Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 06:45 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Útkeresés a jövőbe
Nemrég jelent meg Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének egykori elnökének legújabb kiadványa, az Útkeresés a jövőbe - betakarított tanulmányok, értekezések, értékelések címmel. A könyv a Mosonvármegye kiadónál jelent meg, szerkesztette Böröndi Lajos.

A könyv Deák Ernő történész írásait, cikkeit tartalmazza, amelyeket élete során megírt. Az elmúlt 50 év folyamán létrejött munkák egyike a burgenlandi magyarokról szól, további tanulmányok, értekezések és értékelések az ausztriai magyar kisebbségről, az 1956-os menekülthullámról, magyar iskolákról Ausztriában, a Központi Szövetségről, osztrák magyar irodalomról vagy a Magyarok Világszövetségéről szólnak.Deák tények alapján írta meg cikkeit, alaposan kutatott statisztikai számok után - 50 éven át kereste az utat a magyar kisebbség összetartása és az asszimiláció elleni küzdelem érdekében.

Deák Ernő (Pereszteg, 1940. június 9.) 1956. december 9-én hagyta el Magyarországot, azóta Ausztriában él,
azenujsagom, 2020. május 31. vasárnap, 05:36
A lengyel pápa magyarok legjobb barátja
Szabó Ferenc jezsuita a száz éve született II. János Pálra emlékezik. Jegyzetében közreadja a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott.
Szabó Ferenc SJ a száz éve született II. János Pálra emlékezik felidézve a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott.
Szabó Ferenc SJ a száz éve született II. János Pálra emlékezik, közreadva a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott.
...............
,,Ne féljetek! Nyissátok ki, sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztusnak! Nyissátok meg az államok határait, a gazdasági és politikai rendszereket, a kultúra, civilizáció és haladás tágas birodalmát az ő megmentő hatalmának! Ne féljetek!"
II. János Pál pápa első üzenete az Egyháznak és a világnak maradandó, halála után is időszerűnek bizonyul, amikor az emberiség, az egyesülő
maroka, 2020. május 26. kedd, 20:27
Kaláka-Club, Ausztria
A Kaláka - Club az ausztriai magyarok gazdasági érdekközössége.
A szervezet harmincöt éves. 2020-as évkönyvüket van szerencsém
forgatni. Böröndi Lajostól kaptam. A klub tagjainak ismertetése és elérhetőségei
mellett több remek írást találni a közösség szerteágazó tevékenységéről,
ahogy az aktuális történelmi évfordulóról (Trianon 100) is találni verset,
nem akármilyen képeket a kalendárium részben,
de még a köszöntő, előszó helyett is A trianoni vész címmel olvasható egy remek írás,
ahogy a Veritas Történetkutató Intézettől egy másik.
A 184 oldalas könyv 76 oldala a tagság, a tagok külön bemutatása, leírása,elérhetősége az asztalostól, a borászig, a borásztól, a fodrászig, a stb... stb... Sok-sok fontos, hasznos és érdekes információ.

A másik százkilenc oldal a legkülönbözőbb témájú írások gyűjteménye, melyek nagy része a klub szervezte, rendezte eseményekről szólnak. Összesen huszonhétről. Meg kellett számolnom a címeket, a könyvet végig figyelmesen
azenujsagom, 2020. május 26. kedd, 08:57
Igazi gyöngyszem
Igazi gyöngyszem

A kamat : a kommunizmus a magyar humor tükrében / Bor Zoltán
London: Auróra, 1959

Természetesen az 1956-os forradalom és szabadságharc is szerepel a könyvben, külön fejezetben.
" - Miért tudtak másodszor is betörni az oroszok Budapestre 1956. november 4-én?
- ???
- Mert a támadás hajnali négy órakor történt ... amikor a gyerekek még aludtak.
azenujsagom, 2020. május 19. kedd, 18:41
Születésnap - Novotny Zoltán 80 éves
ötkarikás játékok közül szerinte szinte lehetetlen egyet kiemelni, mint a legkedvesebbet. Az egyik az első, az 1968-as mexikóvárosi olimpia, amikor először lehetett részese a forgatagnak. Mint mondta, akkor még be lehetett járni az olimpiai faluba, így tulajdonképpen együtt éltek a sportolókkal, ezen az 1972-es, müncheni játékokon történt merénylet után szigorítottak.

Másodikként az 1992-es, barcelonai olimpiát említette, amely hangulatában és európaiságában emelkedett ki a megítélése szerint és persze a magyar sikerek is hozzájárultak ahhoz, hogy különösen jó emlék számára. A harmadik a 2004-es, athéni játékok, amikor rendkívül jó volt a rádióközvetítések visszhangja, pedig akkor már televízió volt az uralkodó telekommunikációs eszköz.

