Belépés
2020. január 25. szombat | 4. hét | 25. nap | 11:58 | Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mária köszöntő ének - Csíksomlyó szép csillaga
is írtam ezt a verset és hozzá dallamot. 1992-ben, egy pünkösdi búcsús kiadványban, egyéb búcsús énekek között megjelenttettem. Hangfelvételt is készítettünk, amelyet Bartalis Mária, a kegytemplom sekrestyése énekelt, én magam orgonáltam és a kegytemplom régi kórusa énekelte a refrént: ,,Köszöntünk Somlyó szép Csillaga." - Egyszeriben az érdeklődés előterébe került ez a hangfelvétel kazetta formátumban. Sokan megvásárolták. Idő múltával időszerűvé vált ezen ének alkalmazása, mégpedig akkor, amikor elkezdődött az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntő a kegytemplomban. P. Arthur házfőnök indította el az ünneplést és P. Asztrik templomigazgató hozzá járult a kiteljesedéséhez. Jónak látta ezt a Mária-köszöntő éneket beiktatni a rózsafüzér tizedei közé. Még azt is megemlítem, hogy Asztrik atya a himnusz nevet adta neki. Az én véleményem az volt, hogy ez nem himnusz, csak köszöntő. Miután azonban áttanulmányoztam a lourdesi, a fatimai, a Mátraverebély-szentkúti Mária-himnuszoknak szövegeit, úgy látom,
maroka, 2020. január 24. péntek, 11:39
2. évközi hét péntek 01.24
OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Dávid nagylelkű ellenségével szemben is: nem akarja kezét a király felkent személyére emelni.
(Saul király - esküje ellenére - nyíltan üldözni kezdte Dávidot, mire az a Holt-tenger melletti hegyekben húzta meg magát. Amikor Saul erről értesült,) kiválasztott egész Izraelből háromezer embert, maga mellé vette őket, és elindult, hogy felkutassa Dávidot és kísérőit, még azokon a meredek sziklákon is, amelyeken csak a vadkecskék járnak.
Amikor eljutott az út mentén lévő juhaklokhoz, ahol egy barlang volt, Saul betért oda, hogy megkönnyebbüljön. Dávid pedig és társai éppen ennek a barlangnak a belsejében rejtőztek.
Társai emlékeztették Dávidot: ,,Eljött a nap, melyet megígért neked az Úr: »Kezedbe adom ellenségedet, hogy tetszésed szerint bánhass vele.«"
Dávid erre felkelt, és titokban levágta Saul palástjának a csücskét. Később azonban nyugtalan volt a lelkiismerete, amiért levágta Saul ruhájának a csücskét. Azért társait is
maroka, 2020. január 24. péntek, 10:02
Áder János magyar holokauszt-túlélőkkel találkozott Jeruzsálemben
emlékeztetett a magyar zsidó közösségek reneszánszára, valamint arra, hogy Magyarországon kívül Európában csak Ausztriában, Németországban és Franciaországban számít büntetőjogi kategóriának a holokauszt tagadása, felhívta a figyelmet továbbá az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciára.

A Budapesten gyermekként életben maradt, majd Izraelben tanárrá lett, és később férjével a magyar ajkú zsidóság múzeumát Cfáton megalapító Hava Lusztig elmesélte az ötvenes években Izraelben pedagógusként látottakat, amikor a túlélők nem osztották meg gyermekeikkel a második világháború vészkorszakában velük történteket, és küzdelmét ezen hallgatás ellen.

Elmondta a magyar zsidóság múzeuma megalapításának történetét, az önkéntes és díjmentes felajánlások tömegét, s az intézménybe invitálta a magyar államfőt. Áder elmondta, hogy ezúttal a Holokauszt Világtalálkozó szigorú biztonsági előírásai nem tették lehetővé számára az odautazást, de megígérte, hogy legközelebbi látogatásán mindent megtesz, hogy
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 07:03
Zarándokvonatok indulnak Csíksomlyóra, Czestochowába és Medjugorjéba
Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke arról beszélt: ezek a zarándoklatok egyszerre vallási és nemzeti, hazafias cselekedetek. A lelki feltöltődés mellett a Kárpát-medencében élő magyarok, illetve a magyar és más népek közötti barátság erősítését szolgálják.

