Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 06:38 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták az Artisjus-díjakat
A szerzői egyesület 19. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat ötödik éve ismeri el Junior Artisjus-díjjal. A cél felhívni a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára - szerepel az Artisjus által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Artisjus-díjat a szakma ítéli oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján a zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetőség döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő.

Hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is odaítélték a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést. A hétfői díjátadó helyszíne a Dalszerző Expo részeként a Budapest Music Center koncertterme volt.

Könnyűzenei alkotói életműdíjat kapott Dés László, aki zeneszerző, szaxofonosként előadó és énekel is. Együtteseivel (Dimenzió, Trio Stendhal, Jazz+Az) jelentős sikereket ért el.
velemenyezd, 2019. február 18. hétfő, 18:03
Takács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további munkájához - idézte fel az MTI-hez eljuttatott közleményében a szerzői jogvédő iroda.

Mint hangsúlyozták, az Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, melynek értéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg, hogy kik legyenek a díjazottak. A korábbi években egyebek mellett olyan szerzők kapták meg, mint Berkovits György, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró kapja A vak remény című kötetéért. Versei a hatvanas évektől jelentek meg az Élet és Irodalomban, majd az Új Írásban, a Kortársban, a Jelenkorban és az Alföldben.
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 10:10
A Vad Fruttik a Budapest Parkban mutatja be új lemezét
huzatos ország egészen keleten/Ahol tombol az elme, de hallgat a száj/A szorongásod majd én cipelem". Mint Likó Marcell kifejtette, az Ébren az anyag leginkább politizáló dalszövege.

"Velem is ugyanaz történik, mint bárki mással: lecsapódik, ami ér. Egy dalszövegnek nálam a napi aktualitások mellett személyes jellegű vagy irodalmi kapcsolódásai is vannak" - tette hozzá az énekes. Az Ébrenhez készült a lemez első, meglehetősen hatásos, nyomasztó hangulatot árasztó klipje is.

Likó Marcell tavaly Artisjus-díjat kapott mint az év könnyűzenei szövegírója. "A díjtól függetlenül nekem elég régóta felelősség a zenekar szövegeivel foglalkozni. Mindig nehezen írok dalszöveget, gyakran hónapokig is eltart, amíg eggyel elkészülök. Szinte újra és újra meg kell tanulnom, hogy is kell ezt csinálni".

Elmondta, hogy mindig végez kutatómunkát, akár tudományos aspektusban is. Így történt az új lemez Vége című száma esetében, ahol annak nézett utána, mik az ismérvei annak, amikor bekövetkezik a halál: leáll a
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 08:41
Lábass Endre és Vida Gábor kapták az idei Déry-díjat
Az elismerés Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak elismerését kívánta támogatni. A Déry-díj pénzjutalommal jár, ennek forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal Déry Tibornak is emléket állít, az átadóünnepség ezért minden évben az író születésének évfordulóján, október 18-án, vagy egy ahhoz közeli időpontban történik - olvasható az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület MTI-hez eljutatott közleményében.

Az elismerést odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Ilia Mihály, Keresztesi József, valamint Bán Zsófia. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át Déry Tibor-jutalom néven, azóta több százan részesültek az elismerésben. A korábbi díjazottak között olyan írók-költők szerepelnek, mint Csoóri Sándor, Bán Zsófia, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, valamint irodalomtörténészek,
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 15:02
Szép estét kívánok mindenkinek!
iskolai tapasztalatai adták. 1976-ban szabadúszó lett, akkor már több regény és novelláskötet (4447, Tartozik és követel, Napok, Szeretteink, szerelmeink, A reimsi angyal) volt mögötte. 1970-ben tagja lett a Magyar Írószövetségnek, melynek 1986-tól alelnöke, 1989-tól elnökségi tagja volt, 1990-ben pedig két évre megválasztották a szervezet elnökévé.
Szívesen vett részt a közéletben, tagja volt a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének, az Artisjus vezetőségének, vezette az Arany János Alapítvány kuratóriumát, a Nemzeti Színház Baráti Társaságot és az Evangélium Színház Baráti Körét. 1998-tól az Írók Szakszervezetének elnöki tisztségét töltötte be, 2000 és 2006 között elnökölt a Nemzeti Kegyeleti Bizottságban. 1992-ben részt vett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia megalapításában, 2001-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjai sorába választotta.
Írói pályáján két, egymással természetes módon összefüggő korszakot különböztetett meg, ezek
kirscha, 2017. június 05. hétfő, 22:09
Átadták az idei Artisjus-díjakat
Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit kilenc zenei és öt irodalmi kategóriában díjazták. A szervezet MTI-hez eljutatott közleménye kiemelte, hogy az idei díjazottak között több dzsesszművészt találunk és erősödött a komolyabb műfajok szerepe.

