Belépés
2019. december 11. szerda | 50. hét | 345. nap | 19:56 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Építési engedélyt kapott a Sagrada Familia több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után
A politikus hangsúlyozta: ezzel véget ért egy "történelmi anomália", a templom pedig legalizálta helyzetét.

Az építésért felelős alapítvány 4,6 millió eurót (1,4 milliárd forint) fizetett az engedélyét, amely tartalmazza az építési adót és az illetéket is - közölte.

A kiadott dokumentumban az önkormányzat 172 méterben maximálta az épület magasságát és 41 ezer négyzetméterben összterületét - tette hozzá.

Barcelona városa és az illetékes egyházi alapítvány két évig tartó tárgyalás után tavaly októberben jutott megállapodásra a helyzet rendezéséről.

Eszerint az építtető az engedély költségén felül tíz év alatt 36 millió eurót (több mint 11,5 milliárd forint) fizet a városnak.

A korábbi tervek szerint ebből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen föld alatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. Négymillió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és tíz év alatt
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 19:03
Erdogan Budapesten - Orbán: Gül Baba korának nagyságához kell felnőnünk
örökségeire, felkutatja és megőrzi őket, ahogy az erős és magabiztos nemzetek szoktak tenni. Mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt, mi is büszkék vagyunk rájuk, és ha tehetjük, megóvjuk, felújítjuk őket - magyarázta. Hozzátette: ezért Gül Baba türbéjét együtt újították fel és ma együtt adják át.

Orbán Viktor felidézte: 1914-ben a türbét fenntartandó műemléknek nyilvánították, sok török járt itt, és becsben tartották Budapest polgárai is. Az épületnek - ahogy hazánknak is - viszontagságos a történelme, de mára visszanyerte régi fényét - vélte.

Arra is emlékeztetett, hogy annak idején a száműzött magyar szabadságharcosok a törököknél leltek menedéket, és az első világháborúban szövetségesekként harcoltak egymás oldalán a magyarok és a törökök.

A miniszterelnök azt kívánta, hogy az épület és a kert törökök és magyarok számára is az elmélyülés, a lelki feltöltődés és a békés eszmecserék helyszíne legyen.

Orbán Viktor megköszönte a
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 14:21
Uniós forrásokból újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt
A kastély felújítási, megőrzési, és hasznosítási programjának a finanszírozási szerződését Rovana Plumb, az európai források minisztere írta alá csütörtökön. A projekt mintegy 20 millió lejes (1,36 milliárd forintos) költségkeretének mintegy 95 százalékát biztosítják az Európai Unió forrásaiból. A felújítási munkálatokat 42 hónap alatt kell elvégezni. A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját. Az épület legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 14:12
Átadták a Felső-Krisztinavárosi Plébánia új közösségi házát
ekkor vásárolta vissza az egyházközség - élve elővásárlási jogával - a telket és a rajta lévő épületet.

Az eredeti altemplomban 2000-ben urnatemetőt alakítottak ki.

Az ezt követően évekig romosan álló épület helyére a kétezres évek közepén Makovecz Imre Kossuth-díjas építész szerette volna felépíttetni az élete fő művének szánt Szent Mihály-templomot.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ennek az épületnek a történetében benne van minden emberi gyarlóság, ugyanakkor felmutatja a háború idején templomot építő közösség erejét is.

Az épület története őrzi a kommunizmus gaztetteit, azt, hogy elvette a közösségtől épülő templomát, és őrzi az épület falai közt működő éjszakai mulatóban önként vagy kényszerűségből dolgozó nők nyomorúságát, valamint az őket kihasználók bűneit is. De az épület történetében most már benne van, falai közül kisugározhat annak a közösségnek az ereje is amelyik birtokba veszi -
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 21:54
Jól halad a Csiky Gergely Színház rekonstrukciója
párhuzamosan a műemléki épületrész alapjának megerősítésével.

A megújuló teátrum felső színpadgépészete teljesen gépesítve lesz, a színpadba pedig nagy dobforgót építenek be süllyedőkkel, liftekkel, mindez érdekes színpadképek beállítását teszi lehetővé - sorolta.

L. Balogh Krisztina elmondta, a műszaki páholy új helyen lesz, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest "egészen más világ" fogadja.

A főépítész kiemelte, hogy az 1911-ben elkészült épületnek négy lépcsőháza van, amit nemcsak tűzvédelmi okokból alakítottak ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek képviselőinek keveredését.

A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká tesszük azokat - közölte.

