Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:23 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Meghosszabbították a kijárási tilalmat Szerbiában
hétvégenként pedig 13 és 5 óra között lesz érvényes. Az intézkedés egyelőre április 17-ig marad hatályban. A 620 ezres Adria-parti államban péntekre 123-ról 144-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Az 1,8 milliós Koszovóban 125-ről 126-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az ország egyelőre nem vezet be újabb szigorító intézkedést, inkább a belpolitikai válságot igyekszik kezelni. Hashim Thaci elnök új miniszterelnök-jelölt megnevezését kérte a tavaly októberi választásokat megnyerő Önrendelkezéstől, ám Albin Kurti pártelnök, távozó kormányfő egyelőre nem volt hajlandó tárgyalni az államfővel. A kétmilliós Észak-Macedónia a napokban vált a NATO 30. tagországává, és Szkopje még mindig ezt ünnepli, egyelőre nem kíván újabb intézkedéseket hozni. Az országban péntekre 354-ről 384-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A 3,5 millió lakosú Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 459-ről 532-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az országrészek vezetése a kijárási tilalom szigorításában látja a
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 10:51
Koszovó felfüggesztette a szerbiai és boszniai árura kivetett büntetővámot
Albin Kurti távozó miniszterelnök közölte, a boszniai árura kivetett vámot teljesen megszüntetik, és az intézkedésért cserébe nem kérnek semmit, míg a szerbiai árura kivetett vámot csak ideiglenesen függesztik fel, és hasonló mértékű engedményt várnak Belgrádtól cserében. Az intézkedés június 15-ig marad érvényben, akkor felülvizsgálják, és ha úgy ítélik meg, hogy Szerbia mindent megtett a kölcsönösség érdekében, akkor végképp eltörlik. A kölcsönösség elvét figyelembe véve ezentúl minden Koszovóba érkező szerbiai árunak megfelelő dokumentumokkal kell rendelkeznie, amelyeken feltüntetik a származási helyét, a minőségét és az export során felmerülő információkat, emellett Koszovó azt várja, hogy Szerbia beengedje a területére a koszovói rendszámmal rendelkező gépjárműveket, illetve a Koszovóból Szerbiába érkező külföldieket.

Albin Kurti kijelentette, Bosznia-Hercegovinától semmit nem várnak a vám eltörléséért cserében, de Szarajevó például eltörölhetné a koszovói állampolgárokkal szembeni
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 10:21
Koronavírus - A koszovói alkotmánybíróság megsemmisítette a kijárási tilalomra vonatkozó kormánydöntést
az állampolgárok alapvető jogait, például a szabad mozgáshoz való alkotmányos jogát gátolja, és ezért alkotmányellenes. A testület javaslata szerint a kormánynak április 13-ig vissza kell vonnia a kijárási tilalomra vonatkozó döntést. Az alkotmánybíróság azt is közölte, hogy a kormány nem hozhat alapvető szabadságjogokat sértő döntéseket különleges felhatalmazás nélkül. Ilyen felhatalmazást a kormány a parlamenttől kaphatna például, ha szükségállapotot hirdetnének az országban, ezt azonban a kormány és Albin Kurti távozó miniszterelnök többször elutasította. Éppen ezzel a döntésével összefüggésben adott be a kormány ellen bizalmatlansági indítványt a kisebbik koalíciós partner, amibe Kurti bele is bukott.

A kijárási tilalomra vonatkozó döntés alkotmányos felülvizsgálatát Hashim Thaci államfő kérte egy nappal a határozat megszületése után.

A koszovói kormány a múlt keddtől vezetett be kijárási tilalmat 10 és 16, valamint 20 és hajnali 6 óra között.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 20:13
Megszavazta a koszovói parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt
Az indítványt a Kurti vezette párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje) koalíciós partnere, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) terjesztette be, és végül a 120 tagú törvényhozás 82 képviselője támogatta.

A két párt már a kormányalakítás körülményeiről is több hónapos egyeztetés után tudott csak megegyezni, s az új típusú koronavírus-járvány repedéseket okozott az egyébként is üveglábakon álló megállapodáson.

Albin Kurti egy hete menesztette a belügyminisztert, ugyanis nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni a járványt a nyugat-balkáni országban. A menesztés hírére reagálva az LDK-t vezető Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel, márpedig ez nem történt meg.

Az ellentét oka azonban sokkal mélyebben gyökerezik. Az Önrendelkezés és az LDK nem értett egyet abban, hogy el kell-e törölni, és ha igen, milyen feltételekkel, a Szerbiából
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 23:53
A koszovói kormány eltörölte a szerbiai és boszniai nyersanyagokra kivetett büntetővámot
Albin Kurti miniszterelnök még február elején jelentette be, hogy kormánya március 15-től kezdődően fokozatosan megszünteti a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra 2018-ban kivetett százszázalékos büntetővámot annak érdekében, hogy folytatódhasson a Szerbiával való viszony rendezése.

