Belépés
2019. november 12. kedd | 46. hét | 316. nap | 07:55 | Jónás, Renátó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Önkormányzat 2019 - Az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltjei nyerték a megismételt választást Szekszárdon
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a 2. választókerületben Csötönyi László (ÉSZ) 686, Haag Éva (Fidesz-KDNP) 603 szavazatot kapott, a 8. választókerületben Faragó Zsolt ÉSZ-jelöltre 570-en, Szegedi Attilára, a Fidesz-KDNP jelöltjére 494-en szavaztak, Sárközi János József független jelöltre 9 voks érkezett.

A Mi Hazánk jelöltjei mindkét választókerületben visszaléptek. A 2. kerületben 49,6, a 8. kerületben 40,5 százalék volt a részvételi arány.

A választást a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint azért kellett megismételni, mert október 13-án az ÉSZ jelöltjei többször megjelentek a szavazóhelyiségekben, ami ellentétes a választási eljárásról szóló törvénnyel.

A szekszárdi közgyűlésben az ÉSZ Egyesület 8, a Fidesz-KDNP 6 mandátumot szerzett, ugyanannyit, mint az októberi voksoláskor. A településen a kormánypárti színekben induló Ács Rezső nyerte el a polgármesteri tisztséget.
velemenyezd, 2019. november 10. vasárnap, 22:12
Arany János: Ősszel
Híves, borongó őszi nap;
Beült hozzám az unalom:
Mint a madár, ki bús, ki rab,
Hallgat, komor, fázik dalom.
Mit van tennem? olvasni tán...?
Maradj Homér, fénydus egeddel,
Maradj te most!... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Mert fájna most felhőtlen ég,
Mosolygó, síma tengerarc,
Élénk verőfényes vidék -
Óh, fájna most nekem e rajz!
Kék fátyol messze bérc fokán -
Arany hajó, mely futva szegdel
Bibor habot... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Ott kéken a Zeüsz-lakta domb;
Itt zölden a nyájas sziget;
Fölötte lomb, alatta lomb,
Árnyas berek, zengő liget, -
Hullám-mosott gazdag virány -
Fehér juhak s tulkok sereggel -
Minő kép ez!... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Füst koronáz erdőt, bokort,
Vendégies hivójelül;
Hősek családja, víg csoport,
Áldoz, toroz máglyák körül;
Lantszóra lejt ifjú,
maroka, 2019. november 08. péntek, 23:16
Magyar opera napja - Együttműködési megállapodást kötöttek és díjakat adtak át az Erkel Színházban
Balás Péter és Fehérné Szentidai Szilvia, zenekari művésze Borosné Szilvásy Júlia hárfaművész, kartáncosa Pokhodnykh Ellina és Palumbo Valerio Antonio lett.

A színházi háttérmunkát végzők közül az előadásokért emlékérmet Stella Szonja balett-titkár, kulturális menedzser és Nyáguly Emőke Erkel színházi projektreferens vehette át, Vasfüggöny-díjban Tóth Imre díszletasztalos részesült, míg a Dárday Andor-emlékplakettet Béres Attila kamarai jogtanácsos kapta. Az Operaház ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.

Ókovács Szilveszter elmondta azt is, hogy a magyar opera napján indítja útjára az operaház streaming szolgáltatását a legnépszerűbb online felületeken, ahol az intézmény saját felvételeivel a magyar operaszerzők műveit kívánja népszerűsíteni.

Erkel Ferenc születésnapján elsőként a zeneszerző műveiből készült négy felvétel válik elérhetővé. A jövőben várhatóan hetente egy-egy
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 20:02
Maruzsa: kiemelkedő jelentőségű a matematika- és a természettudományos oktatás
Maruzsa Zoltán rámutatott: az ipari növekedéshez és a gazdasági versenyképességhez fontos, hogy milyen az informatikai képzésben résztvevők aránya és mekkora számban állnak rendelkezésre fiatal mérnökök. Ezeket a cégek vizsgálják is, amikor befektetésekről döntenek - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a matematika- és természettudományos tanárok óriási felelősséggel végzik a munkájukat. Külön - havi 75 ezer forintos - ösztöndíjat fizetnek azoknak a hallgatóknak, akik két természettudományos tárgyat választanak a tanárképzés során.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy európai uniós és hazai programokkal támogatják magyar hallgatók külföldi képzését.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta, a Pro Progressio Alapítvány 2009 óta ismer el ösztöndíjjal kiváló középiskolai tanárokat.

Pakucs János, az alapítvány elnöke közölte: 2009 óta hirdetnek pályázatot középiskolai tanárok részére a műszaki és a természettudományi ismeretek oktatásának
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 14:41
Fenyő-gyilkosság - A Fővárosi Ítélőtábla elrendelte, hogy perújításban vizsgálhatják Portik Tamás felbujtói sze
Gyárfás Tamás médiavállalkozók között az 1990-es évek közepén üzleti vita, hatalmi harc és személyes ellentét alakult ki, és Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti Fenyő Jánost. Portik Tamáshoz fordult, aki Rohácot rávette a gyilkosság elkövetésére. Rohác 1998. február 11-én a II. kerületben, a Margit utcában gépfegyverrel kivégezte Fenyő Jánost.

