Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 11:32 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 4. rész (költségvetés)
forrásokat.Jobbik: segítség kell a lombikprogramban résztvevő pároknakSzilágyi György (Jobbik) a lombikprogramban való részvételhez sok családnak nagy terhet jelent 300-400 ezer forintos önrész. A Jobbik évek óta egy hárommilliárd forintos kerettel működő alapítvány létrehozását javasolja, amelyhez pályázhatnának azok a párok, akik nem tudják vállalni az önrészt - magyarázta.Államtitkár: cél a családok támogatásának megőrzése és az adócsökkentések érvényesítéseBanai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára zárszavában azt mondta, a kormány gazdaságpolitikájának 2010 óta a munka értéke, a családok támogatása és a biztonság áll a középpontjában, a 2020-as költségvetést is ezek fogják meghatározni.

Elmondta, tovább csökkennek a munkát terhelő adók: a szociális hozzájárulási adó kulcsának a mérséklése 300 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, amelyek ebből bért is emelhetnek. A kisvállalati adó kulcsa 13-ról 12
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 15:51
Krónika 1. rész (költségvetés)
2014-re 1200 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, az oktatásból és a szociális szektorból, arra is kitérve, hogy ugyan a magyar gazdaság az uniós átlag kétszeresével bővült, ám régiós összehasonlításban ez is lemaradást jelent.

Hozzátette: nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, több a szegény ember, mint korábban, ráadásul ők el is vesztették reményüket és esélyeiket, ez pedig hosszabb távon megtorpanthatja a gazdasági fejlődést.

Államtitkár: több forrás egészségügyre, oktatásraBanai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerint Magyarországon 2010-ben az államháztartás katasztrofális, a reálgazdaság pedig csapnivaló helyzetben volt, mindkét terület mutatóit nézve sereghajtó volt az ország az EU-ban. Hozzátette: az államháztartás konszolidációja után Magyarország olyan növekedési számokat ért el, amelyek meghaladták számos térségbeli országét.

Elmondta, hogy 2010-hez képest jövőre egészségügyi célokra 770 milliárd, oktatásra 633 milliárd
velemenyezd, 2019. június 21. péntek, 10:01
Krónika 7. rész (költségvetés, napirend után)
Pénzügyminisztérium: nincs bérválság

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára cáfolta, hogy bérválság lenne Magyarországon, a rendőri szerveknél is nettó 200 ezer forint felett keresnek a dolgozók - mondta.

Ágazati életpályák címen 152 milliárd forintos összeggel szerepel egy sor a büdzsében, ebből valósulhat meg a béremelés a közszférában. A részletekről még nem döntött a kormány, de a fedezet megvan - szögezte le.

A rendvédelmi, honvédelmi dolgozók számára is nyitottak a lehetőségek az otthonteremtésre és a gyermekvállalás támogatására - válaszolta.

Fidesz: több pénz jut a szak- és felnőttképzésre

Vinnai Győző (Fidesz) a szak- és felnőttképzés területe kapcsán kiemelte, tart mindkét terület továbbfejlesztése, vonzóvá tétele, ezzel pedig a munkaerőpiac erősítése.

Keresletvezérelt szakképzésre van szükség - jelentette ki, a gyakorlati oktatás erősítésének fontosságát hangsúlyozva. Megemlítette: tíz év alatt 44 százalékos
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 21:41
Krónika 2. rész (költségvetés)
Államtitkár: 2010 után jelentősen nőttek a reálbérekBanai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a demográfiáról szólva elmondta, csökken a szülőképes nők száma, de visszamenőlegesen nem tudják megduplázni az 1980-ban született gyerekek számát. A kormány csak azt tudja tenni, hogy olyan ösztönzőket alkalmaz, amelyek biztosítják, a gyerekvállalás ne jelentsen gazdasági ellehetetlenülést - magyarázta.

Összevetette, hogy míg 2002 és 2010 között a minimálbér reálértéke 5,8 százalékkal nőtt egy gyermektelen esetében, addig 2010 és 2019 után ez a növekedés 36 százalék volt. Hozzátette: gyermekes családok esetében a reálbér 2010 előtt csökkent, 2010 után azonban minden kategóriában jelentősen nőtt.

Az államtitkár közlése szerint a térség államai közül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb azok aránya, akik külföldön vállaltak munkát.

Banai Péter Benő kitért arra is, hogy a 2008-as válság azért "ütött" akkorát, mert a lakosság jelentős része
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 11:51
Krónika 8. rész (költségvetés)
mondta, hogy a jövő évi büdzsében szereplő tervszámok nem ellenőrizhetőek az idei, illetve a tavalyi év tervszámai alapján. Hozzátette, még mindig nem közölték hivatalosan a 2018-as GDP arányos államadósság mértékét.

