Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 21:30 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyar széppróza napja - Reprezentatív válogatás jelent meg a tavalyi év legjobb novelláiból
Az év novellái 2019 című kötet szerkesztője, Erős Kinga az MTI-nek elmondta: a magyar széppróza napja alkalmából kiadott antológia összeállításakor mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóiratból válogatott.

Az évente megjelenő kiadvány alapítója, a 2016-ban elhunyt Oláh János célja kezdetektől fogva a legjobb, magyar mindennapokkal és aktuális témákkal foglalkozó, történetközpontú írások összegyűjtése volt; ez ma is meghatározó alapelve a válogatásnak - fűzte hozzá.

Az antológia szerzői között a legidősebb és a legfiatalabb írónemzedék képviselői is szerepelnek. A komolyabb tárgyú, magyar történelmi kataklizmákat feldolgozó novellák közül Erős Kinga kiemelte a kötet legfiatalabb szerzője, Biró Zsombor Aurél 56-os tematikájú írását; valamint Hegedűs Imre János Az attasé fia című novelláját, amely a kommunizmus időszakában a bukaresti pártelit otthonaiban cselédként dolgozó erdélyi magyar lányokról szól.

A könnyedebb hangvételű írások közül Orbán János Dénes vérbő, székely humorral írt Hófehérnépecske című szórakoztató novelláját és Nagy Koppány Zsolt Színésznő a feleségem című művét említette külön Erős Kinga, aki kitért arra is: műfajilag határterületen mozog Jászberélyi Sándor a novella és a riport jellegzetességeit vegyítő szövege a kairói üldözött keresztényekről, amely szintén helyet kapott a válogatásban.

Az év novellái 2019 című antológia szerzői között van még Berta Zsolt, Bíró Gergely, Burns Katalin, Csabai László, Csender Levente, Ferdinandy György, Fodor Janka, Hajnal Csaba, Ircsik Vilmos, Király Farkas, Kontra Ferenc, Kötter Tamás, Lakatos Mihály, Lukáts János, Majoros Sándor, Marosi Gyula, Mezey Katalin, Mirtse Zsuzsa, Molnár Csaba, Molnár Vilmos, Novák Zsüliet, Pálinkás Mihály, Pungor András, Szántó T. Gábor, Száraz Miklós György, valamint Urbán Péter, Vincze Ferenc és Vörös Gábor is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 14:31
Címkék: Erős Kinga, Oláh János, Biró Zsombor Aurél, Hegedűs Imre János Az, Orbán János Dénes, Nagy Koppány Zsolt Színésznő,
Kommentek
Kiállítás nyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményének legújabb szerzeményeiből
köré csoportosítva a műveket.

A tárlat gerincét a Váci Grafikai Műhely lapjai alkotják, ezt egészíti ki a Makói mappákból bemutatott válogatás, és az egyetem nemrég elhunyt mestere, König Róbert hagyatékából a gyűjteménybe bekerült alkotások válogatott kollekciója.

A kiállítás törzsét a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének adományaként a gyűjteménybe került 250 művész több mint 1300 grafikai lapjából válogatott anyag jelenti. A művek a nyolcvanas évek végétől a közelmúltig nyújtanak reprezentatív áttekintést a nyomtatott művészi grafikai termésből. A művek nagy része a Váci Grafikai Műhelyben (1990-2015) készült nagyméretű, színes litográfia. A műhely különlegessége, hogy 70x100 centiméteres színes litográfia egyedül itt nyomtatható az országban. Az itt folyó munkát koordináló szövetség a Vácott készült művekből rendszeresen kapott egy-egy példányt. Emellett számos hazai és külföldi kiállítást is rendezett tagjai munkáiból. Ennek kapcsán művek százai kerültek a szövetség gyűjteményébe, amely így
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 18:42
Sondaj: majoritatea ungurilor consideră că liderii Momentum au greşit făcând campanie pentru USR
Într-un rezumat al sondajului de opinie realizat de Institutul "Nézőpont" privind favorizarea politicienilor români şi slovaci în defavoarea maghiarilor de peste hotare, se arată că s-a creat o mare tensiune în spaţiul politic datorită faptului că preşedintele partidului Momentum, András Fekete-Győr, respectiv Anna Donáth, europarlamentar al aceluiaşi partid, au făcut campanie susţinând aliaţii lor internaţionali (candidatul USR în alegerile prezidenţiale din România) şi nu candidaţii maghiarilor din Transilvania, respectiv Slovacia.

