Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 15:16 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szerdán indul a Müpa Home közvetítéssorozat
összegzés szerint ezúttal a zenekar 2017-es programjából láthat majd részleteket a közönség: a koncert vendégszólistája Alexandra Soumm hegedűművész, a műsorban pedig Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett Mozart A-dúr hegedűversenye és D-dúr ("Haffner") szimfóniája csendül fel.

Mint írják, az ECHO csütörtöki adásában a kortárs komolyzene észt sztárkomponistájának portrékoncertje lesz látható: a hamburgi Elbphilharmonie koncerttermében a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa Arvo Pärt műveit szólaltatja meg Tonu Kaljuste dirigálásában.

Pénteken Lajkó Félix Szerenád szimfonik című Valentin-napi koncertje lesz műsoron, közreműködik a Hollerung Gábor vezényelte Budafoki Dohnányi Zenekar.

Szombaton pedig ismét a klasszikus zenéé a főszerep, amikor a több mint nyolcszáz éve alapított lipcsei Tamás-templom fiúkórusának 2017-es koncertjét láthatják az érdeklődők. A Johann Sebastian Bachhoz köthető világhírű intézmény műsorában német szerzők művei csendülnek fel, a karmester
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 18:13
Tánckrimit készített a Székesfehérvári Balett Színház Franz Kafka életéről
ismert és kevésbé ismert alkotásaiból "videoklipszerűen" villant fel részleteket, és így mutatja be a kafkai világlátást.

Hozzátette: a "kafkaizmust" viszik színre, Franz Kafka szemszögéből mutatva be kettős életét, a hivatalnokot és az írót, aki folyton ellentétbe került belső érzéseivel és elképzeléseivel.

Kafkát Fernando Gabriel Luis Luis és Dávid Janík táncolják majd, a díszlet- és fényterv a holland Loes Schakenboes, a jelmezek az ugyancsak holland Bregje van Balen munkái. Az előadás zenéjét Arvo Pärt, Henryk Górecki és Alfred Schnittke műveiből válogatták.

Cser-Palkovics András polgármester örömmel jegyezte meg, hogy a Székesfehérvári Balett Színház létrehozása nem volt hiábavaló, hiszen a visszajelzések folyamatosan pozitívak az intézmény működését illetően. Úgy vélte, sok lehetőség van a színház működésében, amit a mostani művészeti kísérletezés is megmutat, hiszen a krimi és a tánc ötvözete izgalmas előadást sejtet.

Egerházi Attila felidézte, hogy nem először dolgozik
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 14:31
Gyászzenékkel tiszteleg az Opera Zenekar és Énekkar az elhunytak előtt
Az Erkel Színházban október 28-án Pierre de la Rue, Arvo Pärt és Arthur Honegger művei, november 2-án Verdi Requiemje hangzik el, november 4-én a Defiant Requiem: Verdi Terezínben című produkció szólal meg a Pozsonyi úti református templomban - közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

Az október 28-i hangversenyen elhangzó három mű közös jellemzője, hogy a gregoriánt idézve, a gyászból indulnak el és vezetnek el a megbékéléshez. Az estet Pierre de la Rue reneszánsz flamand szerző 1503-as, kizárólag kórusra írt Requiemje nyitja, ami az első máig fennmaradt, többszólamú gyászmise. Ezt követően Arvo Pärt 1972-ben bemutatott III. szimfóniája, majd a svájci-francia Arthur Honegger III. Liturgikus szimfóniája szólal meg. Az Opera Zenekart és Énekkart Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli, karigazgató Csiki Gábor.

A Magyar Állami Operaház régi hagyománya, hogy az elhunytakra halottak napján Verdi Requiemjével emlékeznek. A művet a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara Petr Popelka karmester
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 13:51
Credo címmel mutatják be Juronics Tamás új darabját
Juronics Tamás a darab csütörtöki főpróbája előtt elmondta, hogy az előadás nagyon hosszú folyamat eredményeként született, sok irányból érkezett impulzusok hatásaként. Ezek között a legfontosabbak az alkotás folyamatában megtalált különleges élmények és a magánéleti, családi hatások voltak.

A társulat művészeti vezetője úgy fogalmazott, gyakran felteszik neki a kérdést, hogyan születik egy koreográfia. A leegyszerűsítő válasz szerint egy-egy mű hosszú, egymásra épülő gondolkodási folyamat eredménye. Hozzátette: az alkotás folyamatában mégis van valami misztikus, egy-egy darab nemcsak saját élményeiből, hanem az emberiség közös tudásából is táplálkozik.

A Credo főszereplője egy művészember, akinek meg kell küzdeni az alkotás folyamatával. A darab négy generáción keresztül meséli el egy család sorsát. Egy lakáson belül játszódó műben egymást váltva, olykor párhuzamosan jelennek meg a különböző idősíkok: az 1920-as, 40-es és 70-es évek és napjaink világa - közölte a koreográfus.

