Belépés
2019. szeptember 16. hétfő | 38. hét | 259. nap | 22:39 | Edit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szombaton jön a virághold.
Május 18-án, magyar idő szerint 23 óra 12 perckor látható teljes fényében a telihold. Persze már előtte és utána is tökéletes korongként rajzolódik ki az égbolton, de ebben az időpontban teljesedik ki csillagászati értelemben is. Május 18-án éjjel a Bika jelében jár a Nap, amely szembe kerül a Skorpió jelében haladó Holddal.

Májusi telihold = virághold
A Bika havának teliholdja az amerikai őslakos indiánoktól kapta a virághold elvezést, hiszen a Bika hava a tavasz közepére esik, amikor virágba borulnak és teljes szépségükben ragyognak a fák, a növények - ahogyan ezen a májusi éjjelen a Hold is teszi. Az indiánok életvitelüket tekintve a Hold járását követték, így amikor felragyogott az égen a virághold, a valódi tavaszt is ünnepelték.

Az egykori földművesek is számon tartották a májusi teliholdat, amelyet ők anyahold vagy tejholdként említettek a régi kalendáriumokban. Megfigyelték ugyanis, hogy a Bika havi telihold idején jóval több kisbaba születik, és az édesanyák teje is
eva6, 2019. május 17. péntek, 20:23
A gyarmatosítás véres története (Részletek)
* A könnyek és a halál ösvénye

Az amerikai őslakosok ellen viselt, az indiánok számára tragikus végkifejletű, változó intenzitással zajló, nagyjából 100 éven keresztül tartó háború magjait a 18. század végén vetették el. 1783-ban Nagy-Britannia elismerte az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét és önrendelkezési jogát, ám a Korona nem mondott le érdekeinek informális képviseletéről az észak-amerikai kontinensen. Angol ügynökök és kereskedők fegyvereket szállítottak az indián törzseknek, annak reményében, hogy ha háború tör ki az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között, az őslakosok szembefordulnak a washingtoni szövetségi kormánnyal.
eposz, 2019. március 25. hétfő, 06:27
Lapachokéreg – a nyirokrendszer kéményseprője
rendelkezik. Ezenkívül javítja a vér minőségét és tisztítja a nyirokfolyadékot, immunrendszerünk "fehér vérét". E tulajdonságainak köszönhetően vannak orvosok, akik ezt a teát rákos betegeknek is javasolják kiegészítő terápiaként.

Mit kell tudni a lapachofáról?

A lapacho (Pau d'arco), latin nevén Tabebuia avellanedae, vagy Tabebuia impediginosa, tulajdonképpen a lapachofa belső vörös színű kérge, amely a dél-amerikai Andokban honos ( Argentína, Paraguay és Brazília). Az őslakos indiánok nevezik még iperoxónak, taheebónak és kesuának, Isten fájának, vagy életfának. Az andoki indiánok orvosai és sámánjai már több száz évvel ezelőtt is használták ezt a növényt. Az inkák előszeretettel nevezték ,,életadónak". A 700 évig is élő fa megdöbbentő gyógyító erejét a nyugati kutatók csak az utóbbi 20 évben fedezték fel újra. Az értékes hatóanyagok a fa belső kérgében találhatóak, amit a fa lehántott kérgéből kivonatolnak (a kapszulák esetében), vagy teafőzetként alkalmaznak.

A
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 20:29
Donald Trump indián őslakosok egészségügyi ellátását könnyítő rendelkezést írt alá
A rendelkezés értelmében az őslakosoknak nem kell 80 órát ledolgozniuk, hogy igénybe vehessék a szerény jövedelműek egészségügyi ellátását biztosító állami Medicaid-programot. Az amerikai kormányzat korábban a Medicaid-ellátást havi nyolcvan óra munkavégzéshez kötötte.

Arizonában az indián őslakosok az amerikai alkotmányban is rögzített törzsi szuverenitásra hivatkozva kifogásolták ezt, és az Egyesült Államok valamennyi indián törzse számára felmentést kértek a kötelezettség alól.

Seema Verma, a Medicaid és Medicare Központ (CMS) főigazgatója egy lapinterjúban azt mondta: nagyon összetett jogi problémákat kellett megoldani, de szerinte sikerült középutas megoldást találni. Az arizonai törzsi vezetőknek küldött levelében a CMS leszögezte: "Úgy gondoljuk, hogy ez a mentesítés összhangban áll a törzsi kormányok különleges státuszával".

A törzsi vezetők elégedettséggel fogadták a döntést.

A rendelkezés csak azokat az indián őslakosokat érinti, akiknek a törzseit a szövetségi kormányzat
velemenyezd, 2019. január 19. szombat, 07:04
Magyarul beszélő indián törzs?
MAGYARUL BESZÉLŐ INDIÁN TÖRZS?