A költségvetési törvényben látható kedvezményekkel a magyar társadalomnak alig tíz százaléka tud élni, amikor a családokról beszélnek, akkor ahhoz hozzá kell tenni, hogy a kormány által szeretett családokról van szó - fogalmazott.

Kormány: teljesültek a korábbi büdzsék fő számai

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a képviselői felszólalásokra reagálva azt mondta, az elmúlt években a kormány által beterjesztett és a parlament által jóváhagyott költségvetések fő számai teljesültek.

A politikus hangsúlyozta, hogy az EU-s országokban akár évekre visszamenő GDP-revízióra is lehetőség van. Hozzátette, a kormány bemutatta, hogy 2018-ban hogyan alakultak a makrogazdasági számok.

A kabinet a 2020-as költségvetésben továbbra is négy
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:14
Krónika 10. rész (költségvetést megalapozó törvények, napirend után)
ország számos kistelepülése vesztett el támogatásokat kormányzati intézkedések hatására

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, a költségvetést megalapozó törvénycsomag nem felel meg a jogalkotási törvénynek, mivel annak 59 jogszabály-változtatásából mindössze 10 kapcsolódik a büdzséhez.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, az ellenzék állításaival ellentétben a nemzeti egészségügyi programok - széles társadalmi egyeztetést követően - elkészültek.

Banai Péter Benő zárszavában azon reményének adott hangot, hogy a javaslattal jó néhány területen sikerül előrelépést elérni. Megerősítette, az előterjesztés a kormány azon értékrendjét tükrözi, amely a munka és a család "primátusát" hirdeti.

A kormány és az ellenzék között mindig is ellentét lesz az adók kérdésében, ugyanis a kabinet elsősorban nem a munkát, hanem a forgalmat terhelő adókból kívánja fedezni a közkiadásokat - fejtette ki.

Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta a javaslat
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 22:33
Krónika 9. rész (költségvetés megalapozása)
Előterjesztő: félszáz törvény módosul

Félszáznál több jogszabályt módosít a 2020-as költségvetés megalapozásáról szóló törvény - mondta az általános vitában előterjesztőként felszólaló Banai Péter Benő.

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára kiemelte: a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, a gazdasági szereplők és a családok biztonságát szolgálja, hogy a jogszabály - a költségvetés és az adószabály módosítások tervezetével együtt - fél évvel a hatályba lépés előtt az országgyűlés elé kerül.

Azt is megjegyezte: minden korábbinál nagyobb összeget, 2228 milliárd forintot irányoz elő családtámogatásra a jövő évi büdzsé tervezete; arra is kitért, hogy a kormányzat célja az elért gazdasági eredmények megvédése, az ország biztonságának szavatolása.

Kiemelte, hogy a csomag számos ponton módosítja az államháztartási törvényt, az eddiginél szélesebb körben írva elő a kincstári számlavezetést, ennek céljaként a hatékonyabb közpénzfelhasználást említve.

A módosuló
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 19:52
PM-államtitkár: a jövő évi tartalékok a kockázatok mellett is biztosítják az érdemi növekedési dinamikát
Banai Péter Benő azt mondta, jövőre a magyar gazdaság 4 százalékkal bővülhet, jelentősen gyorsabban az Európai Bizottság által várt, átlagos uniós 1,5 százaléknál, vannak azonban kockázatok. Ide sorolta az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborút, valamint a Brexitet, amelyek hatással lehetnek a Magyarország exportpiacain várható folyamatokra.

Megemlítette a 13+1 intézkedésből álló gazdaságvédelmi akciótervet is, amely szintén támogatja a magyar gazdaság erős növekedési pályáját 2020-ban is. A csomagban döntően vállalkozások életét megkönnyítő intézkedések szerepelnek - jegyezte meg.
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 12:21
A ceglédi Gépész-Szido Kft. beruházását 100 millió forinttal támogatta a kormány
Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a pénteki avatóünnepségen elmondta, hogy 2017-ben 4,1 százalékkal, 2018-ban közel 5 százalékkal nőtt a gazdaság és 2019-ben is hasonló teljesítmény várható. Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy például sikerült felújítani a 4-es főutat, Cegléden is újabb és újabb otthonok épülnek, a cégek nagyobb beruházásokat hajtanak végre, olyanokat, mint a városban a Szido Kft. A cég új munkahelyek teremtésével is hozzájárul Cegléd gazdasági fejlődéséhez - fűzte hozzá az államtitkár.

