Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 10:39 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Trump közvetve megerősítette, hogy az Iránban fogva tartott amerikai Robert Levinson halott
Az amerikai elnök az új típusú koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva tért ki Levinson sorsára.

Trump úgy fogalmazott: "a helyzet nem fest jól, de azt nem fogadom el, hogy halott". Hozzáfűzte: "nekünk nem mondták, hogy halott, de nagyon sokan azt gondolják, hogy így van". Elmondta, hogy a kormányzat intenzíven foglalkozott a 13 évvel ezelőtt Iránban eltűnt Levinson ügyével, és tisztában voltak azzal is, hogy már eltűnése előtt rossz egészségi állapotban volt.

Az elnök "nagyszerű úriembernek" nevezte Levinsont, és együttérzését fejezte ki a családnak, amely szerdán nyilatkozatot tett közzé. Ebben azt írták, nemrégiben amerikai tisztségviselőktől értesítést kaptak, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy Levinson meghalt az iráni fogságában. "Nem tudjuk, hol és hogyan hunyt el, csak azt, hogy még a Covid-19 járványa előtt" - olvasható a család közleményében.

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt Iránban. Bár azóta valamennyi amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízásra utazott volna az iszlám köztársaságba, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen. Szakemberek szerint egy bírósági eljárás során valószínűleg napvilágra kerülhettek volna Levinson esetleges küldetésének részletei is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az előző héten felszólította Iránt, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon az ott fogva tartott amerikai állampolgárokat. A tárcavezető humanitárius okokra hivatkozva kérte Morad Tahbaz, Baguer Namazi és Siamak Namazi elengedését, és egyben azt is, hogy a teheráni kormány működjön együtt Washingtonnal annak érdekében, hogy Robert Levinson visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Irán múlt héten az új típusú koronavírus-járvány miatt szabadon bocsátotta Michael White amerikai foglyot, akit 13 év börtönre ítéltek, mert állítólag káromolta az ország legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hameneit, valamint magánjellegű fotókat tett közzé közösségi portálokon. White azonban nem hagyhatta el Iránt, jelenleg is az Egyesült Államok érdekképviseletét ellátó teheráni svájci nagykövetségen tartózkodik.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 07:04
Címkék: Robert Levinson, Szövetségi Nyomozó Iroda, Központi Hírszerző Ügynökség, Mike Pompeo, Morad Tahbaz, Baguer Namazi,
Kommentek
Koronavírus - Mike Pompeo: Iránban a járvány miatt szabadon bocsátottak egy amerikait
A miniszter közölte: White-ot "orvosi" és "humanitárius" okokra hivatkozva bocsátották szabadon, de azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Iránt. A férfi jelenleg az Egyesült Államok érdekképviseletét ellátó Svájc nagykövetségén tartózkodik. Washingtonnak ugyanis nincs diplomáciai kapcsolata Teheránnal.

A kaliforniai Michael White-ot 2018-ban tartóztatták le Iránban, ahová azért utazott, hogy meglátogassa egy ismerősét, s 2019-ben ítélték 18 évi börtönbüntetésre. Ügyvédje tájékoztatása szerint azért, mert káromolta az ország legfőbb vallási vezetőjét, Ali Hámeneit, valamint magánjellegű fotókat tett közzé közösségi portálokon.

White szabadon bocsátásának bejelentésekor az amerikai diplomácia vezetője ismételten arra szólította fel Iránt, hogy "azonnali hatállyal" bocsássa szabadon az Iránban "igazságtalanul fogva tartott"amerikai állampolgárokat.

