Belépés
2019. január 16. szerda | 3. hét | 16. nap | 03:41 | Gusztáv
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bivalyok segítenek a terjeszkedő nádas visszaszorításában Bakson
Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területkezelési igazgatóhelyettese elmondta: Bakson, a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években. Ez tűzvédelmi szempontból is aggályos, továbbá kiváló rejtekhelyet jelentett a rókáknak.

A problémák megoldására a KNPI a tél végén lezúzatta a nádas nagy részét, kivéve ott, ahová a mélyebb víz miatt a gép nem tudott bejutni. Ez azonban még nem jelentett végleges megoldást.

A fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepről érkezett húsz bivallyal a nádas gyérítését és folyamatos karbantartását látják el, emellett vizes élőhely-helyreállítást is végeznek a húsz hektáros területen. A holtág partját rövid füvű legelővé, a nádas egy részét nyílt vizes területté teszik, ahol ennek következtében várható az egykori madárvilág részbeni visszatelepülése is - tette hozzá a szakember.

A baksi önkormányzat a hosszútávon is fenntartható megoldás érdekében egy bivalykarámot építtet. Az állatok védelmét a nemzeti
velemenyezd, 2017. július 10. hétfő, 14:52
A világ legfurcsább állatai
állít a tudósok elé.

A világ legfurcsább állatai

A pápuai Pacu-hal

Talán nincs is szükség bővebb magyarázatra, hogy miért hívják a Pápua Új-Guinea lakói ezt a halat gömbvágónak. A helyi halászok kellően meg voltak ijedve, és nem kicsit féltették férfiasságukat, amikor kihalászták ezt a szörnyet a vízből...

Óriás ászkarák (isopoda)

Ez a legnagyobb valaha is élt isopoda. Hatalmas mérete annak köszönhető, hogy ő is a mélytengeri vizekben él, ahol az állatok amúgy is nagyobbak, mint a többi vízben.

A világ legfurcsább állatai

A világ legfurcsább állatai

Glaucus Atlanticus - egy tengeri csigaféle

Másik néven: kék sárkány. A tengeri csigafélékhez tartozik. A gázokkal teli gyomra miatt meleg óceáni vizek felszínén lebeg ez a jószág.

Szajga-antilop

Az eurázsiai sztyeppék lakója ez a fura szerzemény, ami a különösen szokatlan, túlméretezett, rugalmas ormányáról vált
tinka1951, 2013. december 16. hétfő, 23:48
Mese karácsonyra 3
szőrük fclborzo-lódott a hátukon, látta, hogy éles foguk fehéren villogott a tűzfényben és hogy nekirohannak. Érezte, hogy az egyik a tuba fele harap, a másik meg a keze felé; a harmadik pedig a torka felé. De mintha a foguk, amikkel harapni szerettek volna, nem engedelmeskedett volna és így az embert semmi baj nem érte.
Most az ember tovább akart menni, hogy megkapja amire szük-sége van. De a juhok olyan sűrűn feküdtek egymás hegyén-hátán, hogy nem tudott előre jutni. Ekkor egyszerűen fellépett az állatok hátára és úgy ment a tűz felé. És egy állat sem ébredt fel, de még csak meg sem mozdult.
Idáig jutott a nagyanya a mesélésben, anélkül, hogy megza-vartam volna, most azonban iga-zán félbe kellett szakítanom. - Miért nem mozdultak meg a juhok, nagyanyám? - kérdeztem. - Azt majd meghallod nemsokára, - mondta nagyanya és tovább folytatta a történetet.
- Mikor a férfi már közel ért a tűzhöz, a pásztor feltekintett. Öreg, haragos ember volt, barátságtalan és kemény mindenkivel szemben. Mikor
maroka, 2011. november 24. csütörtök, 19:45
szeretettel
szőrük fölborzolódott a hátukon, látta, hogy éles foguk fehéren villogott a tűzfényben és hogy nekirohannak. Érezte, hogy az egyik a tuba fele harap, a másik meg a keze felé; a harmadik pedig a torka felé. De mintha a foguk, amikkel harapni szerettek volna, nem engedelmeskedett volna és így az embert semmi baj nem érte. Most az ember tovább akart menni, hogy megkapja amire szüksége van. De a juhok olyan sűrűn feküdtek egymás hegyén-hátán, hogy nem tudott előre jutni.
Ekkor egyszerűen fellépett az állatok hátára és úgy ment a tűz felé.
És egy állat sem ébredt fel, de még csak meg sem mozdult.

Idáig jutott a nagyanya a mesélésben, anélkül, hogy megzavartam volna, most azonban igazán félbe kellett szakítanom.

- Miért nem mozdultak meg a juhok, nagyanyám? - kérdeztem.
- Azt majd meghallod nemsokára, - mondta nagyanya és tovább folytatta a történetet.

- Mikor a férfi már közel ért a tűzhöz, a pásztor feltekintett.
Öreg, haragos ember volt, barátságtalan és
sayuri, 2011. november 15. kedd, 15:24
Kortsák Jenő: A kövér lány
napsugarak áradtak a sátorba. Lomha, egyenletes mozdulattal a szájához emelte a cigarettáját s szórakozottan figyelte, amint a halványlila füstkígyócskák kavarogva összeolvadnak a napsugarakkal s kisiklanak a kicsiny nyíláson...

Csöndesen, szótlanul üldögéltek egymással szemközt. A falusiak ritkábban jártak a sátorba. Az orangutang unatkozva rázogatta, csörgette acélláncát. Napóleon száraz, fehér koponyája álmosan bámult fekete szemgödreivel üvegburája alól a lomha, mozdulatlan levegőbe. A kitömött állatok komolyan álmodozva hallgattak deszkapolcukon.

