Belépés
2019. december 13. péntek | 50. hét | 347. nap | 11:16 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Világsiker a zseniális magyar találmány!


Link

Maradéktalanul eltávolított minden rákos sejtet az eddigi műtétek során a Takáts Zoltán magyar kutató által feltalált intelligens sebészkés, amely az operáció közben folyamatosan tájékoztatja az orvost, hogy az érintett szövet rákos vagy egészséges.

Az onkokéssel eddig elvégzett kísérleti műtétek eredményéről készült tanulmány szerdán jelent meg a Science Translational Medicine című folyóiratban.

Takáts Zoltán találmányának lényege, hogy az intelligens kés - említik még Jedi-késként, a tanulmányban pedig iKnife-ként szerepel - az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Ez jelentősen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist, és segítséget nyújt a műtétet végző orvosnak, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az eljárás megrövidítheti a műtéti időt, csökkentheti a vérveszteséget és a fertőzés kockázatát is.

Egy ilyen vizsgálat jelenleg a legjobban felszerelt kórházakban is legalább 10-30 percet vesz igénybe, és az orvosok még az eredmény birtokában sem lehetnek biztosak abban, hogy minden rákos sejtet kimetszettek-e, ezért gyakran inkább több szövetet távolítanak el a biztonság kedvéért. Amennyiben a műtét után is maradnak rákos sejtek, a páciensre esetleg újabb operáció vár, vagy kemoterápia, sugárkezelés.

A szerdán Londonban bemutatott, fehér színű, vastag tollra emlékeztető iKnife működését 2010 és 2012 között három kórházban tesztelték. 302 pácienstől vett szövetminták laboratóriumi elemzése nyomán állítottak fel egy adatbázist, amelyben 1624 rákos és 1309 nem rákos minta szerepel.

A londoni Imperial College fejlesztőcsoportjának egyik tagja egy sertésizmon bemutatja Takáts Zoltánnak, a budapesti Semmelweis Egyetem volt kutatójának, az Imperial College munkatársának találmányát, az intelligens sebészkést

Három év múlva forgalomba kerülhet

A tanulmány szerint az intelligens kést a hozzá kapcsolódó elemzőegységgel - egy hűtőszekrény méretű, kerekeken guruló tömegspektrométerrel, amely a kiégetett szövetek füstjét analizálja - az adatbázis felállítása óta 91 műtétnél alkalmazták, és az operációk során az iKnife minden esetben tökéletesen eltávolította a rákos szöveteket.

Az eszközzel folytatott kutatásokat finanszírozók között szerepel az Imperial College London és a magyar kormány is. Takáts Zoltán, az Imperial College kutatója a londoni bemutatón felvetette a további kutatások szükségességét. Mint mondta, egy nagyobb tanulmányban 1000-1500 különböző rákbetegségben szenvedő páciensen készülnek tesztelni az okos kést. Ez a kísérleti fázis még két-három évet vehet igénybe, és csak ezt követően kezdik meg az engedélyeztetést, majd az eszköz kereskedelmi érékesítését.

A Reuters beszámolója szerint Takáts Zoltán MediMass néven egy budapesti székhelyű vállalatot alapított találmánya kifejlesztésére, az észak-amerikai és európai piacra pedig egy jelentős orvostechnológiai vállalattal együttműködve akarja eljuttatni a terméket.

Az iKnife jelenlegi kísérleti változatát mintegy 200 ezer fontból (68 millió forintból) hozta létre a magyar tudós Imperial College-beli kollégáival. Takáts szerint azonban a ráfordítás megtérül, amint az eszköz kereskedelmi forgalomba kerül.

A magyar kutató hangsúlyozta, hogy az intelligens kést nemcsak a daganatos betegségekkel kapcsolatos műtéteknél lehet majd felhasználni. Az iKnife ugyanis a vérrel nem megfelelően ellátott szöveteket is felismeri, valamint a szövetben fellelhető baktériumfajtákat is azonosítja.
sanci81, 2015. január 03. szombat, 15:36
Címkék: Takáts Zoltán, Science Translational Medicine, Imperial College, Takáts Zoltánnak, Semmelweis Egyetem, Imperial College London,
Kommentek
A 40 éves Karthago új lemezzel és Aréna-koncerttel ünnepel
Mellette Gidófalvy Attila billentyűs a Beatricéből érkezett, Losó László basszusgitáros-énekes korábban a P. Mobilban és a Non Stopban szerepelt, a dobos pedig Fehér Lajos (ex-Syrius) lett. Nem sokkal később, a nyár elején Losó külföldre távozott és emiatt Fehér is kilépett.

"Akkor kicsit padlóra kerültünk, de aztán Gidóval megtaláltuk Kocsándi Mikit, aki az S.O.S. zenekar dobosa volt, majd egy este az Ifiparkban odalépett hozzám Kiss Zoltán, a Sprint volt basszusgitárosa, egy zenész kolléga meg Takáts Tomi énekest ajánlotta a Forma-1-ből. 1979 nyarának végére összeállt az ötös, amely azóta is az együttesben szerepel" - mondta Szigeti Ferenc.

