Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 22:22 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére
Az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: hatékony, bizonyítékon alapuló megelőző programokat érdemes bevezetni mind közösségi, mind egyéni szinten az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek megelőzésére. Továbbá hangsúlyt kell fektetni az egészségügyi dolgozók ismereteinek bővítésére és prevenciós képzésére.

Véleményük szerint a megelőzésben specifikus képzésekre van szükség, amelyek a diagnosztikai készségek és a depresszió felmérésének javítását, az öngyilkossági gondolatok feltárását célozzák, és ezt a képzést már az egyetemen, illetve a rezidensi időszak alatt el kellene kezdeni.

Hozzátették, a pszichiátereknek - az öngyilkosság megelőzésében nyújtott klinikai szerepükön túl - nem szabad elhanyagolniuk az oktatási és képzési szerepüket sem az általános és pszichoszociális ellátásban.

A lelki egészség világnapján az EPA kitért arra: a mentális betegségek sok embert érintenek, öngyilkossághoz is vezethetnek, de ezek a
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 14:02
Csökkent az öngyilkosságok száma
Székely András az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában elmondta, jelenleg Magyarországon 18 szolgálat hatszáz emberrel lát el ügyeletet, ezeket a szolgálatokat elsősorban az öngyilkosságok megelőzésére hozták létre.

Az 1986-ban alapított szervezet vezetője örvendetesnek nevezte, hogy csökkent az öngyilkosságok száma, és reményét fejelte ki, hogy ebben szerepe van a segélyszolgálatnak is.

Hozzátette, hívásaik öt százaléka, mintegy ötezer hívás érkezik olyan emberektől, akik öngyilkosságra készülnek.

Székely András hangsúlyozta: jó lenne, ha többen jelentkeznének lelki elsősegélyt nyújtómunkakörbe, de nagyon megterhelő feladatról van szó. Meg kell tanulni meghallgatni a másikat, mert már ez is segíthet.
velemenyezd, 2016. november 12. szombat, 19:33
Elkészült a makói kistérségi egészségfejlesztési program irodája és prevenciós rendelője
Nagy Jenő elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott, 2015 októberéig tartó projektet a most elkészült irodából szervezik, a prevenciós rendelőben pedig szűréssekkel, tanácsadással és egészségfejlesztő programokkal várják az érdeklődőket. A projekt keretében 125 millió forintból valósulnak meg szűrési és egészségmegőrző, valamint egészségtudatos életmóddal kapcsolatos programok a makói kistérségben.

A prevenciós rendelőben dietetikus és pszichológus is dolgozik, a szenvedélybetegeknek is specialisták nyújtanak segítséget, szerveznek testsúlykontroll- és mozgásprogramokat is. Cél, hogy a betegségek kiszűrésével, valamint a magas kockázatú csoportoknak nyújtott támogatással csökkenjen a korai halálozások aránya, és javuljon az emberek egészségi állapota.

A projekt kiemelt figyelmet fordít a fizikai aktivitásra, a mozgásban gazdag életmódra, az egészséges táplálkozásra, valamint a betegségek megelőzésére. A daganatos megbetegedések megelőzése, illetve korai felismerése mellett a programok
velemenyezd, 2014. október 10. péntek, 14:54
Az orvos-pszichológus szemszögéből
beilleszkedni a társadalom keretei közé. A harmadik szituáció azokat érinti, akik nem tagjai olyan közösségnek, amely szilárd normákkal és szabályokkal rendelkezik. Ilyen például a család, vagy egy vallási közösség. Azok az emberek, akik kiestek ezekből a közösségekből, "törvényen kívülieknek" tekinthetik magukat, és ez felerősítheti az öngyilkosságra való hajlamot. Ha az adott társadalom felbomlott a szabályok rendszere - mint például a rendszerváltozás után a régió országaiban - szintén megnő az öngyilkosságok száma. A biológiai megközelítés abból indul ki, hogy a családfakutatások alapján lényegesen több az öngyilkosságot megkísérlők száma azokban a családokban, ahol valaki már önkezével vetett véget az életének. A biokémiai kutatások azt mutatták ki, hogy szervezetükben alacsonyabb a szerotonin nevű idegi átvivő anyag szintje - éppúgy, mint a depressziósok esetében. Az alacsony szerotonin szint az agyban pedig hirtelen, impulzív cselekedetekre - akár önsértő vagy másokra veszélyes -
ennmary, 2013. május 30. csütörtök, 09:42
Átfogó program készül a mentális zavarok megelőzésére
Azért irányul most a témára fokozott figyelem, mert a népegészségügyet egyre inkább fenyegetik a pszichés jellegű betegségek. A felgyorsult élet, az eladósodás és egy sor más tényező összhatásaként ugyanis egyre nagyobb a lelki megterhelés. A kialakuló mentális zavarok a betegen túl közvetlen környezetének és az egész társadalomnak is állandó gondot okoznak, az ezekkel járó költségek pedig évente súlyos milliárdokat emésztenek fel - mondta Lehóczky Pál pszichiáter, a társaság elnöke az MTI-nek.

