Belépés
2019. november 12. kedd | 46. hét | 316. nap | 07:57 | Jónás, Renátó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A berlini fal lebontásáról és a kommunizmus áldozatairól rendeztek konferenciát Washingtonban
történész, volt külügyi államtitkár, Joachim Gauck német evangélikus lelkész, volt német államfő, aki a német újraegyesítés után az NDK állambiztonsági szolgálatának iratait feltáró hivatal elnöke is volt. Személyes hangú tanúságot tettek üldöztetésükről kínai emberi jogi aktivisták, és beszámoltak tapasztalataikról írók és oknyomozó újságírók, egyetemi professzorok és külpolitikai elemzők.

Joachim Gauck emlékeztetett rá, hogy 1989 történelmi változásaihoz az 1953-as német felkelésen, az 1956-os magyar szabadságharcon és forradalmon, valamint az 1968-as prágai tavaszon keresztül vezetett az út. S ez az út szerinte még mindig nem ért véget, hiszen a zsarnokság ma is jelenvaló sok helyütt. Ezzel összefüggésben aggasztónak nevezte Kína befolyásának terjeszkedését. "Ma Hongkong az új Berlin" - szögezte le a német politikus.

1989 tanulságait elemezve Wess Mitchell a többi között hangsúlyozta: a 30 évvel ezelőtti történéseknek geopolitikai örökségük is van, mivel Európa fele felszabadult a zsarnokság
velemenyezd, 2019. november 08. péntek, 22:02
Zas Lóránt: Novemberben
lobogott.

Novemberben erőszak vágott,
gumibot tépett, börtön kacagott.
Novemberben a homlokunkra
égettek csillagot.

Novemberben öklök szorulnak
és felbizseregnek a tenyerek.
Novemberben élők a holtak.
November fenyeget.
*
Szép és gazdag jelentésű vers. Külső s belső megformáltsága is tiszta, érthető. Felépítése és gondolatvezetése pedig mély érzelmeket ébreszt, hiszen élet s halál felől gondolkodva megérinti erkölcsi valónkat. Nagyon pontosan elhelyezett szavai mögött a magyarság XX. századi történelmi, társadalmi igazságérzetét is életben tartja.
Ismerjük föl a vers tagolódását: hogy az első négy szakasz jelenidejű lefojtottsága külön egységet képez; majd a következő három - történelmi visszaemlékezés; a záróversszak pedig jelen és múlt történelmi, társadalmi igazságérzetébe olvad össze. Így villannak elénk az 1956-os forradalom képei, de mindenekelőtt e dicső nemzeti tett elárulása a fájdalmas e versben. Hogy a rövid ideig tartó
maroka, 2019. november 08. péntek, 16:11
A Kádár-korszakról, és amit elhallatnak róla
bevételt... Ez volt a valódi OK! Ezzel idézték elő azt az OKOZAT-ot, ami miatt RENDSZERT KELLETT VÁLTOZTATNI. Ez az a TÖRTÉNELMI TÉNY, amiről - HELYTELENÜL - mint OK-ról szónokolnak mai napság is.
Ez a hatalmas apparátus - rátelepedve minden vállalat, üzem és intézmény élére egészen egyszerűen felélte azok MINDEN BEVÉTELÉT.

A szocialistának nevezett ÁLLAM CSŐDJÉNEK bekövetkezte elkerülhetetlenné vált.

1989-ben drámai hangú felszólalásokkal lettek tele a JEGYZŐKÖNYVEK, melyek a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsági ülésein készültek.
A fotó ezen kivonatolt részletekről itt is látható: http://furaila.xfree.hu/234611

A TITKOSÍTOTT jegyzőkönyvekből kivonatolt részletek, másolata itt is olvasható:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=126643&n=furaila&blog_MSZ MP

KIHALT AZ A KOROSZTÁLY, amelyikből munkás-parasztot faragtak... vagy annyira lepusztult állapotban érte 1990, hogy már nem volt képes talpra állni, amikor
furaila, 2019. november 08. péntek, 14:03
Edmund Stoiber: a legfontosabb feladat, hogy összetartsuk Európát
forradalomnak a kelet-európai rendszerváltozásokban játszott szerepéről, az "Európai Egyesült Államok" koncepciójáról, megjegyezve, hogy pártja, a CSU a nemzetek Európáját támogatja. Szólt arról is, hogy "a még fiatal" francia elnök bizonyára hosszú ideig meghatározó tényező lesz az európai politikában.

