Belépés
2019. augusztus 20. kedd | 34. hét | 232. nap | 05:54 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brit archív dokumentumok: a Downing Street negyedszázaddal ezelőtt még nemigen hitt az email fennmaradásában
háttérinformációk.

A tavalyi év végén nyilvánosságra hozott régi iratok tanúsága szerint például a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására abban az évben létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1991-ben azt javasolta a brit kormánynak, hogy a Nyugat egy adósságfelvásárlási tranzakcióval szabadítsa meg 60 milliárd dollárnyi devizakötelezettségétől az utolsó napjait élő Szovjetuniót a teljes szovjet nukleáris fegyverzet leszereléséért cserébe.

Az EBRD akkori elnöke, Jacques Attali szerint ezzel az ügylettel a hét legfejlettebb ipari gazdaság (G7) akkori védelmi kiadásainak töredékéből meg lehetett volna teremteni a világbékét.

A dokumentumokból nem derült ki, hogy John Major foglalkozott-e az EBRD akkori elnökének kezdeményezésével. A titkosítás alól tavaly feloldott aktákból az viszont kitűnt, hogy Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció első elnöke szintén 1991-ben, egy telefonbeszélgetésben arra figyelmeztette Majort, hogy ha a Nyugat nem nyújt
velemenyezd, 2018. december 28. péntek, 17:41
Az 1883-ban kihalt Kvagga.
állatkertben)

A kvaggát eredetileg egyedülálló fajként, Equus quagga néven osztályozták, 1788-ban. A következő ötven év során sok más zebrafajt is leírtak a természettudósok és felfedezők. A bőrmintázatok óriási eltérése miatt (nincs két egyforma zebra), a taxonómusok rengeteg "fajt" írtak le és nem könnyű megmondani, hogy melyek ezek közül a valódi fajok, melyek alfajok és melyek egyszerűen csak természetes változatok.

Egy Kuagga mén, Jacques-Laurent Agasse festményén, 1800

Sok idővel azelőtt, hogy ezt a kuszaságot kibogozták volna, a kvaggát a kihalásig vadászták. Bőrét lenyúzták és húsát háziállat-eledelként hasznosították. Az utolsó vadon élő kvaggát valószínűleg az 1870-es évek elején lőtték le és az utolsó fogságban élő egyed 1883. augusztus 12-én múlt ki
schuro, 2016. január 31. vasárnap, 22:08
NAPTÁR - 2015. augusztus 27.
Érdekesebb évfordulók augusztus 27-én:

ÜNNEPEK:A MOLDOVAI KÖZTÁRSASÁG NEMZETI ÜNNEPE - 1991-ben a szovjet tagköztársaság Moldova ezen a napon kiáltotta ki függetlenségét.SZENT MÓNIKA ÜNNEPE - A 4. században élt észak-afrikai asszony Szent Ágoston édesanyja volt, ő a férjes asszonyok és anyák védőszentje.

AUGUSZTUS 27-ÉN TÖRTÉNT:1783. Párizsban felszállt Jacques-Alexandre César Charles francia fizikus hidrogéngázzal töltött, selyemmel és gumival bevont 3,5 méter átmérőjű 27 köbméteres léggömbje.1846. A Szabolcs megyei Dobnál és a Borsod megyei Szederkénynél megkezdődött a Tisza szabályozása.1916. Románia az antant-hatalmak oldalán belépett az első világháborúba.1932. Romain Rolland és Henri Barbusse francia írók kezdeményezésére augusztus 29-ig tartó háborúellenes konferenciát rendeztek Amszterdamban.1941. Mintegy 15-16 ezer Magyarországról kitoloncolt zsidót mészároltak le az ukrajnai Kamenyec-Podolszkij környékén (27-28-án).1945. A második világháború végén az amerikai csapatok megkezdték
velemenyezd, 2015. augusztus 25. kedd, 08:11
Téli EYOF - Fogadalmat tettek a magyar sportolók
odafigyel.

"Az elvárásaink most nem ugyanolyanok, mint a nyári olimpiai fesztiválok esetében, így mi már akkor elégedettek leszünk, ha mindenki a legjobbját éri el" - tette hozzá a főtitkár, aki sportszerű magatartást, doppingmentes versenyzést kért a sportolóktól.

Simicskó István sportért felelős államtitkár sikeres szereplést kívánt a magyar fiataloknak.

A január 25. és 30. között sorra kerülő eseménynek az ausztriai Vorarlberg tartomány, valamint Liechtenstein ad otthont. Az 1991-ben Jacques Rogge korábbi NOB-elnök által életre hívott verseny történetében most először fordul elő, hogy két ország kapta meg a rendezés jogát.

