Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:08 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Potápi: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a nemzetiségek itthon érezzék magukat
Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyarországi nemzetiségek immár ezer éve vannak itthon Magyarországon.

"A magyar alaptörvény kimondja, hogy a nemzetiségek államalkotó tényezők és ezt mi komolyan így is gondoljuk" - hangoztatta a térség fideszes országgyűlési képviselője. Egyúttal jelezte: a nemzetiségi szószólókkal, önkormányzati vezetőkkel jó kapcsolatot ápol saját körzetében és azon túl is.

A többéves hagyományra visszatekintő nemzetiségek adventi gálaműsora kezdeményezést méltatva arról is beszélt, hogy az ilyen eseményeken a nemzetiségek megmutathatják magukat.

Potápi Árpád János örömtelinek nevezte, hogy az eseményen minden évben részt vesznek és "kiemelkedően szép" műsort adnak a pécsi Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai.

A nemzetiségi gálaműsort Dombóvár nemzetiségi önkormányzatai és a Dombóvári Székely Kör a kisebbségek napja alkalmából rendezi meg a város nemzetiségi - köztük horvát - együtteseinek közreműködésével.
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 19:12
Felavatták Árpád fejedelem szobrát Óbudán
megtestesítője. A nemes madár a Kárpát- medencében, az újjászülető és felkelő nap szimbólumaként született, az önálló magyar identitás és a magyar nemzet összetartozásának ősi jelképe - mondta a főpolgármester, majd úgy fogalmazott: "nemzeti kultúránk alapvető kódjai jelennek meg ebben az alkotásban. Ezek a jelek, amelyek erősitik a magyarság markáns vonásait, összefoglalják a nemzeti érzésről megfogalmazható gondolatokat".

Tarlós István kitért arra is, hogy a szobor elhelyezését az Óbudai Árpád Gimnázium előtti téren javasolták, és ezt támogatta a Fővárosi Közgyűlés és a III. kerületi önkormányzat is. "A helyszín stílusos. Az 1902-ben alapított, patinás gimnázium 1921-ben vette fel Árpád, a honfoglaló nagyfejedelem nevét" - mondta.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy családja 1924 óta visszatérően - így jelenleg is - közvetlen részese az Árpád gimnázium életének.

Gyimesi Róbert, a gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy a konkrét tények aprólékos ismerete nélkül is biztosak lehetünk
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 15:41
Gyopáros Alpár: jelentős előrehaladás a Modern városok programban
A Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón Gyopáros Alpár kifejtette: a 3500 milliárd forintra becsült fejlesztési összegből jövőre már 1100 milliárd forintot kifizetnek, a projektek 80 százaléka már tervezési, illetve kivitelezési fázisban van.

A kormánybiztos a Modern városok program mellett szólt a falvak és a kisvárosok fejlesztéséről is.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), Tatabánya polgármestere elmondta, a Modern városok program keretében a megyeszékhelyen 91 milliárd forint értékben 16 fejlesztés valósul meg. A tömegközlekedés már megújult, folyik az ipari park fejlesztése, az Árpád gimnázium és a városi kollégium átépítése, a Tulipános Ház felújítása és a szakképzési központ kialakítása - közölte a polgármester.
velemenyezd, 2018. november 23. péntek, 13:32
Varga Mihály: a kormány támogatja a készpénzkímélő fizetési módok terjedését
Elmondta, két évvel ezelőtt indult a POS-terminálok kihelyezésének támogatása, a pályázat két körében 60 ezer kártyaleolvasó kihelyezését vállalták a vállalkozások, ezzel együtt a magyar üzletek 80 százalékában lehet fizetni terminálon keresztül, és várható a pályázat újabb köre.

Az idén szeptemberben 15 iskola csatlakozott a Készpénzkímélő iskolák programhoz országszerte, ahol a készpénzkímélő fizetés feltételeit teremtik meg, és egyben hozzájárulnak a tanulók és szülők pénzügyi ismereteinek bővítéséhez - emelte ki Varga Mihály.

A Mastercard Europe kezdeményezésére a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte tanácsadó szakmai támogatásával megvalósulóKészpénzkímélő iskolák programról szólva Varga Mihály elmondta, kártyaolvasó terminálok telepítésével, illetve online-felületek kialakításával a tanulók és szüleik bankkártyával, interneten keresztül tudják intézni egyebek közt az étkezések rendelését, befizetését, a tankönyvrendelést, a büfében
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 11:51
Nekem mindennap '56
felfedezésüket. De vannak itthon maradt és harminchárom, vagy akár hatvan évig őrzött képek is, melyeket készítőjük, őrzőjük mégiscsak elővett és közkinccsé tett. Mosonmagyaróvári képek legutóbb 2010-ben kerültek nyilvánosságra.

Tisztelt Hallgatóság!

