Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 01:04 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 6. rész (atomenergia, Televíziós Film Mecenatúra)
Atomenergia

MSZP: a késést nem az engedélyezési eljárás felgyorsításával kell behozni

Tóbiás József, az MSZP vezérszónoka utalva az engedélyezési idő lerövidítésére, feltette a kérdést, ha eddig az másfél évben volt meghatározva, akkor miért gondolják, hogy három hónap alatt bírni fogja a rendszer? Mégis a paksi erőműről van szó - jegyezte meg.

Felvetődik, hogy az eljárások felgyorsítása veszélyezteti-e Paks 2-nél a biztonságot? A magyar állampolgárok biztonságérzetét kell valós tényekkel alátámasztani, hogy ne legyen kétség, a jövőbeni működésnek nem lesznek negatív hatásai. Egy atomerőmű nem játékszer, amin évente változtatni lehet - tette hozzá.

Az új blokkok előkészítésével kapcsolatban összehozott egyéves késést nem az engedélyezési eljárás felgyorsításával kell behozni - közölte.

DK: az engedélyek felgyorsítása nem feltétlenül növeli a biztonságot

Hajdu László, a DK vezérszónoka szerint tavaly még a határidők betartásáról volt szó. Az ellenzéki politikus kitért arra: Paks 2 megépítésére parlamenti felhatalmazás van, és a fenntartható fejlődésnek megfelel az általa termelt energia. Ugyanakkor kíváncsi volt arra, hogy Paks 2-nek a hűtését hogyan oldják majd meg.

Megjegyezte: az engedélyek felgyorsítása nem növeli a biztonságot, a Dunában sem lesz több víz attól, mert gyorsabb az engedélyezés.

A kiégett fűtőelemekre is vonatkozik a gyorsítás? - tette fel a kérdést. Azt is firtatta, hogy két erőmű egy időben képes lesz majd működni, van elegendő szakember hozzá, illetve van megfelelő képzés ennek biztosítására?

A DK várhatóan tartózkodni fog a szavazásnál - jelezte.

LMP: vonják vissza bővítésről szóló javaslatot

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka azt mondta, hogy az állampolgárok korrekt tájékoztatásához szükséges részleteket a kormány mindig igyekezett eltitkolni, és perek tömkelege kellett, hogy legalább részben megismerjék a paksi beruházást.

Hozzátette: szerencsére még egy kapavágás sem történt, a létesítési engedélyezés még sehol nem tart.

Kiemelte: ismét olyan salátatörvényt nyújtott be a kormány, amivel saját működési zavarait próbálja leplezni.

Egy eleve elhibázott javaslatot toldozgatnak, de az ettől még nem lesz jobb.

Az LMP egy javaslatot tud támogatni, ami a bővítés visszavonásáról szól - közölte az ellenzéki politikus.

Zárszó

Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár zárszavában kiemelte: nemzetközi tapasztalatok szerint, ahol nincs határozott szándék új nukleáris erőművekre vonatkozóan, azok az országok lemondanak a nukleáris energia hasznosításról. Magyarország nem ilyen döntést hozott - jegyezte meg.

Az ellenzéki kritikákra reagálva közölte: bizonyos területeken, ahol a nukleáris biztonság garantálása szempontjából szükség van, az előterjesztés hosszabb határidőket javasol, ahol feleslegesen hosszú volt az eljárási idő, ott pedig rövidítenének.A Televíziós Film Mecenatúra költségvetéseElőterjesztő: hétmilliárd forintos a mecenatúra főösszegeA Televíziós Film Mecenatúra 2019-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az előterjesztő költségvetési bizottság előadója, Szűcs Lajos (Fidesz) azt mondta, a program működési költségvetési bevételi és kiadási főösszege hétmilliárd forint, amely teljes egészében központi költségvetési támogatás.

Hozzátette: ebből az összegből 6,5 milliárd forint a filmalkotások támogatását szolgálja.

Elmondta, az új pénzalap kezelője az öt tagból álló filmkollégium lesz, elnökét a Médiatanács elnöke nevezi ki, további tagjait a kormányrendeletben meghatározott miniszterek delegálják. A mecenatúra tevékenységét háromtagú felügyelőbizottság segíti - részletezte.

Szűcs Lajos közölte, az újonnan felállított szervezet összes személyi ráfordítása 2019-ben maximum 130 millió forint, dologi kiadások 245 millió forint tehetnek ki.

Emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly decemberben döntött a filmtámogatási program létrehozásáról, amelynek részeként felállítják a televíziós filmkollégiumot és a Televíziós Film Mecenatúra pénzalapot. A cél az, hogy több olyan alkotás születhessen, amely a magyar történelmi múltat és kultúrát mutatják be - mutatott rá.Fidesz: nem csupán a szórakoztatás egy történelmi film feladataSimon Róbert (Fidesz) szerint a program célja az, hogy mindenki egyenlő eséllyel jusson hozzá a kulturális javakhoz, a nézők pedig minél több minőségi tartalom közül tudjanak válogatni. Hozzátette: a történelmi filmek feladata a szórakoztatáson túl a korra jellemző gondolkodásmód és az általános emberi értékek bemutatása.