A gitáros akkor már készen állt a Karthago első repertoárjával, ami az 1981-ben megjelent első lemez alapját jelentette. Mint megjegyezte, mindenképpen egy rockzenekart akart, amelynek különlegességét kemény rockzenei alapok mellett elsősorban a cizellált hangszerelés és az ötszólamú vokál jelentette.

"Alapvetően zeneszerző vagyok, könnyen írok dalt, a
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 10:41
Két bemutatót tart karácsony előtt a Katona József Színház
Vasárnap Pintér Béla új darabja látható Ascher Tamás Háromszéken címmel a szerző rendezésében a nagyszínpadon, kedden Bognár Péter Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című művének premierjét tartják a Kamrában, Gothár Péter rendezésében.

Az Ascher Tamás Háromszéken című előadásban Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Jordán Adél, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Rajkai Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István és Pintér Béla játszik. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Khell Zsolt tervezte, az előadás dramaturgja Enyedi Éva, koreográfusa György Károly, a zene Ökrös Csaba munkája.

"Hogy mi történt volna, ha Ascher Tamás ellátogat Erdélybe valamikor a kilencvenes években színházi kurzust tartani? Mi lett volna, ha Bezerédi Zoltánnak lett volna egy használt Zastavája? És hogy megrendezte volna-e Máté Gábor a Három nővért, ha egy véletlen folytán valóban összetalálkozik az akkoriban még csak
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 13:14
Két bemutató a hétvégén a Katona József Színházban
szenzációhajhászásban? Mit tehet az újságírók +áldozata+, ha belemásznak a magánéletébe? Az üdítően friss, szellemes és fájón időszerű darab többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ" - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írják, a darab címe (az angol eredetiben NSFW, azaz "Not Safe For Work") azokra az internetes tartalmakra vonatkozik, amelyeket nem illik munkahelyen letölteni és olvasgatni.

Az előadásban Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Takátsy Péter szerepel. A darabot Varga Bálint fordította, a produkció dramaturgja Török Tamara. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni tervezte.

Október 7-én, szombaton Gogol Háztűznéző című komédiája látható a nagyszínpadon, Ascher Tamás rendezésében.

Nyikolaj Gogol 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. Később Gogol, a kritikák hatására a karakterek
velemenyezd, 2017. október 05. csütörtök, 15:23
Kortárs magyar darabok a Katona József Színház idei évadában
is láthatják - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az évad első, budapesti bemutatóját október 6-án tartják a Kamrában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. Lucy Kirkwood kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos című darabját Máté Gábor rendezi. A darab, amelyet elsőként a Royal Court mutatott be 2012-ben, a bulvársajtó működéséről szól. A szellemes és időszerű darabban Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka és Takátsy Péter játszik.

Október 7-én tartják Gogol Háztűznéző című komédiájának premierjét Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon. A lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit is megmutató komédia főbb szerepeiben Fullajtár Andreát, Fekete Ernőt, Jordán Adélt, Rajkai Zoltánt és Szirtes Ágit láthatja a közönség.

A bajnok című nagysikerű előadás után Pintér Béla ismét rendez a Katona József Színházban. A két társulat együttműködésével az Ascher Tamás Háromszéken című, Máté Gábor életéről szóló darabot
velemenyezd, 2017. augusztus 25. péntek, 18:02
Requiem - Könyv született a Karthago dalának ihletőjéről
Dezső nővérével, az eset szemtanúival, valamint a Karthago zenekar tagjaival arról, mi történt 1981. február 13-án a székesfehérvári Köfém Sportcsarnokban. Az eset ma sem egyértelmű, de ennyi idő távlatából is sikerült korábban ismeretlen információkhoz jutni - hangsúlyozta Hatala Csenge.

Hozzátette: a könyv legfontosabb célja, hogy bemutasson egy letűnt kort, annak nehézségeit, a csöves srácok világát a szerencsétlenül járt 16 éves fiú élettörténetén keresztül.

Kiss Zoltán Zéró basszusgitáros, Takáts Tamás énekes, Gidófalvy Attila billentyűs és Kocsándi Miklós dobos személyesen, a külföldön tartózkodó, a Requiem című számot jegyző Szigeti Ferenc gitáros pedig videoüzenetben idézte fel az akkor történteket, valamint a szerencsétlenül járt fiúnak emléket állító, máig legnépszerűbb Karthago-dal megszületésének körülményeit.

