Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:23 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kövér: a szabadság saját értékeink és érdekeink szerint megszervezni életünket
Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar szabadság legfőbb biztosítékát mindig a független, önrendelkező és cselekvőképes magyar állam jelentette, ezért harcolt az évszázadok során Bocskai és Rákóczi, ezért küzdöttek az 1848-49-es forradalomban, amely már nemcsak az állami függetlenségből, de az igazságosság és jogegyenlőség eszményéből is valóságot teremtett.

1848 azóta is világos irányt jelöl ki a számunkra: hűségesek maradni önmagunkhoz - mondta.

Az Országgyűlés elnöke közölte: a 20. század közepén, a második világháború után megszületett a mi történelmi időnk Európája, amelynek egyik fele szovjet megszállás alatt elveszítette szabadságát, a másik felének pedig össze kellett fognia, hogy megőrizze azt.

A mai Európai Unió alapítói ismerték a nemzetek jelentőségét és a keresztény kultúra erejét - tette hozzá.

Kövér László azt mondta, hogy a 21. században is vállalni kell a küzdelmet az Istenért, a hazáért és a családért.

"Amikor bárki nemzeti államunk feladására, nemzeti
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 21:02
Soltész Miklós: akik vállalják magyarságukat, számíthatnak segítségünkre
A magyarokat sokan vádolják a szolidaritás hiányával, de elfeledkeznek arról, mekkora felelősség a határon túli magyarok támogatása - mondta a kereszténydemokrata politikus.

Hősök mindazok, akik a Kárpát-medencében, a határon túl megőrzik hitüket, nyelvüket, magyarságukat, akik vállalják, hogy szülőföldjükön maradnak, és ők számíthatnak segítségünkre - tette hozzá Soltész Miklós.

A nemzeti összetartozás jegyében a rendezvényen az emlékművet megkoszorúzták kárpátaljai gyermekek és családtagjaik, akik a Családháló közösség szervezésében vendégeskednek Magyarországon.

A XI. kerületi emlékműnél tartott ünnepélyes koszorúzáson megemlékeztek a mintegy 24 ezer az 1848-49-es szabadságharc során, másfél millió első-, illetve második világháborúban, és háromezer 1956-os forradalomban elhunyt hősről.
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 11:23
2018. évi történelmi évfordulók 01. 18.
Endre magyar geológus, paleontológus (+ 1984)
1919 - Jack Palance (szül. Volodimir Palahnyiuk) ukrán szárm. amerikai színész (+ 2006)
1923 - Rátonyi Róbert magyar színész, énekes, táncos-komikus (+ 1992)
1925 - George Kennedy Oscar-díjas amerikai színész (+ 2016)
1931 - Toni Morrison irodalmi Nobel-díjas író, amerikai szerkesztő és egyetemi tanár
1932 - Miloš Forman cseh-amerikai filmrendező
1932 - Pongrátz Gergely a Corvin-közi felkelő csoport parancsnoka az 1956-os forradalomban (+ 2005)
1933 - Yoko Ono japán képzőművész, zenész, békeaktivista John Lennon Beatles-tag felesége
1936 - Korondi György magyar Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész (+ 2015)
1938 - Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező
1946 - Németh Angéla olimpiai bajnok atléta (+ 2014)
1947 - Fritz Mihály magyar szobrász és éremművész
1954 - John Travolta amerikai színész
1958 - Giovanni Lavaggi olasz autóversenyző
1960 - Greta Scacchi olasz-ausztrál
ametiszt54, 2018. február 18. vasárnap, 21:37
Október 23. - Potápi: a meghurcoltakra is emlékezünk október 23-án
Potápi Árpád János az 56-os forradalom terén rendezett ünnepségen hangsúlyozta: a mai napig nem tudni pontosan, hányan estek áldozatul a megtorlásnak, de a számuk meghaladta az 1848-49-es szabadságharc után kivégzettekét.