A 12. téli EYOF-on 45 nemzet 950 versenyzője vesz részt, a 15-18 éves fiatalok nyolc sportág 28 versenyszámában mérik össze tudásukat. Magyarországról 20 fős - nyolc fiú és öt lány versenyzőből, hat kísérőből, valamint egy műkorcsolyabíróból álló - delegáció utazik.

A 13 fős versenyzői csapatban kilencen képviselik a sísportot, Benedek Patrik, Nagy Bence és
velemenyezd, 2015. január 21. szerda, 15:37
Ma 66 éves Gérard Depardieu színész, filmrendező és producer
Depardieu-nek 1992-ben házasságon kívül született Karine Sylla modell-színésznőtől egy kislánya: Roxane.

1970-ben Michel Audiard egy kisebb szerepet bízott rá a Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques című filmben. Az igazi áttörést 1974-ben Bertrand Blier rendező filmje, a Herék, avagy a tojástánc hozta meg számára, amelyben a nagyközönség Miou-Miou és Patrick Dewaere oldalán fedezhette fel. 1975-ben sikerült megszabadulnia a huligán-csirkefogó szerepkörtől, miután sikert aratott Jacques Rouffio Sept morts sur ordonnance című filmjében. Ezt követően nagy olasz rendezőkkel dolgozott: Bernardo Bertolucci (Huszadik század), illetve Marco Ferreri (Szia, majom!). Depardieu mindenkit lenyűgözött azzal, hogy rendkívüli könnyedséggel váltott az egymástól olyannyira különböző világoktól, mint amilyenek Marguerite Duras A kamion (1977), vagy Claude Zidi Fürkész felügyelő (1980) című filmjeiben találhatók.

Miközben hű marad Bertrand Blier rendezőhöz (Estélyi ruha), (Túl szép hozzád)),
ronix, 2014. december 27. szombat, 20:22
67 éve született Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, r
színész, akivel elváltak, és akitől született egy lánya, Gabriella.

Közel száz színpadi szerepet játszott el. Játék- és TV filmek: Rózsa Sándor, Kaviár és lencse, Szomszédok....

Híres szerepei:
Éva- Madách Imre: Az ember tragédiája
Titánia-Shakespeare: Szentivánéji álom

Rendezései
Hámos György, Vajda Anikó: Mici néni két élete
Mark Dunn: Öt nő az esőben
Neil Simon: Női furcsa pár
Örökség - Bencze Ilona "életmeséi"
Steve Margoshes-Jacques Levy-Jose Fernandez: FAME (Fény, Hírnév, Siker!)
Robert Harling: Acélmagnóliák (Nők bura alatt)
Topolcsányi Laura: Segítség, én vagyok a feleségem!

Önálló estje
Örökség

Díjai
Jászai Mari-díj (1988)
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2009)
ronix, 2014. november 03. hétfő, 23:27
Nobel-díj - Jean Tirole meglepődött, de nagyon örül
"Nagyon meglepődtem, de természetesen nagyon örültem. Az irodámban dolgoztam éppen, amikor felhívtak az akadémiától. Először nem is hittem el" - mondta a 61 éves díjazott a France Info hírrádióban.

A Nobel-díj honlapján olvasható beszámoló szerintTirole azt mondta: "először a feleségemnek és az anyámnak újságoltam el, aki 90 éves; elővigyázatosságból leültetettem. Nagyon megható volt az egész család számára".Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnökeként, és a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST) alapító tagjaként a harmadik francia, aki Gérard Debreu (1983) és Maurice Allais (1988) után megkapta a közgazdasági Nobel-díjat.

Az elismerés miatt "semmi nem fog számomra megváltozni" - hangsúlyozta a díjazott. Elmondta, hogy elsősorban azokat a kutatási módszereket, amelyekkel dolgozik, a barátait és a diákjaival való közös kutatást szereti az életben. "Remélem, hogy nem nagyon fogok megváltozni" - tette hozzá.

A Svéd Királyi
velemenyezd, 2014. október 13. hétfő, 16:44
Bilderberg V. R. : közös globális kormányzás Oroszországgal
korábbi kormányainál sokkal magasabb szinten szerveződnek újjá ... ők értik, hogy az igazságosság és a túlélés felé vezető út összekapcsolódik, és hogy az előttünk álló feladat nem egyéb, mint összhangba hozni az emberek érdekeit és erkölcsi indíttatásait.

A politikai elit számos tagja, akik korábban félresöpörték mások aggodalmait arra vonatkozóan, hogy a ,,globális kormányzás" csupán a ,,globális kormány" fedőneve, most tényként kezelik, hogy a kettő egy és ugyanaz. Jacques Attali, buzgó globalist, Nicolas Sarkozy, volt francia elnök szószólója, például a következőket mondta: ,,A globális kormányzás csupán egy szépítő kifejezés a globális kormányra."

