Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 16:54 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ferdinánd tekercs



Semmi különlegességet nem takar a neve, egyszerű vaníliás csigák, DE az az ellenállhatatlanul finom fajta. :) Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb, és a tejszínnek köszönhetően a tésztája puha és zaftos.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni senkinek. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- 3 tojássárga
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vanília cukor

Hozzávalók a locsoláshoz:

- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília cukor

+ vaj az edény kikenéséhez
+ cukor az edény szórásához

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a gépet. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenünk és cukorral vastagon behintjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd ujjnyis vastag téglalapra (kb.35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.




Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.

A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az edényből.




http://abroszra-valo.blogspot.com
suzymama, 2019. április 23. kedd, 20:36
Címkék: egyik legfinomabb, tejszínnek köszönhetően, tésztája puha, edény kikenéséhez, edény szórásához, tészta hozzávalóit,
Kommentek
Kakaós csiga, Ferdinánd-tekercs tésztából
Megvan életem kakaós csiga receptje! "A" kakaós csiga recept! Tukacs Roland pékmestertől tanultam, az Esszencia főzőiskola 3Cukrász + 1Pék mesterkurzusán. Ugyanezen recept alapján kuglófot is sütött, mondanom sem kell, mennyei volt az is! Roland két kurzusán volt alkalmam részt venni, komolyan mondom, többször párás lett a szemem az előadását hallgatva... a tudása, szakmai alázata és lelkesedése előtt le a kalappal! Nagyon sokat tanultam, csupa olyat, amit csak úgy lehet, ha ott vagy, látod, hallod (pld. milyen hangon puffog a tészta dagasztás közben, ha már jó), amit szakácskönyvből nem lehet elsajátítani. Ha már tanulunk, a legjobbaktól tegyük!

Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt (BL55)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g kristály (vagy nád)cukor
80 g puha vaj
1 tojás
kb 3,5 dl tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja
löttyintésnyi rum

A töltelékhez:
100 g puha vaj
100 g porcukor
2 ek jó minőségű,
suzymama, 2017. november 20. hétfő, 12:50
Ferdinánd tekercs
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
40 dkg finomliszt (de a fele lehet graham liszt is, néha azzal készítem)
egy csipet só
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
10 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor

A körbekenéshez:
4 dkg vaj

A locsoláshoz:
2 dl főzőtejszín
1-2 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor

1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított cukros tejbe morzsolom, felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, belekeverem a sót, beleöntöm a tejes élesztőt, majd a tojások sárgájával és a vajjal összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban kelni hagyom kb. 45-50 percig. (De lehet összegyúrni/dagasztani a kenyérsütőgépben is.)
2. A töltelékhez a vajat a kétféle cukorral habosra keverem.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 7mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom, majd a cukros vajjal egyenletesen
suzymama, 2016. november 24. csütörtök, 18:08
x
krémmel megkenjük, majd a habos tészta, ugyancsak krémmel, szintén habtészta, krém és végül a piskóta lappal letakarjuk és kissé lenyomatjuk.
10 dkg tortabevonó csokoládét, 2 ek étolajjal felolvasztunk, összekeverjük, bevonjuk a tortát. A maradék krémmel díszíthetjük. Tálalás előtt legalább egy napig hagyjuk állni.
NAGYON FINOM!
Én már kipróbáltam.
#172
2009. március 14. 08:41
Válaszolj!





- - [-]

Ferdinánd tekercs:
/Nagy, magas falú tepsihez/
2 dl langyos tejbe teszek 2 kanál cukrot, majd felfuttatok benne 5 dkg élesztőt.
70 dkg lisztbe 7 tojássárgáját teszek, 15 dkg vajjal, csipet sóval és annyi langyos tejjel dolgozom össze, hogy könnyű, rétestésztát kapjak. (Nem ragad a deszkára, s könnyen dolgozható)
Amikor a tészta már sima, akkor letakarom egy konyharuhával, s kelni hagyom. Egy fél óra alatt képes duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, addig 25 dkg Rama margarint kikeverek
nagyuska, 2014. június 05. csütörtök, 13:15
x
margarin, 20 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, 1/2 kávéskanál zselatin, 1 dl víz, 3 cs. vanília cukor .
Az anyagokat összekeverjük, 8 percig főzzük. Kicsit kihűteni, és hozzákeverni 4-5 evőkanál puffasztott rizset, és két nagy csomag (9 dkg) sovány tejport. Őzgerinc formába folpack-ot teszünk, abba kiöntjük. Hűtőbe tesszük, ha kihűlt, lehet szeletelni.
#27
2008. szeptember 29. 13:45
Válaszolj!





Hauberger Valéria [Valcsi]

Ferdinánd-tekercs /Knuffel
33 dkg lisztet (a mai lisztminőség miatt fele rétes, fele sima) összegyúrunk 3 tojás sárgájával, 2, 5 dkg langyos cukros tejben megfuttatott élesztővel és annyi kézmeleg tejjel, hogy a tészta leváljon a kezünkről és a deszkáról egyaránt - asszem ez a közepesen lágy kelt tészta. Amikor a tésztában gyúrás közben apró hólyagocskák keletkeznek és elpukkannak, akkor, ha mérgesek vagyunk elkezdhetjük csapkodni a deszkához, annak a felmenőit emlegetve, akire haragszunk (nekem
nagyuska, 2014. május 07. szerda, 13:55
x
díszíthetjük. Tálalás előtt legalább egy napig hagyjuk állni.
NAGYON FINOM!
#1825
2009. március 14. 08:44
Válaszolj!





