Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 07:31 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tokió 2020 - Tiszeker Ágnes: akinek letelt a büntetése, indulhat a jövő évi olimpián
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére reagált így Travis Tygartnak, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) vezérigazgatójának szavaira, aki keddi nyilatkozatában nehezményezte, hogy az olimpia jövő évre halasztásával megnyílik az ajtó azok előtt, akik doppingvétség miatt elvileg nem vehettek volna részt a játékokon.

"A WADA kódexe nem olimpiában vagy olimpiai ciklusban határozza meg a büntetésnek a mértékét, hanem hónapokban vagy években, és még véletlenül sem tér ki arra, hogy ez érintse-e az olimpiát vagy sem - szögezte le a MACS első embere. - Tehát ha szigorúan a jogi részét nézem, akkor igen a válasz: akinek letelt a doppingbüntetése, az el fog tudni indulni."

Tiszeker Ágnes teljesen egyetért Tygart ama kijelentésével, hogy a most érvényben lévő jogszabályok alapján a bíróságok előtt megtámadhatók lennének azok a döntések, amelyekkel egy versenyengedélyét visszakapott sportolótól megtagadnák a 2021-es tokiói indulás jogát. A magyar szakember utalt rá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy korábbi szabályát, az úgynevezett Oszaka-szabályt a CAS, a lausanne-i sportdöntőbíróság korábban már "elmeszelte, mert nem lehet kétszer büntetni valakit ugyanazért a vétségért". "Én ezzel teljesen egyetértek" - mondta.

Tygart szerint a doppingellenes szabályokat visszamenőleges hatállyal nem lehetne megváltoztatni, a 2021 januárjában hatályba lépő friss WADA-kódexben viszont már lehetne alkalmazni a tiltásokat.

"Ezzel viszont nem értek egyet. Ugyanis a szöveget 2019 novemberében fogadta el a WADA közgyűlése, tehát nem lehet változtatni rajta új közgyűlési döntés nélkül."

Tiszeker Ágnes kitért rá: a NOB keddi döntése, amely szerint a 2020-as olimpia legkésőbb 2021 júliusáig kerül megrendezésre, nehézséget jelent, mert nem tudni, hogy pontosan mikor lesz.

"Egyáltalán nem biztos, hogy éppen egy évvel tolják el, itt még zajlik az alkudozás a szponzorokkal, a szervező bizottsággal, hogy melyik lenne a legalkalmasabb időpont. A legnagyobb gond, hogy a 2021-es olimpia ütközik a nemzetközi atlétikai szövetség világbajnokságával, amit az Egyesült Államokban rendeznek. Na most, hogy a világ legnézettebb sporteseménye meg a harmadik legnézettebbje vetélkedik egymással néhány hónap különbséggel, biztos, hogy komoly nehézséget fog okozni" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 11:31
Címkék: Tiszeker Ágnes, Magyar Antidopping Csoport, Travis Tygartnak, Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége, Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Egyesült Államokban,
Kommentek
ARD-vádak az IWF ellen - A MACS visszautasítja az ARD vádjait
dokumentumfilmben az általunk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját" - rögzítette a MACS közleményében, melyet a szervezet nevében és képviseletében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató írt alá és juttatott el az MTI-hez.

A közlemény szerint a Magyar Antidopping Csoport mint független, a WADA által auditált, jelenleg is teljes megfelelőségi státuszt élvező szervezet számos külföldi partnerrel, nemzetközi sportszövetségekkel, kiemelt sportesemények rendező szervezeteivel, illetve a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel (ITA) is együttműködik doppingellenőrzések szervezése és lebonyolítása terén. Ezen mintavételek alkalmával a HUNADO "kizárólag
velemenyezd, 2020. január 06. hétfő, 10:51
Tiszeker Ágnes: új vizsgálati módszeren dolgozik a WADA
A MACS első embere az M4 Sport Sporthíradóban kedden beszélt arról, hogy jelenleg a minták tárolása és szállítása a doppingellenes harc legdrágább tétele, ezen költségek lefaragásán segítene sokat az új technológia bevezetése.