A városháza a 9 milliárd forintos rekonstrukció kapcsán korábban felidézte, hogy a Kaposvár
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 19:44
Pio atyáról
átalakulva, mintegy újjászületve éledtek fel - arcukon meglepő béke, s olykor nem titkolható öröm sugárzott.
Pio atya sokat tanított az erényekről, melyek közül külön kiemelte a hitet, a reményt és a szeretetet, de elengedhetetlenül fontosnak tartotta az engedelmességet, a bizalmat, a hálát és a mértékletességet is. A legfontosabb keresztényi erények szerinte a szeretet és az alázatosság: "Mindig arra törekedjünk, hogy szerények legyünk a szeretet és az alázatosság erényeiben, mert ezek »a nagy épületnek« a vezérgerendái, amikre a többi erény épülhet. Nagy szeretettel alázzuk meg magunkat Isten és az embertársaink előtt, mert Isten csak azokhoz szól, akik nagy alázattal viseltetnek Vele szemben." A másik fő erény a szeretet - amint atyja és rendjének alapítója, Assziszi Szent Ferenc, úgy Pio atya is mindent az isteni szeretetre vezetett vissza, hiszen "a szeretet Isten, és aki szeretetben él, az Istenben él!".
"Ha szeretni akarunk, az már szeretetünk jele. A szeretet ellen vétkezni annyi,
suzymama, 2016. augusztus 01. hétfő, 14:28
Török kormányfő: az örmény vérengzésről szóló német döntés árthat a kapcsolatoknak
Szerdai sajtótájékoztatóján beszélve a kormányfő ugyanakkor "értelmetlen, üres lépésnek" nevezte a várható döntést, amellyel a Bundestag arról határoz, hogy a több mint száz éve történt eseményeket népirtásnak minősíti-e.

Mint kifejtette: az első világháború alatt más társadalmakban, más országokban is "történtek hasonló esetek". Törökország múltját nem helyes a politika eszközeként használni, annak felgöngyölítése a történészek feladata - hangoztatta.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a német törvényhozók nem fogadják el a javaslatot. Ha mégis, akkor sem történne semmi - mondta -, korábban is fordult már elő ilyen.

Yildirim külön is kiemelte: a kérdés nem érinti az Európai Unióval kötött menekültügyi megállapodást. "Törökország nem kezd el fenyegetőzni, hiszen nem törzsi állam, hanem köztársaság. A végsőkig kitartunk az egyezmény mellett, ha az EU is betartja a szavát" - fűzte hozzá.

Megjegyezte: bízik benne, hogy a német törvényhozás meghallja a Németországban élő mintegy 3,5
velemenyezd, 2016. június 01. szerda, 10:41
Krónika 4. rész (kérdések, azonnali kérdések)
szocialisták banki érdekképviseleti tevékenység helyett álljanak a családok oldalára. A reklámok részletes szabályozását egyrészt angol példával magyarázta, másrészt azzal, hogy a kedvezményhez a forrást az állam biztosítja, az adófizetők pénzéről van szó.

Jobbik: mi lesz a kisbéri Batthyány-kastély sorsa?Dúró Dóra (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy a kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastély 1853-tól 1945-igmagyar lótenyésztés fellegvára volt. Most azonban nem tudni milyen sorsot szánnak a romos épületnek - mondta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában közölte, a kormány kiemelten kezeli a kérdést, és soron kívül intézkedett, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a minél hamarabbi adja át a vagyont a műemlékvédelemnek.

Azt mondta, a ménesbirtok visszaállítására esély nincs, a teljes felújításba pedig akkor érdemes belefogni, ha tudják, mire használják majd az épületet.Azonnali kérdésekMSZP: nem kellene tenni valamit a kecskeméti KSE
velemenyezd, 2016. március 21. hétfő, 15:02
Párizsi kifutón köszönt vissza a Magyar Zene Háza dizájnja
A Városligetbe tervezett épület tetejének áttöréses ornamentikáját idéző ruhadarab az Akris divatház 2016-os tavaszi-nyári kollekciójába tartozik, amelynek minden darabját a japán sztárépítész egy-egy emblematikus munkája inspirálta.

A cég kreatív igazgatója, Albert Kriemler akkor ismerkedett meg Fudzsimotóval, amikor az Université Paris-Saclay kötelékében dolgozott és óriási hatással voltak rá a japán építész munkái.

Kriemler szerint a ruhával a Városligetbe álmodott épületnek a környezettel való könnyed kapcsolatát szerették volna hangsúlyozni. "Fudzsimoto Szu olyan építész, aki megérti, hogy a szemünkön kívül több érzékszervünk is van" - idézte a kreatív igazgatót az ArchDaily nemzetközi építészeti portál.

Az Akris jövő tavaszi-nyári kollekciójának darabjai egyebek közt Fudzsimoto Miamiba divatnegyedébe álmodott "üvegvízesését" és a londoni Kensington Gardensben álló Serpentine Gallery általa tervezett 2013-as nyári kerti pavilonját idézik.

