Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 00:53 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Heti makronaptár - negyedéves adatok érkeznek
ütemről.

Szerdán az első becslés alapján az ipari termelés márciusi számait hozza nyilvánosságra a KSH. Idén februárban az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 4,4 százalék után. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,0 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön az áprilisi fogyasztói árindex, a márciusi külkereskedelmi egyenleg és az államháztartás áprilisi adatait publikálják. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Egy hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a januári 0,3 és a februári 0,6 százalék után.

Csütörtökön a KSH publikálja a márciusi külkereskedelmi egyenleg első becslésének adatait is. Februárban az export euróban számolt értéke 6,2, az importé 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 816 millió euró külkereskedelmi mérlegtöbblet
velemenyezd, 2019. május 05. vasárnap, 07:10
PM: a januári többletnél kisebb deficittel zárt februárban az államháztartás
A februári deficitet a társadalmi célokat szolgáló intézkedések és a fejlesztési programok támogatásával magyarázta a minisztérium.

Tavaly az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját, ezen belül februárban 333,8 milliárd forintot tett ki a deficit.

Az idén január-februárban a központi költségvetés 18,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forintos, valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A költségvetési törvény az idei évre 998,4 milliárd forint hiányt irányzott elő a tavalyi 1445,1 milliárd forint után.

A PM szerint idén kiegyensúlyozott növekedés várható, ami biztosítja a költségvetés fenntarthatóságát és elősegíti az 1,8 százalékos hiánycél elérését, miközben az államadósság aránya még tovább csökkenhet.

Az év első két hónapjában általános forgalmi adóból 274,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 21,8 milliárd forinttal,
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 12:22
Heti makronaptár - Államháztartási és idegenforgalmi adatok várhatók a jövő héten
százalékkal nőtt és 301 milliárd forintot tett ki.

Tavaly decemberben a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 0,9 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma meghaladta a 390 ezret, akik több mint 950 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 1,0 százalékkal volt magasabb, és meghaladta a 430 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal nőtt, és több mint 950 ezer volt.

Csütörtökön közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének februári részletes adatait. A március 8-án közzétett előzetes adatok szerint az idei év első két hónapját 67,3 milliárd forint többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere. Februárban az államháztartás 177,2 milliárdos hiánnyal zárt. A PM a társadalmi célokat szolgáló intézkedésekkel és a fejlesztési programok támogatásával indokolta a februári adatok alakulását.

Az év első két hónapjában a központi költségvetés 18,9 milliárd forint, az elkülönített állami
velemenyezd, 2019. március 17. vasárnap, 07:04
Matolcsy György: még 2 százalékpontos növekedési többletre van szükség
Kiemelte: a korábbi prognózisokat alaposan meghaladó, közel 5 százalékos tavalyi növekedés azért is kiemelkedő, mert egy olyan környezetben valósult meg, amikor az európai konjunktúra fokozatosan a lejtőre került.

A GDP-arányos hitelállomány Magyarországon alig több mint harmada az EU átlagának és fele a többi visegrádi ország szintjének - fejtette ki Matolcsy György utalva arra, hogy a hitelbővülésnek akkor lehet erős növekedésösztönző hatása, ha a vállalatok technológiai fejlesztésre használják fel a pénzt. Ez hozzájárulhat egy másik jelentős növekedési tartalék kiaknázásához, a kis- és közepes vállalatok termelékenységének javításához - tette hozzá.

A fogyasztás gyorsabb emelkedése főleg akkor növeli a GDP-t, ha nagyobb részben hazai termékekre és szolgáltatásokra irányul - hívta fel a figyelmet a jegybankelnök.

A személyi jövedelemadó 9 százalékra csökkentése szerinte további kedvező hatásokkal járna, mert a nettó bérek emelkedése - amellett, hogy ösztönözné a fogyasztás növekedését
velemenyezd, 2019. március 06. szerda, 07:05
PM: több lábon állt Magyarországon a növekedés tavaly
A Központi Statisztikai Hivatal pénteken kiadott második becslésében 0,1 százalékponttal 5,1 százalékra felfelé módosította a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatokat; a múlt év egészében 4,9 százalékkal növekedett a gazdaság.

