Belépés
2020. július 02. csütörtök | 27. hét | 184. nap | 20:13 | Ottó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Felkerült a kereszt a budai Szent Imre-templom tornyára
helyezték, amellyel szépen lassan fölkerült a torony legfelső részébe. Onnan óvatosan, egy csiga segítségével állították végső helyére. A gömb felhelyezése még várat magára.
A jelenlévők közül aki akart, fölmehetett a toronyba - egyszerre legfeljebb öt ember. A plébánossal mi ketten lent maradtunk, és a torony mellől figyeltük az eseményeket.
Kicsivel később, a program végeztével, ahogyan fokozatosan távolodtam a Szent Imre-templomtól, egyre inkább látszott ennek a megújuló monumentális épületnek, az ötvenkét méteres tornyoknak az egész XI. kerület központi részére gyakorolt hatása, vizuális ereje. Még akkor is így van ez, ha már az építés korában is vitatható volt, hogy a 20. század közepe felé miért is építenek barokk templomot. De ez már egy másik cikk témája lehetne.
A Szent Imre-templom és mellette a gimnázium kiállta az idők próbáját. Wälder Gyula, az építész nagyszerű munkát végzett - nemcsak kívülről, hanem belülről is tágasra tervezett, hatalmas, tulajdonképpen egyterű
maroka, 2020. július 02. csütörtök, 13:16
Jeruzsálemi Szent Sír Bazilika
Jézus feltételezett sírja is.
A Szent Sír-bazilika Időszámításunk szerint 135-ben ezen a területen emeltetett pogány bazilikát Hadrianus császár Jupiter tiszteletére és a kereszténység elnyomására. Ennek a helyére építtetett a 4. század táján Nagy Konstantin császár öthajós keresztény templomot. A hagyomány szerint Szent Ilona, Konstantin császár anyja volt az, aki megtalálta Jézus feltételezett sírját három kereszt maradványaival. A templomot az idők során számos támadás érte.Az eredeti épületnek már csak az alapjai vannak meg, a ma álló bazilikát a keresztesek idején építették fel. Azóta kápolnákkal és termekkel tarkított, kissé nehezen átlátható épületegyüttessé nőtte ki magát, mely felett több keresztény egyház igyekszik érvényesíteni jogait. A Szent Sír-bazilika a keresztények legszentebb zarándokhelye.
- A Golgota sziklái
A bazilika magában foglalja a Keresztút X-XIV. stációjit, Jézus feltételezett sírhelyét és a sziklákat, melyeket a Golgota szikláinak vélnek. Bár a
maroka, 2020. április 01. szerda, 16:57
Építési engedélyt kapott a Sagrada Familia több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után
A politikus hangsúlyozta: ezzel véget ért egy "történelmi anomália", a templom pedig legalizálta helyzetét.

Az építésért felelős alapítvány 4,6 millió eurót (1,4 milliárd forint) fizetett az engedélyét, amely tartalmazza az építési adót és az illetéket is - közölte.

A kiadott dokumentumban az önkormányzat 172 méterben maximálta az épület magasságát és 41 ezer négyzetméterben összterületét - tette hozzá.

Barcelona városa és az illetékes egyházi alapítvány két évig tartó tárgyalás után tavaly októberben jutott megállapodásra a helyzet rendezéséről.

Eszerint az építtető az engedély költségén felül tíz év alatt 36 millió eurót (több mint 11,5 milliárd forint) fizet a városnak.

A korábbi tervek szerint ebből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen föld alatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. Négymillió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és tíz év alatt
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 19:03
Erdogan Budapesten - Orbán: Gül Baba korának nagyságához kell felnőnünk
örökségeire, felkutatja és megőrzi őket, ahogy az erős és magabiztos nemzetek szoktak tenni. Mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt, mi is büszkék vagyunk rájuk, és ha tehetjük, megóvjuk, felújítjuk őket - magyarázta. Hozzátette: ezért Gül Baba türbéjét együtt újították fel és ma együtt adják át.

Orbán Viktor felidézte: 1914-ben a türbét fenntartandó műemléknek nyilvánították, sok török járt itt, és becsben tartották Budapest polgárai is. Az épületnek - ahogy hazánknak is - viszontagságos a történelme, de mára visszanyerte régi fényét - vélte.

Arra is emlékeztetett, hogy annak idején a száműzött magyar szabadságharcosok a törököknél leltek menedéket, és az első világháborúban szövetségesekként harcoltak egymás oldalán a magyarok és a törökök.

A miniszterelnök azt kívánta, hogy az épület és a kert törökök és magyarok számára is az elmélyülés, a lelki feltöltődés és a békés eszmecserék helyszíne legyen.

