Belépés
2019. december 09. hétfő | 50. hét | 343. nap | 21:50 | Natália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Devizahitelek - Kúria: könnyíthet a devizahitelesek terhein a konzultációs testület állásfoglalása
Darák Péter, a Kúria elnöke 2016-ban hozta létre a kúriai és alsóbb fokú bírákból álló testületet, aminek az a feladata, hogy az érvénytelenségi perekkel kapcsolatban az alsóbb fokú bíróságokon kialakult elvi jellegű problémák megoldásához adjon útmutatást. Állásfoglalásai nem kötelezőek, konkrét ügyeket nem dönt el.

Devizahiteles ügyekben 2016-ben született három állásfoglalás, majd tavaly ősszel és idén tavasszal egy-egy, a legutóbbi pedig szerdán. Az állásfoglalás és a közlemény is olvasható a Kúria honlapján.

A szóvivő elmondta: a legutóbbi állásfoglalás viszonylag szűk kört érint. Azokra vonatkozik, akiknek a devizahiteles perekben sikerült bizonyítaniuk, hogy az árfolyamkockázatról nem vagy nem megfelelő módon kaptak tájékoztatást a pénzintézettől. Az állásfoglalás szerint ilyen esetekben az érdeksérelem kiküszöbölése érdekében érvényessé nyilvánítják a szerződést, az elszámolásra pedig kétféle megoldást tartalmaz az állásfoglalás. Mindkét megoldási javaslat kedvező a devizahiteleseknek - jegyezte meg a szóvivő.

A devizahiteles szerződés érvénytelenségének jogkövetkezményei körében az elszámolás egyik módja a szerződés megkötésére visszamenő hatállyal kiküszöböli abból a devizaelemet, forintalapúvá minősíti, ezzel a tartalommal teszi újra érvényessé a szerződést. Ekkor a kölcsön összegét a ténylegesen a fogyasztó rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni. Ebben az esetben természetesen a mindenkor aktuális - devizahitelénél jóval magasabb - forintkamatokkal kell majd számolni, ugyanakkor az árfolyam-változásoktól független a tartozás összege.

A másik megoldás, hogy a forintosítási törvények 2015-ös hatályba lépéséig devizaalapú marad a hitelszerződés, ám a bíró maximálja az érvényesíthető deviza árfolyamot. Az árfolyam maximálása bírói mérlegelés körébe tartozik. Ehhez támpontot ad például az árfolyamgátról szóló 2011-es törvényben meghatározott 180 HUF/CHF, 250 HUF/EUR, 200 HUF/100 JPY árfolyam, vagy az egyik uniós irányelvben szereplő 20 százalékos árfolyamkockázat, amelyet a fogyasztó még tisztességes tájékoztatás hiányában is köteles viselni.

A bíróság által maximált árfolyam a forintosítás során is irányadó. A forintosítás fordulónapjától a forintosítási törvényekben meghatározott kamatszabályok az irányadóak. A fogyasztó tartozását, vagy a részére esetleg visszajáró összeget ennek megfelelően kell kiszámítani.

Bármelyik javasolt megoldás csak akkor alkalmazható, ha a fogyasztónak sikerült bizonyítania, hogy a pénzintézettől nem kapott tisztességes tájékoztatást az árfolyamkockázattal kapcsolatban. Ugyanakkor az elszámolásra megfelelő lehet a két javasolt metódus közül bármelyik.

A szóvivő leszögezte, hogy a fogyasztó egyik javasolt elszámolási metódussal sem járhat rosszabbul, mint az eredeti szerződés érvényessége esetén.

Kérdésre válaszolva hozzátette: megítélése szerint nem várható, hogy ez az állásfoglalás sok új pert generál, tekintettel például az elévülési szabályokra. Vélhetően a folyamatban lévő perek egy részében orientálhatja a jogalkalmazókat.

