Belépés
2019. május 23. csütörtök | 21. hét | 143. nap | 17:07 | Dezső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Végső búcsút vettek az észak-írországi lövöldözés újságíró áldozatától
tisztviselő ellen. Az 52 éves Adrian Ismay súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:03
Újságíró halt meg egy észak-írországi lövöldözésben
de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 11:31
Vádat emeltek egy volt brit katona ellen az észak-írországi "véres vasárnap" ügyében
A nyilvánosan nem azonosított, a vádiratban "F katonaként" szereplő vádlott az ügyészség szerint felelős két tüntető meggyilkolásáért, és további négy tüntető sérelmére elkövetett gyilkossági kísérletért.

A vizsgálat összesen 17 volt brit katona ügyében folyt, a vádhatóság szerint azonban a másik 16 egykori ejtőernyős ellen nem sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni.

Az észak-írországi felekezeti konfliktus egyik legtragikusabb, a történelembe véres vasárnap néven bevonult eseményének Londonderry volt a színhelye.

Brit ejtőernyősök 1972 januárjában tüzet nyitottak az északír katolikus polgárjogi mozgalom által a bírósági végzés nélküli internálások ellen szervezett - a hatóságok által betiltott - tüntetés résztvevőire, és 13 felvonulót, köztük hat fiatalkorút megöltek, 17-et súlyosan megsebesítettek.

Az egyik sérült hónapokkal később, kórházban halt bele sebesülésébe, így a halálos áldozatok száma összesen 14.

A korabeli első brit vizsgálat szerint a hadsereg csak
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 13:21
Az IRA nevében jelentkezett egy csoport a Nagy-Britanniában talált gyújtószerkezetek küldőjeként
A Scotland Yard tájékoztatása szerint a csoport még előző nap, egy észak-írországi médiaorgánumnak küldte üzenetét, olyan kódolással, amelyet az észak-írországi felekezeti villongások évtizedeiben a britellenes katolikus mozgalom rendszeresen használt.

A kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek A4-es méretű, ír bélyeggel ellátott fehér postai borítékokban érkeztek egy dublini címről múlt kedden és szerdán két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontjaiba, a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába, illetve a glasgow-i egyetemre.

A szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak.

A Heathrow irodaházába érkezett küldeményt egy alkalmazott kinyitotta, és ezután a boríték részben elégett, de személyi sérülés sem itt, sem a többi helyszínen nem történt.

A rendőrség a glasgow-i egyetemre érkezett küldeményt ellenőrzött robbantással semmisítette meg.

A Scotland Yard keddi tájékoztatása szerint
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 14:27
Új szponzort keresnek a legrangosabb brit irodalmi elismerés számára
A nagy-britanniai székhelyű cég közlése szerint az idei lesz az utolsó év, hogy a szokásos 1,6 millió fonttal (586 millió forint) támogatja a Man Booker-díj és társdíja, a Nemzetközi Man Booker-díj átadását.

A Man Group 2002 óta nagyjából 25 millió fonttal támogatta az irodalmi elismeréseket és a Booker Prize Foundation egyéb tevékenységeit - írja a BBC hírportálja.

"A Man Group egy kiváló és nagyon nagylelkű szponzor volt" - húzta alá vasárnapi közleményében Helena Kennedy, az alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy már tárgyalásokat folytatnak egy lehetséges új szponzorral, és bízik benne, hogy 2020-ra biztosítva lesz a támogatás. "Addig is a két elismerést a szokásoknak megfelelően átadjuk" - fűzte hozzá Kennedy.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz. A Man Group megtartotta az elismerés eredeti támogatójának
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 13:11
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében
kiteljesedéseként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - több évig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva, bár a két párt 2017 januárjában összeveszett, és azóta ismét nem működik az észak-írországi felekezetközi önkormányzatiság.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti koalíciót egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen, valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

A PSNI a vasárnap őrizetbe vett két férfiről csak annyit közölt, hogy a húszas éveikben járnak.

