Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:30 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csodásan finom és puha puszedli.
margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj

a mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája
suzymama, 2019. március 14. csütörtök, 18:24
Csodásan finom és puha puszedli.
szegfűszeg

1 kávéskanál fahéj

citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

1 csomag szalalkáli

0,5 dl olaj

a mázhoz:

3 tojásfehérje

kb. 30-35 dkg porcukor

citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája
horvathnemagdi, 2016. október 18. kedd, 15:17
Puha mézes puszedli
6 púpos evőkanál cukor
2 dl hideg víz
25 dkg porcukor
3 tojássárgája
10 dkg margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliacukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj

Mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint

Összekeverjük a száraz hozzávalókat:
az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a
suzymama, 2016. szeptember 05. hétfő, 15:43
Csíkos piskóta
Csíkos piskóta

A narancsos részhez:
3 közepes tojás
100 g kristálycukor
80 g átszitált finomliszt
13 g átszitált kukoricaliszt (pudingpor)
20 g olvasztott vaj
1/4 teáskanál citromsárga ételszínezék
1 narancs reszelt héja

A csokoládés részhez:
3 közepes tojás
100 g kristálycukor
80 g átszitált finomliszt
20 g olvasztott vaj
30 g átszitált kakaópor

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb, avagy közepes méretű tepsit (én 32 × 23 cm-esben sütöttem).

Először a narancsos részt készítjük el. Géppel verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük fehéredésig, sűrűsödésig. Forgassuk bele az átszitált liszteket, majd az olvasztott vajat, legvégül az ételszínezőt és a reszelt narancshéjat. A csokoládés részt is ugyanilyen módon készítsük el, kakaóport adva hozzá.

A tepsibe fektetett sütőpapírt lesúlyozhatjuk a négy sarkába pöttyintett tésztával, akkor nem fog
bkisseva, 2015. november 16. hétfő, 13:17
Kenyérsütés
megfelelő magasságban volt. A jó kenyérhez jó minőségű liszt kellett.

A szitálással választották el a lisztet a korpától és a dercétől, ehhez több méretben, több rostamérettel készítettek szitákat, rostákat. Ma már ezt a malmokban megteszik helyettünk, de érdemes azért átszitálni a liszteket, hogy minél levegősebb legyen a tésztánk, és az esetlegesen belekerült törmelék kikerüljön belőle. A liszt szitálását már előző nap este megkezdték.

A szitálás után következett a kovászolás. Az átszitált liszt egy részét a teknő egyik végébe húzták, ennek közepébe mélyedést vájtak, ebbe került a kovász. A kovász az előző nyers kenyértésztából eltett tészta, amit sok helyen liszttel elmorzsoltak, ezért a neve is morzsoltka lett. Ezt kis vászontáskában tartották, s ha szükség volt rá vízben feloldották, és az lett a kovász. A kovászolás során használták a kovászfát, amit a teknőre helyeztek, azért, hogy a sütőabrosz ne érjen bele a
lenke1964, 2015. május 28. csütörtök, 17:42
Miért jó a gesztenyeliszt?
Miért jó a gesztenyeliszt?

Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Remek karácsonyi sütemény készíthető belőle!

Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelik sokan, mert gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

"A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom" - mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettük ki a szükséges mennyiséget.
A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek
horvathnemagdi, 2014. december 13. szombat, 07:43
ciprusi fügelekváros rolád!
Tészta:
225 g sima liszt
225 g rétesliszt
1 / 2 teáskanál sütőpor, átszitált
1 / 2 teáskanál finom tengeri só
125 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
55 g barna cukor
150 g fehér cukor
3 nagy tojás, szobahőmérsékleten

190-200 fokra előmelegitem a sütőt.
egy tálban összekeverem a liszteket, sót, sütőport.
egy másik kis tálban pedig a vajat és a cukrot keverem krémesre.
a lisztet, vajas cukrot, tojásokat egybe keverem .
a tésztát 3 részre elosztom , külön -külön becsomagolom és fél órát pihentetem .
utána az egyiket kinyújtom 30 x 13 cm -re , jócskán megkenem a lekvárral, feltekerem .
mindegyiket igy csinálom meg.
sütőpapirral bélelt tepsibe megsütöm kb : 15-18 perc alatt.
hagyom egy kicsit hülni. majd utána szeletlem fel.
ibolya58, 2013. augusztus 15. csütörtök, 14:32
Aszalt szilvás kenyér recept
Hozzávalók:

15 dkg aszalt szilva
30 dkg átszitált liszt
15 dkg rétesliszt
10 dkg darált dió
3 dl víz
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 csipet só
3 ek méz

Elkészítés:

Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Közben a langyos tejet a mézzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a darált diót, az apróra vagdalt aszalt szilvát, végül a futtatott élesztőt. A langyos vizet apránként adagoljuk, miközben elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már sima, nem ragacsos a tészta és kellően rugalmas, letakarjuk és félrerakjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt megint átgyúrjuk, formázzuk és pl. teflon kuglófsütőbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formában kelni, majd kevés tejjel megkenjük, tetejébe durvára vagdalt diót nyomkodunk és forró sütőbe rakjuk. 10 perc után vegyünk vissza a
gonda_katalin, 2011. október 14. péntek, 16:48
Kenyérsütés otthon.......
kiolajozott kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér
Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.

Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend meg
maca23, 2011. szeptember 07. szerda, 10:40
5 kenyérrecept otthonra.......
kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér
Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.
Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend
maca23, 2010. november 08. hétfő, 21:18
5 kenyérrecept
kiolajozott kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér

Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.
Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend meg a
tinka1951, 2010. október 20. szerda, 15:25
Kenyér receptek
kcal

Burgonyás kenyér I.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30-40 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
4 dkg élesztő
5-6 dl víz
5 dkg olvasztott zsír
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
kloppenburg, 2008. december 01. hétfő, 23:22
1/2
Képek, videók
0 a Csodásan szép napot h
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:33
CSODÁSAN--VILLOG--ARAN Y.g
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:18
Legyen csodásan szép esté
borigit
2017. július 07. péntek, 13:23
Legyen csodásan szép a na
borigit
2017. július 07. péntek, 12:45
Csodásan szép napokat kív
borigit
2017. június 24. szombat, 14:57
csodásan szép napot.gif
suzymama43
2016. március 02. szerda, 10:49
csodásan szép napot.gif
borigit
2016. február 29. hétfő, 10:53
Legyen csodásan szép a na
jucinenadov
2015. szeptember 23. szerda, 00:27
csodásan szép napot.jpg
suzymama43
2015. július 24. péntek, 19:23
Csodásan szép estét.jpg
suzymama43
2014. november 27. csütörtök, 17:25
Csodásan szép napot kíván
suzymama43
2014. október 25. szombat, 15:23
Legyen csodásan szép esté
suzymama43
2013. október 24. csütörtök, 15:08
kristálycukros zacskó
lacipecsenye
2011. január 22. szombat, 18:43
Címkék
tésztába beledolgozzuk, szitálással választották, előző nyers, egyiket kinyújtom, későbbiekben egyre, kicsit hülni, csokoládés részhez, gesztenyeliszt remek, puhára főzött, langyos átszitált, felületüket szórd, felolvasztott cukrot, átszitált liszteket, pihentetés után, maradék lisztes, narancsos részhez,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.