Belépés
2019. július 17. szerda | 29. hét | 198. nap | 02:38 | Endre, Elek
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az élesztő
ellen,
- csökkenti a stressz hatást,
- serkenti a hasnyálmirigy működését,
- támogatja a vörösvértestek képződését,
- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,
- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,
- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,
- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így számos kalóriától szabadulhatunk meg,
- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt eltűnteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat,
- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,
- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.
Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a kockaélesztő használata megfelelő! A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra. *Az
lovaszmarika, 2019. június 13. csütörtök, 16:25
Félórás, foszlós sós-vajas kifli bögrésen
tojás

A sós vajhoz:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- fél evőkanál só

A kenéshez:
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre (már a két
eva6, 2019. június 04. kedd, 14:09
Medvehagymás-sajtos pogácsa
Hozzávalók 2 tepsihez:
1 tk porcukor
1 dl tej
25 g élesztő
1/2 kg finomliszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
2 tojássárgája
1 ek só
15-20 dkg medvehagyma levél (érdemes jó sokat beletenni, az íze sütés után is intenzív!)
10 dkg reszelt trappista sajt
A tejet fellangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy dagasztótálba szórjuk, megszórjuk a sóval, hozzámorzsoljuk a hideg vajat, beleöntjük az élesztős tejet. 1 tojássárgát elkeverünk a tejfölben és azt is hozzákeverjük. Az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 1/2 órát pihentetjük.
A medvehagyma leveleket megmossuk, konyhapapíron a lehető legjobban leitatjuk róluk a nedvességet, száráról lecsipkedjük, apróra összevágjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma és sajt felével. A hosszabbik végétől kezdve feltekerjük, háromba összehajtjuk (bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb
suzymama, 2019. április 08. hétfő, 22:02
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
1 citrom reszelt héja.

A tejfölös keverékhez:
5 tojás,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejföl.

A darás töltelékhez:
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk.

Kidolgozás közben alaposan megpaskoljuk, hogy sima, hólyagos legyen. Ekkor beledolgozzuk a tejfölt is. Lisztezett gyúródeszkán három cipót alakítunk belőle.
Tetejüket kicsit megsodorjuk, olajjal,
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Meggyes - mákos kalács
ek cukor
80 dkg finomliszt

A töltelékhez:

40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)
Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk
koszegimarika, 2019. február 13. szerda, 09:09
Sajtos, réteges kifli recept
élesztő
1,5 dl langyos tej
1 tojás
120 g tejföl
1 kk cukor
2 tk só vagy ízlés szerint
Töltelékhez:

10 dkg puha vaj vagy margarin
10 dkg reszelt sajt (fele lehet füstölt is)
Tetejére:

1 felvert tojás
reszelt sajt és magvak

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni az egészet. Akikor félig összeállt, akkor beledolgozzuk a puha vajat is és kidagasztjuk.

Kelesztés nélkül egy lisztezett deszkán kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk és megkenjük a puha vajjal, majd rászórjuk a reszelt sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük, majd középen kettévágjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk kb 30*40 cm-es lappá, felvágjuk háromszögekre attól függően, mekkora kifliket szeretnénk. A
suzymama, 2018. december 19. szerda, 16:16
Pozsonyi kifli
HOZZÁVALÓK
65 dkg liszt
30 dkg zsír vagy
35 dkg margarin
1 csapott mokkás kanál só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 mokkás kanál cukor
pici tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A tejben a cukorral - az élesztőt felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük, élesztős tejjel és annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk összeállítjuk . Félórányit kelesztjük, vékonyra kinyújtjuk, egyenlő négyzeteket vágunk, dió - vagy mák töltelékkel töltjük! Házi lekvárral is isteni finom .
Tepsibe rakjuk, tetejét tojással lekenjük, 180 fokos sütőben világosra sütjük, még melegen vaníliás porcukorba fogatjuk. Zárható dobozban sokáig el áll
koszegimarika, 2018. november 19. hétfő, 07:45
4 konyhai praktika, ami minden háziasszony életét ...
megváltoztatja!



Ha nem is vagy egy igazi konyhatündér vagy nem sok időd akad sütéssel, főzéssel foglalkozni, az ünnepek környékén biztos te is többet fogsz sürögni a tűzhely körül. Éppen ezért, sosem árt, ha van néhány hasznos tipp a tarsolyodban, amivel időt spórolhatsz meg magadnak vagy látványosan és érezhetően jobb eredményt hozhatsz ki a munkád végén.

