Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 00:25 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Berlinale - Bemutatták az idei fesztivál programját
Az idei a "68. Berlinale, a '68-as mozgalmak 50 éve kezdődtek, és én is éppen 68 éves vagyok, úgyhogy az idén sok minden '68-ról szól" - mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. A társadalmi-politikai mozgalmak történeteivel és hatásaival egy egész sorozat foglalkozik "1968 - Vörös zászlót mindenkinek!" címmel.

Az összeállítás a rövidfilmes szekció része, amelyben visszatérő versenyzőként Bucsi Réka is szerepel Solar Walk című animációs filmjével, a tavaly bemutatott Love és a 2016-ban bemutatott Symphony no. 42 című munka után.

A szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban is szerepel magyar alkotás, Bogdán Árpád Genezis című filmje, amelynek a február 15-én kezdődő Berlinalén lesz a világpremierje, Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja pedig a fesztivál Shooting Stars című programjában mutatkozik be. A legígéretesebb európai színésztehetségeket felvonultató rendezvénysorozaton korábban olyan, időközben világszerte ismertté vált művészek szerepeltek, mint Daniel Craig, Alicia Vikander és Daniel Brühl.

Magyar vonatkozású munka a polgári ellenállást, a civil kurázsit a középpontba helyező alkotások sorában is van. Ez a Das schweigende Klassenzimmer (Az elnémult osztály) című német játékfilm, amelyet a különleges filmeket bemutató Berlinale Special szekció programjába válogattak be. Lars Kraume rendező egy megtörtént eseményt dolgozott fel, a Storkow nevű keletnémet kisváros gimnáziumában 1956. október 29-én szervezett szolidaritási akciót, amellyel a tanulók a magyar forradalmárok mellett álltak ki ötperces néma tiszteletadással.

Az idei Berlinaléra 7991 filmet neveztek be, 570-nel többet az egy évvel korábbi 7421-nél. A szervezők 385 munkát válogattak be a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának programjába, amelyen 11 nap alatt 949 vetítést tartanak - jelentették be a keddi nemzetközi sajtótájékoztatón.

A fesztivál most először egy animációs filmmel, Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című alkotásával kezdődik. A nagyjátékfilmes versenyprogramban 24 munkát mutatnak be, közülük 19 indul az Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért. A zsűri elnöke Tom Tykwer német filmrendező, tagjai Cécile de France belga színésznő, a tavalyi nyitófilm, a Django egyik szereplője, Chema Prado spanyol filmesztéta, a spanyol nemzeti filmarchívum (Filmoteca Espanola) korábbi vezetője, Adele Romanski amerikai producer, aki főleg a 2017-ben Oscar-díjjal kitüntetett Holdfény című film producereként ismert, valamint Szakamoto Rjuicsi japán zeneszerző, aki egyebek mellett a szintén Oscar-díjas A visszatérő zenéjét írta, és Stephanie Zacharek amerikai kritikus, a Time magazin szakírója.

Az ötven éve indult nyugat-európai mozgalmak mellett a menekültek helyzete is fontos téma, de az utóbbi néhány évvel szemben a filmek nem elsősorban magával a meneküléssel foglalkoznak, hanem azzal, hogy mi történik a menekültekkel, miután "kiszállnak a hajóból" - fogalmazott Dieter Kosslick, utalva arra, hogy 2016-ban az Arany Medvét a Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz dokumentumfilm nyerte el, amely az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt.

A menekültek ügyéről szól a többi között a Transit (Tranzit) című német versenyfilm, amely Anna Seghers azonos című regényének alapján készült, a történetet a jelenkorba helyezve.

A Berlinale szervezői a nemi erőszakkal és zaklatással vádolt amerikai producer, Harvey Weinstein körül tavaly kirobban botrány nyomán indult #MeToo mozgalom ügyét is felkarolták, így például most először ingyenes és anonim tanácsadó szolgálatot üzemeltetnek mindazok számára, akiket diszkrimináció vagy zaklatás ér, vagy szexuális bűncselekmény áldozataivá, esetleg tanújává válnak a február 25-ig tartó fesztiválon.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idei vendégei között van például Bill Murray, Tilda Swinton, Robert Pattinson, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix és Jeff Goldblum. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti - egy szombati - napon adják át, ezúttal február 24-án, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

A fesztivál életműdíját - egy tiszteletbeli Arany Medvét - az idén Willem Dafoe amerikai színész kapja meg, akinek munkásságát egy tíz filmből álló válogatással mutatják be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 06. kedd, 15:52
Címkék: Dieter Kosslick, Bucsi Réka, Solar Walk, Bogdán Árpád Genezis, Tenki Réka, Örkény Színház,
Kommentek
Berlinale - A folyamatosságra és a fesztivál rangjának megőrzésére törekednek a Berlinale új vezetői
A Berlinale következő művészeti igazgatója, Carlo Chatrian - az augusztus elején kezdődött Locarnói Filmfesztivált vezetője - elmondta: nem úgy tervezte, hogy idén irányítja utolsó alkalommal a svájci filmszemlét, de a Berlinale olyan kihívás, amelyet "egyszerűen vállalni kell".