Mark Hamilton, az észak-írországi rendőrség főparancsnok-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az új IRA, csakúgy, mint a legtöbb észak-írországi szakadár katolikus
velemenyezd, 2019. január 20. vasárnap, 15:41
Robbanás egy észak-írországi városban, a rendőrség pokolgépre gyanakszik
Az incidensben senki nem sérült meg.

Az észak-írországi rendőrségi szolgálat (PSNI) szombat éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy áll a közelben egy másik autó is, amely gyanús az esetet vizsgáló nyomozóknak.

A PSNI közölte, hogy a készülő robbantásról előzetes értesítést kapott, és éppen hozzákezdett a környéken több épület - köztük szórakozóhelyek és szállodák - kiürítéséhez, amikor a detonáció bekövetkezett.

Az észak-írországi felekezeti konfliktus évtizedeiben a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus milíciák - elsősorban a legnagyobb ilyen csoport, az egykori Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) - rendre kódolt figyelmeztetéseket küldtek a hatóságoknak a merényletek előtt.

A PSNI nem közölte, hogy a szombat esti figyelmeztetés hasonlatos volt-e azokhoz, amelyeket az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodással lezárult konfliktus idején az IRA használt.

A robbantást a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin és a legnagyobb britpárti protestáns erő, a
velemenyezd, 2019. január 19. szombat, 23:37
Szakácskönyvet jelentet meg karácsonyra Gerry Adams
bizalmasaként tartják számon.

A közösségi hálón megoszlottak a reagálások a szakácskönyv hírére. A felhasználók egy része ötletelésbe kezdett az ételek lehetséges neveiről - így merült fel például a "the peas process" -, mások azonban bírálták Adams döntését a komolytalannak tűnő könyv megjelentetéséről, mondván, hogy még mindig sok a kérdés a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett, az 1960-as évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó észak-írországi felekezeti erőszakkal kapcsolatban.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja volt.

A politikus 1983-tól évtizedekig állt az Írországban és Észak-Írországban egyaránt jelen lévő Sinn Féin élén. Tisztségében februárban
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 11:29
Meghalt Sean O'Callaghan, az IRA egyik legmagasabb rangú tagja, aki átállt
A hatvankét éves férfi vízbe fulladt Jamaicán, ahol lányánál volt látogatóban - közölte a pénteki brit sajtó.

Sean O'Callaghan Írország déli csücskében, az IRA egyik erősségének tekintett Kerryben született 1954 októberében. Apja is tagja volt a szervezetnek, s úgy nőtt fel, hogy nagyanyja azt szajkózta, az egyedüli jó rendőr a halott rendőr. Tizenöt évesen csatlakozott az IRA-hoz, de nem annak marxista irányultságú és a politikai küzdelmet preferáló, hanem az "ideiglenes" szárnyához, amely a merényletek és a terror útját választotta. Tizenhét évesen fél évre börtönbe került, utána kiképzőtáborokat szervezett Kerryben. Tizenkilenc évesen már a hírhedt észak-írországi Kelet-tyrone-i Brigád tagja volt. Első áldozata 1974-ben egy protestáns tanárnő, az egyik ulsteri védelmi egység tagja volt. Három hónappal később kilenc lövéssel végzett a rendőrség omagh-i különleges egységének amúgy római katolikus vezetőjével.

Az észak-írországi biztonsági erők elleni több akcióban és merényletben is részt
velemenyezd, 2017. augusztus 25. péntek, 12:44
Brexit - "Egyedi megoldásokra" van szükség az ír miniszterelnök szerint
gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.

Kitért arra is, hogy Észak-Írország szerinte nem hallatja eléggé a hangját a Brexitről szóló vitákban. Észak-Írországban hosszabb ideje nincs kormány. "Választ várunk a kérdésre, hogy kivel beszéljünk Belfastban, ki fog szót emelni Észak-Írországért és annak 1,8 millió lakosáért" - vetette fel. Sürgette az Egyesült Királysághoz tartozó tartomány protestáns britpárti és az ír egyesítésért küzdő katolikus politikusait, hogy jussanak egyezségre a hatalom felekezeti megosztásán alapuló kormányzati rendszer helyreállításáról.

