Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:21 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Huszárik Zoltán-emléktáblát avattak Budapesten
azonban a kuláktörvény miatt 1952-ben eltávolították az intézményből. Ezt követően 1957-ig pályamunkás, olajbányász, szülőfalujában földműves, dekoratőr, biztosítási ügynök, szobafestő, művészeti előadó, 1957-től a Hunnia filmgyárban ügyelő volt.

1959-ben folytathatta tanulmányait a főiskolán, 1961-ben szerzett filmrendezői oklevelet. Asszisztensi státuszt kapott a filmgyárban, de mellette festett, grafikákat és könyvillusztrációkat készített. Pályáját rövidfilmekkel kezdte. Már kisfilmjeiben is feltűnt a sajátosan rá jellemző filmnyelv, közülük az Elégia (1965) nagy sikert aratott. A piacere című rövidfilmje számos nemzetközi fesztiválon kapott díjat.

Első játékfilmje a Krúdy Gyula világát szuverén módon, mégis hitelesen bemutató Szindbád (1971), amely a magyar filmművészet kiemelkedő alkotása Latinovits Zoltán ihletett megformálásában. Nem sokkal élte túl második játékfilmjét, az 1979-es Csontváryt.

1971-ben Balázs Béla-díjjal, 1978-ban érdemes művész címmel tüntették ki. A Kossuth-díjat
velemenyezd, 2017. október 25. szerda, 16:23
Meghalt Jerry Lewis, a komédia királya
Irma című mozi volt.

A következő években olyan alkotásokban szerepelt, mint a Déltengeri hercegnő, a Kutyaütő golfütők, a Művészpánik, a Kenyeres pajtások, a The Delicate Delinquent, a The Sad Sack és a Hármasikrek ajándéka. 1961-ben Morty S. Tashmant alakította a Szerencsétlen flótásban.

Később egyre kevesebb szerepet vállalt, majd 1980-ig eltűnt a képernyőkről, és csak a Hardly Workingben tért vissza. Játszott Martin Scorsese A komédia királya című 1982-ben bemutatott filmjében. 1995-ben feltűnt a Nevess, ha fáj!-ban. A 2000-es években egyre kevesebbet szerepet vállalt, legutóbb 2016-ban játszotta Nicolas Cage karakterének apját a Bizalomban, és Las Vegasban is fellépett még, ahol 1949-től dolgozott komédiásként.

Jerry Lewis filmes munkásságért soha nem kapta meg az amerikai filmakadémia elismerését, de 2008-ban humanitárius Oscar-díjat kapott. 1952 óta ugyanis elnöke volt az Izomsorvadás Társaságnak, humanitárius munkája idején 2,45 milliárd dollárt gyűjtött az ügy szolgálatába állított
velemenyezd, 2017. augusztus 20. vasárnap, 21:12
Morgan Freeman 80 éves.
Morgan Freeman (Memphis, Tennessee, 1937. június 1. -) Oscar-díjas amerikai színész. Ismertségre az 1990-es években tett szert, miután több hollywoodi sikerfilmben is feltűnt.

Freeman a Tennessee állambeli Memphisben született idősebb Morgan Porterfield Freeman borbély és Myme Edna Revere takarítónő fiaként; apja 1961-ben, májzsugorodás következtében halt meg.

Freeman nyolcévesen szerezte első színészi tapasztalatait, mikor egy iskolai darab főszerepét játszotta.

Tizenkét évesen megnyert egy állami drámaversenyt, a középiskola alatt pedig a nashville-i székhelyű rádióműsorban működött közre.
schuro, 2017. június 01. csütörtök, 21:34
71 éve született, jan. 8-án
Külügyminisztérium sajtófőnöke volt, és a Hungarian Observer főszerkesztője. A Szépirodalmi Könyvkiadó ügyvezető igazgatója, a Keresztény Európa Párt elnöke volt.

Hosszú éveken át volt a Magyar Demokrata és a Magyar Fórum publicistája. A Nemzetőr hetilapban Isten malmai, a Karpatia folyóiratban Ha én fiatal volnék címmel jelentek meg közéleti írásai. A Magyar Hírlapban Sarkosan fogalmazva című napi rovata volt. Rendszeresen jelentek meg tárcaszerű írásai a Keresztény Élet című lapban is, valamint feltűnt az Echo TV műsorvezetőjeként.

