Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 12:17 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Dundi, Dagi és társai....
Dundi, Dagi és társai....

A gyermekkori elhízás
A ma túlsúlyos gyermek középkorúként potenciális szívroham-áldozat - figyelmeztetnek szakértők. Európában minden harmadik gyerek elhízott, pedig a szívbetegség már ma is a halálesetek több mint a feléért felelős.

Kövér gyerekből kövér felnőtt?Nézd meg az anyját, és vedd el a lányát - ajánlja a régi népi bölcsesség a házasulandó ifjaknak. Eszerint a tapasztalatok mutatnak összefüggést a szülők és a gyermekek testalkata, szokásai, életrendje között. A tudományos vizsgálatok is hasonló eredményre jutottak: az iskolás gyermekek jelentős részének táplálkozásában már felismerhetők a felnőtt lakosságra jellemző kockázati tényezők.

A modern társadalmakban egyre jellemzőbb mozgáshiány károsan hat az energia-háztartásra: az egyre növekvő energia-felvétel mellett csökken az átlagos energiafelhasználás. Az energiamérleg egyenlegének felborulása miatt drámai mértékben növekszik a túlsúlyban szenvedők aránya, amely számos betegség, például magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását eredményezheti. Az elhízás járványszerűen terjed világszerte, és ma már nemcsak a felnőttek körében, hanem a gyerekek között is. Hazánkban ma már a lakosság 35 százaléka kórosan túlsúlyos. (A nyolcvanas évekhez képest tíz százalékkal nőtt ez a szám.) Az elhízott gyerekek aránya másfél-kétszeresére nőtt az utóbbi öt-tíz évben, a kövér gyerekek tíz-húsz százalékánál fordul elő magas vérnyomás vagy anyagcserezavar.

Tudtad?
Az esti étkezések, főleg a nassolás sokkal jobban hizlalnak,
mint ha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.
linda019, 2010. február 12. péntek, 08:56
Címkék: gyermekkori elhízás, halálesetek több, feléért felelős, régi népi, házasulandó ifjaknak, tapasztalatok mutatnak,
Kommentek
Fenyő László versei
bocsát magából a világtól
alig illetett szűz eszméletet.

Nyugat 1940


JEGYZETEK A CSENDRŐL: FEJFÁJÁS UTÁN

Ó, fejfájás utáni csend,
isteni zsongulás, amelyben
pálmaerdők susognak;
tikkasztó pergése doboknak
távolodik, távolodik,
egy néger rabszolga legyez,
dübörgő zuhatag simúl el
a nyájas síkon, hol a dundi
reggel füröszti kipihent
testét, villantja fogai
mosolyát, a sugarakat -

a csöndnek, mely így született:
borulj elé, csókolj kezet.

Nyugat 1940


JEGYZETEK A CSENDRŐL: TÉLI CSEND

A téli, a szemérmes téli csend,
mely arcát hóeséssel fátyolozza,
önnön fehér játékain mereng.

A temetők
menusgabor, 2019. február 22. péntek, 20:00
Érdekesség
állandóan kihallatszom a kórusból. Azt javasolta, hogy menjek más irányba. Ekkor mentem el a Bartók Konzervatóriumba, ahol már magánénekesnek tanultam.

Ekkor már tudtad, hogy operaénekes szeretnél lenni?