Banai Péter Benő azt mondta, hogy a gazdasági környezetnek is köszönhető, hogy Magyarországon prosperálnak a vállalkozások, olyan adóváltozások történtek, amelyek megkönnyítették a cégek életét. Hozzátette, hogy a társasági adó csökkentése lehetőséget biztosított a cégeknek, hogy több forrást fordítsanak beruházásokra, a munkáltatói terhek csökkentése lehetővé tette, hogy a munkabérek emelkedjenek, a gazdasági növekedés elősegítette, hogy újabb és
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 17:49
PM: több lábon állt Magyarországon a növekedés tavaly
kiemelte: termelési oldalról a szolgáltatások, az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság is hozzátette a saját teljesítményét a növekedéshez, miközben felhasználási oldalon a fogyasztás és a beruházások is jelentősen bővültek.

Annak hátterében, hogy a piaci szolgáltatások a 4,9 százalékos növekedésből 3,2 százalékpontot tettek ki, a családi jövedelmek növekedése áll, a többletjövedelmek jó részét a háztartások fogyasztásra és beruházásokra költötték, ami ösztönzőleg hatott a gazdaságra - magyarázta.

Banai Péter Benő arra is kitért, hogy eddig 19 uniós ország növekedési adatait lehetett megismerni, amelyek között az utolsó negyedév teljesítménye alapján Magyarország ezüstérmes, a visegrádi országok között pedig a magyar adatok a legkedvezőbbek.

A gazdaság bővülése az egyensúlyi mutatók kedvező alakulása mellett valósult meg - mutatott rá az államtitkár. A GDP-arányos adósság 71 százalék alá csökkent 2018 végére az eddigi adatok alapján az előző év végi 73,3 százalékról, az államháztartási
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 10:51
Banai Péter Benő: több makrogazdasági folyamat járult hozzá a költségvetés többletéhez
Az államtitkár a kedvező makrogazdasági folyamatok között sorolta fel, hogy tavaly a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, emellett a bruttó átlagkeresetek 11,3 százalékkal nőttek és a foglalkoztatottak száma is emelkedett, ma már mintegy 4,5 millióan dolgoznak.

Banai Péter Benő szerint ha többen dolgoznak, és a bérek is nőnek, akkor a munkavállaláshoz kapcsolódó adóbevételek is bővülnek, ez látható a januári adatokban. Ezen túl a korábban megelőlegezett európai uniós támogatások után az Európai Bizottság mintegy 223 milliárd forintnyi átutalása is megjelent bevételként.

Az államtitkár elmondta, hogy a januári kedvező adat alátámasztja az idénre meghatározott 1,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) arányos hiányszám teljesülését. Fontosnak tartja, hogy a hiánycélt tartsák, hiszen ennek is köszönhető, hogy az államadósság ráta csökkenése folytatódhat2019-ben is.
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 15:02
Banai Péter Benő: a további gazdasági növekedés a munkaerőpiaci helyzettől is függ
Banai Péter Benő a Fókuszban: Gazdasági Évnyitó 2019. elnevezésű konferencián elmondta, korábban is volt olyan időszak, amikor az uniós átlag felett nőtt a magyar gazdaság, de ez az egyensúlyi mutatók felborulása mellett valósult meg. Egy évtizeddel ezelőtt így törvényszerűen korrekciós időszak következett,ami a gazdasági válság nélkül is bekövetkezett volna. A kormány célja, hogy ez ne ismétlődjön meg.

Hangsúlyozta, a korábban - az uniós viszonylatban is - rossz foglalkoztatási rátán az elmúlt években képesek voltak változtatni. Az egyéni boldoguláson túl így sikerült elérni a gazdaság stabilitását makrogazdasági szinten: bővült a gazdaság, ami nagyobb adóalapot, az államháztartás stabilitását hozta magával.

Az államtitkár a munkaerőpiacban még megtalálható, a növekedést ösztönző tartalékok között említette az inaktívak és az 55 év felettiek bevonására adott lehetőségeket.

Ezzel párhuzamosan kell elérni a cégek termelékenységének növelését, az innovációba való befektetést is, ami
velemenyezd, 2019. január 30. szerda, 13:31
1/22
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
SZKT-Szilágyi György.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:02
1.Banái (Bombay-ben).jpg
dnemethk
2008. augusztus 10. vasárnap, 09:39
Résztvevők szünet közben
ujnemarika
2014. augusztus 02. szombat, 16:28
A résztvevők közül páran
ujnemarika
2014. augusztus 02. szombat, 16:26
Nevek, résztvevők...
bzsuzsanna
2013. december 15. vasárnap, 14:24
Résztvevők képeiből
taenci
2013. szeptember 17. kedd, 09:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.