Belépés
2019. augusztus 22. csütörtök | 34. hét | 234. nap | 20:37 | Menyhért, Mirjam
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egyszerű piskótatészta
Egyszerű piskótatészta

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 6 evőkanál porcukor; 6 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál citromlé, csipet reszelt citromhéj, csipet só, a tortaforma kenéséhez 1 dkg vaj és kevés liszt.
A megmosott tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem a robotgép vékony keverőpálcájával. A tojásfehérjékből a citromlével kemény habot verek, majd a cukrot, a citromhéjat és a sót is beleszórva, tovább verem mindaddig, amíg a felfordított keverőtálból már nem folyik ki a tojáshab. Ezután kézzel (nem géppel!) lazán beleforgatom a cukros tojássárgáját és az átszitált lisztet, felváltva. Kerek tortaformát kibélelek fehér papírral, és a papír alját bekenem a vajjal. Kevés liszttel meghintve belesimítom a piskótamasszát, és úgy igazítom el a tetejét, hogy a közepe felé kissé homorú legyen a massza. (A sütés folyamán a tészta közepe megemelkedik egy kissé, így biztosan szép egyenletes lesz.) A piskótát előmelegített, forró sütőbe teszem. A sütőajtóba beleteszek egy hurkapálcát, hogy a kis résen át a gőz kiáramolhasson a sütőből, majd rácsukom a sütőajtót. Ha a piskóta idő előtt barnul, egy papírlapot vagy egy alufólia darabot ráteszek a tetejére. Közepes lángon sütöm öt percig, majd kisebbre mérsékelem a lángot. Az első tizenöt percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy "megfázzon" a piskóta. A megsült tésztát a félig nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni. A már kihűlt süteményt deszkára borítom és aszerint, hogy mi lesz belőle, két-három lapba vágom. Tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral megtöltöm, de álljon itt egy nagyon finom piskótatöltelék.
orsi1, 2013. március 15. péntek, 18:36
Címkék: tortaforma kenéséhez, megmosott tojásokat, cukor felével, robotgép vékony, citromlével kemény, felfordított keverőtálból,
Kommentek
Mákos krémes Mákos réteg: 25 dkg darált mák 2 tojás 15 dkg
Mákos krémes
Mákos réteg:

25 dkg darált mák
2 tojás
15 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag sütőpor
3 dkg liszt

Piskóta:

5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
3 evőkanál víz

Krém:

4 dl tej
4-5 evőkanál liszt
15 dkg margarin
13 dkg porcukor

Máz:

olvasztott csokoládé

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A mákos réteghez való anyagokat összekeverjük és a tepsibe simítjuk, majd a tetejére ráöntjük a kikavart piskótatésztát. Megsütjük. Ha kész, kiborítjuk a tepsiből és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön. Eközben elkészítjük a krémet: a tejet a liszttel felfőzzük, a margarint pedig habosra keverjük a porcukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, a margarinnal jól összedolgozzuk. A kész krémet a tésztára simítjuk, a tetejét csokimázzal
koszegimarika, 2018. december 11. kedd, 21:18
Fantasztikus FLORIDA torta
családban mégis ez maradt meg.

Hozzávalók
Tészta:
5 db tojás
5 kv. kanálvíz
150 g kristálycukor
200 g búzafinomliszt
1/2 csomag sütőpor
Krém:
350 ml tej
100 g kristálycukor
1 csomag vaníliacukor
50 g vaníliapuding
200 g vaj
Továbbá szükségünk lesz:
400 ml habtejszín
ízlés szerint cukor
2 db mandarinkonzerv


Elkészítés menete


A tészta alapját egy klasszikus piskótatészta képezi. A tojások fehérjéjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig dolgozzuk, míg fényes kemény habot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy süteménylapáttal elkeverjük. Beleöntjük a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül az egészet egységes tésztává keverjük. A tésztát egy kör alakú tortaformába öntjük, amit előtte sütőpapírral kibéleltünk.
A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Miután a korpusz elkészült és kihűlt, kettévágjuk (én két tortát
vorosrozsa66, 2018. december 03. hétfő, 20:18
Ízekről -fűszerekről
krémekbe, tésztákba is, hogy szép aranyszínűre fesse.

