Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:45 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fokhagyma
Fokhagyma Allium sativum

"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"

Népies neve:

büdös hagyma

A növény leírása:

A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

Hogyan gyűjtsük?

A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik.

Mi van benne?

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.

Mire jó?

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.

Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet.

A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Hogyan használjuk?

Zúzott fokhagyma:

főzésnél (serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet)

Fokhagymagyöngy kapszula:

A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére szedik.

Tabletta:

Magas vérnyomás és hörghurut ellen jó.

Paszta:

Herpeszre és szemölcsre ajánlott.

Olaj:

Izomra, ízületekre alkalmazzák.

Fűszerként használt növényi rész:

hagyma

Általános étkezési használata:

levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások

Jó tudni!

A szétzúzott, pépesített fokhagymából felszabadul egy allicin nevű anyag, melynek egy része ezek után tovább bomlik, s újabb - szintén gyógyhatású - kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén). Ezen kénvegyületek hő hatására felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért aki igazi gyógyhatását teljes mértékben szeretné élvezni, az nyersen fogyasztja a fokhagymát. Ha 12 évesnél fiatalabb gyermeknek kívánjuk gyógyszerként adagolni, feltétlenül beszélni kell a kezelőorvossal! ÉRDEKESSÉG

Népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a lakásba. Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát. Régen gyógyszer fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb. Mivel a fokhagymának baktérium ölő hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés ősi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász. A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták. Meghámozták a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg. A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen. Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták. A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre. A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik. Mi van benne? A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok. Mire jó? A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Fokhagymás tea

Forró fekete teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát és 10-12 perc után fogyasszuk. Megfázás esetén alkalmazzuk! Ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesíthető.lenke1964, 2015. október 13. kedd, 08:04
Címkék: Fokhagyma Allium, ókori népek, gerezd fokhagymát, betegségek ellen, növény leírása, fokhagyma évelő,
Kommentek
A hagyma - nagyanyáink antibiotikuma
A vöröshagyma, botanikai nevén Allium cepa, a hagymafélékhez tartozik. Nagyobb hagymája és cső alakú virága, amelyen egy fehér ernyővirágzat ül, egyértelműen megkülönbözteti más hagymaféléktől. A fokhagymától eltekintve nincs a vöröshagymánál egészségesebb étel. Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok pl.

Dioszküridész és Plinius feljegyzései is dicsérik. A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk. Ez nagy kár, mert ismert, hogy olyan országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk. Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük e növény gyógyhatásait.

A hagyma a benne
pacsakute, 2019. január 27. vasárnap, 20:21
Fokhagyma - amiért fogyasszuk gyakran
fokhagymát (Allium sativum) népiesen "foghagymának" és "büdös hagymának" nevezzük. Néhányan irtóznak még a szagától is, mások viszont imádják ezt a növényt. Mindegy azonban, hogy szereti-e a fokhagymát, vagy ki nem állhatja, az nem tagadható, hogy ennek a növénynek számos jótékony hatása van.
Az alternatív gyógyítók szerint a fokhagymával több, mint 183 betegséget és problémát lehet kezelni, többek között a rákot, stroke-ot, fertőzést, érszűkületet, cukorbetegséget és ólommérgezést. Ezen kívül a fokhagyma bizonyítottan olyan gyógyhatású növény, amely kivételesen jó hatással van a szervezetre.

Alább felsoroltunk hét okot, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani a fokhagymát.

1. 50 százalékkal csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát

A fokhagymával csökkenthetőek azok a kockázati tényezők, amelyek szívroham vagy stroke kialakulásához vezethetnek. Így például a fokhagyma hatással van az érszűkületre, triglicerid-szintre, vérnyomásra, a trombociták felhalmozódására és
pacsakute, 2018. szeptember 21. péntek, 01:16
ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban
Ehető virágok

Allium - Az alliumcsalád minden virága (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) ehető és ízletes!
Angelika - Fajtától függően a virágok világos levendula-kéktől a mély rózsáig terjednek, és édesgyökérszerű ízűek.
Ánizs - Mind a virágok, mind a levelek finom ánizsos vagy édesgyökér ízűek.
Rukkola - A virágok kicsik, és olyan ízűek, mint a levelek. Színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.
Búzavirág - Csak a szirmokat együk, a virág többi része kesernyés.
Bazsalikom - Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) hasonló ízű, mint a levele, csak enyhébb karakterű.
Méhbalzsam - A piros virágok menta ízűek.
Gyermekláncfű - Bővebben a pitypangról itt írtunk.
Borágó - Szép kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
Körömvirág - szirmai enyhén csípősek, fűszeresek.
Szegfű - A szirmok édesek, illatosak.
Kamilla - A virágok édes ízűek és gyakran használjuk
eva0817, 2017. október 29. vasárnap, 09:12
Egy bevált gyógyhatású szert, ami tényleg jó,
(lehetőleg akácméz, termelőtől megvásárolva) opcionális
Extrudált kukorica pehelyliszt OÉTI engedélyes emberi fogyasztásra szánt termék (hasonló termék kapható horgászboltokban, etetőanyag ragasztóként, nem emberi felhasználásra való, de annak az összetétele eltérő)
Sárgarépa, alma tetszés szerinti mennyiségben.

