Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 18:34 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Búzacsíra, búzafű
A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül.

Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették.

A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét.

Kivételesen gazdag ásványi anyagokban. Foszfor, kalcium, magnézium, kálium, nyomelemek, vas, mangán, réz, jód van benne. Fehérjéje, zsírja és szénhidrátja könnyen emészthető. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért érelmeszesedés ellen hasznos. Gazdag aminosavakban. Vitaminjai: A-, B1-, B2-, B5-, B6-, B10-, E. Tápegész és élő táplálék. Csírázáskor olyan vitaminok, enzimek, nyomelemek, életerők keletkeznek, melyekkel a száraz mag nem rendelkezik. Így könnyen emészthetővé válik, előemésztés indul meg. Nagyobb lesz a B- és C-vitamint tartalma, a búzafűben megjelenik a
pacsakute, 2019. január 08. kedd, 23:03
Megnyílt a Szépművészeti Múzeum
várja a mélyföldszinten, immár zárható szekrényekkel, mellette kávézó és a Hősök tere felé megnyitható étterem kapott helyet, de több és korszerűbb múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

A mélyföldszinten látható a jelentősen újragondolt egyiptomi és antik kiállítás is. Liptay Éva gyűjteményvezető elmondta: az egyiptomi tárlat minden eddiginél nagyobb térben vonultat fel az eddiginél jelentősen több, 650 műtárgyat. A több ezer éves darabok mellett számos interaktív eszköz vezet be az óegyiptomiak világába.

A tárlat tematikus elrendezése megmaradt: a látogatók először az istenek világát, majd az ókori egyiptomiak mindennapi életét, végül pedig túlvilághitüket ismerhetik meg; itt kapott helyet Hortesznakht papnő múmiája és arcrekonstrukciója is.

Szinte mindenben megújult az antik kiállítás is - számolt be Nagy Árpád gyűjteményvezető. A tárlat nem lineárisan, hanem szigetszerűen idézi meg az antikvitás világát. Az egyik egység Hellász, Itália és Róma művészettörténetét tekinti át, a
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 13:51
Idézetek
minden szívet.

4. Ha reggel felébredsz, és a hótakaró térdig ér, ne dühöngj, hanem lapátold el a havat. Ha az életben nehéz helyzetbe kerülsz, az egyetlen dolog amit tehetsz, hogy megoldod.

5. Mindaddig, amíg áldozatként tekintesz magadra, az is maradsz.

6. A sors jó volt velem, ezért úgy érzem, tartozom azzal, hogy én is jó legyek.

7. Ha úgy éled az életedet, hogy állandóan kifogásokat keresel, akkor értelmetlen lesz minden napod.

8. Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy a halál után, mielőtt valaki a mennyország kapujába ért volna, két kérdésre kellett válaszolni, ami eldöntötte, hogy beléphet-e a mennybe, vagy nem.

Az első kérdés az volt:Megtaláltad-e a boldogságot az életben?
A második kérdés meg így hangzott:Okoztál-e valakinek boldogságot az életed során?

9. Ne azért legyél más, mert most divat másnak lenni. Ha másként látod a dolgokat, akkor cselekedj másként.

10. Ha az életed úgy alakul, hogy nem szenvedsz
lilagondolatok, 2018. október 10. szerda, 11:40
Kutatók éjszakája - Napcsigát is bemutatnak Szombathelyen
A szervezők közlése szerint a programok között szerepel még planetáriumi séta, számos fizikai és kémiai kísérlet bemutatása, de megtudható az is egy előadásból, hogyan hat vásárlói szokásainkra például az okostelefon használata.

Megismerkedhetnek az érdeklődők az ókori egyiptomiak és akkádok írásmódjával, tanúi lehetnek a "gépek ébredésének", hallhatnak az ipari robotok legújabb alkalmazásairól, de megtudhatják az is, hogy valójában mennyit ér egy pénzérme.

A biológia iránt érdeklődők egy kreatív laboratóriumi foglalkozás keretében megismerkedhetnek a virágok pollenével, hallhatnak előadást a gyógynövények jótékony hatásairól, vagy éppen egy másik előadásból arra kaphatnak választ, hogy jót tesz-e a száj mikrobiológiai egyensúlyának a rágózás.

Akik mozgalmasabb, sportosabb elfoglaltságot keresnek, azok akár falmászásban, akadálypálya leküzdésében és íjászkodásban is kipróbálhatják magukat.