Szerecsendió: egy csomag belőle évekre elég. Kitűnő ízű lesz például krumplis fánkunk vagy bármilyen zsírban sült krokett ( hal- gomba- vagy tojáskrokett), ha összegyúrás előtt kevés szerecsendiót reszelünk bele. De szokták a szerecsendiót különféle salátákra-burgonya- és zellersaláta - is ráreszelni.

Fahéj: tésztafélé ízesítésére használjuk, amit egészben vagy törött formában árulnak az üzletekben. Megtörve mézeskalács, diós piskótatészta, almás lepény, kelt csiga fűszerezésére szolgál, de porcukorral keverve jó ízű lesz tőle a meghintett tejbedara, tejberizs vagy a zsírban sült fánk is. A fahéjat egészben főleg gyümölcslevesek, -mártások és -kompótok ízesítésére használjuk: főleg a meggy, a szilva, az alma ízét egészíti ki kellemesen.

Szegfűszeg: kimondottan a szilvából készült kompót, savanyúság ízesítésére, de megtörve mézeskalácsba, fűszeres tésztába is teszik. Egy-két szem szegfűszegtől zamatossá válik a húsleves
suzymama, 2018. szeptember 30. vasárnap, 16:58
Eredeti somlói galuska
Három piskótatésztát készítünk - simát, kakaósat és diósat -, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük. 16 dkg liszthez (fele sima, fele rétesliszt) hozzákeverjük egy vagy két citrom reszelt héját, és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz vegyítjük. Óvatosan, fakanállal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk - az oldalát ne, mert púpos lesz a piskóta -, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben kb.170 C-fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
A kakaós tésztába 2 kanál liszttel kevesebbet teszünk, helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót, és óvatosan összekeverjük. Mindhárom piskótát megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a széleinél késsel fellazítjuk, és alányúlva kiemeljük.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukrot, 2,5-3 dl vízzel, 1 dl rummal, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom és 1 narancs reszelt héjával
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:44
Sárika-szelet
Két tésztát készítünk. Az elsőhöz 30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat, 1 csapott kanál kakaót, 1 tojást, késhegynyi szódabikarbónát és 5 kanál tejet összegyúrunk, s egy tepsi hátán (ott ki is lehet nyújtani) két lapot sütünk belőle. Nem kell sokáig sütni, elég 10-12 perc 170 C-fokon.
A másik tészta piskótatészta: 4 tojássárgáját 4 ek. cukorral habossá keverünk, majd a 4 tojásfehérje habját óvatosan hozzáadjuk, és belevegyítünk 4 ek. lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és (kb.17 perc alatt) megsütjük. A sütőben hagyjuk 5 percig hűlni, félig nyitott ajtónál.
A krémhez 2,5 dl tejben 3 púpozott kanál réteslisztet simára keverünk, majd hozzáadunk 1 tojássárgáját és egy vagy két csomag vaníliás cukrot - ezt is jól elkeverjük; sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Utána 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, apránként hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet, s mixerrel jól kikeverjük.
Az első barna lapot nagy tálcára, deszkára vagy tepsibe helyezzük, rummal jól meglocsoljuk, és
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:36
Csíkos piskóta - métereskalácshoz
A piskótatésztánál leirtanál a liszt hozzáadása előtt oszd két részre a tésztát, és fesd különböző színűre.
Sárgára az egyik felét,/ az alaprecept szerint add hozzá a megfelelő mennyiségű lisztet,
Barnára a másik felét,a csokis piskóta leírása alapján az egyik kanál liszt helyett kakaóport tegyél bele.
Az őzgerincformába rétegezve öntsd egymásra kétféle színű tésztát./ egy átlagos őzgerinformában 4 tojásból kell készíteni a piskótátát /
Rózsaszínűre is festheted a tésztát, akkor a liszt helyett ugyanannyi puncs pudingot adj hozzá.
bkisseva, 2018. február 12. hétfő, 14:15
Piskóta alapok
Egyszerű piskótatészta