Az év könnyűzenei produkciója díját elnyerő Dalfutár, a Super TV2-n futott sorozat a népszerű tévés műfajok elemeit ötvözve szórakoztató módon mutatta be egy-egy dal megszületésének folyamatát. A produkció ötletgazdája és műsorvezetője Hajós András volt.

A Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíját Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár kapta. Tehetségét az új irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja. Több mint háromszáz, főleg kamara- és zongoraművet komponált, 43 film, színház és hangjáték zenéjét szerezte, 67 hanglemeze jelent meg, többségében szerzői lemez. 1980 óta oktat,
velemenyezd, 2017. március 28. kedd, 18:23
Tolnai Ottó kapta a Vajdasági Írók Egyesületének életműdíját
A bíráló bizottság indoklása szerint - amelyet a lap ismertetett - jelenleg Tolnai Ottó "a legismertebb, legtermékenyebb vajdasági író", akinek műveit a legtöbben fordították szerbre. Bordás Győző, a zsűri elnöke kifejtette: az utóbbi negyven esztendőben mindössze három vajdasági magyar író kapta meg ezt az elismerést, Pap József, Bori Imre és Bányai János.

A zsűri az indoklásban hivatkozott a Kossuth-díjas szerző szerteágazó munkásságára a hatvanas évektől napjainkig. Mint mondták: "vele és az ő generációjával kezdődött meg a vajdasági magyar irodalomban a vidékiességnek a felszámolása és egyfajta avantgárd irodalomnak a létrehozása".

Tolnai Ottó 1940-ben született Magyarkanizsán. Első verseskötete 963-ban, első regénye, a Rovarház 1969-ben jelent meg. 1966-tól 1990-ig a Jugoszláv Írószövetség tagja, majd a szervezet utolsó elnöke annak megszűnése előtt. 1969 és 1974 között az Új Symposion című folyóirat főszerkesztője, majd 1994-ig az Újvidéki Rádió munkatársa, szerkesztője volt. 1992-től
velemenyezd, 2017. március 10. péntek, 10:11
Nádasdy Ádám kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat
Tudományegyetem (ELTE) angol-olasz szakán. 1972 óta az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékén tanít, 1997-től 2003-ig tanszékvezető volt. 2006-ban habilitált, 2012-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, 2017-től professor emeritus. Tudományos munkája mellett a nyelvi ismeretterjesztésben is aktív, valamint szépírói tevékenysége is jelentős. Több verseskötete is megjelent, műfordításai hangos sikereket arattak.

A líra kategóriában Ladik Katalinnak A víz emlékezete (Kalligram Kiadó) című verseskötetéért ítélték meg az Artisjus-díjat. Az újvidéki származású költő, performer, színésznő számos hazai és nemzetközi díjban és elismerésben részesült, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a LennonOno Békedíjat olyan művészek mellett, mint Aj Vej-vej, Anish Kapoor és Olafur Eliasson. Irodalmi műveit többek között angol, francia, szerb, spanyol, német, kínai és horvát nyelven is kezébe veheti az érdeklődő közönség.

Mint a közlemény fogalmaz, Ladik Katalin azon kevés magyar költők egyike, akik képesek megmutatni, hogy a költészet
velemenyezd, 2017. március 07. kedd, 09:01
Létrejön az üres hordozói díj visszaigénylésének jogintézménye
A hivatal a 2007 óta szedett üres hordozó díjakat vizsgálta a közös jogkezelő szervezeteknél, vagyis az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnél, a Filmjus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületénél, a Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesületnél és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Közös Jogkezelő Egyesületnél.

"A GVH elfogadta a közös jogkezelők kötelezettségvállalását, amelynek teljesítésével pontosabbá válik az üres hordozói díj meghatározása mind a díjfizetők, mind a díjjogosultak számára" - szerepel a kommünikében.

Mint írták, a zeneművek, a filmek vagy irodalmi művek szabadon másolhatók magáncélra, ennek ellenértéke az üres hordozói díj, amely egy jogdíjátalány, és a DVD-k, memóriakártyák, merevlemezek árába épül be. Az üres hordozói díjat, amelyet a közös jogkezelők jogszabályi felhatalmazás alapján évente határoznak meg, az adathordozókat forgalmazó vállalkozásoknak kell megfizetniük az
velemenyezd, 2016. december 09. péntek, 14:45
Selyem Zsuzsa, Zoltán Gábor és Takáts József kapták az idei Déry-díjat
Az elismerés Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak elismerését kívánta támogatni - idézi fel az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye. A díjátadót pénteken tartották Budapesten.