Az MKPK elnöke, aki a csíksomlyói és a czestochowai zarándoklatok egyházi fővédnöke, illetve a lengyelországi zarándoklat lelki vezetője is lesz, az "egész Kárpát-medencét átölelő lelki közösség" kialakításának fontosságát hangsúlyozta.

Veres András reményét fejezte ki, hogy - akárcsak az elmúlt években - idén is sokan csatlakoznak majd a zarándokokhoz a kontinensen túlról is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulójára utalva kiemelte: ebben az évben különösen fontos a nemzeti összetartozást erősítő csíksomlyói zarándoklat.

Úgy fogalmazott: az évforduló egyrészt "a magyarság
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 13:32
Remete Szent Antalt a háziállatok védőszentje
Antalt már a középkorban is a háziállatok védőszentjeként tisztelték. Ünnepén, január 17-én sok helyen megáldják a házi kedvenceket. Ezen a napon a vatikáni szent Péter tér is állatfarmmá változik - mert a háziállatok is kaphatnak áldást.
................
- Don Bosco kutyája
Életrajzából tudjuk, hogy Don Boscónak is volt egy kutyája, de ez nem egy közönséges háziállat volt, hiszen akkor jelent meg, amikor szentünk bajban volt, hogy megvédje őt. Grigio (Szürke) olyan volt, mint a többi kutya, akikről hallottunk vagy olvastunk, egy különbséggel: senki sem tudta, honnan jött, és senki sem tudott arról, hová ment. Mondhatjuk, hogy Grigio egy őrangyal volt kutya formájában. Az Oratórium növendéke, Carlo Tomatis így írta le: ,,Félelmetes kinézetű kutya volt. Amikor Margit mama meglátta, ijedtében mindig ezt mondta: "Micsoda ronda állat!" Szinte úgy nézett ki, mint egy farkas: hosszú volt az orra, fülei
maroka, 2020. január 22. szerda, 17:34
Keleti Ágnes is köszöntötte a diákolimpia legsikeresebb iskoláit és testnevelőit
Az MDSZ hatodik alkalommal jutalmazta ünnepélyes keretek között azokat az iskolákat, valamint megyei és budapesti testnevelő tanárokat, akik a diákolimpia legutóbbi tanévének országos döntőiben kimagasló eredményeket értek el diákjaikkal.

A szövetség díjazta azokat az általános és középiskolákat is, amelyek a legtöbbet tették az egészséges életmód népszerűsítéséért, és a legaktívabbak voltak a versenyeken, továbbá jutalmat kaptak a legjobb rendezők és rendezvények.

"Tisztelet és elismerés illet minden diákolimpiai résztvevőt, a felkészítőket és a szülőket" - mondta a Magyar Tudományos Akadémia épületében rendezett eseményen Latorcai Csaba János, az Emmi közigazgatási államtitkára. Hozzátette: az államnak és a mindenkori kormánynak komoly szerepe van abban, hogy sportolási lehetőséget biztosítson a diákok számára.

"A harminchárom éves diákolimpia fontos az állam és a kormány számára, amelyektől kiemelt szerepet kap, és 2012 óta nőtt a támogatása" - emelte ki az államtitkár.

Hajnal
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 12:11
Potápi: a kultúra után immár az oktatásban, a gazdaságban és a médiában is egységesül Kárpát-medence
államtitkára erről Sepsiszentgyörgyön beszélt kedden, az Antal Árpád polgármesterrel és Tamás Sándor Kovászna megyei önkormányzati elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kijelentette: a nemzeti összetartozás éve lehetőséget teremt arra, hogy a magyarság ne csak a történelmi traumákra emlékezzék, hanem azokra a sikerekre is, amelyeket az elmúlt száz évben ért el a kultúrában, oktatásban, gazdaságban és a sportban. Úgy vélte ezekből erőt kell meríteni a 21. században, és el fog jönni az az idő, amikor a külhoniság már nem jelent hátrányt.