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 6 evőkanál porcukor; 6 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál citromlé, csipet reszelt citromhéj, csipet só, a tortaforma kenéséhez 1 dkg vaj és kevés liszt.

A megmosott tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a cukor felével fehéredésig keverem a robotgép vékony keverőpálcájával. A tojásfehérjékből a citromlével kemény habot verek, majd a cukrot, a citromhéjat és a sót is beleszórva, tovább verem mindaddig, amíg a felfordított keverőtálból már nem folyik ki a tojáshab. Ezután kézzel (nem géppel!) lazán beleforgatom a cukros tojássárgáját és az átszitált lisztet, felváltva. Kerek tortaformát kibélelek fehér papírral, és a papír alját bekenem a vajjal. Kevés liszttel meghintve belesimítom a piskótamasszát, és úgy igazítom el a tetejét, hogy a közepe felé kissé homorú legyen a massza. (A sütés folyamán a tészta közepe megemelkedik egy kissé, így biztosan szép egyenletes lesz.) A piskótát előmelegített, forró sütőbe teszem. A sütőajtóba
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
Tiramisu torta
Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
8 dkg cukor
7 dkg liszt
5 dkg keményítő
3 ek hideg víz
1,5 kk sütőpor
csipet só

A krémhez:

40 dkg mascarpone
35 dkg túró
3 dl tejszín

A babapiskóta öntetéhez:

kávé
rum
porcukor

Továbbá:

babapiskóta
tejszínhab a díszítéshez
kakaópor

Hogyan készül a Tiramisu torta?

Elkészítés:

Felverjük a tojásfehérjét a sóval, a cukor felével, félverésnél pedig hozzáadjuk a hideg vizet. A tojássárgáját kikeverjük a maradék cukorral. Összekeverjük a száraz hozzávalókat. Mindezt a tojássárgájába tojáshabbal felváltva egyneműsítjük a piskótatésztát. 24 cm átmérőjű tortaformában 160°C-on kb 30 perc alatt megsütjük. 5 perc hűlés után kivesszük a formából és teljesen kihűtjük. (Ezt előző nap is elkészülhetjük.)
ametiszt54, 2017. július 24. hétfő, 07:32
Képek, videók
Egyszerű-tálaló-szekré nye
kathyvp
2018. július 07. szombat, 12:49
az élet egyszerű.png
sz719eszter
2018. június 13. szerda, 14:28
Egyszerű de életmentő táp
pacsakute
2018. február 09. péntek, 21:27
Az élet lehet egyszerü is
csalogany13
2018. február 04. vasárnap, 00:08
Az élet egyszerű....jpg
kkm
2017. július 13. csütörtök, 16:26
Egyszerü ez 01.jpg
chillik
2017. március 13. hétfő, 07:16
Egyszerü ez 02.jpg
chillik
2017. március 13. hétfő, 07:16
Egyszerü vers.jpg
chillik
2017. február 07. kedd, 05:27
Egyszerübb rakott...
simocsi
2017. január 28. szombat, 06:54
solet-egyszeruen.jpg
sarkadykati
2016. december 13. kedd, 18:40
Egyszerű talptérkép.jpg
pacsakute
2016. november 23. szerda, 23:58
solet-egyszeruen.jpg
snbela44
2016. november 21. hétfő, 07:12
Illatos túrós tortaformáb
eliza666
2012. szeptember 19. szerda, 22:39
maci tortaforma.JPG
bb71
2008. január 06. vasárnap, 18:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.