Néhány éve az alapeljárásban a bíróság Rohácot részben Fenyő János megölése, részben a négy halálos áldozatot követelő, szintén két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás ügyében több emberen elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytiglanra ítélte. A bíróság akkor kimondta: az Aranykéz utcai robbantásnál Portik Tamás adott megbízást Rohácnak Boros József Károly megölésére.

Ugyanakkor a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtója akkor még ismeretlen maradt. A bűnüldöző hatóságok szerint azonban a Fenyő-gyilkosság ügyében azóta fellelt új bizonyítékok a korábbi bizonyítékokkal együtt már azt is alátámasztják, hogy az Aranykéz utcai
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 18:05
Elégedetlen az RMDSZ és a PNL együttműködési megállapodásával a két kis erdélyi magyar párt
Csomortányi István, az EMNP elnöke és Mezei János, az MPP elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közös nyilatkozatban megalkuvással vádolta az RMDSZ-t, amely szerintük a nemzeti érdek elé helyezte saját politikai érdekeit, amikor úgy egyezett meg a PNL-lel a kormány parlamenti támogatásáról, hogy az egyezségbe nem kerültek bele a magyarság legégetőbb kérdései.

Csomortányi és Mezei a közelmúlt egyik legpozitívabb eseményének tekintette, hogy a baloldali kormány bukásával "hároméves kormányzati rémálom ért véget". Nehezményezték azonban, hogy az RMDSZ már átállította vitorláit, és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kegyeit kezdte keresni. Úgy vélték: a nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyó politizálás "nemcsak potenciális konfliktusforrásként szolgál a románság és a magyarság között, de köpönyegforgatóként mutatja be az erdélyi magyarság egészét".

"Az RMDSZ ennek az átmeneti és a hatalomgyakorlásban erősen korlátozott román kormánynak ezúttal is biankó csekket állított ki, hiszen a nyilvánosságra
velemenyezd, 2019. október 29. kedd, 17:05
Krónika 4. rész (kérdések)
Fidesz: mit tesz a kormányzat a szakképzés feltételeinek javítására?

A szakképzés feltételeinek modernizálásával kapcsolatos kormányzati szándékról és tevékenységről érdeklődött az innovációs és technológiai tárca vezetőjétől Vígh László (Fidesz), aki saját választókerülete, Zalaegerszeg ez irányú fejlődését hozta fel pozitív példaként.

Emlékeztetett arra, hogy a kérdés kiemelt kezelése szükséges az ország versenyképességének javításához, annak fontosságát emelve ki, hogy a képzésben résztvevő fiatalok a színvonalas elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati ismereteket is szerezzenek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta válaszában: a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzése érdekében a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani.

Hangsúlyozta: ennek terveit - osztrák mintára - a piaci szereplőkkel együtt alakította ki a kormányzat, amelynek célja, hogy kiválóan képzett, szakmájukat szerető és
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 14:31
Arany János: Családi kör – mai modern változata
Arany János: Családi kör - mai modern változata

.
Reggel van, reggel van, mindenki ideges
Ház ura üvöltve tiszta zoknit keres.
Feketés csészével boglya fejű asszony,
Ajánlja az égnek, hogy rája rogyasszon.
Mintha szélből volna a nagylánynak lába,
Sebesen bevonul a fürdőszobába.
Hosszú perceken át pingálja a szemét,
Testvéröccse ordít: - Gyere ki, te szemét!
Konyha melegében jó pirítós mellett
Nagymama mosolyog, ahogy tőle telhet.
Min vigyorog mama? - kérdezi a veje,
Csupa borotvahab összevagdalt feje.
Wc-be zárkózik a legkisebbik gyermek,
Most írja a leckét - na még csak ez kellett.
Ajtó előtt jár a család furcsa táncot,
Szemük szikrákat szór, arcuk sok-sok ráncot.
Mire a rádió mondja a hét tizet,
Elromlik a bojler, nem ad meleg vizet.
Az asszony
lilagondolatok, 2019. október 28. hétfő, 10:40
Október 23. - A forradalomra emlékeztek az Írószövetség székházánál
(PIM) főigazgatója.

Kiemelte: azok a kommunisták, akik 1956-ban idegen hatalmat hívtak a magyarokra, nemzedékek életéből raboltak pótolhatatlan évtizedeket, könnyű kézzel osztogattak súlyos ítéleteket, besúgásra kényszerítettek testvért és barátot, és érdekből fenntartották a diktatúrát, ma is köztünk járnak.

"A kommunista diktatúrák rettenetes öröksége mindaddig rombolni fog, amíg nem nézünk szembe vele csontig hatoló őszinteséggel" - mondta Demeter Szilárd.

A megemlékezés után átadták az Arany János-díjat, amellyel 1996 óta minden évben a Magyar Írószövetség egy tagját ismerik el kiemelkedő munkásságáért. A díjat idén Szávai Géza erdélyi magyar írónak ítélték oda, akinek távollétében felesége, Szávai Ilona vette át az elismerést az Írószövetség székházában.