A kormánypárti politikus úgy értékelt, "filmművészetünk szempontjából meglehetősen egyoldalú történelemszemléletünk". Például a holokauszt témáját - a képviselő szerint helyesen - alaposan feldolgozták a filmesek; a magyar történelemben vannak további fontos események, amelyek szintén megérdemelnének egy hiteles, jó filmet, sorozatot. Simon Róbert szerint Trianonról eddig még nem sikerült méltó, maradandó mozifilmet vagy sorozatot készíteni.Kitért arra, hogy a nemzeti ünnepeken kizárólag a szocializmusban készített történelmi filmeket vetítik. Hozzátette: a 80 huszár az egyik legszebb magyar történelmi film, de az akkori korszak szemlélete rányomja a bélyegét. Kifejtette: a lenkei huszárok története a valóságban sikertörténet volt, de 1978-ban bemutatott filmben kudarcként lehetett csak ábrázolni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 16:11
Címkék: Televíziós Film Mecenatúra, Tóbiás József, Hajdu László, Schmuck Erzsébet, Kaderják Péter, Szűcs Lajos,
Kommentek
A közigazgatási bíróságok függetlenségi garanciáiról kezdődik vita
A Ház e heti harmadik ülésnapja reggel 9 órakor, a belügyminiszter egyes ügyintézési folyamatok egyszerűsítéséről szóló indítványának általános vitájával kezdődik.

Ezt követően kerül napirendre a jövő évtől felálló közigazgatási bíróságokat érintő javaslat, amelyet fideszes képviselők terjesztettek a parlament elé a Velencei Bizottság szakmai észrevételeit figyelembe véve. Trócsányi László igazságügyi miniszter azt közölte, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete jelezte, tárgytalannak tekinti korábbi bírálatait, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a jelzett módosításokat.

A képviselők tárgyalnak még klímapolitikai törvénymódosításokról, valamint Televíziós Film Mecenatúra idei költségvetéséről is.

A parlament jövő hétfőn, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejezi be ülését.
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 07:04
Költségvetési bizottság - Benyújtja a Televíziós Film Mecenatúra idei költségvetésének tervezetét a testület
A keddi döntés előtt az ülésen elhangzott: a mintegy hétmilliárdos keret a filmtörvény decemberi módosításával vált egy önálló televíziós filmkollégium által odaítélt forrássá.

Karas Monika, az NMHH elnöke előterjesztőként arról beszélt: a törvénymódosítás célja az volt, hogy a törvényhozó előmozdítsa az elsősorban a médiában bemutatásra szánt filmek és sorozatok gyártását, biztosítva ezzel, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el értékes, többek között a magyar kultúrát, történelmi múltat is bemutató alkotások.

Hangsúlyozta: a 2011-ben elindított, tavaly 24 alkotás létrejöttét támogató Magyar Média Mecenatúra program számai alapján határozták meg a várható költségeket.

Emlékeztetett arra: a program nyolc év alatt 11 kategóriában 1300 alkotás létrehozásához nyújtott mintegy 12,5 milliárd forintnyi forrást, az indulás óta változatlan éves keretekkel gazdálkodva.

Nyugat-Európában egyetlen dokumentumfilm elkészültének támogatására a magyarországi összegek több tízszeresét szokás
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 12:57
Krónika 2. rész (határozathozatalok)
tartozott a kormány informatikai vagy hírközléssel kapcsolatos és a média területét érintő stratégiai döntéseinek, előterjesztéseinek, a minisztérium hírközlési, informatikai beszerzéseinek véleményezése.

Új pénzalap jön létre tévéfilmek támogatására

A tévéfilmek és sorozatok támogatására új pénzalapot hoz létre a filmalkotások készítésével és terjesztésével kapcsolatos törvénymódosítás, amelyet 132 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadott el a Ház kormányzati kezdeményezésre.

A Televíziós Film Mecenatúra bevétele önkéntes befizetések, adományok mellett a központi költségvetésből származhat, de a médiatanács dönthet úgy is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból csoportosít át összegeket az alapba.

A mecenatúraprogram kezelője, támogatáspolitikájának meghatározója az öttagú Televíziós Filmkollégium. A médiatanács a politika jóváhagyását csak jogszabálysértésre hivatkozva tagadhatja meg.

Módosult az egyházak jogállásáról szóló törvény

A vallási
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 11:31
Új pénzalap jön létre tévéfilmek támogatására
A Televíziós Film Mecenatúra bevétele önkéntes befizetések, adományok mellett a központi költségvetésből származhat, de a médiatanács dönthet úgy is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból csoportosít át összegeket az alapba.

A mecenatúraprogram kezelője, támogatáspolitikájának meghatározója az öttagú Televíziós Filmkollégium. A médiatanács a politika jóváhagyását csak jogszabálysértésre hivatkozva tagadhatja meg.