"Fontolgatják, hogy már a jövő nyári tokiói olimpián is alkalmazzák, de a 2022-es pekingi téli játékokra biztosan összeáll minden" - fogalmazott Tiszeker Ágnes. Elmondta, jelenleg a doppingvizsgálatra levett vért csak 2-8 fok közötti hőmérsékleten lehet tárolni, ami megnehezíti és megdrágítja 10 évig való tárolást.

Tiszeker kiemelte: a vércukorszint napi monitorozására az ujjbegyből levett vér is alkalmas, a kérdés most az, hogy ennek a pontossága elegendő-e a doppingvizsgálathoz.

"A zéró toleranciás szerek esetében jelzésértékű, ha azok akár csak minimálisan is kimutathatóak ezzel a módszerrel" - tette hozzá a vezető, aki szerint arról még zajlanak az egyeztetések, hogy ezek a mintavételek elegendőek-e például egy eltiltáshoz.

A magyarországi doppinghelyzettel
velemenyezd, 2019. október 22. kedd, 11:11
Súlyemelő-vb - A MACS kérte Magát Krisztina versenyzési jogának felfüggesztését
"Ha jól emlékszem, csütörtökön kaptuk meg a levelet, de szerdán felhívott Tiszeker Ágnes, és kérte, hogy Magát Krisztina ne utazzon el a világbajnokságra, függesszük fel a versenyzési jogát" - mondta Dobos Imre a nemzetisport.hu-nak arra a felvetésre, hogy a szövetség kapott-e tájékoztatást egy esetleges doppingvétséget illetően a MACS részéről.

Az elnök kitért rá: Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója azt mondta neki, hogy nincs megalapozott doppingvétség, majd Dobos Imre hozzátette, "a biológiai útlevél adatai kapcsán vetődtek fel kérdések".

A magyar csapat szombaton érkezett meg Pattayába, a világbajnokság helyszínére, de nem tartott társaival Magát Krisztina.

"Fogalmam sincs, mi történhetett, megsérült vagy más a gond, hiszen megvolt a repülőjegye is, és velünk együtt kellett volna eljönnie Budapestről - mondta az MTI érdeklődésére a válogatott szövetségi kapitánya, Gyurkovics Ferenc. - Nekem nem jelezte, hogy mi az oka otthon maradásának."

Dobos az nso-nak azt mondta, a
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 21:52
A sportolók étrendkiegészítő-választásáról tartottak konferenciát
alapnak a sportoló számára is az egészséges táplálkozásnak kell lennie úgy, hogy ezt a sportos sajátosságoknak megfelelően az edzéséhez igazítsa, annak megfelelő legyen az energiabevitele, s ugyanakkor a folyadékvesztést is pótolja.

"Az étrendkiegészítőket gonodosan és célzottan úgy kell kiválasztani, hogy azokat az anyagokat pótolja, amit a sportoló nem fogyasztott el, egyúttal ne legyen benne felesleges összetevő, és véletlenül se eredményezzen doppingvétséget" - fogalmazott Martos Éva.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője videoelőadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy minden évben előfordul doppingvétség valamilyen táplálékkiegészítő szedése miatti, s mivel annak fogyasztásáért kizárólag a sportoló a felelős, a "balhét" is neki kell elvinnie. A doppingszakember kijelentette: különösen az edzés előtti pörgető, a fogyasztó és a zsírégető, valamint az izomnövelő szerek kiválasztásakor kell nagyon óvatosnak lenni.

A konferencia alatt több előadótól, így Gunszt Dórától, a
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 19:43
MACS: eddig tizenegy hazai doppingeset, az ifjúsági olimpiának nincs magyar vétkese
Tiszeker Ágnes a 2018-as helyzetet elemző csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar állam 1500 mintavételt finanszíroz, amelyet magyar, vagy magyarországi klubokban versenyző külföldi sportolókon végeztek, illetve végeznek el. Közölte: "jelenleg tizenegy pozitív esetnél tartunk, de nem biztos, hogy ennyinél megáll a dolog". Magyarázatul hozzáfűzte, hogy novemberi feldolgozású adatokról van szó, az évi összesítés még hátra van.

