Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 01:15 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Életbe lépett vasárnap az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége
A biometrikus úti okmánnyal az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban - az Egyesült Királyság és Írország kivételével - turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A határátlépéskor az utasnak azonban rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A vízummentesség mindazonáltal nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását, leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket. A szabad utazás azonban lehetőséget ad álláskeresésre, és ha valaki talál megfelelő munkát, akkor otthon munkavállalói vízumot szerezve visszatérhet az adott EU-tagállamba.

A jelekből ítélve sok ukrán készül élni a vízummentes utazás lehetőségével, mivel az utóbbi hónapokban sorok kígyóztak a biometrikus útleveleket készítő irodák előtt. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen okmányt adtak ki.

Kárpátalján az ukrán határőrség illetékesei mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A négy uniós tagállammal határos ukrajnai megyében azonban mindössze 12 határátkelőhely található. Hennagyij Moszkal kormányzó szerint még további 19-re lenne szükség a zavartalan forgalom biztosításához.

Az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének fontosságát jelzi, hogy vasárnap Kárpátaljára látogat Petro Porosenko ukrán elnök, aki Ungváron találkozik szlovák kollégájával, Andrej Kiskával, és a tervek szerint együtt lépik át jelképesen az európai uniós ukrán-szlovák határt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 11. vasárnap, 07:03
Címkék: Egyesült Királyság, Arszen Avakov, Hennagyij Moszkal, Petro Porosenko, Andrej Kiskával, ukrán állampolgárok,
Kommentek
Török offenzíva - Szakértő: Európa érdeke megegyezni Törökországgal és Oroszországgal
A szakértő azt mondta, hogy az Európai Uniónak (EU) végre komolyan kellene vennie Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését, miszerint országa "elért teljesítőképessége határához" az ott lévő mintegy négymillió menekült miatt.

Bende Balázs az EU-török menekültügyi megállapodásról felidézte, hogy az unió által vállalt pénzügyi támogatásnak csak a fele érkezett meg Törökországba, a vízummentességet azonban nem kapták meg.

A szakértő úgy fogalmazott: az EU jelenleg "ingyen várja el" Törökországtól, hogy eltartsa az országban lévő mintegy négymillió "valódi menekültet".

Felhívta a figyelmet rá, az ankarai kormány 2011 óta "óriási összeget", 40 milliárd dollárt (12,5 ezer milliárd forintot) fordított az országban tartózkodó 3,6 millió szír menekült ellátására.

A szakértő szerint Erdogan emiatt lépéskényszerben van, ezért vagy megnyitja Szíria észak-keleti határait, ahol - orosz támogatással - létrehoz egy biztonsági zónát, ahova visszatelepíthetik a szír menekülteket, vagy
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 21:12
Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra
Hozzátette, a horvátok felől már idén év végétől lehetőség lesz gázt szállítani Magyarországra.

A miniszter elmondta, hogy a Katarral való együttműködés alapvetően át fogja alakítani a közép-európai gázellátás biztonságát. Jelenleg ezen országok jelentős része egyetlen forrásból tudja beszerezni a gázt, de a katariak mára a világ első számú LNG-exportőreivé váltak, éves szinten 100 milliárd köbméternél több gázt exportálnak, és ezt a következő években 145 milliárd köbméterre tervezik növelni.

"A katariak kifejezték egyértelmű nyitottságukat arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek Magyarországgal a Horvátországon keresztül Magyarországra irányuló szállításokról. 2021-től akár a katari gáz is megjelenhet majd a magyar energiamixben, hozzájárulva ezzel a magyar energiaellátás biztonságához és az árak még kedvezőbbé tételéhez" - húzta alá Szijjártó Péter.