A koszovói kormány 2018 novemberében előbb tíz százalékkal, két hét múlva pedig száz százalékra emelte a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, és ezzel óriási károkat okozott a két ország gazdaságának.

A pristinai kormány a büntetővámmal reagált arra, hogy Belgrád sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött párbeszéd brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat rendezéséről,
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 21:53
A szerbiai és boszniai nyersanyagokra kivetett büntetővám eltörlését kezdeményezte a koszovói kormányfő
Albin Kurti kezdeményezése a kormány következő ülésén kerül napirendre, és várhatóan április elsején lépne életbe az erről szóló határozat.

A miniszterelnöknek azonban igyekeznie is kell összehívni a kormányülést, a kisebbik koalíciós partner, a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) ugyanis elegendő támogatót gyűjtött ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be a kormány ellen. Ennek közvetlen oka az volt, hogy Albin Kurti koalíciós partnereivel történő egyeztetés nélkül menesztette LDK-s belügyminiszterét, a valódi ok azonban a büntetővám visszavonása körüli egyet nem értés. Az LDK vezetője, Isa Mustafa többször is amellett kardoskodott, hogy el kell törölni a százszázalékos vámot, míg Albin Kurti korábban ugyan rábólintott, később viszont feltételekhez, például Koszovó függetlenségének szerb elismeréséhez kötötte a vám eltörlését.

Albin Kurti még február elején jelentette be, hogy kormánya március 15-től kezdődően fokozatosan megszünteti a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 18:13
Bizalmatlansági szavazást kezdeményez a koszovói kormány ellen a kisebbik koalíciós partner
A kormány két nagy pártja, a miniszterelnök vezette Önrendelkezés (Vetevendosje) és az LDK már a kormányalakítás körülményeiről is több hónapos egyeztetés után tudott megegyezni, és a koronavírus-járvány repedéseket okozott az egyébként is üveglábakon álló megállapodáson.

Albin Kurti menesztette a belügyminisztert szerdán, mert nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni az új típusú koronavírus-járványt a nyugat-balkáni országban. A menesztés hírére reagálva Isa Mustafa, az LDK vezetője emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel, és ez nem történt meg.

Az ellentét oka azonban sokkal mélyebben gyökerezik. A Önrendelkezés és az LDK nem ért egyet abban, hogy el kell-e törölni, és ha igen, milyen feltételekkel a Szerbiából érkező árura 2018 novemberében kivetett 100 százalékos vámot. Az LDK szerint vissza kell vonni a korábbi kormány döntését annak
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 13:22
Koronavírus - A koszovói kormányfő menesztette a belügyminisztert a járvány kezelésével kapcsolatos egyet nem é
A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint Hashim Thaci államfő azt kérte a parlamenttől, hogy hirdessen szükségállapotot az országban, ám a kéréssel nem értett egyet a miniszterelnök. Agim Veliu belügyminiszter nyíltan szállt szembe a kormányfővel, és közölte, csak a legszigorúbb intézkedésekkel fékezhető meg a járvány további terjedése. "Ilyen körülmények között kötelességem lépni, és úgy döntöttem, hogy menesztem a belügyminiszter" - adta hírül döntését közleményében Albin Kurti.

A február elején megalakult kormány gerincét az Albin Kurti vezette Önrendelkezés (Vetevendosje), valamint az Isa Mustafa irányította Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) képezi. A belügyminiszter ez utóbbi pártnak a tagja, így a miniszterelnök döntése alááshatja a koalíciós megállapodást. A menesztés hírére reagálva Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel. Ez
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 15:52
Koszovói miniszterelnök: Pristina március 15-től kezdődően eltörli a szerbiai és boszniai árura kivetett büntet
A kormányfő hozzátette: ez a jó szándék jele Pristina részéről, hogy megkezdődjön a Szerbiával fenntartott viszony rendezése, ugyanakkor arra kérte Belgrádot, hogy mintegy válaszként szüntesse meg a Koszovó függetlenségének visszavonására irányuló diplomáciai kampányát.

Albin Kurti kijelentette, amennyiben a szerb kormány jó szándéka nyilvánvalóvá válik, úgy április elsejétől minden vámot eltörölnek. Hozzátette ugyanakkor, hogy előbb csak 90 napra törlik el a vámokat, ám ha a kapcsolat ez idő alatt javul, akkor az intézkedés életben marad.

A koszovói kormány 2018 novemberében előbb tíz százalékkal, két hét múlva pedig száz százalékra emelte a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, és ezzel óriási károkat okozott a két ország gazdaságának.