A Déry-díj pénzjutalommal jár, ennek forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. A díjat odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, titkára az Artisjus főigazgatója Szinger András, tagjai pedig Ilia Mihály, Keresztesi József, valamint Lator László, aki a közelmúltban lemondott az alapítványnál betöltött tisztségéről. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át, azóta több százan részesültek az elismerésben. A korábbi díjazottak között mások mellett Csoóri Sándor, Bán Zsófia, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, illetve Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla és Radnóti Sándor is szerepelnek.Selyem Zsuzsa
velemenyezd, 2016. október 21. péntek, 14:37
A DIA tagjává választották Balla Zsófiát és posztumusz Déry Tibort
publikál verseket, esszéket, zenei és irodalmi recenziókat. A Zeneművészeti Főiskolát Kolozsváron végezte, 1972-től az ottani rádió magyar szerkesztőségének tagja. Több irodalmi lap, többek között A Hét (Bukarest) munkatársaként dolgozott, 1993 óta Magyarországon él. Munkásságát többek közt a Kolozsvári Írói Egyesület Díjával, a Magyar Napló Díjával, Déry-jutalommal, A Hét nívódíjával, a Soros Alapítvány életműdíjával, József Attila-díjjal, Magyar Irodalmi Díjjal, a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával, Artisjus Irodalmi Nagydíjjal és Látó nívódíjjal ismerték el.

Déry Tibor író 1894-ben született Budapesten. 1917-ben az Érdekes Újság pályázatán tűnt fel Lia című regényével. 1919-ben belépett a Kommunisták Magyarországi Pártjába, tagja lett az írói választmánynak, a Tanácsköztársaság bukása után azonban Bécsbe emigrált, ahol a Bécsi Magyar Újság munkatársa lett. 1924-ben Párizsban telepedett le, 1926-ban Perugiában élt, majd visszaköltözött Budapestre és mások mellett Kassák Lajossal és Illyés Gyulával
velemenyezd, 2016. szeptember 13. kedd, 17:42
Könyvfesztivál - Pogátsa Zoltán és Jeszenszky Géza monográfiája az Osiris Kiadónál
jellegének hangsúlyozását - valaki olyan következetesen vigye végig egész elemzésén, mint ahogy azt Szabó Márton teszi nagyszabású monográfiájában.

Megjegyezte: az egy új szemléletű politikatudomány kialakítására törő kötet hét részben és harminchárom fejezetben mutatja be a politika minden fontos területét, a politikai tényektől és cselekvésektől a szervezetekig és intézményekig.

Elmozdulások címmel jelenik meg az Osirisnél Takáts József eszmetörténész új válogatáskötete, amelyben az idén Artisjus Irodalmi Díjjal kitüntetett szerző több műfajban, például naplójegyzet, esszé, előadás, úti levél és kritikai tanulmány formájában született irodalomtudományi és más írásai olvashatóak.

A kiadó ünnepi kínálatát gazdagítja Romsics Ignác történész angol nyelven írt rövid Magyarország-története is. A gazdagon illusztrált kiadvány elsősorban a hazánk történelme iránt érdeklődő szélesebb külföldi közönséget, turistákat célozza meg - mondta Gyurgyák János.

Az Osiris új köteteit a szerzők
velemenyezd, 2016. április 22. péntek, 15:52
1/6
Képek, videók
artista.png
chillik
2017. december 05. kedd, 14:12
artista 001.png
chillik
2016. szeptember 15. csütörtök, 16:17
artistic-gif6.gif
jozsef_olah_9843
2016. február 21. vasárnap, 12:53
dream-stripes-artistic -19
cady89
2015. szeptember 28. hétfő, 04:34
Mount Shuksan From Artist
maxxx
2015. január 10. szombat, 12:22
Performing Artists, Hondu
maxxx
2015. január 10. szombat, 09:42
Autumn Nature Artist.jpg
mbartis
2014. november 05. szerda, 20:07
bente-artist.jpg
lilagondolatok
2014. augusztus 16. szombat, 11:17
Aqua-artistic-loop-rec tan
alibaba45
2014. július 03. csütörtök, 18:00
Artis zoo
erzsikepuskas
2013. október 16. szerda, 10:18
Artis zoo,pingvinek
erzsikepuskas
2013. október 16. szerda, 10:17
Artis zoo ,Amsterdam
erzsikepuskas
2013. október 16. szerda, 10:15
exporth.gif
sz719eszter
2017. szeptember 22. péntek, 14:47
expo nyertesei.jpg
zsokica45
2015. november 25. szerda, 21:14
Perla export.jpg
lacigame
2014. április 22. kedd, 18:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.