Belépés
2019. július 24. szerda | 30. hét | 205. nap | 06:38 | Kinga, Kincső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Devizahitelek - Kúria: könnyíthet a devizahitelesek terhein a konzultációs testület állásfoglalása
Darák Péter, a Kúria elnöke 2016-ban hozta létre a kúriai és alsóbb fokú bírákból álló testületet, aminek az a feladata, hogy az érvénytelenségi perekkel kapcsolatban az alsóbb fokú bíróságokon kialakult elvi jellegű problémák megoldásához adjon útmutatást. Állásfoglalásai nem kötelezőek, konkrét ügyeket nem dönt el.

Devizahiteles ügyekben 2016-ben született három állásfoglalás, majd tavaly ősszel és idén tavasszal egy-egy, a legutóbbi pedig szerdán. Az állásfoglalás és a közlemény is olvasható a Kúria honlapján.

A szóvivő elmondta: a legutóbbi állásfoglalás viszonylag szűk kört érint. Azokra vonatkozik, akiknek a devizahiteles perekben sikerült bizonyítaniuk, hogy az árfolyamkockázatról nem vagy nem megfelelő módon kaptak tájékoztatást a pénzintézettől. Az állásfoglalás szerint ilyen esetekben az érdeksérelem kiküszöbölése érdekében érvényessé nyilvánítják a szerződést, az elszámolásra pedig kétféle megoldást tartalmaz az állásfoglalás. Mindkét megoldási javaslat kedvező a devizahiteleseknek - jegyezte meg a szóvivő.

A devizahiteles szerződés érvénytelenségének jogkövetkezményei körében az elszámolás egyik módja a szerződés megkötésére visszamenő hatállyal kiküszöböli abból a devizaelemet, forintalapúvá minősíti, ezzel a tartalommal teszi újra érvényessé a szerződést. Ekkor a kölcsön összegét a ténylegesen a fogyasztó rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni. Ebben az esetben természetesen a mindenkor aktuális - devizahitelénél jóval magasabb - forintkamatokkal kell majd számolni, ugyanakkor az árfolyam-változásoktól független a tartozás összege.

A másik megoldás, hogy a forintosítási törvények 2015-ös hatályba lépéséig devizaalapú marad a hitelszerződés, ám a bíró maximálja az érvényesíthető deviza árfolyamot. Az árfolyam maximálása bírói mérlegelés körébe tartozik. Ehhez támpontot ad például az árfolyamgátról szóló 2011-es törvényben meghatározott 180 HUF/CHF, 250 HUF/EUR, 200 HUF/100 JPY árfolyam, vagy az egyik uniós irányelvben szereplő 20 százalékos árfolyamkockázat, amelyet a fogyasztó még tisztességes tájékoztatás hiányában is köteles viselni.

A bíróság által maximált árfolyam a forintosítás során is irányadó. A forintosítás fordulónapjától a forintosítási törvényekben meghatározott kamatszabályok az irányadóak. A fogyasztó tartozását, vagy a részére esetleg visszajáró összeget ennek megfelelően kell kiszámítani.

Bármelyik javasolt megoldás csak akkor alkalmazható, ha a fogyasztónak sikerült bizonyítania, hogy a pénzintézettől nem kapott tisztességes tájékoztatást az árfolyamkockázattal kapcsolatban. Ugyanakkor az elszámolásra megfelelő lehet a két javasolt metódus közül bármelyik.

A szóvivő leszögezte, hogy a fogyasztó egyik javasolt elszámolási metódussal sem járhat rosszabbul, mint az eredeti szerződés érvényessége esetén.

Kérdésre válaszolva hozzátette: megítélése szerint nem várható, hogy ez az állásfoglalás sok új pert generál, tekintettel például az elévülési szabályokra. Vélhetően a folyamatban lévő perek egy részében orientálhatja a jogalkalmazókat.

A szóvivő elmondta, hogy az Európai Unió Bíróságán vannak folyamatban a devizahitelekkel kapcsolatban magyar, román, spanyol, lengyel ügyek, de a luxembourgi székhelyű bíróság eddigi gyakorlatát ismerve nem várható jelentős fordulat, inkább az eddigi értelmezések elmélyítése, finomítása.

