Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:52 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Orosz-szerb megállapodás az atomenergia békés célú felhasználására vonatkozó együttműködésről
A dokumentumot orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatomvezérigazgatója, Szerbia részéről pedig Nenad Popovic, az innovációs és technológiai fejlesztésekkel megbízott miniszter látta el kézjegyével - áll a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern MTI-hez eljutatott közleményében.

Az aláírásra Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök jelenlétében került sor.

A Roszatom vezetője egyebek között közölte: "a kormányközi megállapodás számos együttműködési területet határoz meg az országok között. Ezekhez tartozik Szerbia atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, a kutatóreaktorok építése és modernizációja, a nukleáris gyógyászat fejlesztése, az alap- és alkalmazott kutatások az atomenergetikai felhasználás terén, az innovációs fejlesztések, az új technológiák és modern digitális technológiák az atomenergia-felhasználás terén, a nukleáris ipar és egyéb területek szakembereinek képzése és átképzése".

Az orosz vállalatvezető szerint "a nukleáris tudomány,
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 17:21
Szerb elnök: hét helikoptert kap Szerbia Oroszországtól
Négy Mi-35-ös és három Mi-17-es gép érkezik Oroszországból még az idén, 2020 második felére pedig még tovább erősödhet Szerbia védelmi ereje - mutatott rá Aleksandar Vucic, aki további részleteket nem közölt a védelmi megállapodásról, csak annyit, hogy a jövőben is jó kapcsolat lesz ezen a téren a két ország között.

Az energetikai együttműködés létfontosságú Szerbia számára, mert csak úgy biztosítható az ország energiabiztonsága, ha Oroszország támogatást nyújt. A két fél megállapodott abban, hogy Moszkva 3 milliárdról 3,5 milliárd köbméterre emeli a Szerbiának szállított gáz mennyiségét, valamint orosz támogatással bővítik az udvarnoki (Banatski dvor) gáztározót.

Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kijelentette: az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a bolgár-szerb határtól a szerb-magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték, így ha úgy döntenek, hogy a Török Áramlat gázvezeték
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 14:31
Az orosz elnök feszültségkeltéssel vádolja Koszovót a balkáni térségben
Belgrádban.

A találkozón szó volt a Török Áramlat gázvezeték kiépítéséről is, amelyről Vlagyimir Putyin azt mondta: nem Moszkván múlik, hogy merre halad majd a vezeték, Oroszország most arról tárgyal, hogy Bulgárián és Szerbián keresztül lehessen Nyugat-Európába juttatni a földgázt. Emellett megegyeztek abban, hogy Oroszország 3 milliárdról 3,5 milliárd köbméterre emeli a Szerbiába szállított gáz mennyiségét, és bővítik az udvarnoki (Banatski dvor) gáztározó kapacitását is.

A közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vucic szerb elnök rámutatott, hogy a két ország között egyre jobbak a gazdasági kapcsolatok, és reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia a jövőben sem változik. Rámutatott, hogy Oroszország jelentős összeggel támogatja a szerb vasutak fejlesztését.

A Szerbia és Koszovó közötti viszonnyal kapcsolatban kiemelte, hogy Szerbia kész a tárgyalásra és a kompromisszumra, de nem hagyja, hogy megalázzák, tehát nem fogad el olyan megoldást, amely a szerb népet megalázó helyzetbe hozná.
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 18:02
Több ezren vettek részt a megemlékezésen az egy évvel ezelőtt meggyilkolt koszovói szerb politikusról
Mitrovicában. A tettesek mozgó autóból lőttek rá, amikor pártjának székházába akart belépni. Különböző elméletek jelentek meg, amelyek szerint az albánoknak és a szerbeknek is érdekükben állhatott a mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovic meggyilkolása, nézeteivel ugyanis egyik fél sem értett egyet teljesen. Az ügyben még mindig nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség, gyilkosai és azok felbujtói máig nem ismertek.

A szerda esti emléksétát ugyanazok szervezték, akik immár hat hete tüntetnek Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök ellen szombatonként az utcára vonulva.

A tiltakozók amellett, hogy az Ivanovic-gyilkosság felderítését kérik, azt is követelik, hogy a hatóságok derítsék fel, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött, illetve legalább ötperces megjelenést kérnek az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Azóta már a belügyminisztert, valamint a szerbiai
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 21:43
Putyin: a Balkánon jelentős destabilizáló erő az Egyesült Államok politikája
Az orosz elnök az interjúban emlékeztetett arra, hogy a NATO 1999-ben két és fél hónapon át bombázta az akkori Jugoszláviát, majd 2008-ban segített elszakítani az országtól albánok lakta déli tartományát, Koszovót. 2017-ben Montenegrót - a lakosság felének ellenérzése ellenére - felvették a NATO-ba, és ugyanezt tervezi a katonai tömb Macedóniával is, ahol szavai szerint még az alkotmányt és az ország nevét is megváltoztatták a NATO-tagság érdekében.

