Belépés
2020. február 26. szerda | 9. hét | 57. nap | 10:54 | Edina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kilencven éve született Gyöngyössy Imre költő, filmrendező, író
A Tolna megyei Értényben töltötte gyermekkorát, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanult, majd alig húsz évesen a kommunizmus üldözöttjévé vált. Mint olasz szakos egyetemi hallgatót 1951-ben letartóztatták. Egy fiatalok elleni koncepciós perben államellenes összeesküvés vádjával három év börtönbüntetésre ítélték. A sztálinizmus politikai börtöneiben verseit papír és ceruza nélkül, fejben írta. 1954-ben súlyos betegségekkel szabadult, hamis papírokkal tért vissza a fővárosba - olvasható özvegye, Petényi Katalin és egykori alkotótársa, Kabay Barna közleményében, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján juttattak el az MTI-hez.

"Álltam az akasztófa alatt. Szembenéztem saját és barátaim halálával. Az emberi lét mezítelensége, kiszolgáltatottsága, az élet-halál közelsége véste belém a művészetnek azt az elkötelezettségét, hogy az embernek nem csak napi gondjával, napi örömeivel kell foglalkozni. Megtanultam, mit jelent az emberi egymásrautaltság, barátság, áldozatvállalás, a következő
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:11
Szemlér Ferenc versei
tanulmányokat végzett, ügyvéd és újságíró Brassóban. 1945 után Bukarestben telepedett meg, vezető szerepe volt a romániai magyar irodalomban, egy ideig az írószövetség titkára. Állami Díjas. Alig van irodalmi műfaj, amelyben ne szólalt volna meg: versek, regények, színművek, memoár, esszék egész sora maradt utána, amelyek megrostálása, kritikai értékelése még várat magára. Rendkívüli termékenysége nem mindig minőséghordozó. Válo­gatásunkat az alkotásának érett szakaszában lévő költő hatvanas években született verseiből végeztük.

Természetes közegének érezte a kisebbségi sorsot, s műveiben is ennek az érzésnek ad hangot. A háborúban a dél-erdélyi magyar értelmiség félelmeinek adott hangot, s őszinte hittel üdvözölte a kommunista fordulatot. Ez a politikai irány sematikussá tette költészetét. Az 1960-as évektől ifjúságának emlékeit idézte föl, a táj szépségét festette kulturális élményeiről beszélt, elégikusan adott számot az öregedés fájdalmáról.

Szemlér Ferenc: Válogatott
menusgabor, 2020. február 25. kedd, 21:00
Elhunyt Csukás István! mese író - 83 éves volt
István
................
,,Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket, és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle. A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr - Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként" - olvasható az Új színház bejegyzésében.
Csukás Istvánt hétfőn érte a halál. A meseíró 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957-ben abbahagyta jogi tanulmányait és azóta írásaiból élt. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott. Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon elnyerte az Év Legjobb Gyermekfilmje
maroka, 2020. február 25. kedd, 09:56
Szenvedélyesen szerette Istent és a számítógépet
halnak meg." ,,Eredetiként" meghalni Carlo szerint úgy kell, hogy az ember hagyja, hogy Krisztus vezesse, és közben szüntelenül Őrá néz.
.............
Ferenc pápa február 21-én jóváhagyta annak a dekrétumnak a közzétételét, amely elismeri a Carlo Acutis közbenjárására történt csodát. A 2006-ban, 15 éves korában leukémiában meghalt olasz fiú élete példává vált sokak számára.
Carlo 1991-ben született Londonban, ahol szülei dolgoztak akkoriban. Hétéves korában különleges engedéllyel lett elsőáldozó, kamaszkorában is mindennap járt misére, imádkozta a rózsafüzért. Ugyanakkor mindenki, aki ismerte Carlót, azt mondta róla, olyan volt, mint bárki más, egy mai kamasz. Jómódú milánói család elsőszülött gyermeke, a jezsuiták által fenntartott humán gimnáziumba járt, mielőtt megbetegedett volna. Napjai tanulással, plébániai programokkal, biciklizéssel és a számítógép iránti szenvedéllyel teltek:
maroka, 2020. február 24. hétfő, 22:15
Az elrejtettek
41).