Lássuk, hogy miket érdemes megjegyezned a saját érdekedben.
1 - Tipp kelt tésztához

Ha szeretnéd, hogy az élesztős tészta gyorsabban keljen meg, akkor tedd be még meleg sütőbe, állítsd meleg vízzel feltöltött mosogatóba a tálat, vagy tedd plédbe bugyolálva a fűtőtest mellé.
2 - Tipp halakhoz

Ha sokszor akad problémád azzal, hogy a hal a sütőben kiszárad és könnyen szétesik, akkor csináld a következőt. Sütés előtt kend be valamilyen zsiradékkal és fűszerezd kedved szerint a filéket.
vorosrozsa66, 2018. november 09. péntek, 20:52
Sütés nélküli túró torta
megcsináltuk :))

hozzávalók / 4 adag

A tésztához
300 g háztartási keksz (darált)
2 ek porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
150 g vaj
0.5 dl tej (kb)

A krémhez
500 g tehéntúró
140 g tejföl
100 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix (expressz)
A tetejére
50 g barackbefőtt
1 csomag tortazselé

A befőzés kategória bemutatása
Mit csináljak a félig átsült hússal?
Élesztős arcpakolás receptet tud valaki?
még több kérdés
ezt olvastad már?

alapanyagok

barackbefőtt cukrozatlan kakaópor habtejszín háztartási keksz tehéntúró tej tejföl tortazselé vaj zselatinfix cukor porcukor vaníliás cukor
Szólj hozzá!

A darált kekszet, a kakaóport, a cukrot, a vajat összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk.
Egy 26 centis tortaforma aljára nyomkodjuk, és betesszük a hűtőbe.
A túrót
aranyag, 2018. augusztus 19. vasárnap, 19:40
Füstölt sajtos, burgonyás kocka
liszt
2,5 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
12,5 dkg vaj
3 evőkanál főtt, áttört burgonya
1 tojás
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt füstölt sajt

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a sajtot, a burgonyát, elmorzsoljuk bennük a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepére, ide adagoljuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragad, szórunk még hozzá lisztet. Amikor összeállt, kb. 1/2 órát letakarva pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal. Éles késsel 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. További 1/2 órát pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára
bkisseva, 2018. július 25. szerda, 08:11
Morzsás mákos pite
csokoládé
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál rum
A morzsához:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj


Elkészítés

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt, egy csipet cukrot és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a lágy vajat, egy csipet sót, az élesztős tejet, és a kézi robotgép dagasztóbetétjével alaposan összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha cipóvá összeáll, fényes és hólyagos. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal felforraljuk, belekeverjük a mákot és felfőzzük. Félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni. Ezután beledolgozzuk a citromhéjat, a mazsolát, a mandulát, a tojást és a csokoládéreszeléket. A fahéjjal és a rummal ízesítjük.

A tésztát átgyúrjuk, és
vorosrozsa66, 2018. július 22. vasárnap, 14:50
Mákos kalács


A töltelékhez:

40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk
nanoka72, 2018. május 05. szombat, 07:23
1/85
Képek, videók
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
a stressz.jpg
sz719eszter
2018. május 09. szerda, 18:57
a stresszt.jpg
sz719eszter
2018. április 18. szerda, 01:47
Stressz űző
dandej
2018. január 29. hétfő, 19:59
Stressz szintem. jpg.jpg
pacsakute
2017. október 25. szerda, 13:27
A stressz akkor alakul ki
sanci81
2017. augusztus 16. szerda, 17:01
Stresszes anyaság.jpg
dnemethk
2017. május 27. szombat, 19:18
stressz
faciendum
2016. június 10. péntek, 00:46
stressz.jpg
felfedezo2
2016. május 14. szombat, 07:37
Stressz
sanci81
2016. február 27. szombat, 15:45
stressz.gif
sz719eszter
2016. február 20. szombat, 17:13
stressz, burnout.jpg
liza1
2015. december 08. kedd, 20:19
Ha a stressz
sanci81
2015. október 04. vasárnap, 12:08
Címkék
tészta tetejére, tejben felolvasztom, puha vajjal, élesztő felfutott, citrom felének, lisztezett deszkán, tűzhely körül, tejet meglangyosítjuk, sós-vajas keveréket, medvehagyma leveleket, mákot összekeverem, élesztőben lévő, stressz hatást, többi hozzávalót, ekcémás panaszokat, lisztet tálba,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.