A PTE Egészségtudományi Karának Szombathelyi kihelyezett tagozatán az egészségmegőrzésről,
velemenyezd, 2018. szeptember 25. kedd, 07:11
Őseink kenyere A mai kenyér alapjául szolgáló gabonafélék
Őseink kenyere

A mai kenyér alapjául szolgáló gabonafélék nem mindig voltak ismertek. 5-10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen növény terméséből valamifajta kenyeret készítettek ami erre alkalmas volt. Az egyiptomiak például a Lótuszvirág magtermését gyűjtögették, őrölték, meggyúrták, és hosszú ideig a Nílus völgyiek tápláléka a lótuszkenyér volt. Kb. 5000 évvel ezelőttről már olyan bizonyítékok állnak rendelkezésre, melyek szerint Kínában, vagy a magas hegyek között elterülő Tibetben árpakenyeret készítettek. Az árpa hamar elterjedt és nyoma van az egyiptomiaknál, Kis-Ázsiában, Észak-Afrikában és a régi rómaiaknál, sőt Amerika őslakosai is fogyasztották. A búzatermesztés bölcsője Eurázsia. A gabonafélék első tudatos szétválasztását és kezdetleges termesztését a sumérok végezték. Az első búzakenyerek kb. 7000 évvel ezelőtt jelentek meg. A British Museum Egyiptom kiállításán 5000 éves
koszegimarika, 2018. augusztus 20. hétfő, 10:22
Levendulaolajjal nincs többé szorongás és fájdalom
Levendulaolajjal nincs többé szorongás és fájdalom


A levendulát már több száz éve használják gyógyító célokra, különösen a keleti orvoslásban. Az ókori perzsák, görögök és rómaiak levendulát adtak a fürdővízükhöz. Az egyiptomiak parfümöt is készítettek ebből a gyógynövényből, de holtestek mumifikálásakor is előszeretettel használták. Ma a levendulaolaj az egyik legnépszerűbb olaj szerte a világon, ugyanis a benne található vegyületek gombaellenes, antimikrobiális és antibiotikus hatásokkal rendelkeznek.

A levendulaolaj hatásosan képes a szorongást enyhíteni. Egy kutatásba embereket vontak be, akiknek desztillált vízzel elkevert levendulaolajat kellett bizonyos időközönként belélegezniük. Az eredmény elképesztő volt, ugyanis a levendulaolaj nemcsak a szorongást, de a kortizolszintet is csökkentette.

Számos tanulmány kimutatta a levendula
vorosrozsa66, 2018. június 13. szerda, 20:12
Főnix.
madár Indiában él. Amikor 500 éves lesz, felrepül egy fenyőfára és megtölti szárnyait tömjénnel. Azután elrepül Heliopoliszba, ahol tüzet gyújt és elemészti magát benne. Másnap egy apró, illatos férget lehet találni a hamvak között. A féreg átalakul kicsinyke madárrá, végül a harmadik napon újra Főnix lesz belőle, ami apja hamvait mirhával vegyített tojássá formálja és Ré Napisten templomának oltárára helyezi. Ezután visszatér eredete helyére, Indiába.
Mivel főleg áradások után jelent meg, az óegyiptomiak azt hitték róla, hogy az első elemben, a vízben született, mégpedig önmagától. Úgy, ahogy a Nap is önmagát szülte. A Főnixet így a Nap egyik földi hasonmásaként tisztelték. Amikor a madár uralma a világ felett véget ér, mindig megújul egy fénylő ragyogásban, s úgy folytatja uralkodását.
Egy másik monda szerint a Főnix Arábiában él és sötétlila vagy vörös-arany tollazata van. A Földön minden időben csak egyetlen Főnix létezik, ami megöregedve fából és fűszerekből (fahéjból) máglyát épít, amire
jupiter21, 2018. június 02. szombat, 12:30
Az alkotó álom
Az alkotó álom


Már az ókori egyiptomiak tudták, hogy az álmokat csak akkor érthetjük meg, ha az egész ember egyéniségét és életkörülményeit elemezzük.

Az ókori görög bölcs, Artemidórosz utazásai során több ezer álmot gyűjtött össze, a bennük megjelenő jelképeket feldolgozta és elemezte.

Még azt is megfigyelte, hogy alvás közben a szemgolyó mozgása és az álmok között szoros összefüggés van. Ezt a bizonyos REM-mozgást jó kétezer évvel később, a 20. század közepén kezdte felfedezni az orvostudomány.

Ahogy a huszadik századi pszichoanalitikusok is felfedezték (újra) az álommunka jelentőségét, azt, amire évszázadok óta tanítják a malajziai törzsek öregjei a fiatalokat: az álomba be lehet vinni a valóságot, a tudatalattit a felettes énnel ,,kezelni lehet". ,,Ha álmodban egy tigris üldöz, ne fuss el, inkább szállj szembe vele! Hívd
sz719eszter, 2018. május 20. vasárnap, 11:58
Videó
életükben fontos helyet foglaltak el az istenek, gyakran szerveztek őket dicsőítő eseményeket.