Kiemelte, hogy értékeli Szerbia katonai semlegesség melletti elhivatottságát, ugyanakkor évek óta jó az együttműködés a védelmi tárcák között, és Oroszország igyekszik javítani Szerbia védelmi lehetőségeit fegyverek és harci eszközök ajándékozásával, illetve korszerűsítésével.

Mint mondta: Moszkvát meglepetésként érte, hogy az Európai Unió nem igazán reagált arra, hogy Koszovó hadsereggé alakította biztonsági erejét, hiszen a lépést a Koszovóban élő szerbek közvetlen fenyegetésként élték meg. Véleménye szerint egyébként a hadsereg megalakítása
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 10:41
Öt hete tüntetnek a szerb elnök ellen Belgrádban
Miután néhány héttel ezelőtt a 25 ezer főre becsült demonstráló tömegről Nebojsa Stefanovic belügyminiszter azt állította, hogy csak négyezren vannak, a tiltakozók a belügyi tárca vezetőjének lemondását is felírták a követeléseik listájára. A lista vasárnap tovább bővült, amikor már a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatóját és a hírműsorok főszerkesztőjét is lemondásra szólították.

A tüntetések jelmondata az "Egy az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be.

A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Aleksandar Vucic már most autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna.

A
velemenyezd, 2019. január 06. vasárnap, 12:24
Évértékelő - A Koszovóval való vita árnyékot vetett 2018-ra Szerbia számára
amelyek szerint az albánoknak és a szerbeknek is érdekükben állhatott a mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovic meggyilkolása, nézeteivel ugyanis egyik fél sem értett egyet teljesen.

Több mint egyéves szünet után éppen a merénylet napjaiban folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd, ám a gyilkosság hírére a szerb delegáció lemondta a megbeszélést. 2018-ban ez volt az első ilyen alkalom, amelyet számos további követett.

A feszültségeket tovább gerjesztette, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök szeptemberben Koszovóba látogatott, hogy támogatásáról biztosítsa az ott élő szerbeket, néhány héttel később pedig Hashim Thaci koszovói államfő is ugyanazon a területen, a Gazivoda-tónál tett látogatást. A mesterséges tó és vízerőmű rendkívül fontos Koszovó víz- és áramellátása számára, irányításuk évek óta vitát okoz Szerbia és Koszovó között. A gát jelenleg a Szerbiához hű koszovói szerb kisebbség felügyelete alatt áll.

Hashim Thaci gazivodai látogatását a Rosu koszovói
velemenyezd, 2018. december 26. szerda, 12:37
Ciprasz szerint a koszovói vámok megemelése csak "olaj a tűzre" Pristina és Belgrád kapcsolatában
Alekszisz Ciprasz pénteken Belgrádban az Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel folytatott megbeszélés után bírálta Pristinának azt a lépését is, hogy hadsereggé alakítja a biztonsági erőket. Aláhúzta, hogy Görögország támogatja Szerbiát a Koszovóval folytatott vita rendezésében, és arra kérte a belgrádi politikusokat, hogy folytassák a kapcsolat rendezését célzó békés törekvéseiket.

Aleksandar Vucic a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Szerbia számára fontos az, hogy Görögország és Macedónia között megállapodás született a délszláv ország nevét illetően, és hogy majdnem három évtized után a két fél békésen tudta lezárni a névvitát. Szerinte a leendő Észak-Macedónia az együttműködés hídja le Athén és Belgrád között a jövőben.

Ez volt az első alkalom, hogy a hivatalos Belgrád véleményt nyilvánított a macedón-görög névvitát lezáró egyezményről. Korábban a sajtó azt találgatta, hogy Belgrád talán azért nem mer kiállni a megállapodás mellett, mert azzal Oroszország nem értett egyet.

A két
velemenyezd, 2018. december 22. szombat, 07:08
Élesen bírálta Szerbia, hogy Koszovó hadsereggé alakítja át biztonsági erőit
Ana Brnabic miniszterelnök szerint a koszovói hadsereg megalakítása szembemegy a béke megőrzéséért tett lépésekkel. Mint mondta, Szerbia tovább akar haladni a béke és a stabilitás útján, amely a fejlődést biztosítja.

Aleksandar Vucic szerb elnök egyelőre nem reagált a hírre, ám főtitkára, a korábbi igazságügyi miniszter, Nikola Selakovic kijelentette: a pénteki koszovói voksolással meghalt a nemzetközi jog. "Azok, akik hozzájárultak, hogy a nemzetközi jog megsemmisüljön, már csak nem is játsszák meg magukat, korábban legalább kitaláltak valamit, hogy a nemzetközi jog megsértését hogyan magyarázzák ki" - fogalmazott Nikola Selakovic. Szerinte mindenki, aki elfogadja a koszovói hadsereg megalakítását és a koszovói állam függetlenségét támogatta, az így tesz.

Nikola Selakovic szerint mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy máig érvényes az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1999-ben hozott 1244-es számú határozata, amely kimondja, hogy Koszovóban kizárólag nemzetközi haderő tartózkodhat.

Ivica Dacic
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 15:33
A koszovói parlament döntött a biztonsági erők hadsereggé alakításáról
élőknek.

