Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 11:01 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csodásan finom és puha puszedli.
margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj

a mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája
suzymama, 2019. március 14. csütörtök, 18:24
Csodásan finom és puha puszedli.
szegfűszeg

1 kávéskanál fahéj

citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

1 csomag szalalkáli

0,5 dl olaj

a mázhoz:

3 tojásfehérje

kb. 30-35 dkg porcukor

citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája
horvathnemagdi, 2016. október 18. kedd, 15:17
Puha mézes puszedli
6 púpos evőkanál cukor
2 dl hideg víz
25 dkg porcukor
3 tojássárgája
10 dkg margarin
90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
citromhéj
1 csomag vaníliacukor
1 dl tej
1 csomag szalalkáli
0,5 dl olaj

Mázhoz:
3 tojásfehérje
kb. 30-35 dkg porcukor
citromlé ízlés szerint

Összekeverjük a száraz hozzávalókat:
az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a
suzymama, 2016. szeptember 05. hétfő, 15:43
Csíkos piskóta
Csíkos piskóta

A narancsos részhez:
3 közepes tojás
100 g kristálycukor
80 g átszitált finomliszt
13 g átszitált kukoricaliszt (pudingpor)
20 g olvasztott vaj
1/4 teáskanál citromsárga ételszínezék
1 narancs reszelt héja

A csokoládés részhez:
3 közepes tojás
100 g kristálycukor
80 g átszitált finomliszt
20 g olvasztott vaj
30 g átszitált kakaópor

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb, avagy közepes méretű tepsit (én 32 × 23 cm-esben sütöttem).

Először a narancsos részt készítjük el. Géppel verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük fehéredésig, sűrűsödésig. Forgassuk bele az átszitált liszteket, majd az olvasztott vajat, legvégül az ételszínezőt és a reszelt narancshéjat. A csokoládés részt is ugyanilyen módon készítsük el, kakaóport adva hozzá.

A tepsibe fektetett sütőpapírt lesúlyozhatjuk a négy sarkába pöttyintett tésztával, akkor nem fog
bkisseva, 2015. november 16. hétfő, 13:17
Kenyérsütés
megfelelő magasságban volt. A jó kenyérhez jó minőségű liszt kellett.

A szitálással választották el a lisztet a korpától és a dercétől, ehhez több méretben, több rostamérettel készítettek szitákat, rostákat. Ma már ezt a malmokban megteszik helyettünk, de érdemes azért átszitálni a liszteket, hogy minél levegősebb legyen a tésztánk, és az esetlegesen belekerült törmelék kikerüljön belőle. A liszt szitálását már előző nap este megkezdték.

A szitálás után következett a kovászolás. Az átszitált liszt egy részét a teknő egyik végébe húzták, ennek közepébe mélyedést vájtak, ebbe került a kovász. A kovász az előző nyers kenyértésztából eltett tészta, amit sok helyen liszttel elmorzsoltak, ezért a neve is morzsoltka lett. Ezt kis vászontáskában tartották, s ha szükség volt rá vízben feloldották, és az lett a kovász. A kovászolás során használták a kovászfát, amit a teknőre helyeztek, azért, hogy a sütőabrosz ne érjen bele a
lenke1964, 2015. május 28. csütörtök, 17:42
Miért jó a gesztenyeliszt?
Miért jó a gesztenyeliszt?

Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Remek karácsonyi sütemény készíthető belőle!

Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelik sokan, mert gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

"A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom" - mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettük ki a szükséges mennyiséget.
A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek
horvathnemagdi, 2014. december 13. szombat, 07:43
ciprusi fügelekváros rolád!
Tészta:
225 g sima liszt
225 g rétesliszt
1 / 2 teáskanál sütőpor, átszitált
1 / 2 teáskanál finom tengeri só
125 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
55 g barna cukor
150 g fehér cukor
3 nagy tojás, szobahőmérsékleten

190-200 fokra előmelegitem a sütőt.
egy tálban összekeverem a liszteket, sót, sütőport.
egy másik kis tálban pedig a vajat és a cukrot keverem krémesre.
a lisztet, vajas cukrot, tojásokat egybe keverem .
a tésztát 3 részre elosztom , külön -külön becsomagolom és fél órát pihentetem .
utána az egyiket kinyújtom 30 x 13 cm -re , jócskán megkenem a lekvárral, feltekerem .
mindegyiket igy csinálom meg.
sütőpapirral bélelt tepsibe megsütöm kb : 15-18 perc alatt.
hagyom egy kicsit hülni. majd utána szeletlem fel.
ibolya58, 2013. augusztus 15. csütörtök, 14:32
Aszalt szilvás kenyér recept
Hozzávalók:

15 dkg aszalt szilva
30 dkg átszitált liszt
15 dkg rétesliszt
10 dkg darált dió
3 dl víz
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 csipet só
3 ek méz

Elkészítés:

Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Közben a langyos tejet a mézzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a darált diót, az apróra vagdalt aszalt szilvát, végül a futtatott élesztőt. A langyos vizet apránként adagoljuk, miközben elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már sima, nem ragacsos a tészta és kellően rugalmas, letakarjuk és félrerakjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt megint átgyúrjuk, formázzuk és pl. teflon kuglófsütőbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formában kelni, majd kevés tejjel megkenjük, tetejébe durvára vagdalt diót nyomkodunk és forró sütőbe rakjuk. 10 perc után vegyünk vissza a
gonda_katalin, 2011. október 14. péntek, 16:48
Kenyérsütés otthon.......
kiolajozott kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér
Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.

Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend meg
maca23, 2011. szeptember 07. szerda, 10:40
5 kenyérrecept otthonra.......
kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér
Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.
Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend
maca23, 2010. november 08. hétfő, 21:18
5 kenyérrecept
kiolajozott kenyérformába, s 10 percig nagy lángon süsd. Ezután 1 órán át süsd közepes lángon, s kész is s kenyered!

Parasztos rozskenyér

Hozzávalók:
30 dkg barna rozsliszt, 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 3 kanál étolaj, 1 tojás, kevés tej.
Elkészítés:
Keverd el az élesztőt 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel. Takard le, majd védett, langyos helyen hagyd kelni 7 órán át. Ha jól megkelt, öntsd mély tálba, s add hozzá az átszitált liszteket, a sőt és a vajat, amit előzőleg megolvasztottál. Jól dolgozd össze, s add hozzá közben a fokozatosan a langyos vizet. Addig dagaszd a tésztát, amíg a felülete sima nem lesz. Hagyd két órán át kelni letakarva, meleg helyen. Ezután borítsd kilisztezett gyúródeszkára a tésztát, oszd ketté, gyúrd át, s formázz belőle cipót, amit kizsírozott, kilisztezett sütőlapra helyezel. A felületüket szórd meg kevés liszttel, majd hagyd kelni őket még 40 percig. Ha már megkeltek, tejes tojással kend meg a
tinka1951, 2010. október 20. szerda, 15:25
Kenyér receptek
kcal

Burgonyás kenyér I.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30-40 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg só
4 dkg élesztő
5-6 dl víz
5 dkg olvasztott zsír
1 evőkanál cukor
1 evőkanál tejpor
Elkészítés:
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
kloppenburg, 2008. december 01. hétfő, 23:22
1/2
Képek, videók
CSODÁSAN--VILLOG--ARAN Y.g
bobecili
2017. szeptember 15. péntek, 12:18
Legyen csodásan szép esté
borigit
2017. július 07. péntek, 13:23
Legyen csodásan szép a na
borigit
2017. július 07. péntek, 12:45
Csodásan szép napokat kív
borigit
2017. június 24. szombat, 14:57
csodásan szép napot.gif
suzymama43
2016. március 02. szerda, 10:49
csodásan szép napot.gif
borigit
2016. február 29. hétfő, 10:53
Legyen csodásan szép a na
jucinenadov
2015. szeptember 23. szerda, 00:27
csodásan szép napot.jpg
suzymama43
2015. július 24. péntek, 19:23
Csodásan szép estét.jpg
suzymama43
2014. november 27. csütörtök, 17:25
Csodásan szép napot kíván
suzymama43
2014. október 25. szombat, 15:23
Legyen csodásan szép esté
suzymama43
2013. október 24. csütörtök, 15:08
Az Úr csodásan működik
sacimama
2013. augusztus 30. péntek, 03:24
kristálycukros zacskó
lacipecsenye
2011. január 22. szombat, 18:43
Címkék
malmokban megteszik, gesztenyeliszt remek, megkelt élesztővel, narancsos részt, langyos tejet, átszitált liszt, futtatott élesztőt, felülete sima, sütőt 170°C-ra, burgonyás lisztre, állománya közepesen, Varga Dóra, margarinnal habosra, négy sarkába, langyos vizet, aszalt szilvát,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.