A szóvivő elmondta, hogy az Európai Unió Bíróságán vannak folyamatban a devizahitelekkel kapcsolatban magyar, román, spanyol, lengyel ügyek, de a luxembourgi székhelyű bíróság eddigi gyakorlatát ismerve nem várható jelentős fordulat, inkább az eddigi értelmezések elmélyítése, finomítása.

A Kúria konzultációs testületének napirendjén egyelőre nincs újabb megvitatandó probléma, nem tűzték ki a következő ülés időpontját, de a jogkövetkezmények levonásával kapcsolatban még merülhetnek fel részletkérdések, és akkor újra összeülhet a testület. A Kúria akkor fontolja meg újabb kollégiumi vélemény vagy akár jogegységi határozat hozatalát, ha bizonytalan, széttartó ítélkezési gyakorlat miatt az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében az szükségessé válik - fűzte hozzá Simonné Gombos Katalin.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 21. péntek, 07:07
Címkék: Darák Péter, Európai Unió Bíróságán, Simonné Gombos Katalin, devizahitelesek terhein, konzultációs testület, érvénytelenségi perekkel,
Kommentek
Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)
számára is fontos egyezményt.

Brenner Koloman (Jobbik) arról érdeklődött, meddig tart még a határellenőrzés Magyarország és Ausztria között, emlékeztetve arra, hogy az intézkedéssel az osztrák fél az átmenő kamionforgalmat kívánta enyhíteni.

Frakciótársa, Z. Kárpát Dániel a devizahitel-károsultak "elképesztő, embertelen kálváriájáról" beszélt, konkrét példákat hozva fel állításai bizonyítására.

Erre reagálva Menczer Tamás államtitkár - elismerve a probléma súlyos voltát, majd a devizahitelesek segítésére tett kormányzati intézkedéseket sorolva - kijelentette, "egy ember is sok, ha valakinek problémája van, azzal foglalkozni kell", hangsúlyozva, hogy a problémát a balliberális kormány felelőtlen lépései idézték elő.

Szabó Tünde (Fidesz) a nyíregyháziaknak mondott köszönetet az önkormányzati választáson való részvételükért és azért, hogy meggyőző többséggel szavaztak bizalmat a kormánykoalíció pártjainak, majd a megyeszékhely elmúlt években elkészült beruházásait sorolta.

Az 1956-os
velemenyezd, 2019. október 28. hétfő, 16:31
Krónika 4. rész (eszközkezelő program)
nevezte a változtatást, ami szerinte semmit nem ér, csupán néhány családnak jelent könnyebbséget. Utóbbi miatt támogatni fogják az előterjesztést, de további lépéseket várnak a kormánytól - jelentette ki.

A Jobbik támogatja az előterjesztést

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta: egy alapvetően "elbarmolt" devizahiteles ügyet kívánnak orvosolni. Megjegyezte ugyanakkor, támogatni fogják az előterjesztést, még ha az csak keveseken is segít.

A kereskedelmi bankok tevékenységét az egyes devizahitelesekkel kapcsolatban az uzsorázáshoz hasonlította, amelyet egy "összejátszás" eredményeként tehetnek meg. Iparszerűen írattak alá olyan papírokat, ahol nem szerepelt a hitelösszeg. Szerinte az ilyen esetek ellen fel kellett volna lépni.

Sorolta a visszásságokat, megjegyezve: mindezt a parlamentben a kormányoldal részéről közöny fogadta.

"Ne merészeljenek átfogó megoldásról beszélni!" - fogalmazott, kijelentve: a családok évében több mint ezer családot dobtak ki a saját otthonukból, anélkül,
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 12:31
Krónika 12. rész (azonnali kérdések, terrorizmus elleni konferencia, napirend után)
KDNP: Brüsszel migránsok befogadásáét támogatna ellenzéki vezetésű önkormányzatokat?

Nacsa Lőrinc (KDNP) azonnali kérdésében arra várt választ, a "bevándorláspárti" brüsszeli politikusok azért kereshettek-e fel ellenzéki jelöltek az önkormányzati választási kampányban, hogy különböző közvetlen uniós támogatásokat ígérjenek a migránsok befogadása esetére.