Szaszák Ilona

1784: Kedves Éva!
A tepertő krémet, még egy-két főtt krumplival is gazdagítom.
#1824
2009. március 13. 22:57
Előzmény Haraszti Istvánné [Éva] 2009. február 22. 21:23
Válaszolj!





- - [-]

Ferdinánd tekercs:
/Nagy, magas falú tepsihez/
2 dl langyos tejbe teszek 2 kanál cukrot, majd felfuttatok benne 5 dkg élesztőt.
70 dkg lisztbe 7 tojássárgáját teszek, 15 dkg vajjal, csipet sóval és annyi langyos tejjel dolgozom össze, hogy könnyű, rétestésztát kapjak. (Nem ragad a deszkára, s könnyen dolgozható)
Amikor a tészta már sima, akkor letakarom egy konyharuhával, s kelni hagyom. Egy fél óra alatt képes duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, addig 25 dkg Rama margarint
nagyuska, 2013. december 23. hétfő, 09:29
Back to Home
elvégezték, de azokon a nyelveken, azaz tájszólásokon sohasem tanították a keresztény tanokat, mert azok a nyelvek, azaz tájszólások mind magyarok voltak. Miután erről a Spanyol Korona értesült, megindult a legkegyetlenebb nyelvcsere végrehajtása.

Don Pedro de la Gasca spanyol hódítót a spanyol udvar megbízta, hogy részletesen számoljon be, a Habsburg uralkodónak, arról a népről és nyelvről, amelyet a spanyolok itt találtak. Ezt ő meg is tette, így tehát mind a spanyolok, mind az osztrák Ferdinánd császár tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy nem egy új földrészt, hanem a magyarság őshazáját találta meg Kolumbusz.

2. Megjelennek a hamisítók

Amikor Móricz János, 1966-ban, hogy kutatásait folytassa, visszatért Ecuadorba, arról értesült, hogy időközben a románok, akik tudomást szereztek a magyar-ecuadori rokonság felfedezéséről, több ecuadori tudóst és újságírót meghívtak Erdélybe, ahol hosszú hónapokon át nyaraltatták őket, persze minden költségüket megtérítve,
horvathnemagdi, 2013. július 30. kedd, 13:54
Magyarul beszélő indiántörzs
azokon a nyelveken, azaz tájszólásokon sohasem tanították a keresztény tanokat, mert azok a nyelvek, azaz tájszólások mind magyarok voltak. Miután erről a Spanyol Korona értesült, megindult a legkegyetlenebb nyelvcsere végrehajtása.

Don Pedro de la Gasca spanyol hódítót a spanyol udvar megbízta, hogy részletesen számoljon be, a Habsburg uralkodónak, arról a népről és nyelvről, amelyet a spanyolok itt találtak. Ezt ő meg is tette, így tehát mind a spanyolok, mind az osztrák Ferdinánd császár tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy nem egy új földrészt, hanem a magyarság őshazáját találta meg Kolumbusz.



2. Megjelennek a hamisítók

Amikor Móricz János, 1966-ban, hogy kutatásait folytassa, visszatért Ecuadorba, arról értesült, hogy időközben a románok, akik tudomást szereztek a magyar-ecuadori rokonság
menusgabor, 2013. január 25. péntek, 18:45
Képek, videók
ferdinánd tekercs.jpg
veronika74
2009. május 21. csütörtök, 16:51
Legfinomabb gyumolcs.jpg
gigi55
2012. május 24. csütörtök, 05:38
a legfinomabb szendvics..
dodikiraly
2009. január 06. kedd, 22:25
a legfinomabb torta
beatrix741020
2008. augusztus 14. csütörtök, 16:46
Legfinomabb fagyik!.JPG
ilka4000
2008. augusztus 09. szombat, 22:03
ez a legfinomabb.jpg
miday
2008. július 27. vasárnap, 20:53
A legfinomabb kalács.jpg
miday
2008. március 30. vasárnap, 16:47
ebből a legfinomabb!
saralany
2006. december 28. csütörtök, 16:36
A legfinomabb levesbevaló
mylive
2006. szeptember 14. csütörtök, 23:15
Ditkenek Köszönhetem.jpg.
charlotteani
2011. szeptember 06. kedd, 18:14
Antal Lászlónak köszönhet
petfox
2009. november 25. szerda, 00:29
Sokat köszönhetünk neki!
fgabor1
2007. április 17. kedd, 02:25
Diós-kávékrémes-tésztá ja.
irmus
2018. március 18. vasárnap, 09:55
Meggyes sütemény tésztája
irmus
2014. április 23. szerda, 08:59
Felhő szelet tésztája
irmus
2014. április 17. csütörtök, 19:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.