Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 18:33 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban
A miskolci színház számára ez az egyik legfontosabb fesztivál: minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, és nem csak a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a közönség - olvasható a Miskolci Nemzeti Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a háromnapos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve a beregszászi
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 15:51
Kárpátaljai és budapesti színház is részt vesz Brassóban a 3. Magyar Színházfesztiválon
Összesen három ország egy-egy nemzeti színháza vendégszerepel a dél-erdélyi városban, hiszen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat is meghívták a szervezők.

Műfajok tekintetében sokszínű lesz a seregszemle, a közönség láthat krimit, zenés vígjátékot és groteszk tragédiát is. Toró Tamás brassói önkormányzati képviselő, a Magyar Színházfesztivál főszervezője szerint olyan műsort sikerült összeállítani, amelynek köszönhetően Brassó fontos helyet kap az erdélyi magyar színházi fesztiváltérképen.

Október 24-én a közönség láthatja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában Agatha Christie A láthatatlan hóhér "és már senki sem!" című produkcióját Gáspárik Attila rendezésében.

Másnap a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház adja elő a Lovagias ügy című zenés vígjátékot, amelyet Gaál Ildikó állított színpadra.

Október 26-án Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című darabját láthatja a közönség Sebestyén Aba előadásában, majd a budapesti Nemzeti Színház, a
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 17:41
Családbarát összművészeti programok a Bakáts Feszten
Kállay Gáborné hozzátette: mivel az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom teljes rekonstrukciója befejeződött, így a Nagyszínpad újra Budapest egyik legszebb temploma előtt, a Bakáts téren áll majd.

Elmondta: számos klasszikus és komolyzenei koncerttel, gasztronómiai programokkal, valamint színházi előadásokkal készülnek a rendezők.

A Kálvin udvaron felállított színpadon a színházkedvelők szombaton Donald Churchill Édes bosszú című kétrészes vígjátékát tekinthetik meg a Turay Ida Színház előadásában, vasárnap pedig Csehov Egyfelvonásos komédiák című darabját mutatja be a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében - ismertette a programot.

Soós Péter, a ferencvárosi Pinceszínház igazgatója azt mondta, hogy pénteken Háy János A Herner Ferike faterja című darabjával avatják fel a Kálvin udvart. A szatíra Börcsök Enikő első rendezése, a főszerepben Kaszás Gergővel, Borbiczki Ferenccel és Lázár Balázzsal.
velemenyezd, 2019. augusztus 28. szerda, 14:32
Több mint 340 esemény a marosvásárhelyi Forgatagon
A szervezők által csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Portik Vilmos főszervező elmondta, hogy az előző években a Borudvar bizonyult a legsikeresebb helyszínnek. Az idén ennek mintájára lesz Sörudvar is, ahol helyi kézműves söröket kóstolhatnak a résztvevők. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a rendezvény családbarát jellegére, így a Sörudvarban is lesz gyermekmegőrző.

Közölte, hogy idén a színházi programot erősítették, így az erdélyi városba látogat a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, amely Szigligeti Ede Liliomfi című művét mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében kedden este.

A Forgatag a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncrapszódia című produkciójával kezdődik hivatalosan hétfőn, ugyanazon az este a marosvásárhelyi középkori várban fellép a Magyar Állami Operaház is, amely a Gördülő opera program keretében mutatja be szabadtéri előadáson Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáját.

A Forgatagra a kortárs művészeti térnek nevezett Szférával hangolnak, amelynek
velemenyezd, 2019. augusztus 22. csütörtök, 19:01
Elindult a kárpátaljai művelődési intézmények fejlesztési programja
A kabinet május közepén hozott határozatot Kárpátalja kulturális fejlesztésének támogatásáról, erre a célra 2019-ben és 2020-ban csaknem 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre - idézte fel a program keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Grezsa István emlékeztetett arra, hogy számos kárpátaljai településen állnak hatalmas méretű posztszovjet kultúrházak, amelyekbe némi fejlesztés után a legmagasabb színvonalú nemzeti kultúrát lehetne elvinni.

Beregszászon magyar állami forrásból újult meg az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház épülete, melyben rövidesen megnyílik a Fedák Sári Kultúrközpont is - számolt be az eddigi eredményekről a miniszteri biztos.

