Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:27 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Heti makronaptár - Kereseti, államháztartási adatok jönnek a jövő héten
átlagkereset 215 700 forint volt, mindkettő egyaránt 11,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 327 100 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Szintén kedden jelenik meg az államháztartás 2018-as helyzetéről szóló részletes tájékoztató. Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca előzetes adatait ismertetve egy hete azt közölte: tavaly decemberben az államháztartás központi alrendszere 397,3 milliárd forint többlettel zárt. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: a tavalyi egész éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forintra rúghatott az előzetes adatok alapján, a tavalyi év végére 71 százalékra mérséklődhetett a GDP-hez mért államadósság, amely 2017 végén 73,3 százalék volt. Az Eximbank nélkül a GDP-arányos államadósság mértéke 69,2 százalékot mutat - jelezte. Az államháztartás központi alrendszerén belül 2018 egészében a központi költségvetés 1368,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás
velemenyezd, 2019. január 20. vasárnap, 08:10
Varga: Magyarország jobban teljesít, a költségvetés is jobban teljesít
Budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénteken elmondta, tavaly decemberben az államháztartás központi alrendszere 397,3 milliárd forint többlettel zárt.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára bejelentette: a tavalyi egész éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forintra rúghatott az előzetes adatok alapján. Azt is közölte, a tavalyi év végére 71 százalékra mérséklődhetett a GDP-hez mért államadósság, amely 2017 végén 73,3 százalék volt. Az Eximbank nélkül a GDP-arányos államadósság mértéke 69,2 százalékot mutat - jelezte a PM államtitkára.

A legutóbbi adatok tükrében a foglalkoztatási ráta most 69,8 százalékon áll, a munkanélküliségiráta pedig a 2010-es 11,5 százalékról 2018-ban 3,6 százalékra esett vissza.

A miniszter az adatokat úgy kommentálta, hogy Magyarország jobban teljesít, és a költségvetés is jobban teljesít.

A pénzügyminiszter kiemelte: ezek a makrogazdasági számok is mutatják, hogy eredményesek a kormányzati intézkedések, és érdemben járultak hozzá a
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 13:51
Ministrul ungar al Finanţelor: Bugetul a performat bine anul trecut
Într-o conferinţă de presă, la Budapesta, Varga a spus că anul trecut în decembrie bugetul central a înregistrat un surplus de 397,3 miliarde de forinţi.

Ministrul a comentat cifrele spunând că Ungaria performează mai bine, la fel şi bugetul de stat.

Péter Benő Banai, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a anunţat că la sfârşitul anului trecut datoria publică a scăzut la 71% din PIB, după ce la finele lui 2017 a fost 73,3%.

După ultimele date, procentul populaţiei ocupate este de 69,8%.

Potrivit informării ministerului, anul trecut încasările din TVA au depăşit cu 403 miliarde de forinţi nivelul din anul 2017, încasările din impozitul pe venit au crescut cu 257 de miliarde de forinţi, la contribuţii s-a înregistrat un plus de 266 miliarde de forinţi, iar încasările din accize au fost mai mari cu 90 de miliarde de forinţi.
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 13:11
Krónika 7. rész (bizottsági jelentések vitái)
Államháztartási törvény módosítása

Az államháztartási törvény módosításának bizottsági jelentéseiről és összegző módosító indítványáról szóló vita során Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt emelte ki: a javaslat célja a szabályok egyszerűsítése, ez pedig a bürokráciacsökkentés irányába hat.

Megjegyezte: az abban szereplő indítványok többsége mind kormányzati, mint ellenzéki oldalon támogatást kapott, vitát az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény módosítása váltott ki, amely a profi sportolók adóplafonját emelné meg.Agrárszabályozási törvénycsomag

Az egyes agrárszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló vitában Fazekas Sándor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság felszólalója elsődleges célként a szaktárca feladatainak módosítását jelölte meg, okként a szakmai tapasztalatokat és az időközben történt jogszabály-módosításokat említve.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 14:23
Kásler: az egészségügyben további jelentős béremelésekre kerül sor
ebben az évben 55 milliárd forint jut erre.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Pénzügyminisztériummal közös vizsgálat indult a kórházi adósságok okainak feltérképezésére, ugyanakkor - mint mondta - "nem állapot az, hogy a kórházak hanyag gazdálkodása vagy pénzügyi viszonyai okozzák a deficitet".

Úgy fogalmazott: így eltérnek majd attól a gyakorlattól, hogy a kormány állandóan rendezze a kórházi adósságot, és attól, hogy az intézményi tartozások kialakulásáért soha senki nem felelős.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára előadásában arról beszélt, hogy nominálisan, reálértéken és az egy főre jutó támogatások tekintetében is jelentős növekedés volt az ágazatban, ugyanakkor véleménye szerint át kell tekinteni az egészségügy finanszírozási rendszerét, ennek során pedig figyelembe kell venni a teljesítményt és az eredményeket.