A gazdaság mellett azonban a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség is megsínylette a vámok bevezetését, ugyanis így az üzleteknek már nem érte meg szerb árut importálni, így kifogytak a készletek, és az ott élőknek
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 19:32
Koszovói miniszterelnök: megvan a szükséges alap a köztársasági elnök menesztéséhez
Szerda délelőtt Albin Kurti feltöltötte az internetre egy megállapodás képét. A dokumentumot 2013-ban az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Hashim Thaci, valamint Anders Fogh Rasmussen akkori NATO-főtitkár írta alá.

A mindeddig titokban tartott megállapodás széles körű jogokat biztosít a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőnek (KFOR), például kiköti, hogy a koszovói biztonsági erők csak a KFOR jóváhagyásával léphetnek be Koszovó északi, többségében szerbek lakta részébe. Noha ez a kitétel szerepelt a 2013 áprilisában Szerbia és Koszovó közötti úgynevezett brüsszeli megállapodásban, a miniszterelnökség szerint az a tény, hogy erről a parlament jóváhagyása nélkül döntött az akkori kormányfő, alkotmányba ütközik, ezért jogalapot biztosít az államfő eltávolítására. A koszovói miniszterelnök szerint viszont az eredeti brüsszeli megállapodásban a biztonsági erők és a KFOR jogosultságairól nem esett szó, arról csak a most napvilágot látott
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:12
Új kormánya van Koszovónak
kapnak.

A két párt már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, a két pártelnök több mint egytucat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz, korábban mégsem sikerült megegyezniük. A híradások szerint nem is a tárcák elosztása okozta a legnagyobb vitát a két fél között, hanem az, hogy ki legyen az ország következő köztársasági elnöke, miután Hashim Thaci államfő mandátuma 2021-ben lejár. Isa Mustafa LDK-elnök azt szerette volna, ha az új államfő az LDK-ból kerülne ki, míg Albin Kurti nem volt hajlandó elkötelezni magát a leendő köztársasági elnök személye mellett, és korábban azt mondta, jobban szeretné, ha az új államfő párton kívüli személy lenne. A kérdés megvitatását későbbre halasztott a két pártelnök.

A megállapodás arra is kiterjedt, hogy a képviselőház december 26-án megválasztott házelnöke, Glauk Konjufca helyett egy LDK-s képviselő, Vjosa Osmani legyen a parlament elnöke ezentúl. Glauk Konjufca az ország külügyminisztere lett.

Hétfői beszédében Albin
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 18:13
Koalíciós megállapodást kötött a választások két győztes pártja Koszovóban, megalakulhat a kormány
Az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) és a jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) elnöke vasárnap rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy sikerült megállapodásra jutnia, és aláírta a koalíciós szerződést. Albin Kurti, a Vetevendosje elnöke bejelentette, hogy ő lesz az ország új miniszterelnöke, és az LDK elnökével, Isa Mustafával sikerült a tárcák elosztásában is megegyeznie.

A megállapodás értelmében a koszovói kormánynak 15 minisztériuma lesz, ebből hatot az Önrendelkezés, hatot az LDK, hármat pedig a kisebbségek kapnak. Egyelőre nem közölték, hogy lesznek-e tárca nélküli miniszterek, illetve azt sem lehet tudni, hogy hány kormányfő-helyettest választ maga mellé Albin Kurti. A koszovói sajtó információi szerint a megállapodás arra is kiterjed, hogy a képviselőház december 26-án megválasztott házelnökének, Glauk Konjufcának le kell mondania, hogy helyét egy LDK-s képviselő vehesse át, aki a várakozások szerint Vjosa Osmani lesz.

A 120 fős törvényhozásban az
velemenyezd, 2020. február 02. vasárnap, 11:21
1/4
Képek, videók
Meghosszabbitott f.kar ??
raczandris
2007. január 29. hétfő, 20:07
Japán - Hashima sziget.jp
farkas1945
2013. október 14. hétfő, 13:14
marcius-1-albin.jpg
lilagondolatok
2018. március 01. csütörtök, 09:33
Március 1. Albina
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:47
Március 1. Albin
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:47
albinoni 1028.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 14:42
albinoni 1028_3.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 14:22
albinoni koncert0923_3.jp
maroka
2017. szeptember 23. szombat, 23:37
albinoni koncert0923_2.jp
maroka
2017. szeptember 23. szombat, 23:36
Albínó csikóhal.jpg
pacsakute
2016. december 27. kedd, 13:22
Barátságos albinó gorilla
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:55
Albinó oroszlán
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:55
Albinó zsiráf
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:53
Albinó bengáli tigris
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.