Harvard Egyetemnek a Peapody Museum megdöbbentő dolgot jelentett, mely az egész ősmagyar eredetet átformálhatja

A Santo Domingo de les Colorados közelében élő ,,vörös indiánok" nyelve ősmagyar volt, amelyet ma is beszélnek. Móricz János döbbenetes felfedezéseiről alig beszél a mainstream média.

A Harvard Egyetemnek a Peapody Museum jelentette, hogy a Puebla-ba (Mexikó) kiküldött kutatócsoportjuk, az ott lefolytatott ásatások leletanyagából megállapította, hogy az amerikai ember nem 12-15 000 éve jelent meg Amerikában, hanem több mint negyvenezer éve.

Az ásatásoknál emberi csontvázakat, csiszolt kőszerszámokat találtak olyan őslényekkel együtt, amelyek már több mint 40 000 éve kihaltak. Az USA hírügynökségei a
menusgabor, 2018. november 27. kedd, 17:00
Migránsokat miért nem lehet dolgoztatni??
Mi Európaiak mennyivel vagyunk jobbak?
http://s9.images.www.tvn.hu/2018/06/24/09/05/www.tvn.hu_573aa136b8 51d841f8a2f9d86b56d475.jpg
Az őslakosság (indiánok ) kiszorítása a mai USA területén!

Nekünk csak 4-5 milliót kellene befogadnunk a 470 milliós EU-ba!

A mézesbödön ki van téve nyugaton! Egy, kis, szar, 9,5 milliós
országnak semmi beleszólsa nincs ebbe! Izoláld csak tovább
Magyarotrszágot! Nagy szívás lesz a vége! Én meg elköltözöm
oda, ahol az emberi jogokat tiszteletben tartják, s nem orbáni
politikával tapossák! Ennél még a török is jobb Erdogánnal!
decotext, 2018. június 24. vasárnap, 09:11
A Palpa-vonalak
körvonalai hevernek mindenfelé. A 20. század első harmadáig a Nazca-vonalak lényegében ismeretlenek voltak a világ előtt. Az ábrák még az 1930-as évek elejétől is sokáig pusztán tájékozódási pontként szolgáltak a repülőgép-pilóták számára.

A vidéken zajló első, tudományos értékkel bíró kutatómunka csak a 40-es években indult meg. Az ábrákat valószínűleg a terület névadó őslakosai, a nazca indiánok készítették az i.sz. 1.-6. évszázad között. A nazcák az inka-, az ica- és a wari-kultúrát megelőzően népesítették be a mai Peru déli partvidékét, majd részben kihaltak, részben beolvadtak a területet későbbiekben birtokló indián népcsoportokba. Számos elmélet született az ábrák jelentéséről és készítésük céljáról, ám valódi rendeltetésük máig megfejtetlen.

Kevéssé ismert, de titokzatos vonalakkal és földvésetekkel nem kizárólag a Nazca-fennsíkon találkozhatunk az alig tízperces
schuro, 2017. december 11. hétfő, 21:09
A chiamag
szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, lássuk, miért is!

A chiamag tele van olyan tápanyagokkal (például omega-3 zsírsavakkal- de mindjárt nézzük részletesen), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Sokféleképpen felhasználható és egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe.

A chia Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt.

A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.

Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.

Miért érdemes chiamagot
irmus, 2017. december 04. hétfő, 18:36
A Rushmore-hegy titkos kamrája.
maradtak.

Gutzon Bolgrum és a nemzeti park felügyelősége között az elnökszobrok kifaragása során is támadtak nézeteltérések. A munka többször is félbeszakadt, vagy pénzhiány, vagy a rossz időjárás miatt. Borglum hetvenévesen halt meg, ám hatalmas műve befejezetlen maradt.

Miközben a szoborcsoport a telepesek egyik nemzeti szimbólumává vált, az indián őslakosság számára a Fekete-hegyek mai napig az egyik indián szent helynek számít. A sziú indiánok képviselői ezért szoborcsoporttal kapcsolatban mai napig a következő aggályokat fogalmazták meg: azon a területen készült, melyet utólag vett el tőlük az amerikai kormány; a Fekete-hegyek indián szent hely; a szoborcsoport azon telepes fehérek vezetőinek állít emléket, akik rengeteg indián haláláért felelősek.

A nevezetesség készítése közben az építész, Gutzon Borglum szerette volna létrehozni az úgynevezett "krónikák
schuro, 2017. november 01. szerda, 20:54
Mit hallgat éppen, 'foxworkinspace' Baksay-Róka Béla?
...Meghallgattam, Donald-om!... - Hááát (még ha nem is illik így kezdeni egy mondatot), ami azt illeti, ha rock-legendáktól (pláne, amerikai rock-legendáktól) akarok hallgatni valamit, akkor inkább a Steppen Wolf, Jimi Hendrix, a Boston, a Doobie Brothers, vagy a BTO (Bachman Turner Overdrive) jut eszömbe, úgy hirtelenjében (bár az utóbbiak, Kanadaiak, de amerikaiak is egyben)...