"Ha csak egyet szabad mondani, akkor maradnék Barcelonánál" - tette hozzá.

Hat olimpiáról tudósított - ahogy ő fogalmazott - "főnökként". Hangsúlyozta, a rádió sosem dúskált a javakban, de nagyon élvezte, hogy már a játékok előtt két-három évvel megkezdődött a
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 15:52
Tihanyi Árpád már nincs az 1956-os tudásbázisban
A forradalom leverése utáni Győri-perben, - mely a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz megtorlása, a népharag áldozataivá vált három ávós tiszttért való elégtétel - hét embert ítéltek halálra és végeztek ki. Nem beszélve Szigethy Attila tragikus körülmények közötti haláláról.
Mártírok, vértanúk ők.

A nemrég felfedezett 1956-os tudásbázisban a Diákok menüpont alatt található Hősök almenüben a Győri-per hét kivégzettje közül azonban csak két személyt nevesítenek meg. Földes Gábort ( I. rendű vádlott) és Gulyás Lajost ( III. rendű vádlott). Tihanyi Árpádot pedig már nem, holott október 26-án ő is Mosonmagyaróvárra jön a további vérengzések elkerülése végett, majd .... a per II. rendű vádlottja lesz!

A másik négy mártírhalált haltról sem tesznek említést: Czifrik Lajos, Kiss Antal, Weintrager László, Zsigmond Imre.

De nem csak ők hiányoznak. Még vagy kétszáz kivégzett személyről nem emlékeznek meg.
Mindösszesen tizenhét név és szócikk található a HŐSÖK
azenujsagom, 2020. május 16. szombat, 05:52
Földes Gábor az 1956-os tudásbázisban
Az interneten elérhető '56-os tudásbázisban a Diákoknak c. főmenüpont alatt a Hősök almenüben Földes Gáborról az alábbi olvasható:

"A színész és rendező Földes Gábor (1923-1958) a Kommunista Párt tagjaként Nagy Imre reformjaiként lett híve, így a forradalom kitörésekor, és Győrbe gyűrűzésekor beszédében hitet is tett Nagy mellett, követelve Magyarország szuverenitásának helyreállítását. Hozzájárult ahhoz, hogy több helyen is elkerülték a vérontást. Győrben a börtönnél leadott sortüzet követően mindent elkövetett a vérengzések megakadályozása érdekében. Mosonmagyaróváron, már a Győri Nemzeti Tanács tagjaként, a laktanya és az azt ostromlók közé állt. Miközben a katonákkal tárgyalt, a tömeg betódult, így gyorsan letartóztatta a parancsnok politikai helyettesét, illetve két másik katonát. Színházi előadásokkal egészen 1957 áprilisáig igyekezett a forradalom szellemét ébren tartani. 1957. májusában letartóztatták, 1957. december 21-én halálra ítélték. Több magyar színművész közbenjárása ellenére a
azenujsagom, 2020. május 15. péntek, 07:05
Koronavírus/Érettségi - Sokan választották a kereszténység és az 56-os forradalom témáját történelemből
meg.

A tolnai Szent István Katolikus Gimnázium végzőse, Ódor Ágnes szerint "összességében nem volt vészes" a történelem érettségi. Elmondta, hogy az esszékérdések közül sokan választották a kereszténység és az 56-os forradalom témáját. Az iskolában 57-en érettségiztek. Novothné Baán Erzsébet igazgató szerint, bár a tesztfeladatok megoldásához komoly szövegértési kompetencia kellett, a feladatok nem voltak nehezebbek az elmúlt évekéhez képest.

A gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban 20-an német, 16-an magyar nyelven vizsgáztak. A németül érettségiző Both Attila elmondta: számára is bonyolultabb volt felkészülni online órákon. A jogi pályára készülő diák szerint az esszétémák között meglepetés volt az EU kiadásairól szóló feladat. Az informatikai szakra készülő Orosz Csanád azt mondta, osztályában is többen választották a kereszténység és az 1956-os forradalom témáját.

A Tatai Református Gimnázium történelemtanára, Márkus Gábor "kimondottan karanténbarátnak" nevezte a középszintű érettségi történelem
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 17:43
Elhunyt Szilágyi István színművész
A színművész utolsó éveiben rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai segítették őt mindennapi életvitelében.