Sokáig az is titok volt, hogy hány embert hurcoltak el a Szovjetunióba, hiszen nem csak 1944-ben, hanem 1956 után is sokakat vittek el szovjet lágerekbe. A forradalom és szabadságharc után, 1956-tól 1958-ig 220 ezer embernek kellett elhagynia az országot. 1944 és 1989 között több millió embert hurcoltak meg Magyarországon - sorolta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 1956 októberében nem csak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is voltak megmozdulások, azt követően megtorlások.

Szólt arról is, hogy Tolna megyében 69 embert ítéltek el a forradalom után indított perekben, 29 embert egyetlen büntetőeljárásban, Bonyhádon, Tolnában pedig két embert ítéltek halálra a forradalomban való részvétele miatt.

Potápi Árpád János a megemlékezők jelenlétében
velemenyezd, 2017. október 23. hétfő, 12:51
Március 15. - Mátrai Márta: Magyarország mindig biztos hátországot jelentett Ausztriának
A történelem jó válaszai vagy mindent elsöprő forradalomban, vagy józan egyezségben születnek. Ausztria és Magyarország megpróbálta mindkettőt, így a közös építkezés és az együttműködés képes volt maradandót alkotni - tette hozzá. "Ez talán útmutató lehet a mai bizonytalan európai helyzetben is, mert össze kell fognunk mindennapi életünk és biztonságunk megvédése érdekében" - fűzte hozzá.

"Olyan nyugtalanság és kardcsörgetés van a világban és Európán kívül is, hogy a nyugalom megteremtésében kell részt venni" - mondta a háznagy, aki szerint az osztrákoknak és a magyaroknak már van mit veszíteniük.

Úgy vélte, hogy az osztrák-magyar kapcsolatokban ma sokkal több a megértés, mint néhány éve. Meglátása szerint ez minden alapot megad arra, hogy a jövőben sikeresebben lehessen együttműködni a nemzetközi kapcsolatokban, az Európára nehezedő terhek elviselésében és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok építésében.

Ma Magyarországon mindenki biztonságban élhet, ami "egy olyan sokféle érdekkel
velemenyezd, 2017. március 14. kedd, 17:13
Március 15. - Külföldön is megemlékeznek az 1848-49-es magyar forradalomról
szakértői tartanak megemlékezést. A fővárosban az ünnep előestéjén a helyi magyarok szervezete és a Fenno-Ugria Egyesület rendez közös műsoros estet. Szerdán pedig a Tallinni Magyar Intézetben a magyar nagykövetség ad ünnepi fogadást.

A Zágrábi Magyar Nagykövetség minden évben a helyi magyar közösséggel - az Ady Endre Magyar Kultúrkörrel és a Zágrábi Magyar Tanáccsal - közösen tart megemlékezést. A Zágrábi Magyar Intézetben rendezendő ünnepségen hagyományosan az Ady Kör színjátszói adnak elő Nők a forradalomban címmel.

Szerbiában a megemlékezést minden évben Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezi. A Vajdaságban azonban a főkonzulátus rendezvényein kívül számos koszorúzást és megannyi megemlékezést is tartanak március 15-én.

Az ünnep másnapján a Bukaresti Magyar Kulturális Központban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói - Kökény Eszter (hegedű), Dósa Csenge (hegedű), Zsótér Zsófia (brácsa) és Tomasz Máté (cselló) - adnak koncertet. Pekingben - a magyar nagykövetség és a magyar
velemenyezd, 2017. március 13. hétfő, 14:22
Dicsőség a hősöknek!
alapvetése, a budapesti műegyetemisták október 22-én elfogadott nyilatkozata, amelyben - idézem - ,,az egyetemi ifjúság egyhangú lelkesedéssel nyilvánította ki szolidaritását a varsói munkásokkal és ifjúsággal, a lengyel függetlenségi mozgalommal".

1956. november 1-jén a forradalmi magyar kormány kimondta Magyarország függetlenségét és semlegességét, valamint bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépését. Nemzetközi jogi értelemben ekkor a cselekvőképességét a forradalomban visszanyerő magyar állam, a nemzet érdekei védelmében a szuverenitását gyakorolta.