A mecenatúrát a filmkollégium elnöke képviselheti, akit a médiatanács elnöke jelöl ki öt évre, míg tagjait miniszterek delegálják elismert szakemberek közül. Médiatanácsi tag egyaránt lehet a testület elnöke vagy tagja is. Az elnök az államtitkári illetmény 75 százalékára, míg a tagok annak 65 százalékára jogosultak.

A filmkollégium, amelynek szervezeti és szakmai ellenőrzését háromtagú felügyelőbizottság látja el, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) önálló szervezeti egységeként működik a jövőben. A felügyelőbizottság elnökét a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 11:22
Változhat a tévéfilm-támogatásokról szóló előterjesztés
Ugyancsak bekerülne a jogszabályba, hogy a filmek, sorozatok támogatására létrehozandó Televíziós Film Mecenatúra forrásaiba a médiatanács átcsoportosíthat összegeket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól.

A bizottság által kezdeményezett változtatás értelmében a médiatanács a Televíziós Film Mecenatúra forrásainak felhasználásának csupán a jogszerűségét ellenőrzi, a felhasználásról a Televíziós Filmkollégium dönt.

A kollégium elnökének és a tagjainak tiszteletdíján felüli költségtérítését a Médiatanács elnöke határozza meg.

A Mecenatúra tevékenységének szervezeti és szakmai ellenőrzését egy háromtagú felügyelő bizottság végzi majd.

A program keretében támogatott alkotások mozikban nem vetíthetők. A változtatás kimondja azt is, hogy olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelynek bemutatását Magyarországon letelepedett médiaszolgáltató vállalja.

A filmalkotások készítésével kapcsolatos törvénycsomagból kikerül azok kitételek sora, mely alkotások nem minősülnek
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 18:57
Januártól látható a mozikban a Sellők és Rinocéroszok című animáció
A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült alkotás, amely legutóbb Wiesbadenben nyerte el a legjobb filmnek járó díjat, hamarosan a francia és a német nézőkhöz is eljuthat, miután az ARTE kulturális televíziós csatorna megvásárolta a forgalmazási jogokat - írja a közlemény.

Traub Viktória az érzelmi kiszolgáltatottságról szóló filmje az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, vagy a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál. A Sellők és Rinocéroszok elvitte az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, az amerikai California Women's Film Festival, a IV. Verashort Festival legjobb animáció díját is.

Az animációs rövidfilmben a nyolcéves Tilda emlékképei elevenednek meg saját cirkuszát működtető családjáról, amelynek jelenetről jelenetre tárul fel titkokkal teli múltja. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 11:33
Rekordszámú alkotást vetítenek a 4. Magyar Filmhéten
Médiatanácsa támogatásával.

Emellett 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm, és 29 animáció szerepel az idei kínálatban. A filmhéten vetített filmek közül 76 készült a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával.

Levetítik Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című, a Sundance fesztivál versenyprogramjába is beválogatott megrázó erejű dokumentumfilmjét, de látható lesz Mosonyi Szabolcs Tiltott zóna - Harctéren a vadvilág című természetfilmje és Vitézy László Csandra szekere című televíziós munkája, amely Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű művei alapján készült és megtörtént eseményeket dolgoz fel a cigányság legszegényebb rétegének mindennapjaiból.

A kisjátékfilmek között szerepel Tóth Barnabás Van egy határ című alkotása, amely egy apa és fia vasfüggönyön keresztül való menekülését mutatja be igaz történet alapján, az animációk között pedig Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplója is versenyez - írja a közlemény, amely szerint a teljes program a filmhet.hu internetes oldalon
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 11:11
Képek, videók
televizió
eva6
2018. április 30. hétfő, 16:53
televizio.png
chillik
2017. június 13. kedd, 18:13
A televízió
anna4459
2014. június 15. vasárnap, 21:13
orion venus televizió
lacipecsenye
2013. március 19. kedd, 18:16
alba regia televizió
lacipecsenye
2012. december 13. csütörtök, 14:52
Líbia Állami televízió 20
megyerimihaly
2011. július 31. vasárnap, 12:56
A Budapest Televízió egyó
muhold
2007. április 29. vasárnap, 15:12
atomenergia-a-paksi-at ome
megyerimihaly
2013. november 15. péntek, 23:47
eljárás feketéző hentesek
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:36
eljárás kulákok ellen
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:30
Katalin másfél éves.jpg
katalinkohut
2017. július 02. vasárnap, 03:13
Betti másfél éves.jpg
katalinkohut
2017. július 02. vasárnap, 03:08
Betti másfél éves Jutka b
katalinkohut
2017. július 02. vasárnap, 03:08
Már másfél nap is sok táv
suzymama43
2015. március 12. csütörtök, 16:33
Kohut Katalin másfél éves
kohlinka
2013. augusztus 27. kedd, 13:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.