Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 05:46 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megszavazta a román szenátus az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását
A jogszabály november elsejéig hosszabbítaná meg a romániai polgármesterek, megyei tanácselnökök és önkormányzati képviselők mandátumát, amely június 21-én jár le.

A törvény lerövidítené a választási előkészületek időtartamát, és felére csökkentené a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. Lehetővé tennék az elektronikus (internetes) aláírásgyűjtést, továbbá azt is, hogy a pártok és független jelöltek elektronikus úton juttassák el a választási bizottsághoz a választáson történő induláshoz szükséges dokumentumokat.

A tervezetet a szenátusban többségben lévő, ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PNL politikusai közösen terjesztették be, miután az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azokat a korábbi jogszabályokat, amelyekkel a bukaresti kormány, illetve a parlament korábban az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról rendelkezett.

Daniel Fenechiu, a PNL frakcióvezetője szerint a kormánypárt egyetért ugyan a törvény céljával, de azzal az
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 13:02
Koronavírus - DK: fizessék ki az önkormányzatoknak a védekezés költségeit!
Ráczné Földi Judit, a DK polgármestereit és önkormányzati képviselőit összefogó Demokrata Képviselők Közösségének elnöke egy pénteki online sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány nem mer szembenézni azzal a ténnyel, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés oroszlánrészét az önkormányzatoknak kellett magukra vállalniuk.

Az önkormányzatokat vittek védőfelszerelést a kórházakba, ők osztottak maszkot az embereknek, ők végezték el az időseknek a bevásárlást és sok intézményben ők szervezték meg tesztelést is - sorolta a politikus.

Ráczné Földi Judit úgy fogalmazott, hogy az önkormányzatokat sújtó megszorítások a kormányzati "gyengeség és gyávaság jelei".

Vonják vissza a megszorításokat, vonják vissza a szolidaritási adó "megnégyszerezését", és hozzanak létre egy alapot a megnövekedett szociális és egészségügyi kiadások miatt bajba került önkormányzatoknak! - kérte a politikus.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a kormány még egy olyan alapvető feladat
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 12:42
Romániában szeptember 27-én rendezhetik meg az elhalasztott önkormányzati választásokat
A két nagy párt csütörtökön közösen terjesztett be törvénytervezetet arról, hogy Romániában november elsejéig hosszabbítanák meg a polgármesterek és önkormányzati képviselők júniusban lejáró mandátumát. A jogszabály tervezete szerint a helyhatósági választások időpontjáról a parlamentnek kell majd sarkalatos törvényben döntenie legalább 60 nappal a voksolás előtt.

A román parlamentnek és államfőnek még tíz nap áll rendelkezésére, hogy felszámolja azt a joghézagot, amely az alkotmánybíróság múlt heti döntése nyomán keletkezett. A taláros testület alaptörvénybe ütközőnek minősítette, és hatályon kívül helyezte azokat a jogszabályokat, amelyekkel a bukaresti kormány, illetve a parlament a koronavírus-járvány miatt meghosszabbította az önkormányzati tisztségviselők június 21-én lejáró mandátumát.

Azzal minden párt egyetértett, hogy a járvány miatt el kell halasztani a választásokat, de vita alakult ki arról, hogy mennyivel. A PSD azt akarta elérni, hogy ne a jobbközép kormány, hanem a parlament
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 14:32
Krónika 13. rész (víziközmű-szolgáltatások)
A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítása

A nem állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő, vízellátásba bekapcsolódó létesítmények helyzetét rendezné a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvényt módosító javaslat - mondta ismertetőjében Kósa Lajos (Fidesz) előterjesztő.Közlése szerint a víziközműveknek az ellátás biztonsága érdekében csak azok a létesítmények minősíthetők, amelyek állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak. Számos létesítmény azonban - az országban csaknem félezer - magánkézben van, mégis használják azokat az állami vagy önkormányzati szolgáltatók.

Az infrastruktúra fejlesztésével, karbantartásával kapcsolatos felelősség azonban ilyenkor nem egyértelmű.

Hangsúlyozta: javaslatában ezért azt kezdeményezi, hogy a víziközműveket felügyelő Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jövőben akkor is közcélúvá minősíthessen egy vezetéket, ha az ugyan nincs állami vagy önkormányzati tulajdonban, de jórészt állami vagy önkormányzati területen
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 21:49
Krónika 15. rész (veszélyhelyzet megszüntetése, kulturális örökség)
felhatalmazásra. Megjegyezte: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényről nem tudott kialakulni nemzeti egység, pedig az első pillanatokban úgy tűnt, hogy az ellenzék konstruktív, de aztán "egyszer csak valami történt" és végül a politikai ellenállás stratégiáját, és nem a nemzeti egység gondolatát választották.

Visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy a kormány támadja az az önkormányzatokat. Hangsúlyozta: az elmúlt 10 évben komoly adósságkonszolidációt hajtottak végre az önkormányzati szektorban, valamint folyamatosan nőtt az állami támogatás és az önkormányzatok bevételei is.Kulturális örökség

A kulturális örökség védelméről, a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint a filmszakmai támogatási programjáról szóló törvények módosításának vitájával folytatta munkáját a parlament.

A javaslatot Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette, aki azt mondta, hogy a jövőben a Műemléki Tanácsadó Testület megszűnik,
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 23:34
Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitái, napirend után)
Adóügyi törvénycsomagAz egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló csomag bizottsági jelentéseinek és összegző módosító indítványának vitája során a védekezés hatékonyságát és a gazdasági visszaesés mérséklését nevezte az előterjesztés fő céljának Ovádi Péter (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadójaként.

Zárszavában Izer Norbert annyira szorítkozott, hogy a javaslatcsomag támogatására kérte a képviselőket.Kiskereskedelmi adó

A kiskereskedelmi adóról szóló javaslathoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája során a törvényalkotási bizottság álláspontját Ovádi Péter ismertette.

A politikus azt mondta, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett, a kiskereskedelmi adóból származó bevételre a jövőben is szükség van a vírus okozta gazdasági károk enyhítésére.

Az indítvány alapján a jogszabály csak a jelentős teherviselő képességű
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 19:23
E NAPON... 1922. május 22-én, 98 éve énekelték először
E NAPON...
1922. május 22-én, 98 éve énekelték először a székely himnuszt.

A szerzők szándéka eredetileg nem az volt, hogy himnuszt alkossanak a székely népnek. Csanády György a verset 1921-ben írta, a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete (SzEFHE) "májusi nagyáldozat" névre keresztelt évenkénti ünnepélyes találkozója alkalmából. A vers címe nem is tartalmazta a "himnusz" szót, egyszerűen csak "kantátá"-nak nevezték. A zenéjét Mihalik Kálmán leánykarra komponálta. A dalt, több forrás szerint, 1922. május 22-én énekelték először a SzEFHE Aquincumban rendezett találkozóján, a szerző jelenlétében.

A dal később Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált.

1945 után tiltva volt, de bensőséges rendezvényeken, családi ünnepségeken titokban gyakran rázendítettek.

A himnuszt a 2009. szeptember 5-én, Székelyudvarhelyen megtartott Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen határozatban fogadták el az önkormányzati képviselők Székelyföld hivatalos
koszegimarika, 2020. május 23. szombat, 22:11
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
Törvényt fogadott el a parlament a részarány-földkiadási eljárások lezárása érdekébenElfogadta a parlament 134 igen szavazattal, 57 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről szóló törvényt.

A kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás célja, hogy megszüntesse a tulajdonjogilag rendezetlen jogállású földrészleteket. Mindezt úgy, hogy az érintett részarány-tulajdonosok megfelelő pénzbeli kártalanításával a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló, és eddig magántulajdonba nem került ingatlanok felett az állam szerez tulajdont. A kártalanítás mértéke - kérelemre - aranykorona-jogosultságonként 50 ezer forint.

A törvényjavaslat elfogadásával az előterjesztő agrártárca arra számít, hogy rövid időn belül a teljes részarány-földkiadási folyamat lezárható, így - írták az általános indoklásban - "nyugvópontra jutna egy olyan folyamat, mely a jelenlegi jogi szabályozás
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 15:02
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
Hivatalos személy ezentúl a fegyveres őr és a parkolóőr isAz Országgyűlés 134 igen, 38 nem szavazattal és 23 tartózkodás mellett elfogadta a büntetőeljárásról szóló és más kapcsolódó törvények módosítását.

A 282 paragrafusból álló, az igazságügyi miniszter által benyújtott jogszabály benyújtását joggyakorlati visszajelzésekkel, valamint a jogrendszer koherenciájának biztosításával indokolták. A büntetőeljárási törvény mellett a képviselők módosították a többi között a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a büntetés-végrehajtási törvényt, továbbá a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, az ügyészségi és a szabálysértési törvényt.

A jogszabály a bíróság elé állítást alapvetően a bűncselekmény elkövetéséhez közeli időpontban - két hónapon belül - teszi lehetővé.