A kövér lány méltóságteljes pózban ült, lehunyt pillái alatt szunnyadozva pihent a trónusán.

Csönd volt, meleg, ünnepélyes csönd. Kívülről, messziről behallatszott az ácsok szekercéjének ütemes, álomba ringató csattogása, néha egy vontató gőzös komoly, mély búgása.

Egy ilyen délutánon Jirgl kivette szájából a porcelán pipáját s halkan egyszerűen így szólt:

- Én szeretem a kövér nőket.

Marika, a
klara50, 2010. október 22. péntek, 00:02
A szent éjszaka
szőrük felborzolódott a hátukon, látta, hogy éles foguk fehéren villogott a tűzfényben és hogy nekirohannak. Érezte, hogy az egyik a tuba fele harap, a másik meg a keze felé; a harmadik pedig a torka felé. De mintha a foguk, amikkel harapni szerettek volna, nem engedelmeskedett volna és így az embert semmi baj nem érte.
Most az ember tovább akart menni, hogy megkapja amire szüksége van. De a juhok olyan sűrűn feküdtek egymás hegyén-hátán, hogy nem tudott előre jutni. Ekkor egyszerűen fellépett az állatok hátára és úgy ment a tűz felé. És egy állat sem ébredt fel, de még csak meg sem mozdult.
Idáig jutott a nagyanya a mesélésben, anélkül, hogy megzavartam volna, most azonban igazán félbe kellett szakítanom. - Miért nem mozdultak meg a juhok, nagyanyám? - kérdeztem. - Azt majd meghallod nemsokára, - mondta nagyanya és tovább folytatta a történetet.
- Mikor a férfi már közel ért a tűzhöz, a pásztor feltekintett. Öreg, haragos ember volt, barátságtalan és kemény mindenkivel szemben. Mikor
georgina01, 2008. december 21. vasárnap, 02:02
Hidasgyík-fészket találtak
Egy fantasztikus élő kövület, a hidasgyík fészkére bukkantak Új-Zélandon a wellingtoni Karori-rezervátum munkatársai. Szakértők szerint 200 éve ez az első ilyen eset.

Három esztendeje az új-zélandi főváros közelében hozták létre a mintegy 250 hektáron elterülő Karori-rezervátumot, amelynek elsődleges feladata a helyi őshonos, a fehér emberek megjelenése óta viszont veszélybe került fauna megmentése, madarak, hüllők és más állatok tenyésztése. A rezervátum munkatársai itt bukkantak egy élő kövület, a hidasgyík vagy maori nevén tuatara fészkére, amely 4 pingponglabda méretű, bőrhártyával bevont fehér tojást is rejtett. A lelet azért számít rendkívülinek, mert 200 esztendeje senki sem talált ilyen fészket, és végre itt egy konkrét bizonyíték, hogy a rezervátumba betelepített hidasgyíkok szaporodnak, jelentette ki Rouen Epsom, a Karori szakértő biológusa. A Karori-rezervátum munkatársai szerint a fészekben talált tojásokból márciusig bármikor kikelhetnek a kis tuatarák.


A
kekcinege, 2008. november 17. hétfő, 19:32
háromszemű ősgyík
helyezkedik el: a tudósok szerint ez azért alakult ki, hogy az állat a napsugarak segítségével D-vitamint termeljen. A fehér, foltszerű bőrképződmény fokozatosan eltűnik, ahogy az állat korosodik.
A hidasgyíkok túlélték a jégkorszakot és sok egyebet az évmilliók során, ám az 1700-as évek végére a kihalás szélére kerültek, a patkányok megjelenése miatt. Jelenleg 32 apró védett szigeten élnek. Wellingtonban 2005-ben létesítették a 250 hektáros Karori-rezervátumot az őshonos madarak, rovarok és egyéb állatok tenyésztésére. Itt kezdetben 70 hidasgyíkot telepítettek, tavaly további 130 egyedet engedtek szabadon.
A rezervátum munkatársai véletlenül fedezték fel a fészket a bennük lévő 4 pingponglabda nagyságú, bőrszerű bevonattal rendelkező fehér tojással. "Ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy a mi hidasgyíkjaink szaporodnak" - hangsúlyozta Rouen Epson, a rezervátum szakértője. Előfordulhat, hogy a rezervátumban más fészkek is lehetnek, amelyekről nincs tudomásuk. A fészekben eredetileg több tojás
wikers, 2008. október 31. péntek, 18:41
Képek, videók
Terjeszkedő város
sanci81
2015. május 09. szombat, 10:09
Baksia Coccinea.jpg
durcimarcika
2013. május 26. vasárnap, 23:31
Baks.jpg
basikele
2012. november 11. vasárnap, 07:37
Baksay Árpád +.jpg
farkas1945
2011. március 19. szombat, 10:44
Tiszapart Baks felől.
babairen
2009. november 08. vasárnap, 18:09
Igazgatóság
ungurneirma
2010. december 11. szombat, 08:58
Vízügyi Igazgatóság palot
caris11935
2009. szeptember 08. kedd, 17:20
A mai Vizügyi Igazgatóság
caris11935
2009. április 12. vasárnap, 10:06
1980-as 90-e években is é
furaila
2017. április 10. hétfő, 18:12
Lóvasút (1920-as években)
jpiros
2012. június 11. hétfő, 14:12
a 90-es években
filantrop
2011. november 01. kedd, 17:32
Zsazsa a 80-as években.jp
farkas1945
2011. február 27. vasárnap, 11:56
Dubai a 2000-es években.p
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:07
Mint az ötvenes években.j
csalogany13
2010. július 28. szerda, 00:46
Szélmalom 1910-es években
csalogany13
2009. december 17. csütörtök, 10:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.