Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 07:04 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tíz évvel ezelőtt halt meg Szent II. János Pál pápa
kihunyó szemekben,
és szívemben él.
És végleg beteljesül minden, s a gondolatokat betölti az öröm."
(Karol Wojtyła)

Tíz évvel ezelőtt, 2005 húsvétján érkezett II. János Pál pápa szenvedésének utolsó napjaihoz. ,,Halálküzdelme és halála szinte a húsvéti szent három nap meghosszabbítása volt" - fogalmazott egy évvel később XVI. Benedek.
Március 25-én, nagypénteken a pápa már nem tudott részt venni a Colosseumban tartott keresztúton - az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.
Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.
A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren mind többen
maroka, 2020. április 03. péntek, 08:57
13 éve hunyt el II. János Pál pápa
betölti az öröm."
(Karol Wojtyła)

A 2005. április 2-án elhunyt II. János Pál pápára emlékezünk.

13 évvel ezelőtt, 2005 húsvétján érkezett II. János Pál pápa szenvedésének utolsó napjaihoz. ,,Halálküzdelme és halála szinte a húsvéti szent három nap meghosszabbítása volt" - fogalmazott egy évvel később XVI. Benedek.

Március 25-én, nagypénteken a pápa már nem tudott részt venni a Colosseumban tartott keresztúton - az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.

Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.

A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren
menusgabor, 2018. április 01. vasárnap, 21:30
Lemond a pápa - Elhagyta a Vatikánt a pápa és megérkezett Castel Gandolfóba
XVI. Benedek háromnegyed öt után hagyta el vatikáni lakosztályát, ahonnan személyi titkára, Georg Gänswein, Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke és Angelo Comastri, Vatikánváros vikáriusa kísérte. A pápa bottal segítette járását.

Az apostoli palotából ennek San Damaso nevű belső udvarára lépett ki: itt hatalmas taps köszöntötte. Az udvaron a svájci gárda sorakozott fel, valamint bíborosok és a Vatikánban dolgozó papok, apácák és laikusok is. A vatikáni palotákban és hivatalokban dolgozók közül többen családjukkal, gyerekeikkel voltak jelen, hogy mindannyian együtt köszönjenek el XVI. Benedektől.

Sokan sírva búcsúztak el tőle, közöttük eddigi sofőrje is, aki nyolc évig szolgálta. Könnyezett Gänswein is.

A kúria nevében Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, Joseph Ratzinger egykori titkára vett búcsút a pápától.

A Vatikán falain belül levő épületek tetőteraszait is ellepték a pápai államban dolgozó egyháziak, hogy innen kövessék a távozó pápa útvonalát.

A San Damaso
velemenyezd, 2013. február 28. csütörtök, 17:52
Levél a művészeknek
melyet ô maga Divina Commediának, Isteni színjátéknak nevezett.

Humanizmus és reneszánsz

9. Az a termékeny légkör, melybôl a humanizmus és a reneszánsz rendkívüli művészi virágzása fakadt, jelentôs hatással volt e kor vallásos témákkal foglalkozó művészeire is. Természetesen az ihletés éppúgy sokféle, mint amennyi a stílusuk, legalábbis a legnagyobbak stílusa. De nem az én feladatom arról beszélni, amit ti, Művészek sokkal jobban ismertek. Amikor ebbôl az Apostoli Palotából írok nektek, mely a műkincseknek is egyedülálló kincsesháza a világon, inkább a legnagyobb művészek hangja szeretnék lenni, akik itt gyakran adták zseniális, mély lelkiségggel áthatott tehetségük legjavát. Michelangelo szól innen hozzátok, aki a Sixtusi kápolnában bemutatta a világ misztériumát és drámáját a teremtéstôl az utolsó ítéletig azáltal, hogy az Atyaistent, az ítélô Krisztust és a történelem kezdetétôl a céljáig tartó fáradságos utat megjáró embert ábrázolta. Raffaello finomlelkű és érzékeny
majamaria, 2011. január 26. szerda, 10:18
A boldoggáavatási eljárás
vizsgálják, utána már nem. Ezt követően egyetlen csodára van még szükség a szenttéavatáshoz, valamint ahhoz, hogy a boldog tisztelete kiteljesedjék.