Kétnapos programja keretében a júniusban hivatalba lépett Leo Varadkar találkozik több helyi párt, köztük a brit Konzervatív Pártot a londoni parlamentben kormányképes többséghez segítő legnagyobb észak-írországi protestáns erő vezetőivel. A Demokratikus Unionista Párt (DUP) épp a héten azzal vádolta az ír miniszterelnököt, hogy "megafon-diplomáciát" folytat a Brexit ügyében, és nem segít azzal a véleményével, hogy a kilépés támogatóinak
velemenyezd, 2017. augusztus 04. péntek, 16:25
Brexit - Ír szenátor: tíz éven belül népszavazás lehet az ír egységről
sürgette a konzervatív brit kormányt, hogy a kilépési tárgyalásokon alkudjon ki különleges státust Észak-Írországnak, és hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az útlevél-ellenőrzés bevezetését Írország és Észak-Írország között.

A testület emellett javaslatot tett egy második New Ireland Forum létrehozására. Az első 1983-1984-ben működött a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett (a hatvanas évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó) észak-írországi felekezeti erőszak leküzdésének előmozdítására.

Brit részről Conor McGinn, a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt politikusa, az Írországgal és a Nagy-Britanniában élő írekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke a londoni parlamentben üdvözölte az ír javaslatot.

Szerinte a Brexit miatt az ír kérdés a politikai napirend fontos eleme a westminsteri politikának, és egyre többen látják úgy, hogy az ír egység nem a távoli jövő kérdése. Ezért hasznos lehet már most elkezdeni a tervezést - idézte a The Times
velemenyezd, 2017. augusztus 03. csütörtök, 13:22
Meghalt Edward Daly, a "véres vasárnap" egyik főszereplője, Londonderry volt püspöke
derryi egyházmegye.

Edward Daly az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom egyik központjában, Londonderryben 1972. január 30-án tartott britellenes megmozdulás révén került a hírek középpontjába. A fotó - amelyen az akkor 39 éves pap egy véráztatta fehér zsebkendőt lenget a brit katonák által lelőtt fiatal fiút, Jackie Duddyt cipelő tüntetők előtt haladva - bejárta a világsajtót és a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett több évtizedes felekezeti erőszak szomorú jelképévé vált.

Edward Daly 1962-től szolgált Londonderryben, 1974-ben nevezték ki püspökké. 1994-ben, miután stroke-ot kapott, visszavonult, de 2016 februárjáig káplánként tevékenykedett egy derryi hospice házban. 2011-ben újra a címlapokra került arról szóló véleménye miatt, hogy a modern katolikus egyháznak engedélyeznie kellene a papok számára a házasságkötést, mert az enyhítené az egyház gondjait.

Írország prímása a sziget világi és egyházi életének ikonikus alakjaként
velemenyezd, 2016. augusztus 08. hétfő, 15:22
1/2
Képek, videók
írországi.jpg
durcimarcika
2013. február 10. vasárnap, 12:54
Irországi.jpg
agica2004
2008. június 23. hétfő, 13:48
Engesztelés áldozata
sacimama
2016. március 06. vasárnap, 23:33
A sztlinizmus áldozatai
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 15:45
Krisztus áldozata
sacimama
2013. április 15. hétfő, 01:37
a vízszennyezés áldozata.
vojtiera
2012. július 01. vasárnap, 10:15
A virágok áldozata
gyuzi
2011. december 14. szerda, 20:10
Móvári sortűz áldozatai 5
bodajne
2011. november 10. csütörtök, 13:10
I.világh. áldozatai.jpg
drozdikata
2011. október 30. vasárnap, 02:34
A virágok áldozata
lovaszmarika
2011. október 26. szerda, 14:04
express lift áldozatai
juditmama
2011. január 23. vasárnap, 12:30
Sztalin áldozatai.jpg
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:54
A kábítószer áldozata!.bm
bongyi53
2010. július 26. hétfő, 20:08
A virágok áldozata.jpg
margoboszi
2010. május 07. péntek, 11:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.