Mint mondta, ahhoz, hogy fenntartható legyen az elmúlt évek gazdasági növekedése, ahhoz egészséges lakosságra van szükség,
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 20:12
Banai Péter Benő: cél a fegyelmezett gazdálkodás fenntartása
Banai Péter Benő a jövő évi költségvetés irányelveiről, kiemelt céljairól és sarokszámairól tartott előadásában rámutatott: a büdzsé követi a kormány 2010 óta tartó gazdaságpolitikai irányvonalát, melynek sikerességét az utóbbi évek számai igazolják.

A prognózisok szerint a gazdasági növekedés 2019-ben is folytatódik, a bővülés 4 százalék felett várható, mely továbbra is meghaladja majd az uniós átlagot. Az elmúlt öt évben a magyar gazdaság a visegrádi országok növekedését is meghaladta - mondta.

A magyar gazdaság mutatói ugyanakkor szorosan összefüggnek az uniós trendekkel, a tartós növekedéshez fontos tehát, hogy az európai és világgazdaság is növekvő pályán maradjon - jegyezte meg az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a növekedés 2013 óta stabil alapokon nyugszik, mely egy esetleges válsággal szemben is ellenállóbbá teszi az országott. Az ugyancsak meghatározó tervezési szempontként figyelembe vett költségvetési hiánycsökkentés pedig az ország versenyképességét javító tényező - tette
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 17:12
Krónika 9. rész (államháztartás)
Államháztartási törvény módosítása

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára expozéjában kifejtette: a javaslat olyan módosításokat fogalmaz meg, amelyek a közpénzek felhasználásának gyakorlatát egyszerűsítik.

A rendelkezések között szerepel a bürokráciacsökkentés azon szándéka, hogy a költségvetési fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosítás végrehajtásához az eddigi előzetes egyetértés kérése helyett immár csak az államháztartásért felelős miniszter tájékoztatása szükséges. A javaslat értelmében a fejezetet irányító szervtől eggyel alacsonyabb szintre kerülnek a különféle költségvetési szervek közötti előirányzat-módosítási jogkörök - ismertette.

A törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét is, hogy a helyi önkormányzatok támogatási fejezetéből a helyi önkormányzatoknak nyújtott - főszabályként a folyósítási évet követő év végéig felhasználandó - költségvetési támogatás felhasználási határidejét a támogató egy alkalommal legfeljebb egy évvel
velemenyezd, 2018. november 29. csütörtök, 23:06
PM-államtitkár: tartható a 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél
Elmondta: az Európai Bizottság 2018 szeptemberében mintegy 158 milliárd forint uniós pénzt utalt át Magyarországnak, és az államháztartás központi alrendszere hozzávetőleg 150 milliárd forintos többletet ért el. "Ez beszédes szám, mert ha az uniós átutalások nélkül nézzük az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi pozícióját, akkor az nullszaldós lett volna" - mutatott rá Banai Péter Benő, hozzátéve, " minden hónapban kiegyeznék azzal, hogy ha nullszaldós lenne a költségvetés egyenlege".

Kiemelte: a GDP növekedési ütemével majd dobogós helyen tudunk végezni, az idei év első felében 4,7 százalékos a gazdaság bővülése, most már mindenki akkor jár el helyesen, ha érdemben 4 százalék, vagy afölötti növekedést vár ez évre.

A költségvetés helyzetét az unós támogatások nélkül is úgy látja a tárca, hogy az eredeti hiánycél teljesül, hiszen a költségvetés bevételi oldalán látszódnak a gazdasági növekedés pozitív hatásai, lenyomatai - fűzte hozzá.

A növekedés együtt járt a
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 20:20
Banai: kedvező évet zárt tavaly a magyar gazdaság
évet felelősségteljes gazdálkodás jellemezte.

Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar gazdaság tavaly 4,1 százalékkal bővült, a költségvetés elfogadásakor még 3,1 százalékos növekedéssel számoltak. Ám 2016 végén kötött hatéves bérmegállapodás eredményeként többletjövedelem jelent meg foglalkoztatottaknál, ami többletfogyasztást eredményezett és megemelte a gazdaság növekedési ütemét - tette hozzá. A reálkeresetek 10 százalék feletti emelkedése folytán a költségvetésbe is több bevétel érkezett.