A nem hagyományos értelemben vett
velemenyezd, 2015. október 16. péntek, 15:22
Leégett a T.F. atlétikai csarnoka
amelyeknek a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka vált martalékává. Ma, csütörtökön, hajnali 5 óra körül borult lángba a háromezer négyzetméteres, faszerkezetű sportcsarnok az Alkotás utcában. A csarnok teteje beomlott, az épület teljesen használhatatlanná vált. A közeli kollégiumot 250 embernek kellett elhagyni, de már visszatérhettek az épületbe.
A szomszédos, négyemeletes irodaépület három szintje is égett, a tűzoltók több vízsugárral és magasból mentő szerek segítségével oltották a tüzet. Az épületnek csak a homlokzata lángolt, az ablakok törtek be, és sikerült megakadályozni a nagyobb károkat.
A környéket lezárták, mert fennáll a veszélye, hogy - egy körülbelül 20 méteres szakaszon - az épület 6-7 méter magas vasbeton fala kidől. Egy kisebb szakaszon ez már megtörtént, de szerencsére senki nem sérült meg.
A rendőrök a munkálatok idejére lezárták az Alkotás utca villamosforgalmát, valamint három sávot. Az Alkotást a Márvány utca és a BAH csomópont között blokkolták,
maroka, 2015. október 15. csütörtök, 21:53
149 embert vitt a halálba
de szerinte túlterheltnek tűnt.


"Teljesen megrázott" - mondta a tragédiáról az éttermi menedzser, aki a Guardian szerint hozzátette, nem tudja elhinni, mi történt, és Lubitzról "senki sem gondolta volna, hogy ilyen szörnyűséget tesz".

A Guardian újságírója elment a Lubitz-család emeletes házához is, amely szerinte "a rendezettség példája". A nagy épületnek kellemes erkélye van, a kert kifogástalan állapotban, tökéletesen nyírt a sövény, a hátsó fészer mellett kerti törpék állnak.

A lakók pénteken nem voltak otthon - Lubitz korábban nagyrészt a szüleivel élt, bár Düsseldorfban is volt egy kis lakása -, a fehér palettákat is lehúzták. A Lubitz-család a lap szerint a német középosztály tehetősebb rétegéhez tartozhat, Andreas Lubitz édesapja bankár - a 13 ezres településről sokan járnak dolgozni a közeli Frankfurtba -, édesanyja pedig a helyi
ennmary, 2015. március 27. péntek, 13:07
Gyűjtik a Sóstói Múzeumfalu épületeinek történetét
Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta csütörtökön az MTI-nek, hogy keresik azokat, akik ismerik a régi épületek múltját, őrzik emlékeiket, vagy személyes kötődés van hozzájuk, netán fotókkal is rendelkeznek róluk.

A remélt, eddig még hiányzó információkkal a tudományos kutatás korábbi adatait egészítik ki, hogy az utókor számára teljes lehessen a kép a múzeumfaluban látható, Északkelet-Magyarország sokszínű népi építészetét őrző épületekről.

Így keresik a történetét hét közösségi épületnek, a skanzenbe annak idején Barabásról áttelepített iskolának, a valamikori Hangya szövetkezeti boltnak és kocsmának, továbbá a vállaji húsboltnak, a gyulaházi református paplaknak, valamint a nyíregyházi műhelysornak.

A valamikori csizmadia-, szíjgyártó-, kalapos-, pipakészítő-, fazekas-, takács- és kerékgyártó műhely egykor a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely egyik legrégibb utcájában, a Szarvas utcában állt, a 9. számtól kezdődően. Az utca a nevét a Békés megyei településről kapta, ahonnan
velemenyezd, 2015. március 05. csütörtök, 10:52
1/4
Képek, videók
Sagrada Familia Spanyolor
pacsakute
2017. április 08. szombat, 16:44
A Sagrada Familia
sanci81
2017. február 08. szerda, 17:34
A Sagrada Familia
sanci81
2017. február 08. szerda, 17:06
La Sagrada-Familia.jpg
pacsakute
2014. június 27. péntek, 06:38
La Sagrada Familia Barcel
pacsakute
2014. június 26. csütörtök, 19:50
Sagrada Familia__.png
katicacska
2011. október 28. péntek, 21:10
Sagrada Familia--.png
katicacska
2011. október 28. péntek, 21:09
Sagrada Familia_--.png
katicacska
2011. október 28. péntek, 21:09
Sagrada Familia_-.png
katicacska
2011. október 28. péntek, 21:09
Sagrada Familia-_-.png
katicacska
2011. október 28. péntek, 21:08
Sagrada Familia_.png
katicacska
2011. október 28. péntek, 21:08
külső munkálatok
orban47
2015. november 12. csütörtök, 19:10
A munkálatok.png
farkas1945
2011. március 04. péntek, 10:51
mentési munkálatok.jpg
dnemethk
2010. október 10. vasárnap, 16:00
mentési munkálatok 2.jpg
dnemethk
2010. október 10. vasárnap, 16:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.