2014 júliusában a magyar kormánytól római nagyköveti megbízást kapott. Ez a magyar közvélemény ellenzéki részében éles negatív visszhangot váltott ki, tekintettel markáns antiszemita,[6] illetve korábbi kommunista[7] írói megnyilvánulásaira. 2014. július 25-én Szentmihályi Szabó Péter tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőségét arról, hogy semmiféle nagyköveti megbízást nem kíván betölteni.[8] 2014. július 26-án interjút adott a Corriere
gabfe, 2016. január 09. szombat, 11:49
Hope-gyémánt, a megátkozott drágakő
megviselte, hogy megszakadt a szíve és meghalt. A tolvajnak sem okozott azonban sok örömet a zsákmány, ugyanis hosszú ideig képtelen volt túladni rajta, majd amikor mégis akadt vevő, nevetségesen alacsony árat fizetett érte. Hendrick nem sokkal később önkezével vetett véget az életének, így ő is bekerült az áldozatok hosszú sorába.

Hope-gyémánt

1820-ban egy londoni árverésen feltűnt egy 44,5 karátos, mélykék, ovális csiszolású gyémánt, amiről a szakértők megállapították, hogy a French Blue újracsiszolt változata. Végül Henry Hope, a gazdag bankár szerezte meg, és nevét is adta az ékszernek, hiszen mind a mai napig Hope-gyémántként ismerjük. Nehéz elhinni, de Hope nem került a szerencsétlen sorsú tulajdonosok sorába, a fiának pedig kifejezetten szerencsét hozott a gyémánt: IV. György angol királynak adta el igencsak áron alul, viszont egy nemesi címmel toldotta meg a szerény
anna4459, 2015. január 29. csütörtök, 17:25
Varga Zoliról, a kis hercegről, nyolc tételben
mégis majdnem magasugró lett. Mint az iskolások többségének, neki is, atlétikai versenyeken is el kellett indulnia. Történetünk hőse az ún. guruló technikával egészen szenzációs eredményt, 175 cm-t ért el, s ezzel korosztálya Budapest-bajnokságát is megnyerte!

3. Csupán egy oka volt annak, hogy Varga Zoltán nem lett atléta: az, hogy ő futballista akart lenni. Az ifi I-ben, Száger Mihály keze alatt mindössze félévet ,,nevelődött“. A jó szemű Mészáros Józsefnek (Dodó bácsi) rögtön feltűnt az ifjúsági Varga tehetsége, szorgalma és a futball iránti alázata. Dodó bácsi 1961-ben lett a Ferencváros vezetőedzője, ettől kezdve a fiatalember a nagyokkal edzett, Horváth Györgynek, a kapusnak és Vilezsál Oszkárnak, a csapatkapitánynak ,,csókolommal“ köszönt. Bármennyire furcsa, Varga Zoltán tizenhat évesen, 1961. június 27-én, a bolgár Dunav Rusze elleni barátságos mérkőzésen már a ,,nagy“ Fradiban is bemutatkozott. A csatársor akkor így állt fel: Friedmanszky, Orosz, Varga,
horvathnemagdi, 2015. január 04. vasárnap, 11:27
Hetvenéves lenne az évszázad bokszmeccsének győztese
szemsérülése miatt nem engedték ki az orvosok. A győztes Alinak még örülni sem volt ereje, később azt mondta: egész életében ezen a meccsen volt a legközelebb a halálhoz.
-Frazier a következő évben még ringbe szállt Foreman ellen, de vereséget szenvedett és 32 évesen bejelentette visszavonulását. 1981-ben még egyszer kesztyűt húzott, de miután kiábrándító teljesítményt nyújtott, végleg felhagyott a boksszal. Ezután edzőnek állt, funky-lemezeket készített, néhány filmben (így a Rocky első részében is) feltűnt, de legfőképp szintén bokszoló fia és lánya karrierjét egyengette. Jacqui Frazier még Ali lányával is szembekerült, a sajtóban csak negyedik Frazier-Ali meccsként emlegetett összecsapást Laila Ali nyerte.

2011. november 7-én hunyt el Philadelphiában
Fraziernél az orvosok 2011-ben diagnosztizáltak májrákot, a betegség 2011. november 7-én végzett
maroka, 2014. január 12. vasárnap, 16:23
Szobrot állítottak Huszárik Zoltán rendező emlékére Domonyban
képzőművészeti főiskolára és a színművészeti főiskola filmrendezői szakára; a három hely közül az utóbbit választotta. A kuláktörvény miatt 1952-ben eltávolították a főiskoláról, ezután 1957-ig volt pályamunkás, olajbányász, szülőfalujában földműves, dekoratőr, biztosítási ügynök, szobafestő, művészeti előadó, 1957-től a Hunnia filmgyárban ügyelő. 1959-ben folytathatta tanulmányait a főiskolán, végül 1961-ben szerzett filmrendezői oklevelet.