A most induló programnak köszönhetően befejeződhet a salánki és tiszapéterfalvi kultúrházak felújítása, ezek mellett a téglási, bátyúi, verbőci, viski, derceni, técsői és
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 06:39
Szobrot állítottak Fedák Sári színésznőnek szülővárosában, Beregszászon
Mihajlo Kolodko ungvári szobrász alkotása a beregszászi színház épülete előtt látható, a szoborkompozíció egy négy méter magas mészkőoszlopból és rajta a fehér márványpadon ülő Fedák Sári életnagyságú bronzalakjából áll.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a szoboravatáson arról beszélt, hogy a 139 éve, október 26-án Beregszászon született színésznő élettörténete - mint cseppben a tenger - mutatja a magyar művész- és értelmiségi világ "félretételét"; ők lettek a fölösleges emberek, mert a magyar kultúrát testesítették meg.

Hozzátette, Fedák Sári korának körberajongott ikonja volt, vele egy világ tűnt el, mert "felfalta a kommunizmus". Az ő életét is áthatotta a nagyhatalmi politika, "és nem tudunk mi sem teljesen önfeledten a magyar kultúrának örülni, mert a politika beárnyékolja ezt a mai szép napot is" - emlékeztetett politikus, utalva arra, hogy a színésznőt méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett színpadra.
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 16:12
Magyar nyelvű színészképzés indul a Beregszászi főiskolán
Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora az eseményen elmondta: a tíz féléves képzés a tervek szerint a 2019/2020-as tanévben kezdődik az intézmények együttműködésének eredményeként, a majdani végzősök a Kaposvári Egyetemtől kapnak diplomát.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese közölte, hogy az oktatás legfeljebb tíz hallgatóval indul, akiket kaposvári tanárok a beregszászi főiskola bázisán, de részben Kaposváron és a Nemzeti Színházban tanítanak.

A képzés legfontosabb célja a negyedszázada alapított Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színészutánpótlásának biztosítása - tette hozzá az igazgató.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora azt hangsúlyozta, hogy a három intézmény együttműködése és annak eredményeként az utánpótlás megoldása egy reménysugár a magyar nyelvű színjátszás jövője szempontjából. Mi, kisebbségiek olyan területen élünk, ahol más módon reményünk sincs magyar színészképzésre,
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 11:23
Három bemutató a Szentendrei Teátrum és Nyár programján
működnek, így külön helyszínen láthatók a nagyszínházi produkciók, a monodráma- és kamara-előadások, a koncertek, az ifjúsági programok és a gyerekelőadások. A Fő tér, a Városháza és a Ferenczy Múzeum udvara mellett a MűvészetMalom, a Dunaparti Művelődési Ház és a Barcsay Múzeum udvarán is helyet kapnak előadások.

Az új produkciók mellett a Városháza udvarán meghívott előadásokat is láthat a közönség. Gogol Egy őrült naplója című műve Bodó Viktor rendezésében, Keresztes Tamás játékával látható. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című, Vidnyánszky Attila rendezte produkcióját játssza. A MűvészetMalom udvarán a Budaörsi Latinovits Színház Liliomfi című előadását láthatja a szentendrei közönség. A Városháza udvarán a fesztivált a Boban Markovic Orkestar koncertje zárja.

A Ferenczy Múzeum udvara a monodráma- és kamara-előadások, kisebb koncertek helyszíne. Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből - Mezei Mária című önálló estje, Auksz Éva Sweet Charity című
velemenyezd, 2017. május 18. csütörtök, 18:04
Barakkba zárva című programsorozatával zárja a Gulág-emlékévet a Magyarság Háza
Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta: a Magyarság Háza az emlékév során azt a feladatot vállalta, hogy szeptembertől néhány hónap alatt több tucat külhoni magyar városba, faluba juttatja el a Veritas Történetkutató Intézet Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítását. A megnyitók alkalmával olyan koncerteket, színházi előadásokat és drámapedagógiai feldolgozásokat is szerveztek, amelyekkel a fiatalabb korosztály számára igyekeztek bemutatni a korszak történelmi eseményeit.

Az igazgató kiemelte, hogy a budapesti sorozatot az emlékév méltó lezárásaként rendezik meg. A Szentháromság téren a Barakkba zárva - Életre ítélve című köztéri kiállításon a felépített barakkokban számos információ és fotó várja az érdeklődőket, az intézményben pedig minden délelőtt rendhagyó történelem órákat szerveznek iskolások számára.

Pénteken este az idősebb korosztály a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában Kányádi
velemenyezd, 2017. február 20. hétfő, 15:56
A magyar kultúra napja - Zelei Miklós Hubertusz című darabjával ünnepelnek Ungváron
törekedett arra, hogy a gyakorlatban is enyhítse a szovjet rendszer negatív hatásainak legközvetlenebbül kitett határon túli magyar közösség helyzetét. Ebből adódóan a kárpátaljai magyarok ösztönösen "rezonálnak" Zeleinek a magyarság 20. századi sorstragédiáit feldolgozó műveire - fejtette ki Brenzovics László.