A kormánypárti politikus azt kérdezte, a kormánynak milyen információi vannak arról, hogy Frans Timmermans több később megválasztott ellenzéki jelöltet is fogadott, miközben a Juncker-bizottság utolsó erejével is azért küzd, hogy ráerőltethesse a kötelező kvótát a tagországokra. Nacsa Lőrinc szerint a magyar ellenzék, köztük a DK-s Dobrev Klára is azért küzd, hogy a magyar emberek helyett csak Brüsszel dönthessen az uniós forrásokról.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott, a "Gyurcsány-klánnak" láthatóan fontosabb a külföldi érdekek kiszolgálása, mint a
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 21:22
A gazdasági bizottság alkalmasnak ítélte Kandrács Csabát, az MNB alelnöki posztjára
elnök-vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Kandrács Csaba elmondta: 2013 őszétől, amikor is az MNB különböző területein tevékenykedett, figyelemmel kísérte a jegybankban folyó munkát, számos programban maga is részt vett. Ezek közül különösen sikeresnek mondta az alapkamat csökkentését, az MNB által elindított önfinanszírozási programtól kezdve a különböző jegybanki programokat. A sikerrel járó döntések között kiemelte a devizahitelek forintosítását, amely további jelentős terhektől kímélte meg a korábbi devizahiteleseket.

Kandrács Csaba úgy ítélte meg: a jegybanki programok is hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkban jelentős ütemű növekedési pályára állt a magyar gazdaság, a 2014 áprilisában meghirdetett önfinanszírozási program segítségével pedig az ország magas külső és deviza-államadósságából adódó kockázatok nagymértékben csökkentek.

Jelezte: az MNB tevékenységének is köszönhető, hogy az államháztartási hiány már 3 százalék alatt van a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) mérten, jobb a hazai
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 15:21
ÁSZ: kockázatokkal jár a béremelkedésnek a termelékenység javulását meghaladó üteme
számottevően romlott, de a külkereskedelmi egyenleg mindig aktívumot mutatott.

A külkereskedelem jelentős többletét finanszírozási oldalról elsősorban az alapozta meg, hogy a háztartások és a nem pénzügyi vállalatokfelhalmozási kiadásai a globális pénzügyi válság hatására lényegesen lecsökkentek, mindkét szektor nettó hitelnyújtóvá vált, és az elemzett tízéves időszak egészében az is maradt. Ugyanakkor a háztartások megtakarítási hajlandóságában 2016-tól lényeges változás állt be: 2015-re a devizahitelesek kényszer-hiteltörlesztése befejeződött, a lakossági beruházások élénkülnek, a háztartások egyre több hitel vesznek fel, és fogyasztásuk dinamikusan nő. E változások következtében a háztartási szektor már kevésbé képes hozzájárulni a külkereskedelmi többlet finanszírozásához. Ez az egyik olyan tényező, amelyet a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés szempontjából figyelembe kell venni - hangsúlyozza az elemzés. Ezért a külkereskedelmi egyensúly megőrzése azt kívánja meg, hogy a közszféra túlköltekezése
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 10:51
Devizahitelek - MSZP-DK: a Kúria vizsgálja felül a korábbi állásfoglalását!
is változott, mert Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára is azt válaszolta egy kérdésre a parlamentben, hogy a jogrendszer és az igazságszolgáltatás felkészült a devizahiteles esetek kezelésére - tette hozzá.

A bíróságok azonban valójában nem készültek fel, mert különben nem zajlanának évek óta perek, nem kellene hat-hét hónapig értelmezni az uniós bíróság témában hozott ítéletét - fogalmazott.

Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy a kormány évek óta nem tesz semmit a devizahitelesek ügyének megoldásáért. Ennek következtében százezer család állandó veszélynek van kitéve - hangsúlyozta a képviselő.

A két politikus felszólította a kormányt, hogy mondja fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást, állítsa le a végrehajtásokat és számoltassa el a bankokat.

