomon 13 éven át. 39 év feletti nőket toboroztak, akik az indulás időpontjában normál testsúlyúak voltak. Az azt követő 13 évben átlagosan hízásnak indultak. Azok súlya növekedett leginkább, akik fogyasztottak alkoholt, és fordított arányosságot találtak a felszedett kilók és az elfogyasztott mennyiség között. Miután rögzítették az életmód és a táplálkozási szokások faktorát, a dohányzást, testedzést és hasonlókat, a tanulmány kimutatta, hogy azok híztak a legtöbbet, akik a legkevesebbet ittak. A közepes mennyiségű alkoholfogyasztásnak tekintették a körülbelül 2 pohár (egyenként 150 ml) bor bevitelét. Habár a tanulmányban nem vettek részt férfiak, a szerzők úgy vélik, az eredmények valószínűleg nem vonatkoztathatók rájuk. A tanulmányban szereplő, alkoholt fogyasztó nők általában egy étkezést helyettesítettek a szeszes itallal, vagyis az összes
tinka1951, 2010. március 15. hétfő, 00:51
Képek, videók
Ohara-Society-Teruko-H ans
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:51
Ohara-Society-Peggy-Ca thc
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:50
Ohara-Society-Michiko- Kaw
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:50
Ohara-Society-Cris-Bug ari
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:50
Ohara-Society-Akiko-Bo url
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:50
Society Islands.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 09. hétfő, 05:39
dead_poets_society.jpg
felbersandor
2010. április 09. péntek, 18:11
High Society
spark69
2008. november 30. vasárnap, 13:23
Kaliforniai kakukkmák.jpg
irmus
2017. július 07. péntek, 08:20
Kaliforniai sas pár 1 toj
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai sas fészek 1
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai sas 2016-02-
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai bagoly 2016-
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Egy tojás a kaliforniai s
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:51
1 tojás a kaliforniai fés
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.