Belépés
2019. augusztus 20. kedd | 34. hét | 232. nap | 05:11 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Brexitről és az önkormányzatiság helyreállításáról tárgyal Észak-Írországban az új brit kormányfő
ha kell rendezetlen körülmények között is. Észak-Írországban a többség, csaknem 56 százalék a bennmaradásra szavazott a 2016-os Brexit-népszavazáson.

Az Észak-Írország és Írország közötti szárazföldi határ ellenőrzésének ügye mélyen megosztja a helyi pártokat. A Brexit jelenleg érvényes határnapja, október 31. után ez a 499 kilométeres szakasz lesz az egyedüli szárazföldi határ az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, amelyen azonban már hosszú ideje nincs fizikai határellenőrzés, és a felekezeti konfliktust lezáró 1998-as nagypénteki béke is garantálja a határ nyitva tartását.

Az Európai Unió és az előző, Theresa May vezette brit kormány között létrejött Brexit-megállapodásban az úgynevezett tartalékmegoldás rendelkezik az említett határszakaszról. Eszerint az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. A kormányzó brit Konzervatív Párt
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 11:51
Brexit - Johnson: a brit kormány nem akar fizikai határellenőrzést az ír-északír határon
A brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a Boris Johnson ismét egyértelművé tette, hogy az Egyesült Királyság mindenképp kilép az Európai Unióból a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapján, október 31-én. Ugyanakkor biztosította Leo Varadkar ír miniszterelnök afelől, hogy kitartanak a felekezeti erőszakot lezáró nagypénteki béke mellett, és soha nem állítják vissza a fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország közötti határszakaszon, amely a Brexitet követően az egyedüli szárazföldi határ lesz az EU és az Egyesült Királyság között.

A brit kormányfő hivatalának tájékoztatása szerint Boris Johnson hangsúlyozta, egyértelmű célja, hogy az Egyesült Királyság megállapodással lépjen ki az Európai Unióból, de ehhez olyan megállapodásra van szükség, amely nem tartalmazza az ír-északír határra vonatkozó tartalékmegoldást.

A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora - amelynek a szerda óta hivatalban lévő Johnson az egyik szószólója
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 15:55
Végső búcsút vettek az észak-írországi lövöldözés újságíró áldozatától
tisztviselő ellen. Az 52 éves Adrian Ismay súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:03
Újságíró halt meg egy észak-írországi lövöldözésben
de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 11:31
Vádat emeltek egy volt brit katona ellen az észak-írországi "véres vasárnap" ügyében
A nyilvánosan nem azonosított, a vádiratban "F katonaként" szereplő vádlott az ügyészség szerint felelős két tüntető meggyilkolásáért, és további négy tüntető sérelmére elkövetett gyilkossági kísérletért.

A vizsgálat összesen 17 volt brit katona ügyében folyt, a vádhatóság szerint azonban a másik 16 egykori ejtőernyős ellen nem sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni.

Az észak-írországi felekezeti konfliktus egyik legtragikusabb, a történelembe véres vasárnap néven bevonult eseményének Londonderry volt a színhelye.

Brit ejtőernyősök 1972 januárjában tüzet nyitottak az északír katolikus polgárjogi mozgalom által a bírósági végzés nélküli internálások ellen szervezett - a hatóságok által betiltott - tüntetés résztvevőire, és 13 felvonulót, köztük hat fiatalkorút megöltek, 17-et súlyosan megsebesítettek.

Az egyik sérült hónapokkal később, kórházban halt bele sebesülésébe, így a halálos áldozatok száma összesen 14.

A korabeli első brit vizsgálat szerint a hadsereg csak
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 13:21
Az IRA nevében jelentkezett egy csoport a Nagy-Britanniában talált gyújtószerkezetek küldőjeként
A Scotland Yard tájékoztatása szerint a csoport még előző nap, egy észak-írországi médiaorgánumnak küldte üzenetét, olyan kódolással, amelyet az észak-írországi felekezeti villongások évtizedeiben a britellenes katolikus mozgalom rendszeresen használt.

A kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek A4-es méretű, ír bélyeggel ellátott fehér postai borítékokban érkeztek egy dublini címről múlt kedden és szerdán két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontjaiba, a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába, illetve a glasgow-i egyetemre.

A szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak.

A Heathrow irodaházába érkezett küldeményt egy alkalmazott kinyitotta, és ezután a boríték részben elégett, de személyi sérülés sem itt, sem a többi helyszínen nem történt.

A rendőrség a glasgow-i egyetemre érkezett küldeményt ellenőrzött robbantással semmisítette meg.

A Scotland Yard keddi tájékoztatása szerint
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 14:27
Új szponzort keresnek a legrangosabb brit irodalmi elismerés számára
A nagy-britanniai székhelyű cég közlése szerint az idei lesz az utolsó év, hogy a szokásos 1,6 millió fonttal (586 millió forint) támogatja a Man Booker-díj és társdíja, a Nemzetközi Man Booker-díj átadását.

A Man Group 2002 óta nagyjából 25 millió fonttal támogatta az irodalmi elismeréseket és a Booker Prize Foundation egyéb tevékenységeit - írja a BBC hírportálja.

"A Man Group egy kiváló és nagyon nagylelkű szponzor volt" - húzta alá vasárnapi közleményében Helena Kennedy, az alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy már tárgyalásokat folytatnak egy lehetséges új szponzorral, és bízik benne, hogy 2020-ra biztosítva lesz a támogatás. "Addig is a két elismerést a szokásoknak megfelelően átadjuk" - fűzte hozzá Kennedy.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz. A Man Group megtartotta az elismerés eredeti támogatójának
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 13:11
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében
kiteljesedéseként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - több évig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva, bár a két párt 2017 januárjában összeveszett, és azóta ismét nem működik az észak-írországi felekezetközi önkormányzatiság.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti koalíciót egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen, valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

A PSNI a vasárnap őrizetbe vett két férfiről csak annyit közölt, hogy a húszas éveikben járnak.

Mark Hamilton, az észak-írországi rendőrség főparancsnok-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az új IRA, csakúgy, mint a legtöbb észak-írországi szakadár katolikus
velemenyezd, 2019. január 20. vasárnap, 15:41
Robbanás egy észak-írországi városban, a rendőrség pokolgépre gyanakszik
Az incidensben senki nem sérült meg.

Az észak-írországi rendőrségi szolgálat (PSNI) szombat éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy áll a közelben egy másik autó is, amely gyanús az esetet vizsgáló nyomozóknak.

A PSNI közölte, hogy a készülő robbantásról előzetes értesítést kapott, és éppen hozzákezdett a környéken több épület - köztük szórakozóhelyek és szállodák - kiürítéséhez, amikor a detonáció bekövetkezett.

Az észak-írországi felekezeti konfliktus évtizedeiben a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus milíciák - elsősorban a legnagyobb ilyen csoport, az egykori Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) - rendre kódolt figyelmeztetéseket küldtek a hatóságoknak a merényletek előtt.

A PSNI nem közölte, hogy a szombat esti figyelmeztetés hasonlatos volt-e azokhoz, amelyeket az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodással lezárult konfliktus idején az IRA használt.

A robbantást a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin és a legnagyobb britpárti protestáns erő, a
velemenyezd, 2019. január 19. szombat, 23:37
Szakácskönyvet jelentet meg karácsonyra Gerry Adams
bizalmasaként tartják számon.

A közösségi hálón megoszlottak a reagálások a szakácskönyv hírére. A felhasználók egy része ötletelésbe kezdett az ételek lehetséges neveiről - így merült fel például a "the peas process" -, mások azonban bírálták Adams döntését a komolytalannak tűnő könyv megjelentetéséről, mondván, hogy még mindig sok a kérdés a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett, az 1960-as évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó észak-írországi felekezeti erőszakkal kapcsolatban.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja volt.