Minél több forrásból tudunk gázt vásárolni, annál nagyobb biztonságban vagyunk, és annál olcsóbban tudunk gázt venni - magyarázta a
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 12:01
Illegális bevándorlás - Török külügyminiszter: az EU "egészségesebb" együttműködést akar kialakítani Ankarával
Seehofer és Avramopulosz csütörtök délután óta tartózkodik Törökországban, hogy a Görögországot egyre inkább terhelő migrációs nyomás kapcsán megbeszélést folytasson a török illetékesekkel a 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Cavusoglu hatékonynak minősítette a pénteki találkozót, amelynek során mind a migráció kérdését, mind az unió és Ankara kapcsolatait áttekintették. Azt mondta, hogy a török erőfeszítésekkel, Ankara kötelezettségeinek teljesítésével párhuzamosan a Brüsszellel szemben támasztott elvárásaikról is tájékoztatta a másik felet. Az EU-török paktum minden elemét megvizsgálták, beleértve a Brüsszel által teljesített és nem teljesített vállalásokat is - tette hozzá.

A török diplomácia vezetője egyúttal rámutatott: az Európai Unió kötelezettségei nem csak a migránsok ügyét érintik, hanem Törökország csatlakozási folyamatát, a vámunió kiszélesítését és a török állampolgárok schengeni vízummentességét
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 14:01
Századvég: reális veszély az ázsiai migrációs kapu megnyitása
Azt írták: Ankara szerint Brüsszel nem tartotta be a megállapodásban foglaltakat, azaz hogy az EU hatmilliárd eurót és vízummentességet kínál az Ázsia felől fenyegető migránshullám fenntartóztatásáért cserébe Törökországnak.

Süleyman Soylu török belügyminiszter erre vonatkozó nyilatkozatát idézve jelezték: azonnali vízummentesség a követelés tárgya (...), ellenkező esetben "a történelem legnagyobb migránshulláma előtt állunk".

A Századvég egyúttal emlékeztetett: Törökországban jelenleg mintegy 3,5 millió migráns él, főleg szíriaiak, irakiak és afgánok.

Az EU-török megállapodásról felidézték: annak célja, hogy korlátozza az EU-ba Törökországon keresztül érkező "irreguláris migránsok" beáramlását.

Az elemzés kitért arra is, hogy az egyezség végrehajtását már a kezdetektől kritizálták "az álcivil jogvédő globális szervezetek" és NGO-k. A bíráló jogvédők (és politikusok) szerint a többi közt a megállapodás arra kényszerítheti az Európába igyekvő elvándorlókat, hogy más - potenciálisan
velemenyezd, 2019. szeptember 09. hétfő, 17:22
Pence: Moszkva energiapolitikájával meg akarja osztani a szövetségeseket
Mike Pence hétfőn Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott közös sajtóértekezletén bírálta emiatt Oroszországot.

Az amerikai alelnök a második háború kitörésének 80. évfordulója alkalmából rendezett vasárnapi nemzetközi megemlékezések kapcsán tartózkodik Varsóban. Donald Trump elnököt helyettesíti, aki a Floridát fenyegető Dorian hurrikán miatt elhalasztotta lengyelországi látogatását.

A hétfői sajtóértekezleten Pence nem zárta ki, hogy Trump még ősszel látogat Varsóba.

Energiabiztonsági témákról beszélve, Pence kijelentette: "Moszkva (...) meg akarja osztani szövetségünket, felhasználva ehhez olaj- és gáztartalékait". Hozzáfűzte: Donald Trump amerikai elnök és ő maga is hálás azért, hogy Lengyelország "bátran szembeszegül" a balti-tengeri Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésével.

Kérdésre válaszolva kifejtette: Németország "beleegyezik az Oroszországtól való energiafüggőségbe", nyitott az Északi Áramlat mindkét vonalának projektjére.

Andrzej Duda ezzel kapcsolatban
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 15:01
Gulyás Gergely: a magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem nagyhatalmi érdekek
A hálaadó istentisztelet keretében mondott köszöntőjében Gulyás Gergely visszatekintett a 13. században épült templom és a helyi magyar közösség hányattatásaira az elmúlt száz esztendőben. Hangsúlyozta, "a magyar nemzet akkor maradhat csak fenn, ha a saját közösségei képesek a múltjukat, hagyományaikat ápolni és hitüket megőrizni, és éppen ezért fontos hogy a 800 éves palágykomoróci templom eredeti szépségében újult meg az erős helyi református közösség épülésére szolgálva." Hozzátette, "amikor egységes magyar nemzetről beszélünk, a gyakorlatban ezt mi úgy valósítjuk meg, hogy a magyar állam és kormány segíti azokat a határon túli magyar közösségeket, amelyek meg akarják őrizni az értékeiket, amelyek meg akarnak maradni."