A jegyzőkönyv hitelesítésének szabályait úgy módosították, hogy teret engedjenek a digitális technológiák révén egyéb hitelesítési megoldásoknak (e-szemle). Ennek részletes szabályait rendeletben határozza meg a
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:42
Új frakció a francia nemzetgyűlésben, Macron pártja elvesztette az abszolút többségét
A kiválást a képviselők eredetileg az önkormányzati választások március 22-re tervezett második fordulója utánra tervezték, amit viszont a kormány elhalasztott, a kilépők pedig a bejelentéssel megvárták a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén feloldását.

A francia alsóház Ökológia Demokrácia Szolidaritás (EDS) elnevezésű új csoportjában - amely a kilencedik frakció a nemzetgyűlésben - kizárólag olyan képviselők foglalnak helyet, akik eddig az LREM frakcióját erősítették. A kormánypárti csoport ezzel 288 tagúra csökkent, és elvesztette az abszolút többséget, amelyhez 289 képviselőre lenne szükség.

Az új csoport legismertebb tagjai Cédric Villani matematikus, Aurélien Taché és Guillaume Chiche, akik már az önkormányzati választásokon Párizsban önálló listán indultak.

Az EDS függetlennek nevezte meg magát, s nem kíván "sem a kormánytöbbséghez, sem az ellenzékhez" tartozni. Tagjai eddig az Emmanuel Macron által eredetileg a centrumba helyezett kormánypárt balszárnyához
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:03
Krónika 10. rész (nemzetiségi törvény, napirend után)
törvényjavaslat előkészítését és szövegét, hangsúlyozva a széleskörű egyeztetést, a gyakorlatias megközelítéssel kialakított ésszerű szabályokat, örömét fejezve ki, hogy konszenzus áll fenn a nemzetiségek helyével és támogatásával kapcsolatban.

A nemzetiségi oktatásról szólva üdvözölte az intézmények számának növekedését, a nagy érdeklődés egyik okaként azonban azt említette, hogy "az állam a saját normál intézményeivel cudarul bánik". Felvetette: miért kell ezen intézmények működtetéséhez önkormányzati, állami vagyont átadni a nemzetiségi önkormányzatoknak?

A helyi önkormányzatok létrehozása kapcsán kifogásolta, hogy a tervezet behozza a helyi honosság fogalmát, mivel az ebben az esetben nem személyhez, hanem településhez kötődik, hiszen új helyi nemzetiségi önkormányzat felállításához huszonöt olyan helyire van szükség, aki az adott közösséghez tartozónak vallja magát.

Keresztes László Lóránt (LMP) részletes és egyeztetésekkel teli előkészítése miatt nevezte jól megírt üdítő színfoltnak a
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 19:53
Koronavírus - Az Ab-hez fordulnak az ellenzéki pártok az önkormányzatokat ért elvonás miatt
Másodsorban azt várják a testülettől: teremtsen olyan precedenst, amely üzeni a kormánynak, hogy még veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent - olvasható a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Ebben azt írják: a kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében számtalan forrást vont el a helyi önkormányzatoktól, a gépjárműadó törvény szerint járó részét, a parkolási díjakat, és van olyan település, ahol a cégek által fizetett helyi adókat is.

Ezekkel a döntéseivel szerintük a kormány veszélybe sodorta a települési feladatok ellátását, olyankor, amikor az önkormányzatok feladatai egyébként is nagyban bővültek.

A karanténba került betegek ellátását a helyi önkormányzatok feladatává tette a kormány, de sok helyen olyan feladatokat is nekik kell elvégezniük, amelyeket egyébként a kormánynak kellene - olvasható a közleményben.

"A kormány pénzelvonása tehát
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 09:51
1/188
Képek, videók
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
SaRock3_(megszavaztuk) .jp
laczko65
2011. május 02. hétfő, 22:58
A szociáldemokrácia és a
hollygergo
2009. február 07. szombat, 18:12
Edwige Fenech6.jpg
onallovelemeny
2014. január 08. szerda, 21:57
Edwige Fenech4.jpg
onallovelemeny
2014. január 08. szerda, 21:57
Edwige Fenech5.jpg
onallovelemeny
2014. január 08. szerda, 21:57
Edwige Fenech3.jpg
onallovelemeny
2014. január 08. szerda, 21:57
Edwige Fenech2.jpg
onallovelemeny
2014. január 08. szerda, 21:57
Edwige Fenech1.jpg
onallovelemeny
2014. január 08. szerda, 21:56
fenechlF.gif
boraborella
2011. június 24. péntek, 20:00
fenechlC.gif
boraborella
2011. június 24. péntek, 19:59
fenechlB.gif
boraborella
2011. június 24. péntek, 19:59
fenechl9.gif
boraborella
2011. június 24. péntek, 19:59
fenechl7.gif
boraborella
2011. június 24. péntek, 19:59
fenechko.gif
boraborella
2011. június 24. péntek, 19:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.