Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 20:30 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhunyt Tornai József író, költő, a nemzet művésze
kötete után minden évben újabb kötettel lepte meg a költészet szerelmeseit. 2012-ben A semmi ellen, 2013-ban az Éjfél, 2014-ben a Hirdetve törvényt, 2015-ben a Vízesések robaja, 2016-ban a Világtojásban, 2017-ben az Ó, kettős ember, 2018-ban pedig a Sár lesz a gyémánt című könyve jelent meg a Gondolat Kiadónál.

Az MMA összegzése felidézi, hogy 2019-ben az akkor 91 éves költő, író, esszéista és műfordító, Tornai József új verseskötettel jelentkezett, amely Magyarul virágzó fa címmel az Ünnepi Könyvhéten látott napvilágot a Gondolat Kiadó gondozásában. Az alkotó egyik legavatottabb szakértője, Alföldy Jenő - akinek először 2013-ban látott napvilágot teljes kötete Tornai József művészetéről A Hívó Hang címmel a Hungarovox Kiadónál, majd 2016-ban jelent meg monográfiája az MMA Közelképek írókról című sorozatában.

Tornai József 2012-től volt a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja., ugyanabban az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2013-ban Kossuth-díjat kapott,
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 12:32
Kárpáti Tibor versei
gondolkodásmódja.
Előszeretettel alkalmazok érzéseim kifejezése, önsorsom elemzése során mitológiai ihletésű motívumokat, illetve az aktuális, személyes létérzést az ősálomképek által szándékozom patetikussá és kollektívvé tenni. Kerülöm az olyan szavak használatát, melyek kizárólag saját - deszakralizált - koromra jellemzőek.
Az örök érvényű és érthető versek híve vagyok. A csodálatos daloké, melyek képesek emlékeztetni bennünket arra, hogy kik is vagyunk valójában.

A 2011. évi Ünnepi Könyvhéten megjelent Gyöngyöt az Embernek című kötetem.

(Kárpáti Tibor)Kárpáti Tibor: GYÖNGYÖT AZ EMBERNEK

valami érzést
gyönyörűt, szépet
valami hangot
valami képet
napfény ecsetje
napsugár húrja
valami újat
valamit
menusgabor, 2019. november 09. szombat, 21:15
A költészet napja
idején feltűnt, később több mint hetven nyelvre lefordított fiatal sztárköltő így magyarázta az állami ünneppé vált költészet napja létét:

Nálunk most új virágkorát éli a líra. A költészet gyorsabban fejlődik. A költészet hírnökhöz hasonló. Hogy katonai, háborús hasonlattal éljek: a poézis a könnyű felderítő osztag, utána következnek a nehéz harci egységek: a prózai műfajok.

A magyar megoldás
A Magyar Népköztársaság már 1956 júniusában követte a szovjet példát, a nyári ünnepi könyvhéten rendezték meg a magyar költészet napját: előadóművészek szavaltak, írók, költők, tanárok és fiatalok beszéltek a kortárs és klasszikus költészetről.

A napot a kultúrpolitika 1964-ben kapcsolta József Attila születésnapjához, vagyis április 11-hez.

A cél az élő magyar költők alkotásainak széles körben való megismertetése és megkedveltetése. A költészet napját korábban a könyvhét keretében rendezték meg, s a tapasztalatok szerint az egyéb műsorok között ez a rendezvény
foldinefehereva, 2019. április 11. csütörtök, 21:41
Közösen emlékezik Debrecen és Nagyvárad a 100 éve elhunyt Ady Endrére
Bihar megyei szervezetének alelnöke hangsúlyozta: a programsorozattal szeretnének minél több embert megszólítani, céljuk az Ady-kultusz továbbvitele.

Kovács Béla Lóránt, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta: az évfordulóra olyan helytörténeti sétákkal, előadásokkal emlékeznek, amelyek bemutatják Ady Debrecenhez és Nagyváradhoz fűződő kapcsolatát. Idén a város irodalmi nagyrendezvényei közül kettő középpontjába is Ady életét állítják, a költészeti fesztiválon és az ünnepi könyvhéten is hangsúlyosan jelenik meg a költő munkássága - fűzte hozzá.

Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója jelezte: az általános iskolák felső tagozatos osztályainak és a gimnazistáknak játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, az egyetemistákat Debrecenben és Nagyváradon is irodalmi sétára, színházi előadásokra invitálják majd. Közéleti személyiségek, színművészek, egyetemi tanárok közreműködésével Ady és én címmel előadássorozatot is szerveznek.

Czvikker Katalin, a nagyváradi
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 13:51
Könyv jelent meg Prokopp Sándorról, az első magyar sportlövő olimpiai bajnokról
bemutató sajtótájékoztatón elmondta, Prokopp Sándor 1912-ben a stockholmi nyári olimpián szerzett aranyérmet a 300 méteres hadipuska számban. Az ő életét bemutató kötetet abból az apropóból jelentették meg, hogy idén 120 éves a BEAC, Prokopp Sándor születésének pedig tavaly volt a 130. évfordulója.

A kötetet Dávid Sándor és Dobor Dezső sportújságíró, valamint Prokopp Sándor fia, a társszerzőként közreműködő Prokopp László írta, és ezer példányban jelenik meg. Bolti forgalomba nem kerül, de az ünnepi könyvhéten, illetve a BEAC honlapján át hozzá lehet jutni - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a klubnak ma már nincsen sportlövőszakosztálya, de elképzelhető, hogy a jövőben megint lesz ilyen, hiszen a sportág a reneszánszát éli.

Prokopp László elmondta, a könyv elkészültét segítette, hogy nagy hagyaték állt rendelkezésre. Korabeli dokumentumok, fényképek (ezek közül negyven szerepel a könyvben), levelek és maga az érem is a családi hagyaték része. A kötet írásakor azt a célt is szem előtt
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 14:00
Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi Könyvhétre
Hozzáfűzte: az idei könyvhéten több mint 180 kiállító, valamint 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálata fog szerepelni. A dedikálások mellett könyvbemutatók, beszélgetések és zenés programok is várják az olvasókat.

Ha valaki az összes újdonságot megszeretné vásárolni, 960 ezer forintot kell a Vörösmarty téren hagynia. Az új könyvek átlagára mintegy 3100 forint, a legdrágább új kiadványt 8300, a legolcsóbbat 1400 forintért lehet megvásárolni - hangsúlyozta Gál Ildikó, aki szerint a legtöbb kiadvánnyal, összesen 14 kötettel a Magvető Kiadó érkezik a Könyvhétre.

A MKKE elnöke az idei kínálatból többek között a 25 éves Fedél nélkül folyóirat új szerzői antológiáját, Az elmúlásunk hamutartója című kiadványt, Götz Eszter Zalaváry Lajos építészről írott monográfiáját, valamint Péntek Orsolya a magyar fotó 150 évét bemutató albumát emelte ki.

Gál Ildikó szerint a Könyvhét kínálatából látszódik, hogy újra divatos műfaj lett a vers, míg a gyerekkönyvek népszerűsége is töretlen. A
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:51
Kovács Ákos könyvét mutatták be a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
Az album azokat a gazdagon illusztrált visszaemlékezéseket, történeteket tartalmazza, amelyeket Kovács Ákos az áprilisban ünnepelt 50. születésnapja előtti ötven napon jegyzett le. A könyvbemutató alkalmából tartott kolozsvári pódiumbeszélgetésen a művész képes sztorigyűjteménynek nevezte a könyvet. Megjegyezte: ha egyszer megírja az igazi önéletrajzát, annak az lesz a címe, hogy "ez is csak velem történhet meg".

Felidézte: amikor gyermekként hegedülni kezdett tanulni, azzal "Guantanamon foglyokat lehetett volna kínozni", és az első zenetanára egy rosszul sikerült fellépés után azt mondta neki, hogy "Ákos, a zene és te két külön világ".