Talán nagyon elégedetlen vagy önmagaddal. Nem vagy zseni, nincsenek különleges ajándékaid és észrevehetetlen vagy, amikor különleges képességek kerülnek előtérbe. A középszerűség, úgy tűnik, mértéke a te létezésednek. Egyetlen napod sem kiemelkedő, mindegyik egyforma, és hiányzik belőlük az izgalom. Mégis ennek ellenére nagyszerű életet élsz.
Bemerítő János sohasem vitt véghez csodát, de Jézus ezt mondta róla: ,,Asszonytól születettek között egy sem nagyobb" (Lk 7,28). Az volt a küldetése, hogy ,,bizonyságot tegyen a világosságról" (Jn 1,8), és ez lehet a te küldetésed és az enyém is. János elégedett volt azzal, hogy csupán egy hang, ha azáltal az emberek Krisztusra gondoltak.
Légy kész arra, hogy csupán egy hang legyél, amely hallható, de nem látható, vagy egy tükör,
amelynek tükrét a szem nem láthatja, mert a Nap ragyogó dicsőségét adja vissza. Légy kész
arra, hogy enyhe szellő legyél, amely
kalmanpiroska, 2020. február 24. hétfő, 19:38
Elhunyt Göröcs János legendás focistája 80 éves korában
Életének 81. évében elhunyt Göröcs János, az Újpest korábbi legendás futballistája - olvasható az Újpesti Torna Egylet (UTE) Facebook-oldalán.
Göröcs János 1939-ben született, pályafutása nagy részében az Újpesti Dózsa játékosa volt. Ötször lett magyar bajnok, kétszer nyert Magyar Népköztársasági Kupát. 1972-ben Tatabányára igazolt, a csapattal kétszer is megnyerte a Közép-európai kupát. A magyar válogatottban 1958 és 1970 között 62-szer lépett pályára, 1960-ban a római olimpián bronzérmet szerzett. Edzőként a legnagyobb sikere az Újpesttel 1987-ben megszerzett kupagyőzelem volt.
2008-ban Újpest, 2012-ben Budapest díszpolgárává választották. A Magyar Érdemrend középkeresztjét 2015-ben, az MLSZ életműdíját 2016-ban kapta meg. Tavaly Szent István éremmel, Príma díjjal tüntették meg, emellett pedig a MOB fair play trófeáját is elnyerte életmű kategóriában.
Az UTE saját halottjának tekinti Göröcs
maroka, 2020. február 24. hétfő, 10:06
A munkakönyv
elszoktam a munkától"! Mert, bizony volt ahol azt mondták nekem, hogy nekik olyan ember kell, aki tud dolgozni! Mert ,,...ennyi év után nagyon elszokhatott a munkától!"
Nagyon rossz lelkiállapotban voltam...
Túl az ötvenen ott tartottam, ahol tizenhét éves koromban! Megerőszakolva (csak most lelkileg) megtagadva és lejáratva... szégyenkezve minden miatt. Ráadásul, akkoriban mentek nyugdíjba az osztálytársnőim. A barátnőm is... Csakhogy, amiért ő hat hónappal előbb született, vagyis az előző év végén... ezért ő még elmehetett 55 éves korában nyugdíjba. Én meg legkorábban hat év múlva! Bújtam az erre vonatkozó törvényeket és előszedtem az előnyugdíjazáshoz szükséges összes iratot. A MUNKAKÖNYVET legelsőnek... Már minden együtt volt a kérvényezéshez és megérdeklődtem az ügyfélszolgálati iroda fogadói időpontjait és kiválasztottam egy időpontot, amikorra bejelentkeztem. Csakhogy, közben ELTŰNT A MUNKAKÖNYVEM!!! Az ügyfélszolgálati irodáról elhajtottak azzal,
furaila, 2020. február 23. vasárnap, 10:05
Szabolcska Mihály versei
elfogy a sugár?
A nap lemegy, és a sötét beáll.
Ha ránk borul örök, vak éjjelünk:
Uram, mi lesz velünk?

Mi lesz, ha e világból kifogyunk?
S a koporsó lesz összes birtokunk.
Ha már nem élünk, és nem érezünk:
Uram, mi lesz velünk?

...Uram tiéd a tél, tiéd a nyár.
Te vagy az élet, és te a halál.
A változások rendje mit nekünk?
- Csak Te maradj velünk!ÚJ MEGVÁLTÓK.

Krisztus a szegény népből született,
S halálig védte a szegényeket.
De ő a szeretetben - ez az Élet!-
Hirdette az ember-testvériséget.