Utalva a palágykomoróci és kárpátaljai magyarság 20. századi történetére a miniszter kiemelte: "Európának ezen a részén - történelmi tapasztalataink alapján mondhatjuk - nehezen lehet szabad az egyik nemzet, ha nem szabad a másik, amely mellette él, ha nem szabad anyanyelvét
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 17:31
Donald Trump további amerikai katonák Lengyelországba küldését jelentette be
földön. Tavaly kijelentette: Varsó kétmilliárd dollárt szánna az új katonai létesítmények kiépítésére, és azt mondta Trumpnak: reméli, hogy "közös erővel felépítenek egy Trump-bázist Lengyelországban".

Az amerikai elnök szerdán a Fehér Házban nem kívánt arról nyilatkozni, hogy az újabb ezer amerikai katona állandóan Lengyelországban tartózkodik-e majd. Egyúttal a lengyel kormányra bízta a döntést, hogy a katonai bázist hogyan nevezzék el.

Trump azt is közölte: kilencven napon belül teljes vízummentességet biztosítanak a lengyel állampolgároknak. Megemlítette, hogy szeptemberben ismét felkeresi Lengyelországot, ahol 2017-ben már járt. Szeptemberben lesz ugyanis a 80. évfordulója a második világháború kitörésének, amelynek kezdetén a náci Németország és a Szovjetunió hadserege lerohanta Lengyelországot.

Az amerikai elnök a közös sajtótájékoztatón felhasználta az alkalmat, hogy ismét bírálja Németországot, mert nem költ eleget a saját védelmi kiadásaira, és nem teljesíti a NATO-ban vállalt
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 23:59
Ukrán elnökválasztás - A parlamenti frakciók elmondták, hogy mit várnak Zelenszkijtől
Makszim Burbak, a kormánykoalíció kisebbi pártja, az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Front képviselője szerint az április 21-én megválasztott új államfő elsődleges feladta, hogy visszaszerezze Ukrajna megszállt területeit és megvédje az országot az orosz agressziótól.

Megjegyezte hogy az elmúlt öt év alatt Ukrajna vízummentességet kapott az Európai Uniótól, energetikai szempontból függetlenné vált, elérte, hogy Oroszországgal szemben nemzetközi szankciókat vezessenek be, javította hadserege finanszírozását. Hangsúlyozta, hogy ezeket az eredményeket meg kell őrizni.

Emlékeztetett arra, hogy az alkotmány pontosan meghatározza, mire terjed ki az államfő hatásköre. Ez pedig a biztonság, a hadsereg, az emberi és szabadságjogok védelme és a külpolitika - sorolta "Az elnök ezen felül köteles tartania magát az alaptörvényhez, amely most már konkrétan kimondja, hogy Ukrajna a NATO- és az EU irányába halad. Ez az ukrán nép akarata" - hangoztatta a honatya. Leszögezte, hogy bármiféle
velemenyezd, 2019. április 23. kedd, 15:41
Képek, videók
Magyar Állampolgárok lett
kajaneni
2014. március 11. kedd, 15:28
híd-Egyesült királyság.jp
agica2004
2017. április 18. kedd, 19:36
ház-Egyesült Királyság.jp
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:43
Egyesült Királyság tiszaf
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság.jpg
jpiros
2012. május 15. kedd, 16:44
Egyesült Királyság.jpg
sarkoziferencne
2012. március 28. szerda, 13:49
Egyesült királyság
bodajne
2010. november 21. vasárnap, 17:42
Egyesült Királyság
bodajne
2010. október 12. kedd, 20:14
Egyesült Királyság
levente500
2009. május 23. szombat, 13:48
egyesült királyság1.jpg
grimilda
2009. január 11. vasárnap, 13:11
Egyesült Királyság.jpg
grimilda
2009. január 11. vasárnap, 13:10
Arszlán pasa 01.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:48
Arszlán pasa 02.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:47
Arszlán pasa 03.jpg
chillik
2018. június 04. hétfő, 05:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.