Fel sem merült bennem. (nevet) Nagyon szerettem kisgyerekekkel foglalkozni, és zenetanító néni szerettem volna lenni. Otthon Mike Oldfield-on nőttem fel, és sokáig nem is nagyon jártam operaelőadásokra, mert az volt bennem, hogy az operákban nagy öblögetős hangon bőgnek a férfiak és dundi nénik áriáznak. (nevet) Körülbelül 17 éves lehettem, amikor az Erkelben láttam a Normát Rálik Szilviával. Teljesen elvarázsolt, csodálattal néztem. A konziban másnap odamentem Fekete Mária nénihez, az énektanáromhoz, és azt mondtam neki: ha így is lehet, akkor szeretnék operaénekes lenni. Onnan kezdve rendíthetetlen voltam. Most már nem arra vágyom, hogy mások gyerekeivel foglalkozzam, hanem hogy lassan nekem is legyenek saját gyerekeim - és nekik adjam át vénásan a zene szeretetét. (nevet)
kirscha, 2018. augusztus 21. kedd, 22:46
Moldvai rántott vagdalt hús
Moldvai rántott vagdalt hús
(Pârjoale moldoveneşti)
Készülhet bármilyen húsból (disznó, marha, bárány, szárnyas stb.), de ha valódi moldvai vagdalt húst óhajt valaki készíteni, akkor a fele-fele arányban kevert disznó- és marhahús az igazi. A húst kétszer kell átdarálni, tejben áztatott kenyérbél hozzáadásával. Apróra vágott fokhagymaszárat vagy mujdeit adunk hozzá, fűszerezzük. Vajjal vastagon kikent edényben a húshoz gyúrjuk a tojást (fél kiló húshoz kettőt) és egy reszelt nyers burgonyát. Miután jól összegyúrtuk a keveréket, egy lapítót vastagon beszórunk zsemlemorzsával (prézlivel), majd evőkanalanként vesszük az őrölt húst, és a prézliben hengergetve gombócot formázunk, amit egy széles késsel aztán ellapítunk, míg dundi hüvelykujj vastagságú galuskákat nyerünk. Serpenyőben vajat olvasztunk, amikor forr, a húsgombócokat mindkét oldalukon pirosra pirítjuk. Amikor kisült, szűrőkanállal kiszedjük. Akkor jó, ha kívül ropogós, belül viszont nem száradt ki a hús. Körítésként a legjobban újkrumpliból
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 09:42
Benke Rita
Benke Rita

Április


dundi felhőbolyban
dalt dúdol dúrban
lágyan lengő langy
délnyugati szél,

keres szavakat,
szája még hallgat,
feslett gondolata
fényekről beszél

elcsábult cseresznye
reszket minden sejtje
édes-szemérmes
szirmot nyit felé

virágselyme didereg
kacéran nevet
csalóka fényben
szerelmet remél

fája ál-halott még
évgyűrűs törzsén
megdermedt bőrén
feketén ül a tél

kőkemény jégen
tör fel bibécske
gyémánt ár fején
új korról mesél

hihetetlen hittel
kincset hirdet
minden szívben
él életre hívó esély

télre jön tavasz
őszre fut a tél
megingathatatlan
végtelen remény
horvathzsoka, 2018. április 18. szerda, 08:13
A jelen embere és a pedagógia
Teremtő sokféleség kifogyhatatlanságában.
Élvezte, hogy nincs két egyforma gyerek, hogy az egyiknek eláll a füle és ettől olyan szeretni-valóan egyedi; a másiknak olyan szőke a haja, mint az aranyló, érett búzakalász; hogy a harmadiknak olyan fekete a haja, mint a "fekete gyémánt"; hogy a negyediknek olyan kék a szeme, mint a búzavirág, vagy olyan zöldes, mint a tiszta hegyi-patak az algás köveken; vagy édesen szeplős a kis pofija; vagy olyan a bőre, mint a barna bársony; vagy pici, törékeny; vagy erős dundi; vagy nyakigláb langaléta, vagy... Szóval olyannak szerette amilyennek a Teremtő megteremtette őket.
Úgy érezte, hogy neki csak az a dolga, hogy megtanítsa őket élni- és tanulni tudni; barátságban lenni mindazzal ami az életet szolgálja és felismerni, kizárni minden pusztító (önpusztító) erőt és szándékot...

Meggyőződése volt, hogy korunk embere csak akkor rendelkezhet a felismerés képességével, ha gyermekkorában kielégítheti a megismerési vágyát.

Katalin munkája során
furaila, 2017. szeptember 01. péntek, 15:22
Így változott a tökéletes női test ideálja 100 év alatt
Száz év hosszú idő, és az 1900-as évek talán mozgalmasabbak voltak bármelyik évszázadnál. Az alábbi kis képes körutazás azt mutatja be, hogy a divat, és az ideálisnak tartott testkép hogyan változik időről időre. A történelem folyamán hol a dundi, hol a soványabb nők voltak divatosak. Megfigyelhető, hogy a tökéletes női alakról alkotott elképzelést teljes mértékben a politikai, és társadalmi helyzet állapota befolyásolta, és befolyásolja ma is.