Orbán Viktor megköszönte a
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 14:21
Uniós forrásokból újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt
A kastély felújítási, megőrzési, és hasznosítási programjának a finanszírozási szerződését Rovana Plumb, az európai források minisztere írta alá csütörtökön. A projekt mintegy 20 millió lejes (1,36 milliárd forintos) költségkeretének mintegy 95 százalékát biztosítják az Európai Unió forrásaiból. A felújítási munkálatokat 42 hónap alatt kell elvégezni. A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját. Az épület legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 14:12
Átadták a Felső-Krisztinavárosi Plébánia új közösségi házát
ekkor vásárolta vissza az egyházközség - élve elővásárlási jogával - a telket és a rajta lévő épületet.

Az eredeti altemplomban 2000-ben urnatemetőt alakítottak ki.

Az ezt követően évekig romosan álló épület helyére a kétezres évek közepén Makovecz Imre Kossuth-díjas építész szerette volna felépíttetni az élete fő művének szánt Szent Mihály-templomot.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ennek az épületnek a történetében benne van minden emberi gyarlóság, ugyanakkor felmutatja a háború idején templomot építő közösség erejét is.

Az épület története őrzi a kommunizmus gaztetteit, azt, hogy elvette a közösségtől épülő templomát, és őrzi az épület falai közt működő éjszakai mulatóban önként vagy kényszerűségből dolgozó nők nyomorúságát, valamint az őket kihasználók bűneit is. De az épület történetében most már benne van, falai közül kisugározhat annak a közösségnek az ereje is amelyik birtokba veszi -
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 21:54
Jól halad a Csiky Gergely Színház rekonstrukciója
párhuzamosan a műemléki épületrész alapjának megerősítésével.

A megújuló teátrum felső színpadgépészete teljesen gépesítve lesz, a színpadba pedig nagy dobforgót építenek be süllyedőkkel, liftekkel, mindez érdekes színpadképek beállítását teszi lehetővé - sorolta.

L. Balogh Krisztina elmondta, a műszaki páholy új helyen lesz, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest "egészen más világ" fogadja.

A főépítész kiemelte, hogy az 1911-ben elkészült épületnek négy lépcsőháza van, amit nemcsak tűzvédelmi okokból alakítottak ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek képviselőinek keveredését.

A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká tesszük azokat - közölte.

A városháza a 9 milliárd forintos rekonstrukció kapcsán korábban felidézte, hogy a Kaposvár
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 19:44
Pio atyáról
átalakulva, mintegy újjászületve éledtek fel - arcukon meglepő béke, s olykor nem titkolható öröm sugárzott.
Pio atya sokat tanított az erényekről, melyek közül külön kiemelte a hitet, a reményt és a szeretetet, de elengedhetetlenül fontosnak tartotta az engedelmességet, a bizalmat, a hálát és a mértékletességet is. A legfontosabb keresztényi erények szerinte a szeretet és az alázatosság: "Mindig arra törekedjünk, hogy szerények legyünk a szeretet és az alázatosság erényeiben, mert ezek »a nagy épületnek« a vezérgerendái, amikre a többi erény épülhet. Nagy szeretettel alázzuk meg magunkat Isten és az embertársaink előtt, mert Isten csak azokhoz szól, akik nagy alázattal viseltetnek Vele szemben." A másik fő erény a szeretet - amint atyja és rendjének alapítója, Assziszi Szent Ferenc, úgy Pio atya is mindent az isteni szeretetre vezetett vissza, hiszen "a szeretet Isten, és aki szeretetben él, az Istenben él!".
"Ha szeretni akarunk, az már szeretetünk jele. A szeretet ellen vétkezni annyi,
suzymama, 2016. augusztus 01. hétfő, 14:28
Török kormányfő: az örmény vérengzésről szóló német döntés árthat a kapcsolatoknak
Szerdai sajtótájékoztatóján beszélve a kormányfő ugyanakkor "értelmetlen, üres lépésnek" nevezte a várható döntést, amellyel a Bundestag arról határoz, hogy a több mint száz éve történt eseményeket népirtásnak minősíti-e.

Mint kifejtette: az első világháború alatt más társadalmakban, más országokban is "történtek hasonló esetek". Törökország múltját nem helyes a politika eszközeként használni, annak felgöngyölítése a történészek feladata - hangoztatta.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a német törvényhozók nem fogadják el a javaslatot. Ha mégis, akkor sem történne semmi - mondta -, korábban is fordult már elő ilyen.

Yildirim külön is kiemelte: a kérdés nem érinti az Európai Unióval kötött menekültügyi megállapodást. "Törökország nem kezd el fenyegetőzni, hiszen nem törzsi állam, hanem köztársaság. A végsőkig kitartunk az egyezmény mellett, ha az EU is betartja a szavát" - fűzte hozzá.