A görögök tavasszal Rheiát, az istenek anyját - az olümposzi istenek szülőjét - ünnepelték, aki életet adott Hérának (Zeusz feleségének), aki a házasság, az asszonyi jogok, a születés és a családi tűzhely védelmezője lett.

A rómaiak Rheia megfelelőjéről, Cybeleről emlékeztek meg szintén a természet (újjá)éledését (termékenységét) jelző tavaszi hónapokban.

Az egyiptomiak Íziszt, az anyaistennőt, a nőiesség és hűség szimbólumát tisztelték. A nevét jelentő hieroglifa hús-vér nőt (halandót) jelentett, tehát elképzelhető, hogy egy korábban létező királynőt imádtak istenségként halála után is.

Természetesen a kereszténység megjelenése és elterjedése is alakította a hagyományt. Krisztus édesanyját, Máriát a mai napig imádják a hívők. Az ő tisztasága és önfeláldozó természete mai napig sokak számára az anyaság igazi szimbóluma. Nem véletlen, hogy számos ünnepet és
kirscha, 2018. május 05. szombat, 20:17
A kapormagról érdemes tudni
Az ókori gyógyító: kapormag

A kaprot már évszázadok óta alkalmazzák az emberek nemcsak étkezési, hanem gyógyászati célokra is. A kapor jó forrása a kalciumnak, a mangánnak, a vasnak, valamint az antioxidáns hatású flavonoidoknak, amelyek gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kapormagot már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyászati célokra, azonban mivel nagyon drága volt, így csak a nagyon jómódúak számára volt elérhető. Európában elsősorban nyugtató hatásai miatt kezdték el használni, illetve az emésztésre gyakorolt kedvező hatásai miatt alkalmazták. Való igaz, hogy a kapor és a belőle készült kivonatok nem csupán az emésztést serkentik, de a gázképződés és a puffadás ellen is rendkívül hatásosak. A kapor csak friss állapotában fejti ki kedvező hatásait. Hogy honnan tudjuk, hogy friss? Az illatából. Ha erőteljes, fűszeres illatot áraszt
pacsakute, 2018. április 24. kedd, 21:57
A Kapor:
kertikömény, uborkafű. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kerti kapor barázdált, üreges szárú egynyári növény, amely körülbelül 50-120 cm magasra nő meg. Sok apró, sárga, összetett ernyőt alkotó virága van, termésének illata pedig jellegzetes, íze édeskés.

Kaportörténelem
Egyes vélemények szerint a növény őshazája a Közel-Keleten található és innen terjedt el a többi kontinensre.

Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték mint ételfűszert, a magját pedig az emésztés elősegítésére rágcsálták. A növény égetett magját vízzel keverték és erős fertőtlenítő hatása miatt sebgyógyításra használták. Az I. században élt görög orvos Dioszkoridész olyan gyakran alkalmazta betegeinél, hogy a kapor sokáig csak Dioszkoridész fűként volt ismert.

A középkorban pedig a boszorkányság ellen védekeztek vele. A Kárpát-medencében jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, minden konyhában
inrid77, 2018. április 16. hétfő, 08:49
1/45
Képek, videók
Búzacsíra búzafű.jpg
pacsakute
2019. január 08. kedd, 23:00
BÚZACSIRA
rozsmalom
2012. február 28. kedd, 17:14
Búzacsíra.jpg
ametiszt54
2012. január 21. szombat, 15:15
Búzacsírás-almás lepény
cristina77
2008. január 27. vasárnap, 13:49
Búzafű - wheatgrass2
cipello
2015. január 08. csütörtök, 09:33
Búzafű - méregtelenítés
cipello
2015. január 08. csütörtök, 09:23
Búzafűlé.jpg
pacsakute
2014. február 08. szombat, 08:50
Búzafű.jpg
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:40
SAJÁT VETÉSŰ BÚZAFŰM
rozsmalom
2012. február 28. kedd, 17:17
buzafü.bmp
drciccancs
2008. november 13. csütörtök, 23:13
2 egyiptomiak cdn.jpg
lovaszmarika
2014. március 11. kedd, 11:47
Minden halállal....png
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 17:44
A kölyökharcosokat halálr
furaila
2018. október 21. vasárnap, 12:56
A halálra önző módon nézü
sanci81
2018. július 17. kedd, 17:59
elet-es-halal-2-526808 36e
menusgabor
2018. július 06. péntek, 21:26
Címkék
kutatásba embereket, egyiptomi tárlat, hamvak között, első búzakenyerek, fénylő ragyogásban, egyiptomiak parfümöt, madár uralma, halál utáni, hótakaró térdig, egész ember, óegyiptomiak világába, egyiptomiak Íziszt, huszadik századi, ókori görög, virágok pollenével, görögök tavasszal,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.