"A kép teljesen vegyes: a nem olimpiai sportágak is egyre jobban felzárkóznak az olimpiaiak mellé, és ahogy mindig, most is ott vannak a pozitív eseteket szolgáltató sportágak között az erősportok, mint például az erőemelés, a testépítés. Az EPO-val történt lebukás a kajak-kenuhoz köthető, de a jet-skitől kezdve a technikai sportágakig terjed a paletta" - jelezte. Az illegális teljesítményfokozásban változatlanul "népszerűek" az izomnövelő szteroidok, amelyek olcsók, könnyű hozzájuk jutni, sok a stimuláns is, és vannak olyan termékek, amelyekről a
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 17:59
Tiszeker Ágnes: a WADA-nak vizsgálódnia kell a Kínát ért doppingvádak nyomán
sportág válogatottja mellett is dolgozott, arról beszélt, hogy szerinte tízezer sportoló volt érintett a doppingolásban.

"Kínára nem fogadtam volna, hogy ő lesz a következő, amelyet vizsgálni fog a WADA, de nem azért, mert azt gondoltam, hogy ott mindig minden rendben van, hanem mert az egy zárt világ. Csak hát egy 79 éves kínai szakember kiszabadult és elmenekült Kínából, hogy most Németországban, ugyanannál a berlini televíziónál robbantson bombát, amelyik az orosz ügyet is feltárta" - mondta Tiszeker Ágnes, aki emlékeztetett rá, hogy 2015 végén Oroszország esetében a WADA "nagyon belenyúlt és ő maga sem gondolta, hogy ilyen elképesztő manipulációt, állami asszisztálás mellett zajló doppingolást fog feltárni".

Hozzátette: a vizsgálódás nyomán kiderült, hogy számos sportág, az egész nemzeti doppingellenes szervezet érintve van Oroszországban. Ennek lett a következménye, hogy felfüggesztették, leminősítették az országot, bezárták a moszkvai labort, s nem engedték ki sportolóik egy jelentős részét
velemenyezd, 2017. október 30. hétfő, 08:11
MACS, ORFK, sportállamtitkárság - közös fellépés a doppinggal szemben
Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet feladat- és jogkörét ellátó MACS ügyvezető igazgatója kiemelkedően fontosnak nevezte a háromoldalú összefogást a hétfői szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a laboratóriumi vizsgálatok és az ugyancsak a nem megengedett segítséget igénybe vevők leleplezésére szolgáló úgynevezett Biológiai Útlevél-program mellett szükségessé vált a doppingszerek kereskedelmi hálózatokba való bejutásának, a tiltott szerekhez való hozzáférés lehetőségeinek felkutatása és üldözése, a súlyosan egészségkárosító doppingszerekkel üzérkedők felelősségre vonása. Ez a feladat azonban már a nyomozati és egyéb hatósági jogkörökkel nem rendelkező nemzeti doppingellenes szervezeten túlmutat, így a hatósági együttműködés, az egyes országok nyomozati és rendészeti szerveinek bevonása sürgetővé és időszerűvé vált - szögezte le a MACS vezetője.

Fülöpné Csákó Ibolya alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense arról beszélt, hogy hazai
velemenyezd, 2017. június 12. hétfő, 17:13
Képek, videók
garabuczy-agnes-11.JPG
menusgabor
2019. január 23. szerda, 19:45
agnes_kommod_stor_2600 22-
kathyvp
2018. október 06. szombat, 11:34
Dobszay Ágnes tanszékveze
maroka
2018. szeptember 21. péntek, 10:09
Ágnes 01.jpg
chillik
2018. május 15. kedd, 05:17
Ágnes 02.jpg
chillik
2018. május 15. kedd, 05:17
Ágnes.jpg
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:39
Ágnes napra.gif
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:36
Ágnes nap.jpg
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:35
ágnes névv.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:11
ágnes névgy.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:11
a jövő olimpiája.jpg
dnemethk
2011. április 08. péntek, 14:02
A változás olyan ajtó...j
pacsakute
2020. február 17. hétfő, 21:31
Őszi ajtó dísz
eva6
2018. október 24. szerda, 11:26
ajto.png
kathyvp
2018. július 20. péntek, 17:07
ajtony névv.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.