Nekem a 'The Residents' száma, zeneileg igen egysíkú (nem eléggé meanderes dallamvilágú) összhatást mutatott... - Mondd csak, jól feltételezem, hogy a csapat tagjai, esetleg amerikai őslakosok (indiánok) volnának?... (Komolyan kérdezem...) A ritmus és a dallam monotonitása igencsak olyan érzetet keltett bennem ugyanis, mint ha egy cherokee törzsi gyűlésbe csöppentem volna... :) - Tényleg...
foxworkinspace, 2017. november 01. szerda, 20:38
Titanic - Rumble: egyedülálló film az észak-amerikai popzene indián gyökereiről
Stevie Salas.

A Rumble rendezői, Catherine Bainbridge és Alfonso Maiorana számos rocksztár életét mutatják be: a kornologikusan haladó filmben Link Wraytől Jimi Hendrixen át a mai sztárokig jutunk el. Megismerhetjük a zenészek életét és a velük kapcsolatos történeteket,mindezt alapos történelmi és társadalompolitikai háttérbe ágyazva. Nyilatkoznak szakértők, kollégák és rokonok, de Martin Scorsese is megszólal a filmben.

"A tehetség nagy kincs. A film azt mutatja be, hogy az észak-amerikai indiánok fantasztikusan tehetséges játékukkal hogyan járultak hozzá az amerikai kultúrához" - foglalta össze Christine Fon, akinek szülei 1957-ben emigráltak Kanadába.

Igazi zenei nagyágyúkat kértek fel a szereplésre, mindenkit nagyon nehéz volt megkapni - mesélte Salas, azt is elárulva, hogy Steven Tylerre például, akinek a kedvéért Los Angelesbe repült, négy napot várt egy hotelszobában, de végül összejött az interjú, és majdnem két órát beszélgettek.

A filmben Salas is megszólal: Jimi Hendrix
velemenyezd, 2017. április 12. szerda, 17:13
Indiánok tüntetnek a Fehér Háznál két amerikai olajvezeték ellen
Az egyebek között Texasból, Oklahomából, Észak-Dakotából érkezett indiánok képviselői már csütörtökön felállították sátraikat az elnöki hivatalnak is otthont adó Fehér Ház közelében és a Washington-emlékmű körül. Pénteken több ezren vonultak fel a Fehér Ház előtt és beszédekkel tiltakoztak a már épülő Dakota olajvezeték és a Kanadából induló, de egyelőre még csak tervezett Keystone XL olajvezeték ellen.

Donald Trump elnök mindkét vezeték megépítését jóváhagyta, illetve a négy szövetségi államot átszelő Dakota vezeték építkezését újraindíttatta. Az elnök támogatása sok indián közösséget felháborított: részben tartanak ivóvízkészletük elszennyezésétől, részben pedig féltik történelmi és kulturális örökségeiket. "E döntéseket meg kell változtatni, harcolni fogunk a kormányzat ellen jogaink teljes elismeréséért" - nyilatkozott több amerikai televíziónak is Dallas Goldtooth, a megmozdulás szervezője, aki egyúttal az őslakosok környezeti és gazdasági gondjainak megoldásáért küzdő civil szervezet, az
velemenyezd, 2017. március 10. péntek, 19:24
1/17
Képek, videók
esős szombaton
orban47
2015. november 12. csütörtök, 18:26
ILDYKÓTÓL SZOMBATON.jpg
rochlitzne
2015. január 24. szombat, 14:41
ILDYKÓTÓL SZOMBATON 2..jp
rochlitzne
2015. január 17. szombat, 15:00
szombaton itt a miki.jpg
zsokica45
2014. december 06. szombat, 18:15
Kolozsvár szombaton24.05
wob
2014. május 27. kedd, 16:48
pihenés,. szombaton
orban47
2012. július 21. szombat, 11:50
Szombaton reggelre Gizust
csalogany13
2011. március 31. csütörtök, 09:28
cicák szombaton.jpg
kicsoda57
2011. január 08. szombat, 23:45
cicák szombaton.jpg
kicsoda77
2011. január 08. szombat, 23:23
A legjobb időpont....jpg
pacsakute
2015. november 05. csütörtök, 19:48
midway-amerikai nehézbomb
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
béka- d.amerikai varangy.
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:22
béka-d-amerikai varangy.j
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:20
Elvis -amerikai foci.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 23:14
Sh Ch Freebreeze Amerikai
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.