Másnap, 1956. november 2-án az Egyesült Államok külügyminisztériuma táviratban arról értesítette a szovjet pártfőtitkárt vendégül látó jugoszláv vezetőt, Titót, hogy - idézem - ,,az Egyesült Államok kormánya nem tekint kedvező szándékkal olyan kormányokra a Szovjetunió határai mentén, amelyek barátságtalanok a Szovjetunió iránt".

Ezek után, 1956. november 4-én a Szovjetunió
otvenhatosemlekev2016, 2016. október 29. szombat, 00:06
1956 - A forradalom emlékére rendeztek konferenciát és kiállítást a Külügyminisztériumban
Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az 1956-os forradalom emlékezete nemcsak a magyar nép nemzeti öntudatában tölt be kiemelt szerepet, de a világ szinte valamennyi nemzete emlékszik rá.

Azért is különleges emlék - tette hozzá -, mert ez volt az utolsó olyan esemény, amikor a magyar nép - híven történelmi feladatához - esélyeit nem mérlegelve szembeszállt a világ egyik legerősebb hadseregével. Ugyanakkor "ha belegondolunk, hogy hányszor tette ezt meg korábban, láthatjuk", hogy az 56-os forradalom a magyar nép korábbi hősies kiállásainak "méltó folyománya".

A konferenciát Kun Miklós történész, a Károli Gáspár Egyetem oktatójának kezdeményezésére a KKM, a Gál Ferenc Főiskola és a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete szervezte.

Horváth Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója a forradalmat követő megtorlásokról tartott előadásában hangsúlyozta e megtorlás példátlan
velemenyezd, 2016. szeptember 22. csütörtök, 19:22
Kiállítások és vetélkedő ötvenhatról
darabjával, a másik egy vele egykorú Kossuth-címeres lobogó. Alig tucatnyira tehető a forradalmi ereklyének számító, valóban hiteles, '56-os zászlók száma. A most fellelt két darabot először tekintheti meg kiállításon a nagyközönség.

A kiállításban megjelenő 1848-as és 1956-os plakátok, újságcímlapok, iratfejlécek a forradalmi jelképek napok alatti kiformálódásáról és változásáról adnak hiteles képet. Utóbbiak betekintést engednek az '56-os forradalom eseményeibe, a két forradalomban fellelhető párhuzamokba.

A városi polgár és a társadalom szélesebb rétegei, iparosok, parasztok, pásztorok egyaránt éltették hétköznapi és ünnepi tárgykultúrájukban a szabadságvágy kódolt jelképeit: a függetlenséget kifejező Kossuth-kultusz profán rítusait. Köznapi és alkalmi tárgyakon tűnnek fel nemzeti színek, szalagok, lobogók, s főként az egyes történelmi korszakok címereinek változatos leképezései.

Főkurátor: Kedves Gyula
Kurátor: Szabó Magdolna

In.
azenujsagom, 2016. június 14. kedd, 05:05
Juhász Gyula – Szeged a forradalomban
Szeged a forradalomban

Előhang

Ez a könyv Cicerone, Vademecum és Kalauz óhajt lenni azon a vulkánikus talajon és abban a titokzatos labirintusban, amelyet a történelem forradalomnak keresztelt, nevezetesen az 1918-19-iki szegedi forradalmak útvesztőiben. Mert hiszen nem is egy, de két forradalomról van szó, bizonyára az utolsóról és az utolsóelőttiről. Hiszen voltak már ennekelőtt is forradalmak Szegeden. A legelső, amit az öreg város históriája ismer, az 1514-iki parasztlázadás, amely keresztes hadjáratnak indult és a jobbágyság földhözkötésével végződött. Szegednek annyi köze volt ehhez a fölkeléshez, amely a földműves szegények első világtörténeti magyar megmozdulása volt, hogy vezére, a székely Dózsa György Szegeden töltötte fiatalságát Pálfy Balázs főbíró házában és hogy a főnemes Szapolyai a lázadó nemes Dózsa fejét (persze levágva) városunkba küldötte, szomorú emlékül Pálfy uram
chillik, 2016. január 02. szombat, 19:27
Október 23. - Rétvári: akkor vagyunk méltók a hősök emlékéhez, ha érvényesítjük a nemzeti érdeket
sorsunkért, ha mi nem képviseljük a saját érdekeinket, más ezt a világban nem teszi meg helyettünk. Nem tette meg a múltban, így azt hiszem, a jövőben sem számíthatunk erre".