Ennek ellenére folytatta a tanulást, mert úgy érezte: valami tűz ég benne, amit meg kell osztani másokkal. Saját kreatív működése nyitjának is ezt a megosztási vágyat tartotta. Magyarázatként hozzátette: ha valaki egyedül nézi a naplementét, bármilyen szép lehet, nem tudja megélni. Ehhez az is kell, hogy az élményt megossza valakivel.

Úgy vélte: az élet
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:51
Könyvhét - Több újdonság jelent meg a Könyvhéten, mint tavaly
Péterfy Gergely kiemelte, hogy a megemelkedett könyvszám nagy öröm, annak ellenére, hogy a könyvszakma jelenleg nagyon nehéz helyzetbe került a magyar könyvpiac csaknem negyven százalékát lefedő Alexandra könyvterjesztő, illetve a mögötte álló cégek, a Könyvbazár Kft. és a Rainbow Üzletlánc Kft. összeomlása miatt. Ennek következtében rengeteg kiadónak ragadt bent a pénze; mintegy hárommilliárd forintos kár érte a könyvszakmát, így rengeteg kiadó létét fenyegeti veszély.

Péterfy Gergely hangsúlyozta, hogy ez olyan továbbgördülő adóság, amely elsodorhatja elsősorban azokat a kis kiadókat, amelyek miatt a könyvszakma igazán színes és szép, és amelyek révén ilyen sok új kiadványt forgathatnak az olvasók.

Szerinte nagyon sokféle módon lehetne és kellene javítani a magyar könyvpiac helyzetén, és újra kell gondolni a kiadók és a terjesztők viszonyát az árrést illetően is. Megjegyezte azonban, hogy a magyar könyvek ára még mindig harmada a nyugati országok áraihoz képest, annak ellenére, hogy az
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 16:32
Meghalt Jókai Anna író
után többször úgy nyilatkozott, hogy több regényt már nem ír, 2007-ben megjelent a Samuel Beckett és Madách Imre emberiségdrámáira rájátszó Godot megjött című műve, 2012-ben pedig egy új regény, az Éhes élet.
Utolsó kötetében, a még meg nem jelent Átvilágítás című önéletrajzi regényében életmérleget készített, mondta az MTI-nek Mezey Katalin költő, író, műfordító. A Széphalom Könyvműhely alapítója 1994 óta volt az írónő műveinek kiadója.
Az Átvilágítás című önéletrajzi regény az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg. A kötészet előtt álló kiadványt Jókai Anna még a kezébe vehette, láthatta, milyen lesz. Mezey Katalin szerint az írónő "csodálatosan empatikus, érzékeny és intelligens, távlatokban gondolkodó ember volt, aki tisztában volt állapota komolyságával négy hónapja tartó betegsége idején".
A Magyar Írószövetség megemlékezésében azt írja: Jókai Anna hőseit soha nem kényezteti, hanem emberi valójukban, esendőségeikben, hétköznapi küzdelmeikben ábrázolja, ezért is jellemezhetőek művei a
tinka1951, 2017. június 07. szerda, 11:00
Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna
Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, írja a Magyar Távirati Iroda.
Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, és már gyerekként érdekelte az írás. Azonban tizenhat éves korában felhagyott vele és csak későn, 33-34 éves korában folytatta újból és vált elismert íróvá.

Írói pályáján két, egymással természetes módon összefüggő korszakot különböztetett meg, ezek között a határt Napok című regényének 1972. évi megjelenésében jelölte meg. Első művei a klasszikus hagyományokban gyökerező, a cselekmény és az árnyalt lélekábrázolás fontosságát hangsúlyozó írások, szereplői többnyire szeretetre vágyó, boldogulást és társat kereső nők. A hetvenes évektől írásai filozofikusabbá váltak, az emberi lét történéseit, az anyagi világ összefüggéseit egy magasabb rendű létezés dimenzióiban vizsgálta, stílusát ekkortól nevezik spirituális realizmusnak.
Életszemléletének, világképének kialakulásában nagy szerepe volt a Biblia és az
maroka, 2017. június 05. hétfő, 22:40
Szent István Társulat huszonötödik ünnepi könyvhete
A Szent István Társulat immár 25. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók hagyományos seregszemléjét május 22. és 27. között. A budapesti Ferenciek terén 32 könyvkiadó közel 8 ezer kiadvánnyal, köztük 76 újdonsággal várja az olvasókat.
- Jézus mondta, hogy gyümölcseiről ismerszik meg a fa. A jó fa jó gyümölcsöt terem. Igaz ez a Szent István Társulat kezdeményezésére is, hiszen már a 25. könyvhetére készül...