A Hubertusz című darab ősbemutatóját tavaly november 3-án, a magyarországi szovjet megszállás 60. évfordulójának előestéjén tartották Beregszászon a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös produkciójaként, Berettyán Nándor rendezésében.

A szerelmi történet Budapesten játszódik 1957-ben és a rendszerváltozás idején. Az író két helyszínt választott a darabhoz, az egyik Csepel, a másik Újpest. Mint az MTI-nek az ősbemutató előtt elmondta, a fiú csepeli, a lány újpesti, mindketten munkások, a történet arról szól, hogyan bánik el velük a rendszer.

A fordulatokban gazdag dráma 1957-ben temetéssel kezdődik: temetik a forradalmi harcok
velemenyezd, 2017. január 20. péntek, 17:53
A délvidéki Udvari Kamaraszínház nyitja a Keresztény Színházi Fesztivált
A határon túli magyar színházaknak fokozottan kell képviselniük magyarságukat ahhoz, hogy megmaradjanak vagy a kultúrájukat ápolni tudják. Mi ebben próbálunk nekik segíteni - fejtette ki Dörner György, az Újszínház igazgatója, az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A találkozót a délvidéki Udvari Kamaraszínház nyitja A fehér szarvas című történelmi drámával, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház pedig Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédia című művét mutatja be.

A kézdivásárhelyi Városi Színház szintén egy kétszemélyes, zenés darabbal, A dolgokról egy földi szellemnek című művel érkezik Budapestre, a Kolozsvári Állami Magyar Színház pedig a Pour toujours (Mindörökké) című előadását hozza el a fővárosi közönségnek.

A házigazda Újszínház A funtineli boszorkány című Wass Albert-művet mutatja be a találkozón. "A darab igen szakrális tematikájú és megérinti az ember lelkét, többek közt Timkó Eszternek köszönhetően, aki az egyik főszerepet játssza benne" - emelte ki az igazgató. A
velemenyezd, 2017. január 16. hétfő, 16:13
Határon túli magyar társulatok produkciói láthatók az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválján
igazgató.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóját február 3-án, pénteken tartják, majd a Fehér szarvas című történelmi drámát láthatja a közönség a délvidéki Udvari Kamaraszínház produkciójaként, Andrási Attilának, a darab szerzőjének rendezésében.

Február 4-én, szombaton a Bartók & Folk című programra várják a közönséget: a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs koncertjének művészeti vezetője Bubnó Tamás. A Bubik István Stúdiószínpadon Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédia című műve látható a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában, Árkosi Árpád rendezésében.

Február 5-én, vasárnap a Bubik István Stúdiószínpadon délután Böjte Csaba ferences rendi szerzetes előadása szerepel a programban. A nagyszínpadon Pour toujours (Mindörökké) címmel a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója látható, amelynek rendező-díszlettervezője Dominique Serrand.

Február 6-án a Bubik István Stúdiószínpadon Madách Imre Az ember tragédiája című művének beavató színházi előadása várja a
velemenyezd, 2017. január 12. csütörtök, 18:23
1/5
Képek, videók
Határtalan a szív mélység
cuppika59
2018. augusztus 13. hétfő, 12:33
A szeretet határtalan.jpg
menusgabor
2017. október 19. csütörtök, 20:21
Határtalan jókdevet kíván
suzymama43
2017. április 20. csütörtök, 12:48
Határtalan jókdevet kíván
borigit
2017. február 16. csütörtök, 14:00
A hülyeség határtalan
sanci81
2015. december 05. szombat, 17:43
A csend határtalan
anna4459
2014. október 29. szerda, 17:29
Határtalan csend vesz kör
emilia3
2013. július 15. hétfő, 22:56
Határtalan...Öröm , boldo
emilia3
2013. július 15. hétfő, 22:40
A szeretet határtalan.
janna53
2012. május 11. péntek, 22:28
2011.határtalanul 053.jpg
hugimama
2011. november 09. szerda, 15:18
2011.határtalanul 052.jpg
hugimama
2011. november 09. szerda, 15:18
színházban.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:56
Színházban.jpg
chillik
2016. október 27. csütörtök, 05:23
23.Dionüszosz színházban.
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:36
színházban.jpg
agica2004
2013. január 24. csütörtök, 20:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.