Példaként azt említette, hogy egy-egy székelyföldi gazdasági projekthez immár nemcsak a román állam és az EU pénzforrásait lehet megpályázni, hanem budapesti támogatást is lehet igényelni. Úgy vélte, aki ilyen körülmények között okosan cselekszik, nagy sikereket érhet el.

Az államtitkár kitért arra, hogy a nemzeti összetartozás évében kinek-kinek először a maga háza táján kell összefogni, tervezni, cselekedni, és csak ezután kell a nagy nemzetben
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 17:36
A magyar kultúra napja - Kalmár Magda-válogatást és A Nyugat lánya-CD-t jelentetett meg az Opera
Kalmár Magda csaknem fél évszázados operai pályafutása 1967-ben kezdődött, amikor megtalálták olyan emblematikus szerepek, mint a János vitéz Francia királykisasszonya, Az álarcosbál Oscarja, a Figaro házassága Cherubinója vagy A sevillai borbély Rosinája. Az 1970-es évekre az Opera egyik vezető művészévé váló koloratúrszoprán széles repertoárján több kortárs darab is megtalálható, legotthonosabban mégis Mozart és az olasz bel canto világában mozgott. Ezekből a művekből nyújt válogatást az OperaTrezor-sorozat legújabb kiadványa, amely Karczag Márton operai emléktárvezető szerkesztésében jelent meg a Kossuth- és Liszt-díjas énekes 75. születésnapja tiszteletére - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

Az MTVA Archívumának előadásfelvételeiből összeállított válogatás 14 számot tartalmaz Mozart Figaro házassága, Cosi fan tutte és Don Giovanni, valamint Donizetti Szerelmi bájital és Don Pasquale című operáiból. A Ferencsik János, Lukács Ervin, Fischer Iván, Medveczky Ádám és Kovács János által
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 13:51
Háziállatok megáldása remete Szent Antal ünnepén
-os rendkívüli növekedéssel járt az elmúlt öt évben. Az ágazat azonban egész Európában bajban van. November utolsó hetében Európa különböző részein gazdálkodók tüntetései voltak, amelyek tiltakoztak az alacsony élelmiszerárak, a vegyi peszticidek használatának korlátozása és az Európai Unió által aláírt kereskedelmi megállapodások ellen.

Don Bosco kutyája

Életrajzából tudjuk, hogy Don Boscónak is volt egy kutyája, de ez nem egy közönséges háziállat volt, hiszen akkor jelent meg, amikor szentünk bajban volt, hogy megvédje őt. Grigio (Szürke) olyan volt, mint a többi kutya, akikről hallottunk vagy olvastunk, egy különbséggel: senki sem tudta, honnan jött, és senki sem tudott arról, hová ment. Mondhatjuk, hogy Grigio egy őrangyal volt kutya formájában. Az Oratórium növendéke, Carlo Tomatis így írta le: ,,Félelmetes kinézetű kutya volt. Amikor Margit mama meglátta, ijedtében mindig ezt mondta: "Micsoda ronda állat!" Szinte úgy nézett ki, mint egy farkas: hosszú volt az orra, fülei
pacsakute, 2020. január 21. kedd, 10:00
2. évközi hét hétfő 01.20
OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Isten előtt kedvesebb az engedelmesség, mint az áldozat.
Az amalekiták elleni hadjáratban Saul király nem engedelmeskedett Isten parancsának. Amikor védekezni kezdett, Sámuel próféta leintette: ,,Kérlek, hagyd abba! Mert előbb én akarom elmondani neked, amit az Úr közölt velem az éjjel."
Saul ráhagyta: ,,Beszélj!"
Sámuel ekkor így kezdte beszédét: ,,Bár kicsiny voltál a magad szemében is, nemde mégis te lettél Izrael törzseinek fejedelme, és téged kent fel az Úr választott népének királyává? Aztán elküldött az Úr ennek a feladatnak teljesítésére, és megparancsolta: Menj és büntesd meg a vétkes amalekitákat! Harcolj ellenük, míg meg nem semmisíted őket! Miért nem hallgattál hát az Úr szavára? Miért estél neki a zsákmánynak, és műveltél gonoszat az Úr szemében?"
Saul erre azt felelte Sámuelnek: ,,Hiszen én hallgattam az Úr szavára, és vállaltam azt a feladatot, amelyre az Úr küldött. Foglyul ejtettem Ágágot, az
maroka, 2020. január 20. hétfő, 08:41
Évközi 2. vasárnap 01.19
Krisztusnak Isten akaratából meghívott apostola és Szosztenész testvér köszönti Isten korintusi egyházát, a Krisztus Jézusban megszentelteket, a meghívott szenteket és mindazokat, akik náluk vagy nálunk segítségül hívják, Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak nevét.
Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől, és az Úr Jézus Krisztustól!
Ez az Isten igéje. 1Kor 1,1-3