A sajtótájékoztatón részt vett Ölveczky István ügyvéd, az úgynevezett Kossuth téri konzultációs testület tagja, aki azt panaszolta fel, hogy a Kúria konzultatív testülete olyan emlékeztetőket
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 13:41
Krónika 8. rész (trafiktörvény, napirend után)
Előterjesztő: a hozzáférés korlátozása csökkenteti a dohányzást

Lázár János az ellenzék támogatását kérte ahhoz a javaslatához, hogy a 2020. január 1-je után születetteket azután se szolgálják ki a trafikokban, miután nagykorúvá váltak.

Az elhangzottakra reagálva azt mondta, az ellenzék korábban azzal támadta a kormányt, hogy nem költ eleget a sportra, miközben a tao-rendszer ötszáz milliárd forintot fordított az utánpótlás nevelésére.

A hozzáférés lehetőségének korlátozása mindenütt azzal járt, hogy csökkent a dohányzás. A trafikosnak pedig a személyes egzisztenciájukat kell kockára tenniük, ha fiatalkorúakat szolgálnak ki - szögezte le.

Amíg nem tűnik el a dohányzás, addig államérdek és nemzeti érdek, hogy annak kereskedelme nemzeti kézben legyen - jelentette ki.

Az Európai Bizottság megvizsgálta mind a trafiktörvényt, mind a nagykereskedelmet és a kormány minden ebben ez ügyben indított csatát megnyert - emlékeztetett L.

Tiltakozásul az MTA kutatóintézet-hálózatát érintő
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 13:43
Krónika 5. rész (azonnali kérdések)
felelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden esetben a pénzügyi fogyasztók biztonságát tartja a legfontosabbnak. A jegybank éppen ezért már 2016 nyarán megállapította, hogy az NHB-ban jelentős kockázatok léptek fel - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ezt követően, 2018 augusztusában nyilvánosan is világossá tették, hogy a pénzintézettel baj van.

Azt az MNB nem vizsgálhatja, hogy valaki milyen pénzügyi műveletet hajt végre egy kereskedelmi banknál - emelte ki Matolcsy György.MSZP: a devizahitelesek problémájával foglalkozni kell

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy Magyarországon van devizahiteles probléma, amivel foglalkozni kell. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke korábban tagadta a probléma létét, de azóta az ügyben döntött az Európai Bíróság, a Kúria és születtek olyan ötletek, hogy hogyan lehetne kezelni a gondot - tette hozzá.

Amennyiben a valós problémát, az árfolyamkockázat kérdését kezelnék, akkor azzal valódi segítséget nyújtanának a magyar családoknak - jelentette ki.

A
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 17:23
Képek, videók
devizahitelesek sztrájkja
kicsoda57
2013. augusztus 24. szombat, 17:05
0 állásfoglalás cdn.jpg
lovaszmarika
2014. október 20. hétfő, 16:56
Devizahitelek Egy jó nagy
cipello
2012. január 10. kedd, 18:28
Nemzeti Konzultációs Test
furaila
2017. január 11. szerda, 14:34
2005-ös Konzultációs Test
furaila
2013. december 13. péntek, 06:49
nyiradi_peter_apak_203 725
menusgabor
2019. november 12. kedd, 20:22
győr_erdő péter1025.jpg
maroka
2019. október 25. péntek, 10:06
müller péter.jpg
liliana01
2019. szeptember 25. szerda, 11:07
erdő péter0916.jpg
maroka
2019. szeptember 16. hétfő, 21:52
péter0912.jpg
maroka
2019. szeptember 13. péntek, 00:41
erdő péter bíboros0911.jp
maroka
2019. szeptember 11. szerda, 11:13
péter családja lovagol.jp
maroka
2019. szeptember 02. hétfő, 13:01
erdő péter_veszprém0902.j
maroka
2019. szeptember 02. hétfő, 12:36
erdő péter0901.jpg
maroka
2019. szeptember 01. vasárnap, 16:46
erdő péter0901_2.jpg
maroka
2019. szeptember 01. vasárnap, 16:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.