Banai Péter Benő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a tavalyi költségvetésben több bevételről mondott le a kormányzat. Öt százalékra csökkent a baromfi, a tojás, a friss tej áfakulcsa, mérséklődött az internet és az éttermi szolgáltatások áfája is. A legjelentősebb változás a munkáltatókat érintette, a szociális hozzájárulási adókulcsa 27 százalékról 22 százalékra csökkent. A 2017-es volt az első év, amikor a hatéves bérmegállapodás átfogó hatásai is érzékelhetőek voltak
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 11:12
Banai Péter Benő: az első nyolc hónapban jelentősen nőttek a főbb adóbevételek
milliárd forinttal több bevételt számoltak el, mint 2017 első nyolc hónapjában.

Hangsúlyozta, a bevétel növekedését a reálgazdaság folyamataiban kell keresni. Felidézte, hogy az év első fél évében 4,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság, az első hét hónapban 12 százalék felett növekedtek a bruttó átlagkeresetek, mindez a foglalkoztatotti létszám bővülésével párosult. Így a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóbevételek, a nagyobb fogyasztásból adódó forgalmi adóbevételek is emelkedtek - fejtette ki.

Banai Péter Benő szólt arról, hogy a magyar gazdaság 2013 óta az európai uniós átlagot meghaladóan növekszik, amihez számos kormányzati intézkedés is hozzájárult. Ezek közül kiemelte a 2016-ban kötött hat éves bérmegállapodást, amelyben 2017-2018-ban munkaadói adócsökkentés szerepel, a munkaadók pedig vállalták, hogy emelik a béreket.

A kedvező piaci folyamatok is hatnak a béremelkedésre, a munkanélküliségi ráta folyamatosan csökkent, ami az Európai Unió tagállamai között a 3. legalacsonyabb - tette
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 12:23
Friss lista: ennyit adózik Orbán, Rogán és a többiek!
meghökkentő, magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában. Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába.

Az államtitkárok közül a legnagyobb jövedelme, kicsivel több mint 30 millió volt Hornung Ágnesnek, a Pénzügyminisztérium államtitkárának, aki erre 4,5 milliónyi adót fizetett. Tőle alig maradt el a jövedelme és a befizetett adója Banai Péter Benőnek.

Külön adózó jövedelmek

A miniszterek és az államtitkárok között is akad néhány, akinek külön adózó jövedelme is keletkezett tavaly. Ide sorolható az ingóság, vagy ingatlanértékesítésből, osztalékból, kamatból, árfolyamnyereségből, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, vagy épp a különféle nyeremények is (tombola, kaszinó, lóverseny, tárgynyeremény).

A miniszterek közül Pintér Sándor, belügyminiszter jutott hozzá valamivel több mint 6 millió
tinka1951, 2018. június 28. csütörtök, 10:47
Költségvetés - Banai: a világgazdasági folyamatok indokolják a tartalékok emelését
Az Egyesült Államok és számos más jelentős gazdasági szereplő között kereskedelmi háború kezd kibontakozni, amelynek érdemi hullámai befolyásolhatják a nyitott magyar gazdaságot is - fejtette ki.

Kiemelte: a 2019-es költségvetés elkészítésének legfontosabb szempontjai a gazdasági növekedés fenntartása, és az államháztartás stabilitása volt, ezért biztonságos költségvetést készítettek.

Banai Péter Benő az M1 aktuális csatornán emlékeztetett: már 2016 óta az a gyakorlat, hogy a tavaszi ülésszak végén benyújtják a költségvetési törvényjavaslatot. Mivel az adótörvényekről is ilyenkor dönt az Országgyűlés, ezért nemcsak a családok, hanem a vállalkozások is időben fel tudnak készülni a változásokra - tette hozzá.

Közölte, adózási szempontból pozitív változások jönnek 2019-ben is, a kétgyermekes családok adókedvezménye újabb ötezer forinttal emelkedik, így négy év alatt megduplázódik. A szociális hozzájárulási adó a hatéves bérmegállapodásnak megfelelően újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 12:41
1/21
Képek, videók
20110317államháztartás .jp
agica2004
2011. április 14. csütörtök, 14:31
Varga Mihály 01.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:46
Varga Mihály 02.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 03.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 04.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:45
Varga Mihály 05.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:44
Varga Mihály 06.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:44
Varga Mihály 07.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:43
1.Banái (Bombay-ben).jpg
dnemethk
2008. augusztus 10. vasárnap, 09:39
Ezen a héten nyugodtan ho
csalogany13
2016. november 17. csütörtök, 23:28
Heten 01.jpg
chillik
2016. november 14. hétfő, 06:19
Heten 02.jpg
chillik
2016. november 14. hétfő, 06:19
Ezen a héten is így szere
farkasterezia
2016. augusztus 22. hétfő, 16:06
Köszönöm, hogy a héten is
margoboszi
2015. október 13. kedd, 14:42
Hetényi György 1
taltos1
2014. február 15. szombat, 23:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.