"Prin tactica lor s-au confruntat cu majoritatea maghiarilor", concluzionează Institutul "Nézőpont" făcând referire la rezultatele sondajului. Aceştia au scris că, la întrebarea dacă poate fi acceptat faptul ca politicienii din Ungaria să nu susţină politicienii maghiari sau partidele maghiare de peste graniţele Ungariei, 53% dintre respondenţi au răspuns cu NU şi doar 34% au răspuns cu DA. Chiar şi 50% dintre cei care au declarat că sunt simpatizanţi ai Momentum
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 11:11
Nézőpont Intézet: a többség szerint hibáztak a Momentum vezetői
A Nézőpont Intézet a határon túli magyarokkal szemben román és szlovák politikusok favorizálásáról készített felmérésének összefoglalójában azt írta, nagy port kavart a politikai nyilvánosságban, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András és a párt európai parlamenti képviselője, Donáth Anna nemzetközi szövetségesük, nem pedig az erdélyi és felvidéki magyar jelöltek támogatása mellett kampányolt.

"Taktikázásukkal szembekerültek a magyarok többségével" - szögezte le a felmérés eredményére hivatkozva a Nézőpont Intézet. Azt írták, arra a kérdésre, hogy elfogadható-e, ha magyarországi politikusok nem a határon túli magyar politikusok vagy pártok mellett állnak ki, az összes megkérdezett 53 százaléka válaszolt nemmel és csak 34 százaléka igennel. A magukat a Momentum szimpatizánsainak mondók 50 százaléka szerint is elfogadhatatlan a határon túli magyar politikusoktól megtagadott támogatás, és csak 42 százalékuk szerint elfogadható - olvasható az összefoglalóban.

A Nézőpont elemzése szerint a két
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 19:13
Visszaesést várnak szakemberek az újlakás-piacon
- mondta a közgazdász - mert a piacon egymás mellett lesznek jelen az 5 százalékos és a 27 százalékos áfával értékesített lakások, hiszen a kormány korábbi döntésének értelmében a 2018. november 1-ig építési engedéllyel rendelkezett lakásokat 2023-ig tudják a kedvezményes áfával eladni. Emiatt várakozásaik szerint az újlakások árának emelkedését a visszaállított 27 százalékos áfa feltehetőleg nem fogja jelentősen befolyásolni.

Az Építési Piaci Prognózis 2023 című kutatás magába foglal egy reprezentatív felmérést is, amelyben közel 420 építőipari vállalkozás (tervezők, kivitelezők) vett részt. Véleményük szerint, az előző évekhez képest minden lakáspiaci megrendelői csoportban csökkenni fog a kereslet. A válaszadók a legoptimistábban a lakásfelújítási piacot ítélik meg, amit a falusi csok bevezetése is támogat.

Az elemzés rámutat: az elmúlt 3 évet - 2017-2019 - tekintve az építésgazdaság teljesítménye a 2015-ös év szintjéhez képest 60 százalékkal nőtt. Azonban arra is rámutattak, hogy az európai
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 08:12
Alig háromezer forintot költenek egy alkalommal a vendégek az éttermekben egy felmérés szerint
A Bónusz Brigád és a GKI Digital felmérése szerint, a magyarok kedvence a hazai ízvilág, de ha étterembe mennek, akkor többnyire más nemzetek ételeit választják, és a tipikusan hazai ételeket jellemzően inkább otthon készítik el.

Az adatokból kiderül az is, 2018-hoz képest átlagosan nagyjából 5-10 százalékkal, 2017-hez képest pedig mintegy 15 százalékkal költenek többet az emberek éttermi szolgáltatásra fejenként.

Az interneten keresztüli foglalások alapján a burgerezők állnak a népszerűségi lista élén, főként a fiatalok foglalásai miatt. Az egyik legnépszerűbb helyen például a burgereket, salátákat és italokat egy, az asztalba épített számítógép segítségével lehet közvetlenül a konyhától megrendelni.

A válaszadók 87 százaléka a hagyományos, 34 százalékuk a gyorséttermeket látogatja, míg a kifőzdébe minden ötödik válaszadó tér be.