A berlini fal leomlásának dátumára utalva Edmund Stoiber kijelentette: november 9. Európa újraegyesülésének kezdetét jelentette. Személyes emlékeit is részletesen felelevenítve, azt mondta, hogy a németek Magyarország határainak a kelet-német menekültek előtti megnyitását sosem felejtik el. Helmut Kohl egykori német kancellár szavait is idézte, miszerint az Európai egység magyar földön kezdődött.

A konferencián Kónya Imre, az 1989-es ellenzéki kerekasztal résztvevője a magyar rendszerváltás történetét tárgyaló előadásában arról beszélt, hogy az 1989 és 1991 között létrejött szabad, független és demokratikus Magyarország történelmi előzményei 1956-ig nyúlnak vissza, amikor a szabadság és a nemzeti
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 21:52
Emlékkoncert a nemzeti gyásznapon
November 4-én, az emlékkoncert ideje alatt megtelt a Szent István-bazilika érdeklődő, emlékező résztvevőkkel. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros is.
A nagyszabású koncerten közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara és énekkara. A műsorban elhangzott Beethoven Egmont-nyitánya, Liszt Ferenctől a Két legenda, az Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak című darab és a Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár. A koncertet José Cura vezényelte.A koncertet követően a jelenlévőket mécsesekből alkotott 1956-os kompozíció fogadta, melyet kiegészítve előbb a közjogi és egyházi méltóságok gyújtották meg és helyezték az emlékezés mécseseit, majd minden jelenlévő csatlakozhatott ezzel a gesztussal a hősi halottak előtti tiszteletadáshoz.
...........

Magyar kurír 2019. november 5
maroka, 2019. november 07. csütörtök, 14:30
Berlini fal - NATO-főtitkár: emlékeztetőül szolgálnak a berlini fal maradványai
kizárni onnan. Sikertelenült, mert az emberek álmai erősebbnek bizonyultak" - fogalmazott.

Szavai szerint férfiak és nők ezreinek hite bizonyította, hogy a béke és szolidaritás legyőzhet minden ellenfelet.

"Értékeinket minden nap védeni kell, ennek érdekében pedig egységesnek kell maradnunk" - tette hozzá Stoltenberg.

Hans-Dieter Lucas, Németország NATO-nagykövete beszédében elmondta, a berlini fal leomlása váratlan, de nem előzmény nélküli esemény volt. Elképzelhetetlen lett volna az akkori magyar kormány döntése nélkül, hogy megnyitja határait a kelet-német menekültek előtt 1989 szeptemberében.

Az 1953-as kelet-németországi, vagy Magyarországon az 1956-os, Csehszlovákiában az 1968-as, és Lengyelországban az 1981-es események mind azt bizonyítják, hogy az emberek szabadság utáni vágyát nem lehetett eltörölni sem Kelet-Németországban, sem másutt Európában.

November 9-én lesz 30 éve, hogy leomlott a berlini fal. Előtte 5 nappal, november 4-én tartották Kelet-Németország (NDK)
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 17:22
November 4. - Deutsch Tamás: 1956 az igazság és a szabadság mindenekfelettiségéről szólt
A politikus az Európai Parlament magyar Néppárti Képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Társaság 1956-os forradalomra és annak leverésére emlékező rendezvényén tartott beszédében hangsúlyozta: november 4. az egyik legszomorúbb nap a magyar nemzet naptárjában, ugyanis hosszú évtizedekre törte össze a magyarok szabadságálmait.

A politikus kiemelte, az emlékezők november 4-én az áldozatokat, a harcban elesetteket, kivégzetteket és elüldözötteket, megnyomorított és megalázott magyarokat gyászolják.