Szávai Géza súlyos, nagy könyvek szerzője, aki felismerte, hogy nemcsak írni kell, de olvasót is kell nevelni - hangsúlyozta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára.

Hozzáfűzte: Szávai Géza Székely Jeruzsálem című kötete az
velemenyezd, 2019. október 23. szerda, 12:31
1882. október 22-én Budapesten elhunyt ARANY JÁNOS,
1882. október 22-én Budapesten elhunyt ARANY JÁNOS, a dél-bihari kisváros, Nagyszalonta leghíresebb szülöttje, a magyar epikus költészet legnagyobbja.

EPILOGUS c. verse
Az életet már megjártam.
Többnyire csak gyalog jártam,
Gyalog bizon'...
Legfölebb ha omnibuszon.

Láttam sok kevély fogatot,
Fényes tengelyt, cifra bakot:
S egy a lelkem!
Soha meg se' irigyeltem.

Nem törődtem bennülővel,
Hetyke úrral, cifra nővel:
Hogy' áll orra
Az út szélin baktatóra.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem.

Hiszen az útfélen itt-ott,
Egy kis virág nekem nyitott:
Azt leszedve,
Megvolt szívem minden kedve.

Az életet, ím, megjártam;
Nem azt adott, amit vártam:
Néha többet,
Kérve, kellve, kevesebbet.

Ada címet, bár nem kértem,
S több a hír-név, mint az érdem:
Nagyravágyva,
Bételt volna keblem
maroka, 2019. október 22. kedd, 14:49
Október 23. - Washingtonban ünnepséggel és amerikai magyarok kitüntetésével emlékeztek
ismerik a történelmet, mert a magyarok szabadságharcát kétszer is oroszok verték le. 1848-ban a Habsburgok ellen küzdő magyar szabadságharcot az orosz csapatok segítségével fojtották vérbe, majd 1956-ban a szovjet csapatok tiporták el a magyar szabadságharcosokat. Magyarország rászorul az orosz energiaimportra, ez azonban nem jelenti azt, hogy a két országot örökké tartó barátság köti össze - hangoztatta a nagykövet.

Az ünnepségen átnyújtották az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a Louisianában élő Alex Kropognak és feleségének, valamint Révész Kingának. A Kropog-házaspár a louisianai Árpádhon nevű magyar település múzeumának létrehozója és gondozója, Révész Kinga pedig a washingtoni magyar tudósklub elnöke.

Az Egyesült Államokban másutt is megemlékeztek, vagy az elkövetkező napokban emlékeznek október 23-ról.

Vasárnap a Dél-Kaliforniában és a Los Angelesben élő magyarok emlékeztek az '56-os forradalomra. A San Fernando völgyben élő magyarok
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 08:01
Születésnapján köszöntötték a birkózók az olimpiai bajnok Varga Jánost
olimpiai mozgalomban, így a MOB hagyományőrző bizottságában és az Olimpiai Bajnokok Klubjában is.

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke kijelentette, nemcsak egy családtagot köszöntenek a birkózók, hanem a családfőt, egy igazi legendát, aki eddig 65 évet szentelt az életéből a sportágnak, és az 1963-as világbajnokságot például törött bordával nyerte meg.

Kunszt Gábor, a Budapesti Honvéd SE örökös tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az ünnepelt szerezte a klub 27. olimpiai aranyérmét, most pedig már 66-nál tartanak.

Az abonyi születésű Varga 1959-ben lett a Budapesti Honvéd sportolója, itt bontakozott ki rendkívüli tehetsége, és lett 14-szeres egyéni országos bajnok. Kivételes technikai képzettsége révén szabadfogásban és kötöttfogásban is nemzetközi klasszis volt, de legjelentősebb eredményeit kötöttfogásban érte el.

Pályafutása legnagyobb sikerét az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aratta: a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában győzött. A világbajnokságokon
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 20:12
1/800
Képek, videók
1035-szekszardi-punkos di-
liliana01
2019. június 08. szombat, 16:26
szekszárd.png
chillik
2017. október 24. kedd, 18:03
szekszárd 002.png
chillik
2017. október 24. kedd, 18:02
Szekszárd, 1915 nyarán 01
chillik
2017. március 07. kedd, 11:36
Szekszárd, 1915 nyarán 02
chillik
2017. március 07. kedd, 11:35
Szekszárd, 1915 nyarán 03
chillik
2017. március 07. kedd, 11:35
Szekszárd Sió csárda.jpg
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:49
szekszárd 111.jpg
eletmod2
2012. május 15. kedd, 13:17
szekszárd 142.jpg
eletmod2
2012. május 15. kedd, 13:16
szekszárd 105.jpg
eletmod2
2012. május 15. kedd, 13:15
szekszárd 143.jpg
eletmod2
2012. május 15. kedd, 13:15
szekszárd 138.jpg
eletmod2
2012. május 15. kedd, 13:14
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.