A politikus 1983-tól évtizedekig állt az Írországban és Észak-Írországban egyaránt jelen lévő Sinn Féin élén. Tisztségében februárban
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 11:29
Meghalt Sean O'Callaghan, az IRA egyik legmagasabb rangú tagja, aki átállt
A hatvankét éves férfi vízbe fulladt Jamaicán, ahol lányánál volt látogatóban - közölte a pénteki brit sajtó.

Sean O'Callaghan Írország déli csücskében, az IRA egyik erősségének tekintett Kerryben született 1954 októberében. Apja is tagja volt a szervezetnek, s úgy nőtt fel, hogy nagyanyja azt szajkózta, az egyedüli jó rendőr a halott rendőr. Tizenöt évesen csatlakozott az IRA-hoz, de nem annak marxista irányultságú és a politikai küzdelmet preferáló, hanem az "ideiglenes" szárnyához, amely a merényletek és a terror útját választotta. Tizenhét évesen fél évre börtönbe került, utána kiképzőtáborokat szervezett Kerryben. Tizenkilenc évesen már a hírhedt észak-írországi Kelet-tyrone-i Brigád tagja volt. Első áldozata 1974-ben egy protestáns tanárnő, az egyik ulsteri védelmi egység tagja volt. Három hónappal később kilenc lövéssel végzett a rendőrség omagh-i különleges egységének amúgy római katolikus vezetőjével.

Az észak-írországi biztonsági erők elleni több akcióban és merényletben is részt
velemenyezd, 2017. augusztus 25. péntek, 12:44
Brexit - "Egyedi megoldásokra" van szükség az ír miniszterelnök szerint
gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.

Kitért arra is, hogy Észak-Írország szerinte nem hallatja eléggé a hangját a Brexitről szóló vitákban. Észak-Írországban hosszabb ideje nincs kormány. "Választ várunk a kérdésre, hogy kivel beszéljünk Belfastban, ki fog szót emelni Észak-Írországért és annak 1,8 millió lakosáért" - vetette fel. Sürgette az Egyesült Királysághoz tartozó tartomány protestáns britpárti és az ír egyesítésért küzdő katolikus politikusait, hogy jussanak egyezségre a hatalom felekezeti megosztásán alapuló kormányzati rendszer helyreállításáról.

Kétnapos programja keretében a júniusban hivatalba lépett Leo Varadkar találkozik több helyi párt, köztük a brit Konzervatív Pártot a londoni parlamentben kormányképes többséghez segítő legnagyobb észak-írországi protestáns erő vezetőivel. A Demokratikus Unionista Párt (DUP) épp a héten azzal vádolta az ír miniszterelnököt, hogy "megafon-diplomáciát" folytat a Brexit ügyében, és nem segít azzal a véleményével, hogy a kilépés támogatóinak
velemenyezd, 2017. augusztus 04. péntek, 16:25
1/2
Képek, videók
A Tejút Írországban.jpg
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:53
Arc a sziklán-Írországban
pacsakute
2015. április 07. kedd, 20:11
Mikulás Írországban
bedmarika47
2014. augusztus 14. csütörtök, 08:47
Balázskámmal Írországban
bedmarika47
2014. augusztus 14. csütörtök, 08:16
Hold-Írországban.jpg
agica2004
2014. január 10. péntek, 13:50
Slane Írországban.jpg
pacsakute
2013. május 12. vasárnap, 13:13
Zoli Írországban 2007
kovarygizella
2007. augusztus 31. péntek, 22:02
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
híd-Egyesült királyság.jp
agica2004
2017. április 18. kedd, 19:36
ház-Egyesült Királyság.jp
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:43
Egyesült Királyság tiszaf
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.