Az államtitkár kiemelte: termelési oldalról a szolgáltatások, az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság is hozzátette a saját teljesítményét a növekedéshez, miközben felhasználási oldalon a fogyasztás és a beruházások is jelentősen bővültek.

Annak hátterében, hogy a piaci szolgáltatások a 4,9 százalékos növekedésből 3,2 százalékpontot tettek ki, a családi jövedelmek növekedése áll, a többletjövedelmek jó részét a háztartások fogyasztásra és beruházásokra költötték, ami ösztönzőleg hatott a gazdaságra - magyarázta.

Banai Péter Benő arra is kitért, hogy eddig 19 uniós ország növekedési adatait lehetett megismerni, amelyek között az utolsó negyedév teljesítménye alapján Magyarország ezüstérmes, a visegrádi országok között pedig a magyar adatok a legkedvezőbbek.

A
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 10:51
Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága támogatta Matolcsy György jegybankelnöki jelölését
Matolcsy György a bizottság ülésén elmondta: a jegybank az elmúlt hat évben, a most véget érő elnöki ciklusa alatt képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is. A jegybank a monetáris, ezen belül a kamatpolitikájával az elmúlt 6 évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak.

A parlamenti testület azt követően hallgatta meg az MNB elnökét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jegybank jelenlegi elnökének újbóli kinevezését javasolta a köztársasági elnöknek. Matolcsy György jelenlegi jegybankelnöki megbízatása 2019. március 3-án megszűnik. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.

Matolcsy György kifejtette: az MNB 2013-tól a három mandátumát
velemenyezd, 2019. február 26. kedd, 21:03
576 éve született Mátyás király
nyugati céljainak elérésének végett, a cseh király ellen fordult. Erre ösztönözte a pápa is, aki keresztes hadjáratot hirdetett az eretnekség ellen. Tíz évig tartó harc után Mátyás elfoglalta ugyan Morvaországot és Sziléziát, de a cseh királyi címen osztoznia kellett a lengyel Jagellókkal. Ugyanakkor az államszervezett továbbfejlesztésével, a közigazgatás, az uralkodótól függö állandó zsoldoshadsereg megteremtésével a hatalom erőteljes központosítást akarta elérni. Ennek érdekében újjászervezte az államháztartást. Az új adót éppúgy 20 dénárt tett ki, mint a régi, már nem telkenként, hanem háztartásokként. A legfontosabb adófajta azonban a rendkívüli hadiadó lett.Mátyás a hatalom összpontosításának érdekében eltörölt minden adót és adómentességet. Bevezette a füst és a rendkívüli hadiadót.A köznemesek politikai támogatására ugyan szüksége volt Mátyásnak, de azt már nem engedte meg, hogy beleszóljanak a kormányzásba. Az adó megszavaztatásának joga az országgyűlést illette, ezért kénytelen volt tanácskozásra
menusgabor, 2019. február 23. szombat, 22:30
Januárban az államháztartás többlete meghaladta a beérkezett uniós bevételek összegét
A PM tájékoztatója szerint az év első hónapjának egyenlege az elmúlt két évtized legkedvezőbb adata.

Idén januárban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 23,0 milliárd forintos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35,0 milliárd forintos többletéből tevődött össze.

Az általános forgalmi adóból 153,9 milliárd forinttal (44,9 százalékkal), személyi jövedelemadóból 23,9 milliárd forinttal (11,6 százalékkal), nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 23,0 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal (21,5 százalékkal) több folyt be az államkasszába, mint az előző év első hónapjában.

Tavaly januárban az államháztartás központi alrendszere 192,8 milliárd forint hiánnyal zárt.

A központi alrendszer januári bevételei 1969,9 milliárd forintot tettek ki, ami az egész éves előirányzat 10,1 százaléka, 397 milliárd forinttal, 25,3 százalékkal több,
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 13:11
Heti makronaptár - Kereseti, államháztartási adatok jönnek a jövő héten
előző év január-novemberéhez képest.

Csütörtökön publikálja a KSH a kiskereskedelem decemberi adatait is második becslése alapján. Az első becslés szerint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel együtt tavaly 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt.