Pályáját rövidfilmekkel kezdte. Már kisfilmjeiben is feltűnt a sajátosan rá jellemző filmnyelv, közülük az Elégia (1965) nagy sikert aratott. A piacere című rövidfilmje számos nemzetközi fesztiválon kapott díjat. Első játékfilmje a Krúdy Gyula világát szuverén módon, mégis hitelesen bemutató Szindbád (1971). A Csontváryban (1979) Huszárik kivételes érzékkel komponálta eggyé a festőgéniusz és az őt alakító színész sorsát. Huszárik Zoltán 1981. október 14-én hunyt el, munkásságát 1971-ben Balázs Béla-díjjal, 1978-ban érdemes művészi címmel tüntették ki, a
velemenyezd, 2013. október 13. vasárnap, 17:24
Megnyílt a Miskolci Téli Tárlat
A Miskolci Téli Tárlat, a régió legrangosabb képzőművészeti seregszemléje - mondta a megnyitón Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) a borsodi megyeszékhely polgármestere.

Úgy fogalmazott: a kultúrára Miskolcon mindig lesz pénz, még a válság ellenére is.

Ez az a terület, amelytől a költségvetési megszorítás ellenére a legkevesebb összeget vonta el a város - tette hozzá, megjegyezve: mindig is fontos volt, hogy Miskolc a régió kulturális centruma legyen.

A Téli Tárlat története 1955-ben kezdődött. A miskolci kiállítás-sorozatok közül ez nyúlik vissza időben a legmesszebb, hiszen az Országos Grafikai Biennálék máig tartó sorozata is csak 1961-ben indult. Kezdetben úttörő kezdeményezésnek számított, hogy Budapesten kívül vidéken is megrendezésre kerülhetett egy olyan tárlat, amely felvonultatta a magyar képzőművészet élvonalát, és egyben lehetőséget adott a helyben élő művészeknek is a bemutatkozásra.

A kiállítás 1970-ben kapta a Miskolci Téli Tárlat elnevezést, a rendezvény 1984-től az
velemenyezd, 2012. január 21. szombat, 13:26
A Voynich-kézirat
azzal, hogy a kéziratot saját maga készítette. Antikváriusként feltehetőleg megvoltak a megfelelő ismeretei; egy ,,elveszett könyv" Roger Bacontől megérte volna neki a kockázatot. A kézirat korának meghatározása és Baresch Kirchernek írt levele azonban kizárja ezt a lehetőséget.

Jacobus Sinapius

Az első oldalnak egy 1921 előtt Voynich által készített fotomásolatán feltűnt egy halvány szövegrészlet nyoma, amelyet valaha kitöröltek. Kémiai eljárásokkal a következő, névként értelmezhető szöveget sikerült kiolvasni: ,,Jacobj `a Tepenece". A név nagy eséllyel a tepeneci Jakub Horcickyé, ismertebb latin nevén Jacobus Sinapiusé. Ő jól értett a gyógynövényekhez, II. Rudolf személyes orvosa és botanikus kertjeinek gondnoka volt. Voynich, és sokan utána azt a következtetést vonták le ebből az ,,aláírásból", hogy Jacobusé lehetett a kézirat Baresch előtt,
schuro, 2011. április 13. szerda, 16:08
1/3
Képek, videók
emléktábla avatás0803_7.j
maroka
2018. augusztus 03. péntek, 17:20
emléktábla avatás0803_5.j
maroka
2018. augusztus 03. péntek, 17:19
emléktábla avatás0803_4.j
maroka
2018. augusztus 03. péntek, 17:16
emléktábla avatás0803_3.j
maroka
2018. augusztus 03. péntek, 17:14
emléktábla avatás0803_2.j
maroka
2018. augusztus 03. péntek, 17:13
emléktábla avatás0803.jpg
maroka
2018. augusztus 03. péntek, 17:12
brennerjános_emléktábl a.j
maroka
2018. május 01. kedd, 19:37
emléktábla0207.jpg
maroka
2018. február 07. szerda, 17:38
Emléktáblája Győrben
azenujsagom
2018. január 01. hétfő, 05:11
Felavatott emléktábla
furaila
2017. szeptember 23. szombat, 10:57
Emléktábla, 2006
azenujsagom
2016. augusztus 26. péntek, 16:34
5József_Attila_emléktá blá
charlotteani
2016. július 11. hétfő, 17:00
Tönkrement telefon miatt
sanci81
2018. február 15. csütörtök, 16:58
Elmaradt ölelés miatt 01.
chillik
2017. június 17. szombat, 05:40
Elmaradt ölelés miatt 02.
chillik
2017. június 17. szombat, 05:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.