Pénteken a szerbek és albánok között megosztott Kosovska Mitrovicában volt érezhető a leginkább a feszültség. A szerbek lakta északi részben szerb zászlók lengtek, míg az albánok lakta részben albán és amerikai zászlókkal díszítették fel az utcákat és az épületek homlokzatait. Az összecsapások megelőzése érdekében a város két részét összekötő hídhoz a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) páncélos járműveit vezényelték ki.

A voksolás napjára időzítette Aleksandar Vucic szerb elnök a szerb-koszovói határ közelében fekvő laktanyák felkeresését, ahol biztosította a katonákat arról, munkájukat a szerbiai állampolgárok megbecsülik.

A NATO szakértői szerint a hadsereg megalakítása nem történhet egyik pillanatról a másikra, nem a névváltoztatástól válik egy kontingens hadsereggé, a teljes folyamathoz körülbelül tíz évre lesz szükség.

Pristinában 17 órákor kezdődő ünnepi ceremónián jelentik be a biztonsági erők átalakítását.

Az 1998-1999-es koszovói
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 12:02
Magyar Levente: sikeres volt a vajdasági gazdaságfejlesztési program
sikerült még". "A 2018-as év a vajdasági magyar büszkeség és önbizalom éve lehet, és ez az év az erő és a magabiztosság száz éve elfelejtett érzését hozta vissza méltán és joggal mindannyiunknak" - mutatott rá Magyar Levente. Hozzáfűzte, hogy "az összes környező ország közül egyedül Szerbia volt képes arra, hogy túllépjen az elmúlt száz év örökségén, és méltányosan viszonyuljon a magyar kisebbség törekvéseihez, ezért elismeréssel és köszönettel tartozunk Szerbia vezetőinek".

Köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb elnöknek a pozitív viszonyulásért, valamint Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének, aki összeköti a vajdasági magyarságot az anyaországgal és a többségi nemzettel is. Nélküle nem jöhetett volna létre ez a program - magyarázta, "sehol máshol a Kárpát-medencében nem jutottunk el oda, hogy száz év magyar magány történetét egyszer s mindenkorra lezárjuk".

Pásztor István, a VMSZ elnöke rámutatott, hogy a gazdaságfejlesztési program megvalósítását a magyar kormány
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 12:01
Az uniós bővítési biztos a szerbiai és a boszniai termékekre kivetett 100 százalékos koszovói vám eltörlését kö
folytatott megbeszélés előtt Ramush Haradinaj a sajtónak azt mondta, reméli a koszovói állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer eltörléséről is szó lesz. Ezzel összefüggésben Johannes Hahn türelemre intette a koszovóiakat, mert - indoklása szerint - minden tagországnak jóvá kell hagynia a vízumliberalizációt, ez pedig sok időt vesz igénybe. Reményének adott hangot, hogy 2020-ra az Európai Unió eltörli a vízumkényszert a koszovóiakkal szemben.

Pristinai látogatása előtt Johannes Hahn Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnökkel tárgyalt. A találkozó fő témája ott is a koszovói vámemelés volt. Az uniós biztos a Twitteren tette közzé, hogy a belgrádi látogatás után arra törekszik majd, hogy a koszovói vezetőket a vám eltörléséről győzze meg, és hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy folytatódjon a Szerbiával megkezdett párbeszéd.

A koszovói kormány november 21-én döntött úgy, hogy száz százalékra növeli a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját. Enver Hoxhaj koszovói
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 19:56
1/44
Képek, videók
Együttműködés-KŐFAL
1vargaildyko
2015. szeptember 12. szombat, 16:05
Nemzeti Együttműködés.jpg
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:58
Együttműködés.jpg
pacsakute
2012. október 21. vasárnap, 10:09
együttműködés papival
agica2004
2012. március 06. kedd, 15:59
Együttműködés...
caris11935
2009. december 11. péntek, 13:18
egyuttmukodes.jpg
penge_4
2006. május 26. péntek, 18:49
Az uborka felhasználása.j
pacsakute
2013. szeptember 01. vasárnap, 19:01
minták felhasználása
katusom
2008. augusztus 27. szerda, 19:56
megállapodás.jpg
agica2004
2014. január 11. szombat, 15:54
megállapodás.jpg
tinka1951
2013. március 06. szerda, 08:39
Orosz_agár_2..jpg
charlotteani
2018. december 10. hétfő, 22:32
0 egy oroszlán 9d519cd5.g
lovaszmarika
2018. október 18. csütörtök, 18:22
orosz lopakodóT-50.jpg
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:27
OROSZLÁN, CUKI,PNG.png
rochlitzne
2018. augusztus 14. kedd, 12:51
egy oroszlán.jpg
sz719eszter
2018. május 15. kedd, 08:39
Címkék
koszovói hadsereg, pénteki koszovói, voksolás napjára, szerb delegáció, Enver Hoxhaj, mérsékelt politikusnak, akkori Jugoszláviát, Európai Unió, Négy Mi-35-ös, koszovóiakkal szemben, Ramush Haradinaj, kutatóreaktorok építése, Alekszej Lihacsov, uniós bővítési, leendő Észak-Macedónia, kontingens hadsereggé,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.