"Illő, hogy minden esztendőben, minden november 4-én emlékezzünk rájuk. Illő, hogy meggyászoljuk a kommunista diktatúra majd fél évszázadát, annak minden pillanatát" - fogalmazott.

Az a közel öt évtized magyarok millióitól vette el a legdrágább dolgot, a szabadságot. Nincs erre bocsánat és nincs felejtés - jelentette ki.

A néppárti képviselő kiemelte:"mint cseppben a tenger" mutatkozik meg a forradalomban részt vettek szemeiben a magyarok 56-os bátorsága, hazafisága és
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 22:01
Hős katonaorvosokra emlékeztek Budapesten
azt mondta: az orvosi eskü hippokratészi alapgondolatát, a nem ártani a betegnek elvét "kétezer éve Krisztus írta át, aki az orvoslás hagyományaiban megjelenítette és kötelezővé tette a keresztény közösségben a megértést, az együttérzést, (...) és azt az elvet, hogy a legjobban az szeret, aki az életét is feláldozza a többiekért".

A miniszter vélekedése szerint ez határozta meg hosszú időn keresztül az európai orvoslás gondolatiságát, törekvéseit, és ez az elv vezette az 1848-49-es szabadságharc magyar katonaorvosait, akik közül Balassa Jánost és Markusovszky Lajost említette név szerint.

Ezt őrizték meg a magyar ápolók és orvosok az első világháborúban, több mint százkilencvenen harctéren estek el, több mint négyszázan fertőző betegségekben, további négyszázan hadifogságban vesztették életüket - mondta Kásler Miklós.

Az Üllői úti szobrot az ő emlékükre állították 1942-ben, "amikor még nem tudták, hogy következik Budapest ostroma és a világháborús veszteségek" - fogalmazott a miniszter,
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 20:32
Krónika 2. rész (napirend előtt: nemzeti gyásznap, jászberényi választás, imareggeli)
MSZP: Orbán rendszere ugyanazt teszi, amire 63 éve nemet mondtak a magyarok

Tóth Bertalan (MSZP) értékelése szerint a mai elnyomó hatalom, Orbán rendszere ugyanazt teszi, amire 63 éve nemet mondtak a magyarok: üldözi a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, megsérti a jogegyenlőséget, tiporja a jogbiztonságot, tagadja a szolidaritást. Szerinte sem Áder János köztársasági elnök, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem értette meg az október 13-i önkormányzati választás üzenetét, hogy elég volt a fideszes kiskirályokból, a korrupcióból. Ha megértették volna az üzenetet, nem kellene a Háznak ma döntenie két, a magyar demokrácia aláásásában tevékenyen szerepet vállaló fideszes káderról, Polt Péterről és Handó Tündéről. Jelezte, nem fogják támogatni megválasztásukat.

Kitért arra, hogy 1956 novemberében a Nyugat szemet hunyt Magyarország megszállása felett, ma Orbán Viktor huny szemet, sőt támogat egy olyan akciót, amely egy szabadságát szerető nép ellen irányul. Szerinte a miniszterelnök
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 15:51
Krónika 1. rész (napirend előtt: gyásznap, mentelmi ügy, Fővárosi Közgyűlés)
Megemlékezések, bejelentésJakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, ezen a napon az 1956-os forradalom és szabadságharc elszánt harcosaira, hőseire és civil áldozataira emlékezik az ország. Elmondta, 1956. november 4-én a szovjet hadsereg támadást indított Magyarország ellen, a magyar nép ezt nem nézte tétlenül, fegyveres ellenállás bontakozott ki. A megszállást széleskörű megtorlás követte, több mint 200 halálos ítélet, több mint 20 ezer büntetőeljárás volt és több mint 200 ezren hagyták el az országot.

Az alelnök megemlékezett a közelmúltban elhunyt Nagy-Bozsoky Józsefről (MDF), aki 1990-1994 között volt az Országgyűlés tagja, valamint Huszár Tiborról, aki az MSZP párton kívüli jelöltjeként 1990-ben került be a parlamentbe.