Az, hogy a hivatalos szervek felismerték, szükség van egy megelőzési programra, már önmagában örvendetes szemléletváltozást jelent, hiszen a mentális eredetű betegségek megítélését évszázadokon át - és gyakran még ma is - előítéletek befolyásolták. Az egészségügyön belül a pénzek elosztásánál a pszichiátria mindezidáig mostohagyerek volt - mutatott rá az orvos-pszichiáter.

A mindennapokban lépten-nyomon szembesülni olyan különféle mentális zavarokkal, amelyek már kezelést igényelnének. Különösen sok a
velemenyezd, 2013. március 09. szombat, 10:41
Kína - A Foxconn egy újabb dolgozója lett öngyilkos
A világ egyik legnagyobb elektronikai bérgyártójának, a tajvani központú Foxconnak a területén 2010-ben összesen 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot, közülük 14-en meghaltak, 2011-ben pedig további négy eset vált ismertté.

A szerdai áldozat egy 23 éves férfi, aki a kórházba szállítása után vesztette életét. A hírt a csengtui (Chengdu) közbiztonsági hatóság hivatalos mikroblog oldalán tette közzé.

A többek között az Apple, a Dell, a HP, a Motorola, a Sony és a Nokia beszállítójaként működő vállalatóriásnak jelenleg 1,2 millió alkalmazottja van, akik közül egymillióan dolgoznak a szárazföldi Kínában. A céget korábban sok bírálat érte a rossz munkakörülmények, és a munka monoton volta miatt. A vállalatvezetés igyekezett bizonyítani, hogy mindent megtesz a körülmények javításáért, és külön intézkedéseket hozott az öngyilkosságok megelőzésére.

A cég több bejárást, nyitott napot is szervezett a médiának, s többször is azzal vádolta meg a sajtót, hogy méltánytalanul és esetenként üzleti
velemenyezd, 2012. június 14. csütörtök, 17:34
Ajánlásokat fogalmazott meg a médiabiztos az öngyilkosságok sajtóbemutatásához
Bodonovich Jenő szerdán mutatta be tizenhat pontból álló ajánlását a sajtó képviselőinek azt követően, hogy az Egészségügyi Világszervezet tanácsait is figyelembe vevő ajánlástervezetét szakemberek és újságírók egyaránt véleményezték. Célja, hogy a sajtó tevékenysége is hozzájáruljon az öngyilkosságok számának csökkenéséhez, amely 2008 óta ismét emelkedik Magyarországon. Évente mintegy 2200 ember követ el öngyilkosságot.

A tanácsok között szerepel, hogy nem ajánlott olyan kifejezések használata, mint a "sikertelen öngyilkosság", ennek értelmében ugyanis a halál lenne a kívánt eredmény. Az öngyilkosságot nem szabad ésszerű választásként, megoldásként bemutatni.

Bodonovich Jenő szerint a segélynyújtó szervezetek elérhetőségének feltüntetése a tudósítások, cikkek végén azt sugallja a szuicid hajlamú embereknek, hogy nincsenek egyedül. Ilyen például a 116-123-as ingyen hívható szám.

Elhangzott az is, hogy az önpusztításra buzdító oldalak eltávolításában tud segítséget nyújtani a Nemzeti
velemenyezd, 2012. március 21. szerda, 12:51
Naponta hat magyar lesz öngyil
Naponta hat magyar lesz öngyilkos
A gazdasági válság óta újra növekszik az öngyilkosok száma, évente 2500 magyar vet véget életének. A rendezetlen körülmények között élő fiatalokon és a magukra maradt, beteg időseken kívül a legveszélyeztetettebbek a középkorú, elvált, vidéki, aluliskolázott férfiak. A Lélekben Otthon Alapítvány most akciótervet mutatott be az öngyilkosságok megelőzésére..........................
kaszas32, 2011. július 19. kedd, 17:40
Szülés utáni depresszió
nem szabad összekeverni a rosszkedvvel. Az elővigyázatosság viszont nagyon fontos, mert ha kialakult a betegség, már nem elég a csokoládé, mint egyetlen örömforrás.