A Kúria konzultációs testületének napirendjén egyelőre nincs újabb megvitatandó probléma, nem tűzték ki a következő ülés időpontját, de a jogkövetkezmények levonásával kapcsolatban még merülhetnek fel részletkérdések, és akkor újra összeülhet a testület. A Kúria akkor fontolja meg újabb kollégiumi vélemény vagy akár jogegységi határozat hozatalát, ha bizonytalan, széttartó ítélkezési gyakorlat miatt az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében az szükségessé válik - fűzte hozzá Simonné Gombos Katalin.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 21. péntek, 07:07
Címkék: Darák Péter, Európai Unió Bíróságán, Simonné Gombos Katalin, devizahitelesek terhein, konzultációs testület, érvénytelenségi perekkel,
Kommentek
Krónika 8. rész (trafiktörvény, napirend után)
Előterjesztő: a hozzáférés korlátozása csökkenteti a dohányzást

Lázár János az ellenzék támogatását kérte ahhoz a javaslatához, hogy a 2020. január 1-je után születetteket azután se szolgálják ki a trafikokban, miután nagykorúvá váltak.

Az elhangzottakra reagálva azt mondta, az ellenzék korábban azzal támadta a kormányt, hogy nem költ eleget a sportra, miközben a tao-rendszer ötszáz milliárd forintot fordított az utánpótlás nevelésére.

A hozzáférés lehetőségének korlátozása mindenütt azzal járt, hogy csökkent a dohányzás. A trafikosnak pedig a személyes egzisztenciájukat kell kockára tenniük, ha fiatalkorúakat szolgálnak ki - szögezte le.

Amíg nem tűnik el a dohányzás, addig államérdek és nemzeti érdek, hogy annak kereskedelme nemzeti kézben legyen - jelentette ki.

Az Európai Bizottság megvizsgálta mind a trafiktörvényt, mind a nagykereskedelmet és a kormány minden ebben ez ügyben indított csatát megnyert - emlékeztetett L.

Tiltakozásul az MTA kutatóintézet-hálózatát érintő
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 13:43
Krónika 5. rész (azonnali kérdések)
felelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden esetben a pénzügyi fogyasztók biztonságát tartja a legfontosabbnak. A jegybank éppen ezért már 2016 nyarán megállapította, hogy az NHB-ban jelentős kockázatok léptek fel - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ezt követően, 2018 augusztusában nyilvánosan is világossá tették, hogy a pénzintézettel baj van.

Azt az MNB nem vizsgálhatja, hogy valaki milyen pénzügyi műveletet hajt végre egy kereskedelmi banknál - emelte ki Matolcsy György.MSZP: a devizahitelesek problémájával foglalkozni kell

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy Magyarországon van devizahiteles probléma, amivel foglalkozni kell. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke korábban tagadta a probléma létét, de azóta az ügyben döntött az Európai Bíróság, a Kúria és születtek olyan ötletek, hogy hogyan lehetne kezelni a gondot - tette hozzá.

Amennyiben a valós problémát, az árfolyamkockázat kérdését kezelnék, akkor azzal valódi segítséget nyújtanának a magyar családoknak - jelentette ki.

A
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 17:23
Krónika 2. rész (napirend előtt: egészségügy, közfoglalkoztatás, Budapest, családok)
emlékeztetett.

Közölte: az ellenzék olyan jelöltet ajánl Budapest figyelmébe, aki menekül a felelősség elől, nem vezet, hanem sodródik az árral és a politikai érdekcsoportok akaratával.

KDNP: a párt továbbra is támogatja a kormány családpolitikáját

Soltész Miklós (KDNP) arról beszélt, hogy pártja továbbra is támogatja a kormány családpolitikáját, valamint azt, hogy a költségvetés a családok költségvetése legyen.

Felvetette, hogy Varju László (DK) azt állította: az Orbán-kormányok tehetnek a devizahitelesek problémájáról. "Mintha nem ők" hozták volna létre azt az élethelyzetet, amellyel az embereket belehajszolták a devizahitelek felvételébe, és nem tettek semmit, hagyták egyre nagyobb mértékben eladósodni a családokat - mondta.

Közölte: a sok ellenzéki, a költségvetéshez benyújtott módosító indítvány azt mutatja, hogy az adóemelés pártján állnak, el akarják venni a családoknak jutatott kedvezményeket és emelnék az energiahordozók árát.

Novák Katalin államtitkár válaszában
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 15:31
Devizahitelek - A devizahitelekhez kapcsolódó eljárások leállítását követeli az MSZP, a DK és a Párbeszéd
Hétfőn, budapesti sajtótájékoztatón Hosszú Istvánné, az Adóskamara, valamint egy devizahiteles konzultációs testület képviselője ismertette a követeléseket. Arra kérte a Kúriát, javasolja a kormánynak, hogy véglegesen rendezze a devizaalapú hitelek ügyét.

Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy a kabinet "szándékosan akadályozza" a devizahitelesek ügyének rendezését, és nem hajlandó végrehajtani az Európai Bíróság döntéseit.

A képviselő követelte, hogy hozzák nyilvánosságra azt a megállapodást, amit a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött a magyarországi pénzintézetek érdekében.