Rétvári Bence szólt arról is, hogy egy nemzet sorsát nem azok az időszakok határozzák meg, amikor sodródik a történelemmel, hanem amikor "az ország maga a történelem". Az 1956-os forradalom két hetében Magyarország volt a történelem, "a pesti srácok alakították a világ történelmét".

Más forradalmakkal ellentétben ebben a forradalomban senki sem más tulajdonát akarta. Ez a forradalom nem azért tört ki, hogy "sokan megszerezzék kevesek vagyonát" - mutatott rá. Jellemző példaként említette: a betört kirakat ablakába ki lehetett tenni egy kasszát, hogy adományokat gyűjtsenek a forradalomban meghaltak özvegyeinek, árváinak, hiszen nem volt kétséges, hogy "mindenki becsületesen áll a forradalom eseményeihez".

Óriási bizalom szabadult fel az emberekben: sok évnyi elnyomás után végre meg lehetett bízni a másikban, végre nem az
velemenyezd, 2015. október 22. csütörtök, 15:12
Aradi vértanúk - Csorba László: kicsinyes bosszú volt a kivégzés
évvel korábban éppen ezen a napon tört ki a második bécsi forradalom, amely nagyon komoly pofon volt a Habsburg-udvarnak - emlékeztetett.

Mint hozzátette, a kamarilla nem tudta elviselni, hogy Magyarország egyenrangú partnerévé váljon az osztrák örökös tartományoknak és a magyar-horvát ellentéteket kihasználva hagyta, hogy fegyveres konfliktus alakuljon ki a két nép között.

A pákozdi csata után Jellasics csapatai Bécs felé közeledtek, a bécsi nép azonban, segítendő a magyarokat, egy újabb forradalomban adta tanúságát az európai nemzetek együttműködésének. Sajnos mire a magyar haderő megérkezett Bécs alá, Windischgrätz csapatai már odaértek és a schwechati síkon visszaverték a magyarokat - mondta el a Nemzeti Múzeum vezetője.

Csorba László szerint az 1849. október 6-i kivégzéseket megelőző perek irataiból két vonulat rajzolódik ki. Egyrészt meg lehetett ragadni bizonyos formai elemeket, a korábbi császári tiszteknél ezért azt hangsúlyozták, hogy azok megszegték katonai esküjüket. A legtöbb
velemenyezd, 2015. október 06. kedd, 13:03
1/3
Képek, videók
Kövér László.jpg
agica2004
2017. január 16. hétfő, 18:26
kover_laszlo_kothencz_ jan
agica2004
2014. december 16. kedd, 13:09
kövér lászló.jpg
dnemethk
2012. december 27. csütörtök, 08:28
kövér lászló
lovaszmarika
2012. január 28. szombat, 19:18
Kövér László
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 12:21
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Szabadság.png
menusgabor
2019. április 05. péntek, 22:46
Székely szabadság napja
pacsakute
2019. március 10. vasárnap, 16:38
Szabadság.jpg
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 16:14
STRANDOLÁS SZABADSÁG.jpg
gosztmagdi
2018. július 05. csütörtök, 15:08
Szabadság
dandej
2018. május 20. vasárnap, 17:48
a szabadságunk.jpg
sz719eszter
2018. április 24. kedd, 16:14
Székely szabadság napja
pacsakute
2018. március 10. szombat, 17:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.