Az Egyesült Államokban és az egész világon nagy döbbenetet váltott ki a hír, amikor egy fiatal édesanya öt gyermeke életét oltotta ki. Sajnos, nálunk is előfordulnak hasonló esetek, amikor az anya újszülött csecsemőjét bántalmazza. Ezek, szerencsére, nem mindennaposak, és a végső stádium jelei: a csecsemőgyilkosságok és az öngyilkosságok hátterében a szakemberek szerint gyakran súlyos depresszió áll. Az enyhébb állapot észrevétlenül fordulhat át súlyosabba, ezért átsiklani felette sohasem szabad.
A baby blues normális esetben 7-8 napnál nem tart tovább, a félelem és levertség hullámai hamar elcsitulnak. Ez az állapot azonban mindenképpen figyelmet érdemel, amennyiben előfutára lehet a súlyosabb szülés utáni pszichózisnak vagy depressziónak.

Minden a megelőzésen múlik?

A szülés utáni depresszió megelőzésére és
horvathnemagdi, 2011. május 17. kedd, 08:20
Egészségügyi hiedelmek
Egészségügyi hiedelmek
Orvosi mítoszok cáfolata
2008. 12. 19. Hírextra

A leggyakoribb egészségügyi hiedelmeket próbálta cáfolni vagy igazolni tudományos adatokkal két amerikai kutató, akiknek írása a British Medical Journal című szakfolyóirat eheti számában jelent meg. "Orvosok és nem-orvosok is hisznek időnként olyan dolgokban, melyek egyszerűen nem helytállóak" - véli Rachel Vreeman és Aaron Carroll, az Indiana Egyetem orvosi karának kutatói.

Korábbi vizsgálatok áttanulmányozása és a weben való bizonyítékkutatás után alakították ki véleményüket.

Másnaposság ellen nem segít az aszpirin, a banán és a sok víz sem. A maródiság megelőzésére és csökkentésére akkor van esély, ha egyáltalán nem vagy csak módjával iszik az ember.

Nincs rá bizonyíték, hogy a késői vagy éjszakai evés jobban hizlal, mint a nappali. Azok az elhízott emberek, akik éjszaka nassolnak, valójában napközben is többet esznek a kelleténél - állítja egy svéd vizsgálat. A szükségesnél
korall44, 2008. december 19. péntek, 16:13
Tudtad?
lencse nem úgy van kiképezve, hogy ellenálljon a nagyobb ütéseknek. A sportszemüvegek azonban megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak is, és viselésük igen fontos a profi sportolóknak csakúgy, mint az amatőröknek.

Az orvosok öngyilkossági kockázata

Az amerikai orvosok körében a nőknél száz, a férfiaknál hetven százalékkal nagyobb öngyilkossági kockázatot talált egy korábbi felmérés, mint az átlaglakosságnál. Továbbra is 300-400 orvos követ el öngyilkosságot évente az öngyilkosságok megelőzésére létrejött amerikai alapítvány adatai szerint. A depressziós orvosok gyakran alkalmaznak öngyógyszerezést, de nem mennek pszichoterápiára, mely segítene megbirkózni a háttérben lévő problémáikkal - véli Glenn Siegel, aki Chicago külvárosában vezet egy programot, amely gyógyszerfüggéssel, depresszióval és egyéb pszichiátriai problémákkal élő orvosokat kezel. Dániában tavaly jelent meg egy tanulmány, mely több öngyilkosságot talált az orvosok között, mint húsz egyéb szakma képviselői,
bulac57, 2008. május 26. hétfő, 00:38
Képek, videók
Pszichiátriai intézmény
pecsioszi
2006. július 10. hétfő, 09:42
Tömeges öngyilkosságot kö
zlako
2007. december 28. péntek, 09:30
Májbetegségek megelőzésér
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:18
Öngyilkossági
rodes53
2012. február 11. szombat, 10:46
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
Trombózis megelőzése utaz
pacsakute
2018. június 11. hétfő, 20:12
Norovírus megelőzése.jpg
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 12:24
Megelőzés-gyógyítás-re hab
hollygergo
2009. január 09. péntek, 12:08
megelozes.jpg
szidi001
2006. december 23. szombat, 12:35
Címkék
felgyorsult élet, enyhébb állapot, egész társadalomnak, baby blues, céget korábban, családfakutatások alapján, lelki megterhelés, prevenciós rendelőben, korai halálozások, profi sportolóknak, diagnosztikai készségek, biokémiai kutatások, végső stádium, Egyesült Államokban, területén 2010-ben, szülés utáni,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.