Információk:

*

Oliva olajról

http://www.pointernet.pds.hu/diet/olive/index.html

*

Elkészítés:

A fokhagyma granulátumot kimérjük egy edénybe, és ráöntjük az oliva olajat, majd összekeverjük. A lényeg hogy teljesen fedje a fokhagymát az olaj.

(Az oliva olaj helyettesítése napraforgó olajjal értelmetlen, a hatóanyagai nem egyeznek meg az oliváéval. Csak extra szűz oliva olajat használjunk.)

Néhány órát állni hagyjuk (minimum 2 óra).

A fokhagyma,+ oliva keverékhez hozzáadjuk a mézet, teljesen elkeverjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a pehelylisztet, ameddig fel nem szívja az
yaskane, 2017. március 10. péntek, 10:26
Medvehagyma – irtsd ki a vírusokat, és idén ne tölts e
10-12-szer erősebbek a fokhagymáénál

Artturi Ilmari Virtanen, a Nobel-díjas finn biokémikus növényeket kutatott. Azt vizsgálta, miért van az, hogy egyik növény ellenállóbb a kártevőkkel szemben, mint a másik. Kutatása érdekes fordulatot vett, és felfedezte, hogy néhány növénynek annyira erős vírusölő hatása van, hogy nyugodtan hívhatjuk őket növényi antibiotikumoknak.

A növényi antibiotikum organikus, és semmilyen káros mellékhatással nem rendelkezik.

Ezek egyike a fokhagyma, a magyar konyha egyik alappillére, melyet orosz penicilinként is hívnak. Ennél az évezredeken át nagy becsben tartott növénynél 10-12-szer erősebb a medvehagyma (allium ursinum). Ezért az egyik legjobb immunerősítő, baktérium- és vírusölő táplálék és fűszer.

A fokhagyma mint természetes antibiotikum 1945-ben meghozta dr. Virtanennek a Nobel-díjat. Az ennél is erősebb medvehagyma Neked pedig megadja a 36 nap egészségben töltött időt, amit a betegség elvesz!


A medvehagyma
taltos1, 2016. március 11. péntek, 22:40
Fokhagyma
----Fokhagyma (Allium sativum)----

"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"

Népies neve: büdös hagyma

A növény leírása:
A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

Hogyan gyűjtsük?
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.

Mire jó?

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű
klementinagidro, 2015. június 25. csütörtök, 12:44
Sülve-főve
-----Sülve-főve, de ha lehet, nyersen is! /A vöröshagyma/----

Sokat segíthet egészségünk megőrzésében még egy olyen hétköznapi zöldségféle is, mint a vöröshagyma. Fogyasztása különösen ajánlott érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma és nátha esetén.

A vöröshagyma számtalan legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. Míg az ősi kenőcsök és forrázatok használata a ,,szimpatikus,, gyógyítás elvén alapult, mely szerint az erős zöldségek jót tesznek a legfontosabb szerveknek, a hagyma jótékony hatásait ma már tudományosan is bizonyították.

Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületek miatt terjedt el az a hiedelem, hogy leve alkalmas lehet különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban használták hurutos állapotok, légúti megbetegedések, és vérhas ellen, de varázserejében bízva a pestissel szemben is bevetették. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas
klementinagidro, 2015. június 25. csütörtök, 12:37
Képek, videók
fokhagyma-Allium sativum
fama2
2009. július 06. hétfő, 19:58
Már+az+ókori+Indiában+ is+
zskadi
2018. február 17. szombat, 01:15
ókori római hölgy.png
chillik
2017. október 20. péntek, 16:04
Az ókori Egyiptom
felfedezo2
2015. június 04. csütörtök, 12:57
Boszra-ókori kőszínház.jp
pacsakute
2015. április 14. kedd, 21:36
Ókori mécsestartó.jpg
haloember
2014. február 01. szombat, 10:50
timgad-6 ókori romváros.
06mohild
2013. november 20. szerda, 07:23
Timgad-17 ókori romváros,
06mohild
2013. november 20. szerda, 07:20
Timgad-1 Ókori romváros,
06mohild
2013. november 20. szerda, 07:20
Az ókori dodekaéderek.jpg
basikele
2013. június 15. szombat, 01:04
knósszosz ókori romok
lacipecsenye
2012. december 29. szombat, 10:50
ókori1200.jpg
hollyka
2011. november 24. csütörtök, 17:22
Ókori Görögök 20110612-17
sztana45
2011. július 19. kedd, 09:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.