Bejelentette, hogy László Imre (DK) október 29-én, míg Tóbiás József (MSZP) november 1-jén lemondott mandátumáról; az országgyűlési képviselők létszáma jelenleg 195 fő.DK: Varju László ártatlanGréczy Zsolt (DK) Polt Péter
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 15:21
November 4. - Németh Szilárd: Wittner Mária erkölcsi mérce, példakép
Németh Szilárd a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Kortanúk - '56 lángjának őrzője: Wittner Mária című filmet ajánlva úgy fogalmazott: 1956-ban idegen hadsereg érkezett az országba, hogy eltapossa a forradalmat, de nem tudták eltaposni "a szabadságszerető magyar nép lángját".

Ennek a szabadságszerető magyar népnek az egyik legkiemelkedőbb, legszebb, legtisztább példája Wittner Mária, 1956 hőse - tette hozzá az államtitkár.

Azt mondta, ezzel "zárójelbe lehet tenni" azt a 46 évet, amikor "nem mi döntöttünk a magunk sorsáról, hanem Berlinből vagy Moszkvából diktáltak".

Wittner Mária az egyéni szabadság, az emberi szabadság, a nemzeti szabadság és a keresztény szabadság megtestesítője mindannyiunk számára - közölte Németh Szilárd.

A politikus idézett a Wittner Mária 80. születésnapjára írt leveléből, amelyben úgy fogalmazott, Wittner Mária élete példa arra, hogy egy magára hagyott, édesanyját kereső árva gyermeklányból hogyan lesz szabadságharcos forradalmár, akit mindezért meg
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 14:21
November 4. - A nemzeti gyásznap alkalmából az 1956-os hősökre emlékezett az LMP
A politikus a november 4-ei nemzeti gyásznap alkalmából az 1956-os hősökre emlékezve azt mondta: Magyarország 1956-ban nagyhatalmi alkuk áldozata és "nemzetáruló gazemberek prédája" lett. Úgy vélte, bár a mai helyzettel nem lehet összevetni azokat eseményeket, amikor szovjet katonák tömegével gyilkolták a magyar embereket, de egy párhuzamot lehet vonni: "a nemzetárulás és az, hogy a jelenlegi kormányzat nagyhatalmi érdekek szerint cselekszik" ma is tetten érhető.

"Kádár János annak idején a szovjet tankokat, Orbán Viktor pedig az orosz atomvonatot használja, hogy uralkodhasson" - fogalmazott. Úgy vélte, hogy orosz, kínai és török érdekeket szolgál ki a kormány, ami ellen küzdeni kell.

Elmondta: az LMP ezért kezdeményezte a paksi bővítés és a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának leállításáról szóló javaslatokat, amelyek tárgysorozatba vételéről hétfőn dönt az Országgyűlés.

"Szimbolikus ügynek" nevezte az alkotmánybíró-választást és a legfőbb ügyész megválasztását is, egyben
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 14:11
1/298
Képek, videók
a Discovery Washingtonban
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:38
A család Washingtonban
lunczk
2007. április 29. vasárnap, 14:30
A sztlinizmus áldozatai
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 15:45
II.v.h. áldozataiért.JPG
drozdikata
2011. november 15. kedd, 20:39
Móvári sortűz áldozatai 5
bodajne
2011. november 10. csütörtök, 13:10
I.világh. áldozatai.jpg
drozdikata
2011. október 30. vasárnap, 02:34
express lift áldozatai
juditmama
2011. január 23. vasárnap, 12:30
Sztalin áldozatai.jpg
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:54
Bombázások áldozatainak e
szjozsefm
2009. szeptember 20. vasárnap, 17:37
2131 - A háború áldozatai
takacsandrea3
2008. május 03. szombat, 20:34
A Concorde áldozatainak e
repulestorci
2007. szeptember 26. szerda, 13:41
A Háború Áldozatai.en.c.j
finike
2007. július 29. vasárnap, 08:06
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.