Nem a magyaróvári sortűz hősi halottja Magyar Katalin tizenhat éves diáklány, de feltétlen meg kell emlékezni róla!
Magyar Katalin mosonmagyaróvári születésű kislány, aki az általános iskola után Budapesten tanult egy képzőművészeti gimnáziumban. A fővárosi harcok idején véradónak és önkéntes ápolónőnek jelentkezett osztálytársaival a Tétényi úti kórházba. November 7-ei hősi halálát megelőzően idehaza járt. Egy vöröskeresztes szállítmányért jöttek le Hegyeshalomba. Szülei kérlelésére sem maradt itthon, ,,Becsület is van a világon" - mondta és visszament Pestre. Halála napján mentőautóban szállítottak egy sérült kisgyereket, amikor egy orosz tank kilőtte őket. A kisfiú és Kati a helyszínen életét vesztette. Holttestét
azenujsagom, 2018. október 24. szerda, 05:23
Bátorság, hit, önzetlenség.
150 éves a kőszegi domonkos iskola
2018. október 13. szombat 14:53
Emléktábla-avatással, szentmisével, könnyed és tudományos előadásokkal emlékeztek meg október 12-én az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium alapításának 150. évfordulójáról Kőszegen.
A jubileumi ünnepség püspöki szentmisével folytatódott a kőszegi Jézus Szíve-templomban, melyet Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be Harangozó Vilmos plébánossal és Kovács Richárd iskolalelkésszel. Köszöntőjében a főpásztor a nővérek bátorságát és Ábraháméhoz hasonló hitét emelte ki: ez a bátorság és hit volt az, amivel szinte a semmiből létrehozták a kőszegi iskolát, és megtartotta őket a kezdeti nehézségek idején, valamint a kommunizmus alatt. A szétszóratás idején számos nő nem félt belépni és örök fogadalmat tenni az illegálisan működő rendben, ez segítette a rendszerváltás utáni
maroka, 2018. október 13. szombat, 20:50
Koncert három kórus fellépésével 10.03
Október 3-án, szerdán este 19 órakor koncert volt templomunkban
melyen klasszikus, egyházzenei művek és gospel, illetve ausztrál népdalok szerepeltek.
A hangversenyen felléptek: New World Rhythm kórus Brisbane, Ausztráliából.
Közreműködtek még a De Angelis kórus és az Óbudai Árpád Gimnázium kórusa.
Saját fotózás
Óbudai Árpád Gimnázium kórusa
...............

.............
Ausztrál New World Rhythm kórus Brisbane
..............
maroka, 2018. október 04. csütörtök, 09:33
Erdő Péter a nemzeti tanévnyitón: 09.01
2018. augusztus 31. péntek 13:59
Az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolában tartották augusztus 31-én a IX. Nemzeti Tanévnyitót, melyen Erdő Péter bíboros, prímás és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg az új tanévet.
...........
Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi köszöntőjét, az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk:
Mely itt olvasható
maroka, 2018. szeptember 01. szombat, 08:55
Erdő Péter a nemzeti tanévnyitón:
Iskoláink hivatása az együttműködés a fiatalok érdekében!
2018. augusztus 31. péntek 13:59
Az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolában tartották augusztus 31-én a IX. Nemzeti Tanévnyitót, melyen Erdő Péter bíboros, prímás és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg az új tanévet.
Bővebben

Videó
Augusztus 29-én tartották az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési intézmények Veni Sanctéját Egerben. A tantárgy és a diákok legnemesebb értelemben vett szeretete az, amely által a tanár is szeretetet, elfogadást kap diákjaitól. A feltétel nélküli szeretethez pedig legyen a pedagógus és mindnyájunk példája Jézus - mondta beszédében Ternyák Csaba érsek.
maroka, 2018. augusztus 31. péntek, 15:06
Kásler: a kormány folyamatosan javítja az oktatás feltételeit
"Nemzetünk ismételt felemelkedését várjuk a Nemzeti Alaptantervtől. A legkiválóbbak készítették elő a szakmai javaslatokat. Mi észrevételeinkkel, javaslatainkkal, elvárásainkkal, önök erkölcsi támogatással járultak hozzá, így mindnyájan alkotótársak vagyunk" - közölte Kásler Miklós az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola ünnepségén.

A miniszter kijelentette, a kormány célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa, a nép jólétét emelje, szellemi felvirágzásának körülményeit biztosítsa.

"Szellemi energiáink szabad kifejtésének lehetősége biztosított, de minősége nem a kormánytól, hanem gyarapodó családjainktól, elhivatott pedagógusainktól és reményteljes ifjúságunktól függ" - fogalmazott Kásler Miklós.

A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedek útkeresése után 2010-től kiteljesedett politikai önállóságunk, 2014-től gazdasági emelkedésünk. Nemzeti szuverenitásunk tőlünk várja hagyományaink, kultúránk arányos gyakorlását,
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 12:43
Csíksomlyói passió - vallásos téma
hogy létrejöjjön ez a produkció. Hangsúlyozta, hogy a darab a hitevesztett, tébolyult Európa alapkérdéseit boncolgatja és az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet

18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján
.A csíksomlyói hagyománytól napjainkig
A 18. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be: 1721-től 1787-ig összesen 42 passiójáték került színre. Ezeket a helyi ferences gimnázium nagytermében adták elő. 1733-ban egy színjátszó ház is épült fából, amelynek szélesre tárták ajtaját, ha a nézőközönség nem fért a terembe. II József tiltó rendeleteinek a hatására azonban ez a felekezeti színjátszói gyakorlat fokozatosan megszűnt.
1897-ben jelentette meg Fülöp Árpád az első szöveggyűjteményt, amelyből a 20. század '70-es, '80-as éveiben a téma iránt érdeklődő hazai színházi szakemberek inspirálódtak. Katona Imre 1971-ben ebből szerkesztett drámát Passió magyar
maroka, 2018. augusztus 18. szombat, 20:13
1/31
Képek, videók
Magyarországi Nemzetisége
blackfeet
2010. november 02. kedd, 09:28
Talald ki a nemzetiseget.
cipello
2010. május 31. hétfő, 12:30
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
potapka-cernokrka-2513 .jp
gyurusne
2009. szeptember 19. szombat, 16:36
A dicsőséges pótapa
hollossyne
2007. augusztus 07. kedd, 14:03
Mostohaöcsém , pótapum ,
kishuncutka
2006. október 01. vasárnap, 11:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.