A reprezentatív statisztikák szerint a magyar felnőttek mintegy 40 százaléka félévente, majdnem 15 százaléka pedig havonta jár étterembe.
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 07:30
Brit választások - Johnson: a parlament megakadályozta a Brexitet, Corbyn semleges lenne egy új EU-népszavazás
EU-referendum kampányában ő semleges állásponton lenne, vagyis sem az új Brexit-megállapodás elfogadása, sem a további brit EU-tagság mellett nem kampányolna.

A BBC választási műsorában Johnson és Corbyn mellett részt vett Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos párt, a Liberális Demokraták vezetője is.

A politikusok nem egymással vitáztak a kétórás, éjszakába nyúló fórumon, hanem egymás után léptek a pódiumra, és egyenként fél órán át a meghívott, reprezentatív módon kiválasztott közönség kérdéseire válaszoltak.

Boris Johnson a műsorban kijelentette: azt szeretné, hogy "a jövő év fantasztikus év legyen", de ehhez az szükséges - tette hozzá -, hogy "véghezvigyük a Brexitet".

A brit kormányfő szerint a brit gazdaságot sem lehet mozgásba lendíteni, amíg a Brexit-folyamat le nem zajlik.

Kijelentette: semmi más nem okoz olyan mértékű "bizalmi korróziót" a brit politikában, mint az, hogy három és fél évvel a kilépésről döntő népszavazás után még
velemenyezd, 2019. november 23. szombat, 07:04
Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben
A pénteken közölt végleges adatok szerint 96,8 pontra emelkedett a fogyasztói hangulatindex értéke az októberi 95,5 pontról. Az előzetesen közölt adat jóval gyengébb, 95,7 pont volt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az októberi 84,2 pontról 87,3 pontra emelkedett, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 113,2 pontról 111,6 pontra süllyedt.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalék volt, megegyezett az októberivel, míg az ötéves inflációs várakozás 2,3 százalékról, 2,5 százalékra nőtt.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonos interjú keretében.
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:19
Brit választások - Johnson: január 31-én kilépés az EU-ból, Corbyn: új megállapodás és népszavazás kell
Johnson és Corbyn az ITV kereskedelmi televízió által meghívott 200 fős, reprezentatív módon kiválasztott közönség kérdéseire válaszolt a december 12-ére kiírt előre hozott parlamenti választás kampányának kedd este megrendezett első televíziós vitáján.

Boris Johnson szerint az Egyesült Királyság a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) január 31-i határnapján mindenképpen kilép az EU-ból, mivel megvan a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás. Hozzátette: a megállapodást a Konzervatív Párt mindegyik képviselőjelöltje támogatja.

Johnson az 50 perces élő tévévitában hangsúlyozta: a decemberi választásra csak azért van szükség, mert az eddigi "bénult" parlament - amelyben sem a Konzervatív Pártnak, sem más frakciónak nem volt abszolút többsége - elutasította a Brexitről hozott népszavazási döntés végrehajtását.

A kormányfő szerint az emberek - akár a bennmaradásra, akár a kilépésre voksoltak a 2016 júniusában tartott referendumon - most már szeretnék, ha az ország a Brexit-folyamat
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 07:04
Képek, videók
kingab.jpg
zsokica45
2018. július 12. csütörtök, 18:07
kinga.jpg
zsokica45
2018. július 12. csütörtök, 18:07
T. Kingától.jpg
tunkiss
2018. június 01. péntek, 19:59
Kinga (Kunigunda) 1224-12
furaila
2017. november 02. csütörtök, 08:37
Kinga Margitka.jpg
borigit
2017. május 13. szombat, 16:09
B. Kingának (1).jpg
dnemethk
2016. december 29. csütörtök, 14:13
Kinga.bmp
sz719eszter
2016. november 30. szerda, 07:46
Kinga5.jpg
sz719eszter
2016. november 30. szerda, 07:33
Kinga3.jpg
sz719eszter
2016. november 30. szerda, 07:33
Szt. Kinga 1224 - 1292
furaila
2016. november 02. szerda, 15:32
Szt.Kinga ószandenci kolo
furaila
2016. november 02. szerda, 15:31
bucsu_székely jános1023.j
maroka
2019. október 23. szerda, 17:25
freskó brenner jánosról10
maroka
2019. október 23. szerda, 10:54
székely jános1010.jpg
maroka
2019. október 11. péntek, 16:38
székely jános1009_2.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 23:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.