A XX. század utolsó harmadáig a vatikáni Szent Péter-bazilika volt a boldoggáavatások kizárólagos helyszíne. Itt hirdették ki a pápai döntésről szóló apostoli levelet, majd ezt követően a Te Deum éneklése és harangzúgás közepette tárult fel az új boldog képe. A pápa a délelőtti szertartásokon nem jelent meg, csak délután jött le az Apostoli Palotából, hogy az új boldog ereklyéi előtt imádkozzék. 1971-ben VI. Pál pápa a boldoggáavatásnak is a szenttéavatáshoz hasonló ünnepélyességet adott azáltal, hogy - elsőként a lengyel Maximilian Kolbe atya esetében - személyesen végezte az egyszerűbbé vált boldoggáavatási szertartásokat. Ezt a gyakorlatot folytatta II. János Pál pápa is.

A század végén tehát halványodni látszott a különbség a boldoggá- és a szenttéavatás között, a helyi kultusz pápai engedélyezése és az egész egyházra vonatkozó
hidaszl, 2010. november 28. vasárnap, 14:38
Kalazanci Szent József
Brandini plébános elhunyt, Kalazancius a ,,Kegyes Iskolát" (Scuole Pie) város középpontjába, az Paradiso vendéglő (a Campo di Fiori közelébe) költöztette. Mivel a Keresztény Tanítás Testvérülete Kalazancius többszöri próbálkozása ellenére sem vállalta el az iskola fönntartását, úgy döntött, hogy végleg az iskolának szenteli az életét, lemondva spanyolországi terveiről. 1601 novemberében az iskola a Sant'Andrea della Valle templom mögötti Vestri-házba költözött, ő is beköltözött oda a Colonna-palotából, és ettől fogva együtt lakott tanító társaival. 1605-ben átköltöztek a San Pantaleo térre, a Manini-házba, ahol a diákok száma már elérte a 800-at, majd 1612-ben sikerült megvásárolniuk a San Pantaleo templom mögötti Torres-palotát. A Kegyes Iskolák sikerének oka az volt, hogy alkalmazkodott a szegények igényeihez, tehát az alapok (írás, olvasás, latin) mellett Kalazancius nagy hangsúlyt helyezett olyan ismeretek (például szépírás, matematika) tanítására, amelyeknek a gyerekek gyakorlati hasznát
korall44, 2010. augusztus 25. szerda, 15:15
Képek, videók
Szent II_jános pál pápa.j
maroka
2019. január 06. vasárnap, 23:17
szent II_jános pál pápa12
maroka
2018. december 31. hétfő, 09:19
Szent II. János Pál pápa
sacimama
2017. október 22. vasárnap, 20:56
Szent II. János Pál
sacimama
2014. április 28. hétfő, 01:36
Szent II. János Pál aláír
sacimama
2014. április 28. hétfő, 01:33
második jános pál pápa070
maroka
2020. július 08. szerda, 16:21
pio atya_ jános pál pápa0
maroka
2020. július 05. vasárnap, 09:07
jános pál pápa_pio atya06
maroka
2020. június 16. kedd, 19:16
János pál pápa0517.png
maroka
2020. május 17. vasárnap, 11:57
jános pál pápa0511.png
maroka
2020. május 11. hétfő, 11:33
idézet János pál pápától0
maroka
2020. április 19. vasárnap, 10:41
győrfi pál és arany jános
maroka
2020. április 16. csütörtök, 16:43
János pál pápa0309.jpg
maroka
2020. március 09. hétfő, 21:55
jános pál pápa0228.jpg
maroka
2020. február 28. péntek, 17:37
jános pál pápa nagyböjti
maroka
2020. február 23. vasárnap, 14:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.