"Újból felszólítjuk az iráni kormányt, hogy humanitárius okból azonnal bocsássa szabadon Morad Tahbazt, Baguer Namazit és Siamak
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 19:53
2018. évi történelmi évfordulók 04. 06.
író
1929 - André Previn német származású amerikai zeneszerző, karmester
1932 - Magay Dániel vegyészmérnök, olimpiai bajnok kardvívó
1933 - Bakcsi György magyar irodalomtörténész, nemzetközi sakkfeladványszerző nagymester, 30-szoros magyar bajnok és örökös bajnok
1936 - Egervári Klára magyar színésznő, Érdemes művész (1990), a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja
1936 - Garabuczy Ágnes magyar festő
1939 - Krystyna Mikołajewska lengyel színésznő
1942 - Barry Levinson amerikai forgatókönyvíró, filmrendező, producer.
1948 - Grendel Lajos szlovákiai magyar író
1948 - Németi Rudolf magyar költő, álneve Tímár Antal , műfordító, szerkesztő († 2016)
1954 - Egyed Péter magyar költő, író, filozófus és kritikus
1955 - Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök
1956 - Breznay Gábor Párizsban élő magyar festőművész
1957 - Paolo Angelo Nespoli olasz mérnök küldetés specialista, űrhajós
1959 - Komlósi Gábor újságíró, szerkesztő,
ametiszt54, 2018. április 06. péntek, 15:55
2018. évi történelmi évfordulók 04. 06.
származású amerikai zeneszerző, karmester
1932 - Magay Dániel vegyészmérnök, olimpiai bajnok kardvívó
1933 - Bakcsi György magyar irodalomtörténész, nemzetközi sakkfeladványszerző nagymester, 30-szoros magyar bajnok és örökös bajnok
1936 - Egervári Klára magyar színésznő, Érdemes művész (1990), a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja
1936 - Garabuczy Ágnes magyar festő
1939 - Krystyna Mikołajewska lengyel színésznő
1942 - Barry Levinson amerikai forgatókönyvíró, filmrendező, producer.
1948 - Grendel Lajos szlovákiai magyar író
1948 - Németi Rudolf magyar költő, álneve Tímár Antal , műfordító, szerkesztő († 2016)
1954 - Egyed Péter magyar költő, író, filozófus és kritikus
1955 - Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök
1956 - Breznay Gábor Párizsban élő magyar festőművész
1957 - Paolo Angelo Nespoli olasz mérnök küldetés specialista, űrhajós
1959
skorpiolilike, 2018. április 06. péntek, 15:54
A legjobb filmek 1972-98 között
Sakamoto
Wen Hsiu - Vivian Wu
Rendező
Bernardo Bertolucci

Esőember /Rain Man/ amerikai filmdráma, 128 perc, 1988
Szereplők
Raymond Babbitt - Dustin Hoffman
Charlie Babbitt - Tom Cruise
Susanna - Valeria Golino
John Mooney - Jack Murdock
Bruner - Gerald R. Molen
Sally - Bonnie Hunt
Vern - Michael D. Roberts
Rendező
Barry Levinson

Miss Daisy sofőrje /Driving Miss Daisy/ amerikai filmdráma, 99 perc, 1989
Szereplők
Hoke Colburn - Morgan Freeman
Daisy Werthan - Jessica Tandy
Boolie Werthan - Dan Aykroyd
Florine Werthan - Patti LuPone
Idella - Esther Rolle
Rendező
Bruce
schuro, 2017. december 25. hétfő, 21:29
Trump: "komoly következményei" lesznek, ha Irán nem bocsát szabadon három fogvatartott amerikait
Robert Levinson ügye régóta tartja izgalomban az amerikaiakat: a férfi, aki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa volt, tíz évvel ezelőtt tűnt el Iránban, amikor állítólag egy cigarettacsempészési ügyön dolgozott. Hivatalos amerikai álláspont szerint eltűnésekor már nem állt az FBI szolgálatában.

Több mint tíz éve, 2007 márciusa óta Robert Levinsonról semmit sem tudni, amerikai tisztségviselők azt feltételezik, hogy az iráni titkosszolgálat fogságában van. Négy éve, 2013. decemberében azonban az AP amerikai hírügynökség oknyomozó riportban arról számolt be, hogy Levinson - a hivatalos amerikai állásponttal ellentétben - eltűnésekor kormányzati alkalmazásban állt és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozott.