Ráadásul a munkáját ügyvezető igazgatóként támogató Mariette Rissenbeekkel együtt különleges időszakban veszik át a Berlinale vezetését, hiszen a szemle 70. évfordulója, a 2020-as fesztivál lesz az első munkájuk - tette hozzá.

Elmondta, hogy a megbízatás 2019 márciusában kezdődik, de már idén ősztől sokszor megfordul majd Berlinben, és ha minden jól megy, 2019 januárjában át is költözik a német fővárosba, hogy minél jobban megismerje a Berlinalét "belülről".

Kiemelte, hogy meg akarja ismerni a kollégákat és a munkamódszereket. "Nagyon fontosnak tartom, hogy nemcsak azért megyek Berlinbe, hogy beszéljek, hanem főleg azért, hogy hallgassak, hogy meghallgassam a munkatársakat és megértsük, hogyan működik a csapat" -
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 14:30
Olasz-holland duó veszi át a Berlinale vezetését
ülése után.

Carlo Chatrian filmes újságíró, a Locarnói Fesztivál művészeti igazgatójaként ismert, 2013 óta vezeti a svájci filmfesztivált. A Berlinalén is művészeti igazgatóként dolgozik majd.

Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgatóként vesz részt a Berlinale vezetésében. A holland producer a nyolcvanas évek óta Németországban él, 2010 óta a német filmek külföldi terjesztésével foglalkozó German Films Service + Marketing ügyvezető igazgatója.

A Berlinale az új kettős vezetés révén Dieter Kosslick távozása után is megmarad "politikai karakterű, igényes programot kínáló közönségfesztiválnak", de tovább is lép majd, "fiatalabb, nemzetközibb és még inkább kísérletező kedvű lesz" - húzta alá Monika Grütters, hangsúlyozva, hogy sok művész és filmes szakember éppen ezt az elvárást fogalmazta meg a Berlinalét 2001 óta vezető Dieter Kosslick utódlásáról folytatott vitában.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idén csaknem 500 ezer
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 17:03
Berlinale - Szexuális zaklatási ügyek miatt elutasítottak több filmet a fesztivál szervezői
Dieter Kosslick fesztiváligazgató pénteken Berlinben egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a Berlinalén is fontos téma lesz mindaz, amire a nemi erőszakkal és zaklatással vádolt amerikai producer, Harvey Weinstein körül tavaly kirobban botrány nyomán indult MeToo mozgalom rámutat, és a Weinstein-botrány a február 15-én kezdődő fesztivál programját is átalakította.

A szervezők találkoztak több filmmel, amelyeket szívesen műsorra tűztek volna, de a tavaly október óta tartó botrányban nyilvánosságra került, hogy készítőik között vannak, akik "a problémához tartoznak" - fogalmazott.

Az érintettek nevét nem árulta el és a filmekről is csak annyit közölt, hogy ötnél kevesebb alkotásról van szó. Ezek azok a filmek, amelyekrőlbiztosan tudható az érintettség, arról viszont semmit sem tudni, hogy vannak-e további érintettek a fesztivál programjába végül beválogatott filmek készítői között - mondta Dieter Kosslick.

Szerinte a Weinstein-botrány és a MeToo mozgalom révén előkerült kérdések közül
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 20:24
Berlinale - Több neves német rendező kiállt a fesztiváligazgató mellett a Berlinale jövőjéről folytatott vitába
A világ legrégebbi modern filmgyáraként számon tartott Babelsberg filmstúdió igazgatóságának szerdai közleménye szerint bírálat helyett köszönet jár a Berlinalét 16 éve vezető Dieter Kosslicknak, amiért "szenvedélyesen és szívvel-lélekkel" küzd a filmművészetért.

Irányításával a tervezett projektek bemutatásának és fejlesztésének egyik legfontosabb nemzetközi fóruma lett a Berlinale keretében rendezett szakmai vásár és Dieter Kosslickhoz fűződik a többi között a Berlinale Talents (A Berlinale Tehetségei) nevű kezdeményezés, amely a feltörekvő filmes nemzedék fontos platformjává érett - emelte ki a Berlin melletti Potsdamban működő stúdió vezetősége.

A Berlinale jövőjéről egy november 24-én megjelentetett kiáltvány révén indult vita. A dokumentum szerint - amely 79 filmrendező aláírásával jelent meg - a fesztivál "programjának megújulására és méregtelenítésére" van szükség.

A szemlét évek óta bírálják a többi között azért, mert kevés az Oscar-esélyes "húzófilm". Ezzel kapcsolatban a
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 18:24
Berlinale - Tom Tykwer lesz a zsűri elnöke 2018-ban
A Berlinalén a többszörösen díjazott és nemzetközileg elismert filmes 1992 óta hat filmet mutatott be.