Ugyancsak csütörtökön közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A szaktárca előzetes jelentése szerint az államháztartás januárban 244,5 milliárd forint többlettel zárt. Az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 23 milliárd forintos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35 milliárd forintos többletéből tevődött össze. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az év egészére tervezett 1,8
velemenyezd, 2019. február 17. vasárnap, 07:10
Varga Mihály: jelentős többlettel zárt januárban a költségvetés
Az államháztartás központi alrendszerének januári előzetes adatait kommentálva a pénzügyminiszter megállapította: "az elmúlt húsz évben azon ritka alkalmak egyikénél vagyunk, amikor januárban az előzetes kifizetések miatt nem deficit, hanem többlet van a költségvetésben".

A tavalyi év hasonló időszakához képest 200 milliárd forinttal több adó folyt be, elsősorban az áfabevétel volt jelentősen több, de a személyi jövedelemadó, a jövedéki adó bevétele is jelentősen nőtt.

Megjegyezte, tavaly januárban nem érkeztek uniós bevételek, akkor több mint 320 milliárd forintot kellett meghiteleznie a magyar költségvetésnek. Az idén januárban az uniós támogatásokból több mint 200 milliárd forint érkezett be, és ebből 90 milliárdot fizettek ki programokra.

Januárban az adóbevételek jelentős növekedése, az uniós kifizetések állása miatt többlet alakult ki, az év egészére tervezett 1,8 százalékos államháztartási hiány valószínű tartható lesz és az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 12:21
Heti makronaptár - Kiskereskedelmi, ipari és államháztartási adatok várhatók a jövő héten
Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi első becslését. Novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0, naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Csütörtökön jelenik meg a tavalyi decemberi ipari termelés első becslése. Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 4,7, míg a feldolgozóipari export 17 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.Az ipar belföldi értékesítése 6,7
velemenyezd, 2019. február 03. vasárnap, 08:51
Az Equilor idén gyengülő forintra és 1,1 százalékos alapkamatra számít
kamatdöntései is.

Az Equilor szerinta Fed idén kétszer is kamatot emelhet, míg a piac maximum egy emelést vár.

Magyarországon az Equilor a tavalyi 4,6 százalék után lassabb, 3,7 (2020-ban 3,4) százalékos bővülésre számít, aminek egyik motorja továbbra is a belső fogyasztás lehet. Az infláció a következő negyedévekben is az MNB 3 százalékos célszintje körül alakulhat. A folyó fizetési mérleg többlete tartósan fennmaradhat, így tovább javulhat Magyarország külső finanszírozási képessége. Az államháztartási hiány tartósan 2,4 százalék alatt maradhat, és idén valamint a jövő évben 2 százalék közelében alakulhat. Ennek megfelelően a GDP-arányos államadósság tovább csökken, idén 70 százalék, jövőre 68,5 százalék lehet.

Az év első felében nem várható Magyarország hitelminősítésének javítása, esetleg a Moody's javíthatja a stabil kilátást pozitívra. Ősszel azonban - amennyiben a kedvező makrogazdasági folyamatok fennmaradnak - a Fitch és az S&P is javíthat a besoroláson.

Idén jelentősen
velemenyezd, 2019. január 24. csütörtök, 14:22
1/89
Képek, videók
Negyedévesen
samanm
2007. október 15. hétfő, 19:22
előbb becsüld meg.jpg
sz719eszter
2018. július 25. szerda, 01:38
becsüld meg.jpg
sz719eszter
2018. május 04. péntek, 15:53
becsüld.jpg
sz719eszter
2018. április 06. péntek, 13:04
becsülj meg mindent.jpg
sz719eszter
2018. március 01. csütörtök, 23:27
07m8g4becs9.gif
sz719eszter
2018. január 09. kedd, 12:10
Bécs Ünnepi fények
irmus
2017. december 19. kedd, 07:15
Bécs, Ausztria 1.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:14
Az élet túl becses ahhoz.
cuppika59
2017. november 30. csütörtök, 08:09
Becsüld , Halandó!.jpg
menusgabor
2017. október 31. kedd, 20:39
lovas bevásárlás Bécsben.
agica2004
2017. május 13. szombat, 19:57
Kokettálás Bécsben2.jpg
0c0ln0rb
2017. február 12. vasárnap, 23:09
Kokettálás Bécsben.jpg
0c0ln0rb
2017. február 12. vasárnap, 23:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.