"A székesfehérvári bulira sokkal több embert engedtek be, mint amennyien ott biztonságosan elfértek volna. Valószínű, hogy a fiút nekinyomták a falnak, a koncert végén
velemenyezd, 2017. június 08. csütörtök, 17:03
28 éve hunyt el WEÖRES SÁNDOR.
Babitsnak, aki a Nyugat 15-16. számában kinyomatta Hajnal című versét (amelyet Weöres 1934-ben Cselédlányok címmel vett fel első kötetébe). 1931 telén két újabb verset (Jajgatás, Kicsinyesek) is megjelentetett, 1941-ig, a folyóirat fennállásáig pedig összesen 64-et.
1933 őszén Pécsre utazott, és beiratkozott az Erzsébet Tudományegyetem jogi karára, majd átiratkozott a bölcsészkarra (földrajz-történelem szakra), végül filozófia-esztétika szakon szerzett diplomát. Ekkoriban kötött barátságot Takáts Gyulával, Tatay Sándorral és Fülep Lajos professzorral, valamint szoros kapcsolatot ápolt Csorba Győzővel, a Budapesten élő Vas Istvánnal, Jékely Zoltánnal és a debreceni Kiss Tamással is.
1935-ben Weöres Baumgarten-jutalomban, egy évvel később Baumgarten-díjban részesült, ezekből későbbi utazásait fizette. 1935 nyarán észak-európai, 1937 elején pedig hosszú távol-keleti utazást tett.
A költő 1943 őszén Budapestre költözött, és az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa lett. 1946-ban Weöres
lenke1964, 2017. január 23. hétfő, 09:57
VERS a versről
olyan toll
amelyik világít

akár a szív a testben
minden mondatom egy-egy szárny

pillantásodként érint engem
s minden mást elfeledtet

minden mondatom egy-egy madár
keresgélve szárnyal át az égen

s az újrakezdéshez taszít vissza engem
a szó a toll a szárny: fölröppenő madár

Sulyok Vince ford.


Takáts Gyula: EGY VERS ELŐTT

Egy vers előtt térdeltem én.
Több volt, mint vers. Sugárzó költemény
tündöklött ujjamon és szívemet
emelte, mint a nap a felleget
- Ki írta?... Nem tudom... Lehet
csak angyalszárny játszott velem.
Magam térdeltem - jól emlékezem - ,
akár a búcsúsok a kegyhelyen...

Dél volt. Sugárzó, fülledt, nyári dél.
Az ágakon aludt a sok levél
s e fényes, éber kábulat

úgy fénylett, mint a sárga égi lant.
S
menusgabor, 2016. október 31. hétfő, 20:30
Selyem Zsuzsa, Zoltán Gábor és Takáts József kapták az idei Déry-díjat
irodalmi díj és elismerés tulajdonosa.

Zoltán Gábor író Budapesten született. Színházi és rádiós rendezőként, valamint irodalmi szerkesztőként dolgozott. Első kötete, a Vásárlók könyve 1997-ben jelent meg, amiért megkapta a legjobb elsőkönyves szerzőnek évente odaítélt Bródy-díjat. Két novelláskötetét regények követték, legutóbbi, Orgia című művét fél évtizedes kutatás után írta meg. A könyv, amelyben a szerző a városmajori nyilas vérengzéseknek állít emléket, az idei Könyvhéten jelent meg.

Takáts József irodalomtörténész, kritikus Gyuláról származik. Egyetemi évei alatt irodalmi folyóiratok szerkesztésével foglalkozott, később fontos irodalomszervező munkát végzett. Tagja volt a József Attila Kör (JAK) vezetőségének, részt vett irodalmi lapok alapításában. Az 1990-es évek elejétől kezdve egyetemen oktatott, előbb a szegedi bölcsészkaron, később a Pécsi Tudományegyetemen, majd a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetében. Tagja volt az NKA Folyóiratkiadási Kollégiumának és a Mészöly
velemenyezd, 2016. október 21. péntek, 14:37
Képek, videók
Takáts Gyula 1
taltos1
2014. augusztus 25. hétfő, 21:27
27673265_1_644x461_tak ats
lilagondolatok
2014. július 13. vasárnap, 11:54
Takáts Gy. Iskolám falára
pircsi09
2012. március 17. szombat, 11:02
Takáts Tomival
irinyifree
2007. április 05. csütörtök, 07:59
7 medicine cabinet.JPG
kathyvp
2018. június 24. vasárnap, 14:50
full-medicine-cabinet_ gal
kathyvp
2018. június 24. vasárnap, 14:50
1277909375_medicine006 .jp
iga
2016. augusztus 03. szerda, 10:49
Medicine-300x225.jpg
sarkadykati
2013. október 30. szerda, 15:09
Medicine.png
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 14:38
Bobblehead-_Medicine.p ng
pipboy
2010. február 14. vasárnap, 14:31
frog-medicine.jpg
sasa22
2009. január 05. hétfő, 14:47
dragonfly-medicine.jpg
sasa22
2009. január 05. hétfő, 14:43
frog-medicine.jpg
szahara
2008. szeptember 12. péntek, 17:02
medicine_buddha_evenin g_s
magdyka
2008. június 18. szerda, 13:37
medicine hat 2
orsi1
2007. június 14. csütörtök, 06:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.