Az erős,
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 14:11
Ma kezdődik a 2019-es Budapest Táncfesztivál
A fesztivál összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között. Az idei sztárvendég a kanadai BJM - Les Ballets Jazz de Montréal lesz, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. Fellép a fesztiválon a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet kiemelkedő alakja, valamint a hip-hop alapú kortárs tánc formanyelvét használó francia Company Wang Ramirez is.

A péntek esti zárt körű nyitógála után a nagyközönség először szombaton veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét. A gáláról készült felvételt pénteken 21 órától az M5 kulturális csatorna sugározza.

A nyilvános ünnepi esten, amelyet vasárnap is megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal. Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett új előadása, amely a Grammy-díjas világhírű észt
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 07:05
Huszonnégy előadás és kilenc premier a Budapest Táncfesztiválon
Passage és a PianoPlays című darabbal, utóbbiban Balázs János zongoraművész működik közre.

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra terveztek és építettek át, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt fog tudni fogadni - hangsúlyozta Ertl Péter. Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett ú előadása, amely a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: a hitről szóló, Credo című darabot eredetileg 1968-ban mutatták be Tallinnban, nem sokkal később azonban betiltották a Szovjetunióban.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán. Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadással mutatkozik be az új Nemzeti Táncszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes - emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a társulat
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 12:51
Magyar művészek is szerepelnek a közép- és kelet-európai zenei fesztiválon Varsóban
színházban.

November 26-án ugyanezen a helyszínen Lajkó Félix hegedűművész és a Volosi lengyel népzenei együttes a Kárpátok zenéje címmel ad koncertet.

Elhangzanak továbbá a két neves lengyel zeneszerző - a minimalista stílusú szakrális zenét alkotó, 2010-ben elhunyt Henryk Mikolaj Górecki, valamint az élő klasszikusként számon tartott Krzysztof Penderecki művei. Műsorra tűztéka két 19. századi, illetve 20. század eleji cseh zeneszerző, Antonín Dvorák és Leos Janácek alkotásait is.

Személyesen lesz jelen Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző, műveinek A kortárs vallásosság új arculatai című hangversenyt szentelik. A mestert november 26-án a varsói zeneakadémia díszdoktorává avatják.

A zeneakadémián tartják november 30-án és december 1-jén A nemzeti identitások - az európai egyetemesség című, a térségbeli zenei életnek szentelt tudományos konferenciát is, amelyen Magyarországot Péteri Lóránt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára fogja képviselni.

Az Eufóniák egyik társszervezője
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 11:31
CAFe Budapest - Péntektől látható a Magyar Nemzeti Balett Triple Dance estje
Az est nyitódarabja a Ravel Bolerójára és Arvo Pärt Für Alina című zongoradarabjára készült Johan Inger-koreográfia Walking Mad címmel. A három női és hat féri táncosra készített alkotás hol vidáman, hol szomorúan merít ihletet az emberi kapcsolatokból, a nő-férfi viszonyokból.

Az esten a közönség megtekintheti az izraeli Saron Ejal és Gaj Behar Bedroom Folk című alkotását, amelyet 2015-ben készítettek a Holland Táncszínház számára. A történet nélküli előadás különböző táncnyelvek harmonikus ötvözetét hozta létre, amelyben a nyolc táncosnak lehetősége nyílik kibontakozni a kezdetben minimalista mozgásanyagból - közölte a dalszínház az MTI-vel.

A tökéletesség szédítő ereje (The Vertiginous Thrill of Exactitude) című darabot William Forsythe 1996-ban készítette a Ballett Frankfurt számára. A Schubert C-dúr szimfóniájának zárótételére készült csaknem 11 perces alkotás a táncosok testének fizikai korlátait feszegeti. A előadásban mutatkozik be Budapesten Igor Cvirko, aki a Bolsoj Balett egyik
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 15:11
CAFe Budapest - Koncerttel és kiállítással kezdődött el a fesztivál
A CAFe Budapest immár hagyományosan illeszkedik a budapesti, ezen túlmenve pedig Európa kulturális naptárába - hangsúlyozta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos a pénteki megnyitón a budapesti Müpában.

Hozzátette: 2018 a kulturális örökség európai éve, s a cél az, hogy olyan rendezvényeket támogassanak és serkentsenek, amelyek azt példázzák az európai kontinensen élőknek, hogy több olyan szál és hagyomány köt össze minket, mint amely elválaszt. A CAFe Budapest pedig tökéletesen jeleníti meg ezt a törekvést - mutatott rá.

Magyarországon rengeteg új, színvonalas kulturális helyszín jött létre, mert bíznak abban, hogy a magyar nemzeti kultúrának reneszánsz időszaka következhet - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy egy nemzet sem képzelhető el saját kultúrája nélkül.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes arról szólt, hogy a magyar
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 20:12
Európai Hidak a Müpában, a balti államokkal és Lengyelországgal
"Azért is választottuk ebben az évben a három balti államot, Észtországot, Lettországot és Litvániát, valamint Lengyelországot, mert mind a négy ország idén ünnepli felszabadulása 100. évfordulóját" - mondta Erdődy Orsolya, a BFZ megbízott ügyvezető igazgatója az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című vasárnap délelőtti műsorában.