Öt évvel ezelőtt, 2012-ben Mahmúd Ahmadinedzsád, akkori iráni elnök egy amerikai televíziós interjúban nem cáfolta, hogy Levinson iráni fogságban van, sőt, azt érzékeltetette, hogy bizonyos, nem részletezett megállapodás után akár vissza is térhet az Egyesült Államokba.
velemenyezd, 2017. július 22. szombat, 07:03
A Fehér Házat okolja a feltételezhetően még mindig Iránban fogva tartott egyik amerikai állampolgár családja
A korábban az amerikai a kábítószer-ellenes hatóságnak (DEA), a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), végül a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozó Levinson csaknem kilenc éve, 2007 tavaszán tűnt el Iránban. Barack Obama elnök vasárnapi beszédében ugyan utalt rá, hogy az Egyesült Államok és Irán "elmélyíti az együttműködést" Levinson felkutatása érdekében, a 68 éves férfi családja azonban az amerikai kormányzatot okolja, hogy Levinson feltételezhetően még mindig valahol Iránban van. Hollétéről nem tudnak, és Irán hivatalosan azt állítja, hogy nem volt köze a férfi eltűnéséhez, és nem tudja, hol lehet. Levinson utoljára öt évvel ezelőtt küldött videoüzenetet a családjának.

A floridai férfi az iráni Kis szigetéről tűnt el, ahol - mint azóta kiderült - CIA-akcióban vett részt. Az elmúlt években a családja is elismerte, hogy a férfi a Központi Hírszerző Ügynökségnek dolgozott, amikor eltűnt az iráni üdülőszigetről, ám maga a CIA közleményben azt tudatta, hogy semmiféle akcióra nem hatalmazta fel
velemenyezd, 2016. január 19. kedd, 20:34
Obama az Iránban fogva tartott amerikaiak szabadon bocsátását sürgette
"Addig nem nyugszunk, amíg haza nem hozzuk az Iránban igazságtalanul fogva tartott amerikaiakat" - jelentette ki az elnök egy veteránszövetség tanácskozásán.

"Jason Rezaian újságírót szabadon kell engedni. Saeed Abedini lelkipásztort szabadon kell engedni. Amir Hekmatit, az amerikai tengerészgyalogság volt őrmesterét szabadon kell engedni. Iránnak segítenie kell Robert Levinson megtalálásában" - hangoztatta Obama.

Levinson, akinek 2007 márciusában veszett nyoma az Iránhoz tartozó, csempészparadicsomnak tartott Kis szigeten, üzleti úton tartózkodott az iszlám köztársaságban, ám amerikai sajtóértesülések szerint a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozott.

Az elnök védelmébe vette a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja valamint Németország) és Teherán között az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodást. Szavai szerint kormánya helyesen cselekedett, és bárki, aki 10 év múlva tölti majd be a hivatalát, erősebb pozícióban lesz, beleértve a katonai
velemenyezd, 2015. július 21. kedd, 19:12
Képek, videók
mark_levinsonh_q_d_3wa y_s
hitecheng
2008. szeptember 24. szerda, 13:16
levinson_pop1.jpg
hitecheng
2008. március 17. hétfő, 15:39
Pozitív megerősítések.jpg
pacsakute
2015. szeptember 30. szerda, 07:43
megerosites07.jpg
lenke1964
2015. június 22. hétfő, 11:36
Megerősítés
sanci81
2013. augusztus 05. hétfő, 21:10
átjáró híd megerősítése
peterimajoridozsahe
2009. december 11. péntek, 16:10
obama-amerikai-elnok20 16-
agica2004
2017. március 28. kedd, 12:34
amerikai elnökök.jpg
agica2004
2011. május 31. kedd, 14:54
Kormányzati épület
sanci81
2015. június 06. szombat, 12:20
SZKV Vontatás.jpg
agica2004
2018. április 23. hétfő, 21:38
Qin Shiping ; Hajó-vontat
farkas1945
2013. november 22. péntek, 11:49
121003 Dombóvár vontatás
brummologus
2013. április 13. szombat, 22:42
vontatás.jpg
agica2004
2012. november 17. szombat, 16:38
vonta0068.JPG
nautilus1270
2012. május 24. csütörtök, 14:10
vonta0067.JPG
nautilus1270
2012. május 24. csütörtök, 14:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.