Krisztus a nagy, testté vált Szeretet
Szívéhez ölelt minden népeket.
De szánta nemzetét, búsult miatta,
S hazája pusztulását megsiratta.

- Ti új megváltók, ember-bölcselők,
Boruljatok le a Krisztus előtt,
A védtelent vegyétek védelembe...
De gyűlölet ne égjen szívetekbe!

És a haza, s a hazaszeretet,
Szentség legyen
menusgabor, 2020. február 22. szombat, 22:30
Izsák, vagyis
monda Sára: nevetést szerzett az Isten énnékem."
(1Móz 21,6 - Károli ford.)

Nem tudjuk elfojtani a kérdést, hogy az ígéret eme gyermekének miért kellett ilyen lehetetlen,
majdhogynem nevetséges módon megérkeznie. Miért ez a teherviselés oly hosszú éveken át?
Miért nem a megszokott, örömteli úton kaptak gyermeket?
Nagyon ritka dolog, hogy Isten választ ad ilyesféle kérdésre. A János evangéliuma 9. részében találunk egy olyan férfiról szóló történetet, aki vakon született. Ott Jézus válaszol a tanítványok ,,miért" kérdésére. Azt mondja, hogy Isten cselekedeteinek kell nyilvánvalóvá válnia rajta. Még amikor ad is magyarázatot Isten, akkor is világossá teszi, hogy nem a magyarázat számít. Ő maga, ti. Isten az, aki lényeges.
Más szavakkal: nem az az ő célja, hogy életünk talányaira megtudjuk a választ. Ezekben a zavarba
ejtő ügyekben nem kapunk választ a ,,miértjeinkre", de megtaláljuk
kalmanpiroska, 2020. február 22. szombat, 20:03
Felebaráti szeretet
alaptanítása.

Életünk össze van kötve más emberek életével. A Biblia tanítása alapján "emberré" igazán csak emberek közösségében lehetünk. Mindig a másokkal levő kapcsolatban éljük meg a társadalmi és szociális életünk lényeges részét. Rajtunk keresztül kell az Istentől jövő szeretetnek továbbáradni minden teremtett lény felé.

Az Újszövetség hirdeti, hogy minden szeretet Istentől van és a hívőnek kötelessége embertársát szeretni.

A szeretet Istentől van; és mindaz, aki szeret, az Istentől született, és ismeri az Istent. Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet... Aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten is ő benne. Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a testvérét, hazug az: mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, hogyan szeretheti az Istent, akit nem lát? Az a parancsolatunk van őtőle, hogy aki szereti Istent, szeresse a testvérét is.[1]
A szeretet keresése az ember lényének mélyén annyi, mint Isten
dandej, 2020. február 18. kedd, 21:03
1/1574
Képek, videók
Gyöngyössi János
taltos1
2013. december 02. hétfő, 20:38
gyongyosS1Small.jpg
wiwat
2013. szeptember 05. csütörtök, 08:20
csodás napot gyöngyössel.
szelgyongyi
2011. június 01. szerda, 05:13
Gyöngyössuli 010.jpg
michael986
2009. január 03. szombat, 19:07
kommunizmus.png
chillik
2017. november 22. szerda, 14:54
Márai a kommunizmusról.jp
menusgabor
2017. augusztus 19. szombat, 18:56
kommunizmus03.jpg
isti53
2013. február 25. hétfő, 06:54
kommunizmus 7 csodája.jpg
dnemethk
2012. augusztus 11. szombat, 14:58
60 év Kommunizmus.png
farkas1945
2010. november 15. hétfő, 17:55
kommunizmus csoda
magdaseppa
2007. április 01. vasárnap, 11:18
0 a rp,mantikus fiatalok.
lovaszmarika
2019. november 24. vasárnap, 16:12
fiatalok
eva6
2019. január 26. szombat, 15:26
fiatalok.png
chillik
2017. december 07. csütörtök, 16:18
0 a fiatalok.jpg
lovaszmarika
2017. március 06. hétfő, 15:21
fiatalok 002.png
chillik
2016. szeptember 15. csütörtök, 16:26
Címkék
Magyar Televízió, sötét beáll, Nagy Ho-ho-ho-horgász, Elhunyt Csukás István, Legjobb Gyermekfilmje, kisebbségi sorsot, változások rendje, írószövetség titkára, Petényi Katalin, Csukás István, hívőnek kötelessége, szeretet keresése, másokkal levő, öregedés fájdalmáról, Magyar Érdemrend, Piros Pont,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.