Sajtóinformációk szerint a népszerű karakterszínész volt az a férfi, akit fia ölhetett meg vasárnap a XVII. kerületben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - az áldozat megnevezése nélkül - vasárnap közölte, hogy megöltek egy férfit egy XVII. kerületi családi házban, ahová bántalmazás miatt hívták ki a rendőröket. A helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, aki ellen a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást.

Szilágyi István 1937. december 7-én született Gyomán. 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, diplomáját kézhez véve előbb Egerbe szerződött, néhány évig Párizsban élt, majd az Irodalmi Színpad (1970-1973), a Vidám Színpad (1973-1977), a Vígszínház (1977-1979), ezt követően egy évtizedig a Mafilm társulatának volt a tagja. A 90-es
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 16:46
Harminc éve szabadon/Krónika (ünnepi ülés)
János államfő.

A köztársasági elnök az ajánlotta, hogy a koronavírus-járvány miatt ránk váró feladatok megoldásához használjuk erőforrásként mindazt, amit az elmúlt harminc évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, "hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot". Kiemelte: az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta.

Hangsúlyozta, hogy amit az elmúlt harminc évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, "Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország".

Politikai nyilatkozatot fogadott el a Ház a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról.

Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, továbbá Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd (Fidesz), valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 13:11
Politikai nyilatkozatot fogadott el a Ház a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról
valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést 126 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a parlament.

A nyilatkozat szövege szerint az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezésének 1944. március 19-én történt elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely - az alaptörvény szerint - "hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete". A szabad országgyűlés az ettől a jogtól évtizedekig megfosztott magyar polgárok demokratikusan kinyilvánított akaratából jött létre.

Az Országgyűlés tagjai fejet hajtanak mindazon magyarok helytállása előtt, akiknek hűsége, szabadságvágya, bátorsága, áldozatvállalása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy "a magyar nép ismét önnön kezébe vehesse sorsát" - olvasható a szövegben.

Hálával emlékeznek a nemzetiszocialista, illetve a kommunista diktatúra és az idegen megszállás ellen küzdő és a vértanúságot is vállaló honfitársakra, az 1945-ös és 1947-es nemzetgyűlés
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 11:51
Mosonmagyaróvári Kortárs Művészeti Lexikon
Szeretett Éder Vilmos festőművész barátom halála előtt nem sokkal írtam le egy Mosonmagyaróvári Kortárs Művészeti Lexikon felállításának ötletét. Szomorú, hogy Éder Vilmos szócikkét fekete keretbe kell tennem.

Éder Vilmos (Mosonmagyaróvár, 1942. május 1. - Kaposvár, 2020.április 5.)
Foglalkozása(i): építészmérnök, festőművész

Mosonmagyaróváron érettségizett, majd Budapesten építészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben. Még ebben az évben Kaposvárra költözött. Itt élt és dolgozott építőtervezőként a 2000-es évek elejéig. Művészeti tevékenységét nyugalomba vonulását követően Kaposfőn teljesítette ki. Festészetet Mosonmagyaróváron tanult Tallós Prohászka István és Hagyik István tanítványaként. Az építészkar rajzi tanszékén Gróh János és Nemcsics Antal tanították. Szülővárosához tartozását a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alakulásakor erősítette meg, mint alapító - és rendes tag. 2004-től e társaság keretein belül mutatta be alkotásait helyben, de Lébényben,
azenujsagom, 2020. május 01. péntek, 08:17
1/303
Képek, videók
Deák Ernővel
sandrapolke
2009. július 16. csütörtök, 07:26
Egyesületek bevonulása
drozdikata
2011. szeptember 25. vasárnap, 14:25
Isten szövetségének jele
dandej
2017. július 15. szombat, 10:35
Böröndi Lajos
azenujsagom
2017. december 06. szerda, 04:07
Böröndi Lajos.jpg
sarkadykati
2016. március 29. kedd, 14:39
Böröndi Lajos
sarkadykati
2014. június 26. csütörtök, 11:33
böröndi lajos összefércel
sarkadykati
2014. január 06. hétfő, 10:16
böröndi lajos.jpg
sarkadykati
2013. január 04. péntek, 11:51
Böröndi Lajos 3.jpg
sarkadykati
2013. január 04. péntek, 11:47
Böröndi Lajos 4.jpg
sarkadykati
2013. január 04. péntek, 11:47
Böröndi Lajos 6.jpg
sarkadykati
2013. január 04. péntek, 11:45
Böröndi Lajos - Összegyűr
sarkadykati
2009. május 31. vasárnap, 04:05
Böröndi Lajos - A Bárány
sarkadykati
2009. május 11. hétfő, 15:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.