1910-es évek - A ‘Gibson' lányok
Charles Dana Gibson illusztráció ihlették ezt a kinézetet. Az egyik leghíresebb Gibson-lány Camille Clifford volt.

1920-as évek
Karcsú lábak, merészebb
schuro, 2017. április 13. csütörtök, 21:16
mosolygós..
volt az első,akinek eszébe jutottam.É-tol kaptam csokit,egyebként sima uszas volt.T. főz...,amit előkészitettem.Irtak a csajok...LY ma 3 eves...kis agressziv...irtam S.-nek,a tegnapi nem irt...nem is számitottam igazan rá..Ja, jtk...és MÁ...kulön világban elunk, de nem baj.E. ki van bukva, g. is faradt..most nekem van a legjobb dolgom,ez tény.mégsem használomki rendesen.lassan mukodik ez a dolog es keves az IDŐ.Vajon, F. felhiv-e???annyira nem is fontos..A virág hullatja a levelét,de van uj hajtas is...tegnap kisütött a napocska kicsit..,annyira jó volt!!!megcsinaltam az endorfint verge.meg hatra van egy Skype beszelgetes...f. eddig nem keresett.T.-nek hihetetlen a negative kisugarzasa...-a gondolat ereje. nem jora hasznalja.
hivott F.-most ertek haza-majd személyesen is...mondtam, h. less feladata...:((felajánlottam a segitsegem, de K. is felajánlotta...nem tudok versenyezni a D.-lányokkal.MD.aranyos volt, LY furcsa.G. meg kicsit dundi...tele van a hocipője...
bohocka, 2017. február 19. vasárnap, 08:13
Zöldbab mediterrán módra
Hozzávalók:
4 dundi újhagyma, 4 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 80 dkg roppanósra gőzölt zöldbab, só, frissen őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál szárított (a friss még zamatosabb) majoránna, bazsalikom, kakukkfű és rozmaring, 2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 10-10 szem magozott zöld és fekete olajbogyó, 5-6 közepes nagyságú paradicsom

1. Az újhagymát megtisztítjuk, majd zöldjével együtt ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Az olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a hagymát rádobjuk, 1 perc alatt átforgatjuk.
2. A zöldbabot rárakjuk, fél kiskanál sóval meg fél mokkáskanál borssal ízesítjük, a zöldfűszereket belemorzsoljuk. A sűrített paradicsommal ízesítjük, 1-1,5 deci vizet öntünk rá, lefödve 3-4 percig pároljuk.
3. Az olajbogyót lecsöpögtetjük, félbevágva vagy fölszeletelve a paradicsomos babhoz keverjük. A tűzről lehúzha hozzáadjuk a kis kockákra aprított paradicsomot
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 08:29
Képek, videók
dundika(1).jpg
limahl
2015. március 31. kedd, 09:45
Dundika üzenete
bedmarika47
2014. december 18. csütörtök, 03:28
0 kis dundi 5789982_n.jp
lovaszmarika
2013. november 08. péntek, 10:48
Dundi7.png
simonfai
2012. június 01. péntek, 17:20
Kis dundi
iinci
2012. május 09. szerda, 22:02
baba, dundi.png
rochlitzne
2012. március 08. csütörtök, 16:18
Dundika.jpg
szagosbukkony
2012. január 27. péntek, 15:05
070523_dundika_cim.jpg
motoroshuligan
2011. július 23. szombat, 12:42
144387_dundi_201008221 310
maflika
2011. június 21. kedd, 01:39
144387_dundi_201008110 932
maflika
2011. június 21. kedd, 01:38
szentmárk és társai0907.j
maroka
2018. szeptember 07. péntek, 13:11
mikiszentpál és társai020
maroka
2018. február 06. kedd, 10:46
keresemés társai.jpg
pergerne
2018. január 07. vasárnap, 15:07
SZKT-Kati és társai.jpg
agica2004
2017. június 28. szerda, 20:37
O.V. és társai.jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 20:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.