Van Rompuy - a Bilderbergek jelöltje

Jacques Attali maga is veterán Bilderberg tag, és ezzel vissza is kanyarodtunk Herman Van Rompuy-hoz, akit sokan már csak Bilderberg Van Rompuynak neveznek, mivel jelenlegi pozícióját a Bilderberg Csoport tevékenységének és befolyásának köszönheti.
tinka1951, 2013. január 03. csütörtök, 10:12
A C-vitamin
a hangulatot. Ám mikor visszafelé hajóztak, a szigetről a halottnak vélt tengerészek vidám integetésére lettek figyelmesek. A skorbutban haldoklók a sziget gyümölcseitől egyhamar talpra álltak, így aztán állítólag a szigetet ezért nevezték el Curacao-nak, ami az olasz "cura" (gyógyít) szóból eredt.
Vasco de Gama a Jóreménység foka felé hajózva, mint írtam, igencsak küzdött a skorbuttal. Egy nap kikötve a parton, narancsot cseréltek bennszülöttektől, és a legénység hat nap alatt meggyógyult.
Jacques Cartier egyéves volt, amikor Kolumbusz elindult Indiába és megérkezett Amerikába. Cartier 1534-ben indult neki Észak-Amerika felfedezésének, azzal a megbízatással, vagy hogy hozzon haza sok-sok aranyat, vagy találjon átjárót Kínába, de legjobb lenne, ha mindkét küldetést teljesítené. Miután Cartier felfedezte a Szent Lőrinc folyót, abban a szent meggyőződésben, hogy ez a Kínába vezető átjáró, sebtében elrabolta az irokézek törzsfőnökének, Donnaconanak két fiát, és hazahajózott. Második útján persze
katicacska, 2012. június 01. péntek, 10:39
Szuromi Eszter Barátnőmtől
a szigetről a
halottnak vélt tengerészek vidám integetésére lettek figyelmesek. A
skorbutban haldoklók a sziget
gyümölcseitől egyhamar talpra álltak, így aztán állítólag a szigetet
ezért nevezték el Curacao-nak, ami az olasz "cura" (gyógyít) szóból
eredt. Vasco de Gama a Jóreménység foka felé hajózva, mint írtam,
igencsak küzdött a skorbuttal. Egy nap kikötve a parton, narancsot
cseréltek
bennszülöttektől, és a legénység hat nap alatt meggyógyult.
Jacques Cartier egyéves volt, amikor Kolumbusz elindult Indiába és
megérkezett Amerikába. Cartier 1534-ben indult neki Észak-Amerika
felfedezésének, azzal a megbízatással, vagy hogy hozzon haza sok-sok
aranyat, vagy találjon átjárót Kínába, de legjobb lenne, ha mindkét
küldetést teljesítené. Miután Cartier felfedezte a Szent Lőrinc folyót,
abban a szent meggyőződésben, hogy ez a Kínába vezető átjáró, sebtében
elrabolta az irokézek törzsfőnökének, Donnaconanak két fiát, és
lyceum, 2012. május 19. szombat, 23:18
Léggömbös szalvétakavalkád:
tudományos célú léggömb esetében kis gáztöltésű léggömböt engednek a magasba, amely meteorológiai vagy egyéb műszereket, rádióadót visz magával. 30-40 km magasra is emelkedhet, miközben a rádióadó adatokat sugároz a földre. Nagy magasságban az alacsony légsűrűség miatt a léggömb kipukkad, és a műszerek ejtőernyővel visszaereszkednek a földre.

A légballon rövid története :

Váratlanul jött, de nagy lépést tett meg vele az emberiség. A két francia testvérnek, Joseph Michel- és Jacques Etienne Montgolfier-nek ötletük támadt a forró levegővel töltött ballonról, amelyet meg is tudtak valósítani. Valójában a forró levegő felhajtóerejére figyeltek fel; papírmalmot üzemeltettek Lyon közelében, s ott a forró levegő megemelte a papírzsákokat... Az 1700-as évek közepén vízgőzzel próbálták magasba emeltetni légballonjukat, de a kihűlő vízgőz kicsapódott és átnedvesítette a papírból készült légballont. A füstöt is fel akarták használni, de az hamar lehűlt, és a jármű a földre
venci76, 2012. január 21. szombat, 07:08
1/3
Képek, videók
Downing Street bejárata.j
sztana45
2008. április 25. péntek, 14:02
negyedszázad
lacipecsenye
2013. március 27. szerda, 15:53
dokumentumok_3678.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:27
dokumentumok_4044.png. png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 15:37
dokumentumok4056.png
sz719eszter
2016. szeptember 30. péntek, 14:30
dokumentumok_3917.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_3700.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_4044.png
paka68
2016. január 30. szombat, 17:46
dokumentumok3400.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 21:09
dokumentumok3402.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 11:33
dokumentumok_3403.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3373.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3402.png
cady89
2015. május 16. szombat, 12:38
dokumentumok_3400.png
cady89
2015. április 02. csütörtök, 05:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.