Mint megjegyezte, az Európai Hidak alapkoncepciója az, hogy a különböző népek közel egymáshoz élnek Európában, mégsem ismerik annyira jól egymás kultúráját, és ezen megpróbálnak változtatni.

Szeptember 16-tól 10 napon komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi est, valamint szimpózium is lesz a Müpában.

A fesztivált a Sinfonia Varsovia koncertje nyitja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Erdődy Orsolya kiemelte, hogy az esten a világhírű lengyel zongoraművész, Piotr Anderszewski is színpadra lép, akinek magyar az édesanyja. A koncerten a 20. századi lengyel és balti zene remekművei mellett Kodály egy balettzenéje is
velemenyezd, 2018. szeptember 09. vasárnap, 13:02
CAFe Budapest - Száznál több kortárs program októberben
programból.

Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy a három balti ország idén ünnepli függetlensége századik évfordulóját, ennek tiszteletére a fesztivál nyitókoncertjét is a Sinfonietta Riga adja Erki Pehk karmesterrel.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja a balti programról szólva hozzátette: észt darabok a Quatuor Diotima vonósnégyes koncertjén is hallhatók majd, de nem hiányzik a CAFe Budapest programjából a világhírű észt komponista Arvo Pärt sem; a szintén észt Girls in Pears pedig az A38 színpadán lép fel.

Elmondása szerint a fesztivál rendhagyó helyszíneken is jelen lesz: ilyen például az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Nagycirkusz, az Instant romkocsma, míg a háromnapos Dante XXI. programsorozatnak Csepel ad otthont.

A CAFe Budapest a főváros közterein is megmutatja magát - hívta fel a figyelmet Bán Teodóra, kiemelve Márkus Sándor "városi vadászlest" idéző köztéri installációját és Joan Catala katalán művész Pelat
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 13:00
A Baltikum és Lengyelország köré épül az idei Európai Hidak fesztivál a Müpában
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös rendezvénysorozata szeptember 16-án Piotr Anderszewski lengyel zongoraművész és a Sinfonia Varsovia zenekar koncertjével kezdődik, amelyen a 20. századi lengyel és balti zenék mellett egy magyar ritkaság is elhangzik - közölte a zenekar az MTI-vel.

A BFZ szeptember 21-én, 22-én és 24-én balti gyökerekkel rendelkező szerzők, az észt Arvo Pärt, a lett Peteris Vasks és a litván Mikalojus Konstantinas Ciurlionis műveit szólaltatja meg. Tonu Korvits, Erkki-Sven Tüür és Eduard Tubin észt szerzők műveit hallhatja a közönség az észt Olari Elts vezényletével szeptember 25-én, másnap a fesztivál barokk koncertje Adam Jarzebski, Johann Sebastian Bach, Marcin Józef Zebrowski és Grzegorz Gerwazy Gorczycki zenedarabjaival lengyel földre repíti a közönséget.

Bach művei csendülnek fel az éppen 100 éve született Henryk Szeryng lengyel hegedűvirtuóz emlékére rendezett koncerten: Baráti Kristóf és a lengyel Jakub Jakowicz felváltva játssza el a zeneszerző
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 12:11
1/5
Képek, videók
Mupa_orgona.jpg
feviroza
2015. február 04. szerda, 19:51
MÜPA előtere (1)
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:27
MÜPA előtere (2)
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:26
MÜPA előtere (3)
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:25
Kilátás a MÜPA tetejéről
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:24
TN_Mupa_B_Proba-(45).j pg
koszegimarika
2011. március 13. vasárnap, 08:37
TN_Mupa_C_Eloadas-(14) .jp
koszegimarika
2011. március 13. vasárnap, 08:36
TN_Mupa_B_Proba-(26).j pg
koszegimarika
2011. március 13. vasárnap, 08:35
műpálma, amúgy antenna
msz303
2007. október 06. szombat, 15:56
péter és a zenekar.jpg
maroka
2017. november 20. hétfő, 12:08
Charlotte és zenekara
charlotteani
2007. december 28. péntek, 21:13
és zenekara
papp78
2007. július 28. szombat, 17:53
koncert_szilágyi gyula_2.
maroka
2020. június 26. péntek, 16:07
koncert_szilágyi gyula.jp
maroka
2020. június 26. péntek, 16:06
koncert0531_5.png
maroka
2020. május 31. vasárnap, 19:53
Címkék
Saron Ejal, Baráti Kristóf, Székesfehérvári Balett Színház Franz Kafka, Hétvégi Belépő, Pénteken Lajkó Félix Szerenád, Marcin Józef Zebrowski, Ballett Frankfurt, Énekkara Petr Popelka, különböző népek, világhírű észt, Verdi Requiemjével, mestert november, Quatuor Diotima, színház működésében, fesztivál barokk, Alfred Schnittke,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.