- Idén emlékezünk meg a fatimai jelenések századik évfordulójáról. Ebből az alkalomból megjelentet-e a Szent István Társulat kötetet a könyvhétre?
- Kifejezetten a jelenésekről nem, de a centenárium apropóján három Mária-könyvet is kiadtunk. A közelmúltban jelent meg Diós István fordításában a látnok Emmerich Anna Katalin hatkötetes művéből a Jézus tanító évei két kötete, most pedig a sorozat első darabját, a Szent Szűz Mária életét jelentettük meg. Nemrég látott napvilágot a Szűz Máriáról szóló legszebb novellákat tartalmazó kötetünk Mária
maroka, 2017. május 21. vasárnap, 15:55
Könyvhét - Esterházy Péter új kötete volt a legnépszerűbb a Vörösmarty téren
ellensége a futball Európa-bajnokság és az időjárás volt, utóbbi pont a rendezvény hagyományosan legforgalmasabb időszakában, szombat délután fordult rosszra, valószínűleg jelentős kiesést okozva a kiadóknak - fogalmazott a MKKE igazgatója, aki szerint ugyancsak az eső számlájára írható, hogy a szombat esti Könyvek Éjszakáján nem alakult ki a szokásos utcabáli hangulat.

Keresztury Tibor elmondta: a hozzá érkezett, nem hivatalos visszajelzések alapján minden kiadó sikeresnek ítélte szereplését az idei könyvhéten, amelynek népszerűsége jól tükrözi a magyar olvasóközönség nem csappanó, tartós érdeklődést a nívós, maradandó értéket képviselő szépirodalmi művek iránt.

Mindez azt bizonyítja, jogos volt a küzdelmük azért, hogy a központi rendezvényt idén is a könyvhét emblematikus helyszínén, a Vörösmarty téren tarthassuk meg - hangsúlyozta MKKE igazgatója, aki úgy vélte: jó döntésnek bizonyult a nagyszínpad megszüntetése is, mivel így jóval kisebb zaj terhelte a látogatókat.

Országszerte több mint
velemenyezd, 2016. június 13. hétfő, 13:21
1/5
Képek, videók
elhunyt-bojte-julianna -bo
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 13:15
0 Eke Miklós elhunyt.jpg
lovaszmarika
2016. május 12. csütörtök, 17:43
búcsúdal-elhunyt.png
astropapa58
2015. november 01. vasárnap, 10:30
Elhunyt.....
borigit
2015. január 25. vasárnap, 14:15
Elhunyt Szeretteink Emlék
cipello
2014. december 10. szerda, 13:39
20141108elhunyt-gera-z olt
lilagondolatok
2014. november 16. vasárnap, 15:00
elhunyt bajor gizi
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:29
elhunyt somlay artur
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:28
elhunyt joszip broz tito
lacipecsenye
2013. március 07. csütörtök, 21:18
elhunyt lev jasin
lacipecsenye
2013. február 19. kedd, 09:45
elhunyt kádár jános
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:35
Mai Nap elhunyt Kádár Ján
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:31
levél művészet.jpg
durcimarcika
2018. október 02. kedd, 16:29
liszt ferenc művészeti eg
maroka
2018. szeptember 21. péntek, 10:11
A müvészet 01.jpg
chillik
2018. május 09. szerda, 05:35
Címkék
Gondolat Kiadó, élményt megossza, Jókai Anna Kossuth Nagydíjas, családi hagyaték, küzdelmük azért, költészet napja, kötetet Dávid, elmúlásunk hamutartója, Rainbow Üzletlánc Kft, Angi János, általános iskolák, Szent Szűz Mária, Könyvbazár Kft, gyerekkönyvek népszerűsége, megosztási vágyat, város irodalmi,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.