Megjegyezte: bízik benne, hogy a német törvényhozás meghallja a Németországban élő mintegy 3,5
velemenyezd, 2016. június 01. szerda, 10:41
Krónika 4. rész (kérdések, azonnali kérdések)
szocialisták banki érdekképviseleti tevékenység helyett álljanak a családok oldalára. A reklámok részletes szabályozását egyrészt angol példával magyarázta, másrészt azzal, hogy a kedvezményhez a forrást az állam biztosítja, az adófizetők pénzéről van szó.

Jobbik: mi lesz a kisbéri Batthyány-kastély sorsa?Dúró Dóra (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy a kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastély 1853-tól 1945-igmagyar lótenyésztés fellegvára volt. Most azonban nem tudni milyen sorsot szánnak a romos épületnek - mondta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában közölte, a kormány kiemelten kezeli a kérdést, és soron kívül intézkedett, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a minél hamarabbi adja át a vagyont a műemlékvédelemnek.

Azt mondta, a ménesbirtok visszaállítására esély nincs, a teljes felújításba pedig akkor érdemes belefogni, ha tudják, mire használják majd az épületet.Azonnali kérdésekMSZP: nem kellene tenni valamit a kecskeméti KSE
velemenyezd, 2016. március 21. hétfő, 15:02
Párizsi kifutón köszönt vissza a Magyar Zene Háza dizájnja
A Városligetbe tervezett épület tetejének áttöréses ornamentikáját idéző ruhadarab az Akris divatház 2016-os tavaszi-nyári kollekciójába tartozik, amelynek minden darabját a japán sztárépítész egy-egy emblematikus munkája inspirálta.

A cég kreatív igazgatója, Albert Kriemler akkor ismerkedett meg Fudzsimotóval, amikor az Université Paris-Saclay kötelékében dolgozott és óriási hatással voltak rá a japán építész munkái.

Kriemler szerint a ruhával a Városligetbe álmodott épületnek a környezettel való könnyed kapcsolatát szerették volna hangsúlyozni. "Fudzsimoto Szu olyan építész, aki megérti, hogy a szemünkön kívül több érzékszervünk is van" - idézte a kreatív igazgatót az ArchDaily nemzetközi építészeti portál.

Az Akris jövő tavaszi-nyári kollekciójának darabjai egyebek közt Fudzsimoto Miamiba divatnegyedébe álmodott "üvegvízesését" és a londoni Kensington Gardensben álló Serpentine Gallery általa tervezett 2013-as nyári kerti pavilonját idézik.

A nem hagyományos értelemben vett
velemenyezd, 2015. október 16. péntek, 15:22
Leégett a T.F. atlétikai csarnoka
amelyeknek a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka vált martalékává. Ma, csütörtökön, hajnali 5 óra körül borult lángba a háromezer négyzetméteres, faszerkezetű sportcsarnok az Alkotás utcában. A csarnok teteje beomlott, az épület teljesen használhatatlanná vált. A közeli kollégiumot 250 embernek kellett elhagyni, de már visszatérhettek az épületbe.
A szomszédos, négyemeletes irodaépület három szintje is égett, a tűzoltók több vízsugárral és magasból mentő szerek segítségével oltották a tüzet. Az épületnek csak a homlokzata lángolt, az ablakok törtek be, és sikerült megakadályozni a nagyobb károkat.
A környéket lezárták, mert fennáll a veszélye, hogy - egy körülbelül 20 méteres szakaszon - az épület 6-7 méter magas vasbeton fala kidől. Egy kisebb szakaszon ez már megtörtént, de szerencsére senki nem sérült meg.
A rendőrök a munkálatok idejére lezárták az Alkotás utca villamosforgalmát, valamint három sávot. Az Alkotást a Márvány utca és a BAH csomópont között blokkolták,
maroka, 2015. október 15. csütörtök, 21:53
1/4
Képek, videók
bp_szent imre templom 051
maroka
2020. május 18. hétfő, 13:14
szent imre templom0510.pn
maroka
2020. május 10. vasárnap, 16:22
hajós_szent imre templom0
maroka
2019. július 22. hétfő, 09:59
Szent Imre templom, ahol
agica2004
2006. november 28. kedd, 21:30
budaivar.jpg
liliana01
2020. április 18. szombat, 15:14
20120521_Budai_Var_1_n et.
menusgabor
2018. május 18. péntek, 22:24
Budai idill 01.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 05:01
Budai idill 02.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 05:00
Budai idill 03.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:59
Budai idill 04.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:59
Budai idill 05.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:59
Budai idill 06.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:58
Budai idill 07.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:58
Budai idill 08.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:57
Budai idill 09.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.