A szocialista Szakács László úgy fogalmazott: a kormány a devizahiteles probléma létét is tagadja, miközben hetente 60-80 családot lakoltatnak ki. A politikus a bankok újbóli elszámoltatására, a végrehajtások felfüggesztésére és az EBRD-vel kötött kormányzati "paktum" felszámolására szólított fel.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy miközben több mint
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 13:32
Halász: meg kell akadályozni az ellenzéket, hogy kimenekíthesse a köztörvényes bűnözőket
vajon egy köztörvényes bűnöző, vagy az igazság oldalára állnak-e" - hangoztatta a kormánypárti politikus.

Halász Jánost a sajtótájékoztatón arról is kérdezték, hogy a kormánypárti képviselők miért szavazták le a Város Mindenkié csoportnak az ellenzéki pártok által benyújtott javaslatát, amely szerint ne lehessen gyermekes családokat közös elhelyezés nélkül kilakoltatni.

A szóvivő úgy válaszolt: a javaslatot olyan hiteltelen képviselők nyújtották be, akik az elmúlt időszakban egyetlen devizahiteleseket segítő intézkedést sem szavaztak meg. Hozzátette: a jelenlegi törvényi szabályozást helyesnek tartják, mert az most is kiemelten védi a kiskorúakat.

Arról is faggatták, hogy az Erzsébet-programban nem vehetnének részt nyugdíjasok és fogyatékkal élő gyerekek. Válaszában közölte: a Brüsszellel folytatott viták miatt kellett az Erzsébet-utalvány rendszerén változtatni. Az idei táborozás változatlan formában, zavartalanul fog zajlani - jegyezte meg.

A szociális hozzájárulási adó
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 17:39
Tízből kilenc adós visszavásárolná lakását a Nemzeti Eszközkezelőtől
alapján tízből kilenc, korábban bajba jutott devizahiteles vissza kívánja vásárolni otthonát - írták a közleményben. A visszajelzések alapján az ügyfelek 69 százaléka részletvétel útján, 20 százalékuk pedig egyösszegű visszavásárlással kíván tulajdont szerezni korábbi ingatlanában. Az ügyfelek 11 százaléka döntött úgy, hogy nem él a visszavásárlás lehetőségével. Részükre továbbra is biztosított a kedvező bérleti konstrukció.

A közleményben emlékeztetnek: a kormány 2010 után a bajba jutott devizahitelesek megsegítése érdekében számos intézkedést hozott (forintosítás, árfolyamgát, végtörlesztés, banki elszámoltatás, magáncsőd intézménye), amelyekkel összesen több mint egymillió család otthonát mentette meg. A NET-program egyike volt a segítségeknek, a programban az állam megvásárolta a hiteladósok ingatlanát, akik azt visszabérelhették, ennek köszönhetően több mint 36 ezer otthont sikerült megvédeni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 14:01
EP-választás - Fidesz: felháborító az ellenzék kétszínűsége
A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón a kormány felelősségét hangsúlyozta a devizahiteles probléma miatt, és a kilakoltatások leállítását sürgette.

A Fidesz reagálásában azt írta: ha az ellenzéki pártokon múlott volna, akkor mára több százezer gyermekes magyar családot tettek volna ki az utcára. Az ellenzék ugyanis semmilyen segítséget nem szavazott meg a devizahiteleseknek, így a bankok elszámoltatását, a devizahitelek eltörlését, a forintosítást, a végtörlesztést és az árfolyamgátat sem - írták.
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 16:30
Képek, videók
devizahitelesek sztrájkja
kicsoda57
2013. augusztus 24. szombat, 17:05
0 állásfoglalás cdn.jpg
lovaszmarika
2014. október 20. hétfő, 16:56
Devizahitelek Egy jó nagy
cipello
2012. január 10. kedd, 18:28
Nemzeti Konzultációs Test
furaila
2017. január 11. szerda, 14:34
2005-ös Konzultációs Test
furaila
2013. december 13. péntek, 06:49
erdő péter 0610.jpg
maroka
2019. június 10. hétfő, 18:03
erdő péter0514.jpg
maroka
2019. május 14. kedd, 13:24
szentesi péter0429.jpg
maroka
2019. április 29. hétfő, 21:52
péter0420_5.jpg
maroka
2019. április 22. hétfő, 21:08
péter0414.jpg
maroka
2019. április 14. vasárnap, 23:50
SZKT-Péter Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:25
SZKT-Péter-Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:24
péter és gyerekei0402_3.j
maroka
2019. április 02. kedd, 11:55
péter és gyerekei0402_2.j
maroka
2019. április 02. kedd, 11:54
péter és gyerekei0402.jpg
maroka
2019. április 02. kedd, 11:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.