"Tom Tykwer az egyik legkiemelkedőbb német rendező, és nemzetközi színtéren is a nagy filmművészek közé tartozik. Különleges tehetségét és innovativitását számos filmes műfajban megmutatta. Tom Tykwer személyében nagyszerű zsűrielnököt sikerült megnyernünk a 2018-as Berlinale számára" - idézi Dieter Kosslickot, a Berlinale igazgatóját a filmfesztivál csütörtöki közleménye.

Tykwer 1993-ban készítette első, Die tödliche Maria című játékfilmjét, majd produkciós céget alapított X Filme Creative Pool néven. Az ő forgatókönyvéből készült Az élet egy kártyavár című film, amely az 1997-es Berlinalén is szerepelt. Rendezőként jegyezte az 1997-es Téli alvókat és az 1998-ban bemutatott Lé meg a Lolát, amely a nemzetközi áttörést is meghozta számára.

Első idegen nyelvű filmje a 2002-es A gyilkosok is a mennyországba mennek volt, amelynek főszerepét Cate Blanchett játszotta. Ezt követte Patrick
velemenyezd, 2017. november 02. csütörtök, 18:13
Berlinale - Havas Ágnes: nagy szeretettel fogadták Berlinben Enyedi Ildikó új filmjét
A Berlinalén szereplő magyar alkotók tiszteletére rendezett fogadáson adott nyilatkozatában Havas Ágnes kiemelte, hogy nagy tekintélyt, komoly presztízst jelent a meghívás a legjobb filmek járó Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért versenyző alkotások mezőnyébe.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó munkáját nemcsak a közönség és a kritika fogadta elismerően. A fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick a világpremieren "gratulált és azt mondta, hogy ez a film remek befektetés volt" - emelte ki a filmalap vezetője.

Mint mondta, az Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia sikere "fölfelé húzza a magyar filmet", és az alkotók így "érzik, hogy el tudnak jutni akár a Berlinale színpadáig is".

A magyar filmművészet "nagyon jó éveit éljük, és büszke vagyok arra, hogy ez a Magyar Nemzeti Filmalap időszakában történik" - mondta Havas Ágnes a szombat esti fogadáson, rámutatva, hogy az idén is van Oscar-jelölt magyar alkotás,Deák Kristóf Mindenki című
velemenyezd, 2017. február 12. vasárnap, 12:35
Berlinale - A Django című filmmel nyílik meg a fesztivál
világhírű dzsesszzenészről és a nácik által megszállt Párizsból való 1943-as meneküléséről szól.

Jean Baptiste "Django" Reinhardt a belgiumi Liberchies-ben, nomád, vándorló roma családban született 1910-ben, de ifjúsága nagy részét már Párizs környéki cigánytáborokban töltötte. A második világháború idején szinti származása miatt üldözték és zaklatták a nácik.

"Django Reinhardt az európai dzsessz egyik legkiválóbb előfutára és a szinti szving alapítója volt" - emlékezetett közleményében Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója, hozzátéve, hogy a zenészről szóló film megindító történet a túlélésről és lebilincselően mutatja be a muzsikus mozgalmas életének egyik fejezetét.

Etienne Comar többek közt olyan filmek forgatókönyvírójaként és producereként vált ismertté, mint az Emberek és istenek, a Szerelem a hatodikon, az Ízek palotája vagy a Timbuktu.

Rendezői bemutatkozásában Reda Kateb alakítja Djangót. A film fontosabb szerepeiben Cécile de France, Alex Brendemühl és Ulrich Brandhoff
velemenyezd, 2017. január 04. szerda, 12:51
Képek, videók
Romantik women di Dieter.
cady89
2015. május 16. szombat, 10:03
Dieter Bohlen.jpg
norimano
2009. február 06. péntek, 14:44
Bucsin, Hargita
sanci81
2017. július 19. szerda, 17:22
Bucsin.jpg
irmus
2015. november 24. kedd, 09:00
Bucsin, Hargita
lilagondolatok
2015. június 25. csütörtök, 00:23
A Kisküküllö a Bucsin-tet
farkas1945
2014. január 08. szerda, 13:02
Erdély ;a Bucsin-tetö.jpg
farkas1945
2013. december 06. péntek, 12:50
Bucsin-tetö , az öreg-fa.
farkas1945
2013. december 06. péntek, 12:47
Bucsin villa.jpg
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 22:20
080609Bucsin 101.jpg
lordzumm
2010. október 24. vasárnap, 06:21
080609Bucsin 063.jpg
lordzumm
2010. október 24. vasárnap, 06:21
Rose-Solaria-6 [DesktopNe
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:14
Repülés-Solaris.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 12:41
Solaris Kollár-Bogdán.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 21:35
Nagyatád-Hotel Solar.jpg
menusgabor
2017. szeptember 03. vasárnap, 18:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.