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit!
Abban az időben:
Amikor János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: ,,Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről én azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben."
János azután így folytatta tanúságtételét: ,,Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek,
maroka, 2020. január 18. szombat, 22:25
Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét közöljük
Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét közöljük, amelyben a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson való részvételre buzdítja a híveket. A körlevelet évközi 2. vasárnapon olvassák fel a templomokban.

Kedves Testvérek!
Idén nagy ünnepre készül egyházunk: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Ahhoz hasonló ünnep ez, mint amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe. Az emberek ujjongva köszöntötték, a gyerekek pálmaágakat lengettek, sokan a ruhájukat terítették eléje. Tudták, megsejtették, hogy a megígért Messiás érkezik, és szívük egész szeretetével, lelkesedésével fogadták Őt. Mi is hasonló örömmel szeretnénk ünnepelni Krisztust, aki ma is jelen van közöttünk az Eucharisztiában. Szeretnénk köszönteni Őt Budapest utcáin, templomainkban és városaink terein. Szeretnénk, ha néhány napra a Krisztusba vetett hit elfoglalhatná fővárosunk utcáit, ha a Föld újra hódolna Teremtője előtt.
Az Eucharisztikus Kongresszus jelmondata: ,,Minden forrásom belőled fakad." (Zsolt 87,7) Krisztus Szent
maroka, 2020. január 18. szombat, 18:03
1/1384
Képek, videók
Bartalis János:Február
maria_kadar_148
2018. február 20. kedd, 00:26
Bartalis János - Várlak,
sanci81
2018. január 16. kedd, 18:26
Bartalis János: A katágkó
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:15
Bartalis János plakat XVI
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. november 02. szerda, 09:49
Köszöntünk születésnapod
marika_godone
2016. március 08. kedd, 06:04
Szeretettel köszöntünk.pn
marika_godone
2016. február 09. kedd, 14:17
december köszöntünk.png
kicsoda57
2015. december 01. kedd, 23:45
0 Advent köszöntünk.png
lovaszmarika
2015. november 28. szombat, 15:17
Köszöntünk ma titeket...j
bongyi53
2012. május 16. szerda, 23:31
Köszöntünk Anyáknapján
lovagdamaerdosanna
2012. május 06. vasárnap, 19:34
Köszöntünk Advent
lovaszmarika
2011. december 02. péntek, 17:10
Köszöntünk Téged....
szupermami
2011. augusztus 29. hétfő, 12:34
köszöntünk mindenkit
nagyiful
2010. augusztus 15. vasárnap, 18:09
Szeretettel kőszőntünk.jp
molnarjulia
2010. március 23. kedd, 18:22
köszöntünk a paciknak...
sehrezade
2006. október 23. hétfő, 18:22
Címkék
trianoni békeszerződés, Köszöntünk Somlyó, gyerekek pálmaágakat, Kalmár Magda-válogatást, Antal Árpád, Bartalis Mária, kegytemplom régi, magyar zsidóság, megígért Messiás, Lukács Ervin, Carlo Tomatis, Mátraverebély-szentkúti Mária-himnuszoknak, zarándoklatok egyszerre, magyar államfőt, Áder János, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.